Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 15, 2010

Pulut Panggang Inti Sambal Bilis

Dah hari Khamis dah kan..malahan dah malam pun kan..huwaaaa...
Pahal line tenet makin mengengsot jer kat tempat aku tuh...nih online dr library Mukah,sanggup ko redah malam2 bawak anak2 nak online..(padahal td nak melantak kepci) muehehe..

Ok2...selalu malam pulut panggang tak? aku selalu makan pulut panggang inti udang kering..aritu aku ada beli inti sambal tumis ikan bilis sedap gak..so try buat sikit2 laa kan...rata2 kat umah nih memang penggemar pulut pun..jadi xde laa masalah sangat nak habiskan yg sikit tuh..hihii..

untuk resepi meh cekedaot resepi dari lelayong nih..
intinya semua tahu buat kan?aku ganti inti ngan sambal ikan bilis jek..kalo korang rasa malas gak nak buat,guna yg dalam tin pun boleh..kalo malas gak guna jer laa apa2 yg ada..hehehe
Apa2pun,mekasih lela..

Bahan-bahan ( 36 biji )

* 1 kg beras pulut
* 5 cawan santan pekat
* Daun pisang-layukan atas api
* Lidi - dipotong 3 cm
* Garam
* BAHAN UTK INTI IKAN:
* 350 gm ikan kembung @ selar-direbus dan diambil isi
* 150 gm bawang besar-dibelah dua dan dihiris
* 20 gm bawang merah
* 20 gm atau 2.5 cm halia
* 1 batang serai
* 1 cawan santan
* Garam
* 1 sudu kecil halba

Cara-cara

1. PULUT:
2. Basuh beras pulut dan rendam selama 3 jam. Kemudian kukus pulut sehingga masak dan arun dengan 3 cawan santan pekat. Bubuh garam secukup rasa. ketepikan
3. INTI:
4. Tumbuk ikan bersama dengan bawang merah, halia dan serai. Masak bersama bawang besar, halba dan santan pekat yang selebihnya. Kacau sentiasa sehinggan kering. Sesuaikan rasa.
5. CARA MENGHIDANG:
6. Letak pulut diatas daun pisang. Sudukan inti ikan, kemudian bungkus bulat-bulat dan kemas seperti pulut panggang. Bakar atas bara api lebih kurang 10 minit @ sehingga masak.

alala...cumil laa dolphin biwu tuh..hihik..pandai Jiya! :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

azila said... [Reply to comment]

salam..heheh..kena try buat ni kuih tradisional sbb jarang dah org buat kuih2 cenggini kan???..beli jer..tq sbb blom penah jump resepi kuih ni

azila said... [Reply to comment]

salam..heheh..kena try buat ni kuih tradisional sbb jarang dah org buat kuih2 cenggini kan???..beli jer..tq sbb blom penah jump resepi kuih ni

ieda said... [Reply to comment]

salam dik ..
dah lama akak x singgah ..
banyak resepi2 menarik yg akak dah tertinggal ..
sedapkan pulut tuh kalau inti ikan .. kalau inti cenggini anak2 akak memang suker .. x nolaknyer :)

HaSue said... [Reply to comment]

Azila >> wkumsalam.. tu laa,kuih2 gini senang nak buat sebenarnya,lg2 buat penggemar pulut..lebih berbaloi buat sendiri drpd beli.hehe..selamat mencuba :)

HaSue said... [Reply to comment]

Kak ieda >> wkumsalam kak...rindu lak ngan akak nih..heheee...sue hari2 online tapi line sangkut2 laa kak..huhu
anak2 sue suka gak ngan pulut2 nih lagi si kakak tuh

fuzidss said... [Reply to comment]

salam Hasue.... saya suka kuih ni tapi saya tak tahan angin. Tapi memang nampak sedap ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...