Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 9, 2010

My blue watermark n Sedikit cerita mee kolok

aiseh..lom entri resepi lagi arinih..masih me'loading' mood masak2 selepas cuti2 kan...ahaks..
Dalam pada itu, baru2 nih baru berkesempatan download photoscape untuk tepek watermak yg dah siap lama dah ni haaa...tak terasmi2 jugak..hihi...
tapi tak kisah laa ek..janji berjaya gak tepek akhirnya..caranya boleh rujuk blog Cikmin/Faheem
untuk tempahan watermark dari Jiya si pengembala kambeng..boleh laa contact beliau kat sini >LittleColourShop(klik) atau kat umah dia 14sept(klik)
Comel x blue dolphin tuh?hihik..punya laa serewet nak tuka itu ini kan..hihi..pastu jiya yg baik ati nih pun rajin gak lyn karenah pelanggan banyak songehs nih..ngeee..apaa2pun mekasih byk eh jiya..lenkali nak tuko lagi aku koling2 ko!hii

Bercakap pasal mee kolok ni..atau sebutannya kalau huruf jawi tu guna huruf qaf yer..bukan kaf..jadi sebutan yg betul adalah mee koloq..atau org lain ada sebut kolo mee..
Mee kolok ni rasanya banyak kat sarawak..mana2 restoran melayu cina ke memang ada sediakan menu nih..
Sekarang ni ada satu 'spesis' mee yg kembar seiras dengan mee kolok yg disebut mee kampua..mee kampua nih memang adik beradik dengan mee kolok atau memang ia sejenis mee kolok pun x sure lak..tp rasa memang sepesen jek..nama jek lain2 kot..
Ok,apa yg spesel sangat mee kolok nih ekk...ni dari pandangan daku laa ek..mee nih kalo nak describe dari segi rasa memang laa bergantung juga dengan masakannya kan..tapi selalunya memang sedap..ada tu yg tak perlukan cili pun ada sebab semua rasa dalam mee tu dah cukup..

Camana ek nak bagi u ols imejin rasanya..ermm,,tau mee indomie tak?atau sekarang dikenali dengan ibumie?kalo anda penggemar mee segera tu..boleh jadi anda suka dengan mee kolok nih sebab ia sedap dr tu tp sama spesis laa..oily sikit cuma bukan laa yg berminyak sangat..mee nya pun lebih halus dari mee biasa..tengah2 antara beehoon dengan mee kuning..bole gitu?hee

Dengar cerita kat semenanjung pun dah ada dipasarkan mee kolok nih...sekarang ni kalo x silap ada dijual yg kering so tahan lama..bila direndam ia akan jadi oily juga seperti yg dibeli di pasar basah...cuma kena carik pembuat yg muslim ler kalo xnak rasa was2..sebabnya makanan nih pun berasal dari org2 cina..ia selalunya dihidangkan dgn *tooott..tapi kita boleh gantikan dengan daging lembu..ayam fishcake dan sebagainya..selalu ia dihidangkan dengan daging kisar ler.. aku kan,kalo ada lebih masakan daging masak kicap tuh...selalu ler masak dengan mee kolok nih...cuma tambah beberapa bahan jer lagi...pehh..memang sedapp!

Oklah,dah panjang cerita nih,lepas nih ada entri bukan makanan lagik...sapa2 yg diet tuh..niat awal2 tahun nak kurus tahun nih dah mula diet serius lum??(kata dulang paku serpih nih)muehehe...

P/s:gmbar mee kolok tuh masa melantak kat restoran semalam..ehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Sue....comel dolphin biru tu....nak mee kolok sesuap..hehehe!!Sempat lagi tu!

kakzie said... [Reply to comment]

salam kakSue,
Beberapa tahun dulu saya pernah merasa mee kolok ni yg di buat oleh anak jati Miri tapi kini memetap di KL...dia menggunakan mee wantan dan kemudian di gaul bersama bawang goreng minyak bijan kicap cair dan kecap pekat...rasanya memang macam mee goreng indomee...saya suka makan gitu jer banding di makan dgn supnya...memang sedap..perghhhhh

Kini terbayang pulak Manok pangsuh...nyaman

Mesintaip: said... [Reply to comment]

Wah, mee kegemaran saya. Suka bersarapan dengan mee kolok yang di buat pak cik tu kat kedai Endang Sari, Kota Samarahan. Carilah kalau nak cuba..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...