Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, May 25, 2009

Bingka Telur [Perisa Durian]

Salam Hari Isnin..
Mari2..singgah jap ke sini..ehee
Ada yang monday blues ke hari ni?
Blues kejap2 dah laa ekk..heheee..
Kepada yg bekerja selamat bertugas..Kepada student selamat study..rata2 tgh exam skrg kan?ada yang praktikal dan ada yg ngah coti2 lg..
Kepada surirumah2 sekalian,selamat bertugas+bercuti dalam masa yang sama..
Percayalah,tugas kita paling istimewa..

Berbalik kepada menu sarapan pagi ni..
Resepi asal 'Bingka Telur' resepi Joayee myr nih dah banyak kali buat..
Uihhh..memang senang dan yang penting sedapppp...lembuttt..lemakk..(guna santan kotak pun ok)
Resepi asal perisa pandan dan pernah dah buat sebelum nih..
Kali nih kite tukar perisa durian pula dan warnakan kuning..
Hubby sukeeee..sebab lembut tuu...

Memang rugi sape2 peminat bingka yang belum try resepi mudah ni..
Resepi bingka ni antara kuih yg selalu dibakar oleh oven comelku itew..
Kopipes ajer laa eh..Thanks to Joayee

Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )-Sue buat separuh adunan..dpt 1 loyang

  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)-sue ltk pewarna kuning n perasa durian
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan
*Tengok laa bahagian kerak neh..part kesukaan ramai..tp taknak ler sampai pahit kan...hehe
Cara-cara
  1. Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. Tuang 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
  3. Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.-sebaiknya tapis ler untuk dptkn hasil terbaik
  4. Masak sehingga perang.
Mudah kan? Jadi..sila2kanlah mencuba dan rasai sendiri keenakan bingka ini..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Komen Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...