Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 8, 2010

Cuti2 Sibu-Sarikei..huhu

Salam kembali..
Dah beberapa hari tak update blog yer...ii,er,san,se..(bhs mandarin laa konon2 ni)..haa,dah 4 hari rupanya...tak terasa pulak bagi blogger yang dah pernah amik cuti panjang selama 2 minggu aritu..hik hik..
Sebenarnya hari Sabtu tu kami sekeluarga bercuti2 ke Sibu,Sarawak..tak jauh sangat laa dr sini..sekitar 154km jer..cuma jalannya jer yg agak mencabar kesabaran ler..hehe
Sayang sekali percutian kali ni tak berbekal kamera digital yg compact apatah lagi SLR..huhu...
amik gamba guna hp ajer ler..tu pun x terambik sangat coz bizi jek ntah apa2..hehe

Minum2 dulu kat simpang Selangau..sebelum meneruskan perjalanan ke Sibu yg dr situ 80km lg baru sampai.. lain kali buat trip gini kite amik gamba banyak2 yer...ehe

Bandar Sibu pun takde amik pic sangat sebab tak terfikir lak nak n3 kat blog tp memandangkan ada kwn2 yg nak tengok kite n3 kan jer laa ek..hihi..
Malam pertama tuh kitorg menginap kat Hotel Premier dan yg kedua lak Hotel Tanahmas.. kalo compare kedua ni rate sama jer tp aku prefer Tanahmas rasanya..ehe

Aktiviti tu selain dari makan2 adalah shopping n jenjalan jer...sesambil tu sempat juga daku ber FB guna wifi..sbb tu lupa daratan jap sebab tenet laju giler babas kan..bila guna tenet slow balik ni agak mencbr gak ler keimanan di jiwa..nasib baik cepat2 sedar diri.hihi...

Sebelum balik,suamiku itu mengajak kami meronda ke Sarikei pula..kata beliau,last trip dia pergi ke sana pun tahun 1993 agaknya..kira dah lama laa juga..hahaa..
Jadi dari Sibu kitorang terus bertolak ke Sarikei pula...menentang arah jalan pulang yer..yakni jalan tersebut turut menghala ke Bintangor..
Dalam perjalanan ke Sarikei tu,jumpa laa Tol kat sini..cewahhh..jakun dengan tol???yaaaa...kat sarawak nih amat jarang korang nak jumpa tol...honestly,nih laa 1st time aku nampak tol kat sarawak...kalo kat semenanjung tu pernah laa nampak kan..hehehe...
So bagi pas bayar 5 hengget kitorg pun teruskan perjalanan..(cam cerita budak tak?hehe..)

Tat taraaaaa...dah sampai Sarikei..!!
kat sarikei ni ada replika nenas cam kat bekenu ada replika Sawit..kat kuching ada replika kucing meow2..kat miri ada replika kuda laut,kat mukah ada replika apa eh..udang kot?ehee..memandai jer aku..jangan replika si'et udah yer..huhu..tak tau si'et tuh apa?si'et tuh ulat mulong tu lerr...hikhik..

Sarikei ni bandar kecik jer..takde bangunan tinggi sangat(in fact aku x nampak pun)..namun begitu ia sedang membangun laa sekarang nih..sayang x amik gamba banyak2 eh..takpe2,insyaallah akan tembus ke sana lagi...dari Sibu tu perjalanan sederhana laju lebih kurang satu jam gitu ler..

Kalau u ols yg nak melancong ke Sarawak atas nawaitu nak melihat pembangunan..nak shopping2...aku suggest korang gi bandar2 seperti Kuching,Miri,Bintulu atau Sibu.. kat sini kemudahan2 tu kira agak perfect laa compare to other town in sarawak buat masa ni...
Kalau nak compare Sibu to Miri,of coz Miri jauh lg best..(org sibu jgn marah yek..kena promote tmpt asal nih)haha..tak,serius.kalau duk hotel tu..just request town view or sea view...of coz kite prefer sea view...so nampak laut ler dr bilik tu...best!hotel yg duk dekat laut sekali cam hotel marriot n park city everly.. tp kalo nak duk mega hotel.imperiall mall hotel..still boleh nampak laut juga kan..dan ada option antara 2 view td..hehe

Tapi bagi u ols yg lebih kepada pencinta alam...melihat kehijauan..pemandangan.. kite cadangkan anda pergi ke Gua Mulu,Gua niah,lambir waterfall..banyak lagi laa tempat2 menarik yg tak tersebut kat sini..setiap tempat nih menyediakan tempat tinggal ler..tapi mungkin kena book awal sket takut penuh lak...aku x pernah sampai lagi gua mulu..tp aku x sabar laa nak tengok aksi kelawar buat persembahan pusing2 keluar dr gua tuh..pehhh..
Gua niah dah beberapa kali daku menerokainya..kena cukup stamina beb...berjalan kaki ke dalam tu dalam 4km laa...baik beramai2 nanti x boring sangat laa kan..
Jalan denai tuh dah dibuat elok2 dah..kalo dolu2 tanah belaka...sekarang nih sepanjang jalan dah di'turap' dengan papan..heheee....
Takpe laa..lenkali ada rezeki kite bawak u ols jalan2 ke tempat len plak eh...
Cakap pasal stamina..memang teringin nak panjat gunung kinabalu kat sabah nun...!ehe..sapa nak ikut?ahaks

Kalo takde aral minggu nih balik kampung nak ajak ayahanda jalan2 bandar n have fun.. besday dia pun jatuh ahad ni..rindu tau ngan ayahanda ku ituu...huhu..
So lepas ni kalo ada masak2 baru n3 masakan lak ehh...daaaa
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

nickzdagreat said... [Reply to comment]

tiba2 rindu ngan sarawak nek tok... huhuhu

Eliza said... [Reply to comment]

Salam. Kak iza penah sekali je sampai ke Kuching, Sarawak 7thn lepas.

Sue, betul tu, kalau line tenet laju giler babas mmg syokkan. Rasa nak jelajah sumer blog org.

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Bila lah nak sampai sana erk?

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

best nya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...