Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, October 19, 2012

Resepi Pai Epal Lattice.. nyumm!

Bertemu kembali..

    Sempat lagi ngupdate nih..insyaAllah jika tiada halangan,sebelah petang ni nanti akan gerak balik kampung..musim buah2an katakan. Jadi harus laa semangat sikit nak balik kampung..di samping esok pun my cik abang ada agenda tersendiri di Bintulu..agenda bersama abang iparku a.k.a birasnya laa tew..nasib laa dapat biras sama kepala dan punya minat yang sama..boleh buat agenda sama2..hehe

     Aku rajin mengupdate?menjadi persoalan buat kalian yang mengikuti perkembangan blog ini ye..sebenarnya,aku terasa amat gigih mengupdate ni haa..sebabnya agak banyak entri tertunggak nak publishkan..nak jugak publish sebab senang nak refer kemudian hari..di samping tu,orang lain pun boleh cuba sekali ye tak...jadinya gigih mencari tempat ada coverage celcom ni...cuma nak blogwalking tu,jenguk mana yang sempat jer..hee..
nak kata line celcom dah ok..jangan harap laa kan,makin teruk lagi ada..kadangkala memang seharian takde coverage langsung di tempat yang ada..nak tukar yang lain memang lagi parah..hehe..sabar jelah ye tak..balik kampung lagi best nak on9..wifi ade..weee~

Mencuba pula membuat pai epal nih tempoh hari..memang berbaloi2 membuatnya...apatah lagi bila cik abang rupanya suka makan pai epal...kasihan isterinya baru tau..haha..lepas ni boleh laa buat lagi dan kalau rajin tu boleh buat selalu kan..hee..

Bila membuat kuih jenis pastri ni memang sesuai gunakan tepung bergluten rendah seperti tepung hongkong ataupun tepung low protein untuk pastri yang rapuh..langkah penting juga adalah merehatkan doh dalam peti sejuk sebelum dicanai dan dibentuk dalam acuan pai..
Hasilnya,pastri yang rapuh dan sedapp..

Senang bila guna acuan pastry yang loose gini..tak perlu nak gris acuan tu dengan butter yer..just letak atas tin ke,atau bekas tinggi pastu..plup!dah boleh hidangkan..hii.. acuan ni boleh didapati di kedai2 peralatan kuih muih..



Terima kasih kak Zai yang share kan resepi nih kat blog beliau..k zai nih seorang pengusaha kek a.k.a tokey kek juga dan hasil kek2 yang dibuatnya semua cantik2 dan kemas belaka..jika berminat boleh laa berkunjung ke blog beliau di SINI

PAI EPAL LATTICE
Sumber resepi: Kzai@teratak impian
By:HaSue@sue.hasue.blogspot

Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung - guna tepung gandum -hasue guna tepung hongkong50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 bolih kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang


Cara-cara
  • untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit..keluarkan beras/kekacang dan bakar lagi dalam 10 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)
Tujuan beras atau kekacang diletakkan ketika membakar kulit pai adalah untuk menjadi pemberat..ni kalau takde pemberat pai yang khas tu laa..dengan itu kulit pai kita akan terbentuk elok dan tidak menggelembung selepas dibakar..cucuk dengan garfu dulu,alas kertas minyak baru tuang beras atau apa jenis kekacang yang korang ada stok..lepas tu boleh je guna lagi kekacang tu...in my case,aku terus buat inti kuih kasturi dan bubur kacang hijau.hehe..menu berjangkit namanya tu... Lepas dah bakar,keluarkan kekacang dan bakar lagi sehingga kulit pai tadi sedikit kekuningan ye.

Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)-hasue guna 2 epal hijau n 2 epal merah
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.
Kulit pai menyeimbangkan rasa inti yang agak manis tu..jadi hasilnya memang sedapp....para penggemar pai epal harus cuba sendiri resepi mudah tapi berbaloi nih... :-)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

mala said... [Reply to comment]

bestnya apple pie!

HaSue said... [Reply to comment]

@mala
mmg best ni mala..terutama buat penggemarnya.. :-)

norzila said... [Reply to comment]

ha dtg kunjung balas..amboi2 kak sue..harusnya rapuh nak..(",)

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

sedapnye apple pie

tun_telani said... [Reply to comment]

Sedap!! sedap!!!! tun suka letak cinnamon byk2 ^^

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam Kak,
Ingin tahu, selepas kacang hijau di bakar, boleh digunakan utk resepi lain ke? Bubur kacang? Terima kasih..

Haida Lina
KK

Anonymous said... [Reply to comment]

Kak, Ini Lina lagi..
meaning... tidak ka kacang itu keras sebab dah kena bake, dulu pernah cuba guna kacang merah, lepas tu, rasa macam tepung, gitu2 lah. Tak asli lagi. Terima kasih
Haida Lina
KK

Gee® said... [Reply to comment]

waaaa.... nyam2x... terlior k.gee

-<@ * Liana * @>- said... [Reply to comment]

As Salam Sue, maceh sharekan resipi. Nak try nnt. Loyang pie loose tu saya ada. Dulu pernah sekali nak wat pie, saya griskan loyang tu mengikut kata resipi. Tetiba nampak la "eh, nape ada cecair merah tetiba?" Huhu..rupanya jari saya luka waktu gris loyang tu dan tepi2 yg loose tu rupanya tajam. Terus tak jadi wat pie and simpan loyang tu dalam gobok huhu...

mrs kayrul said... [Reply to comment]

sedapnya..baru tengok masterchef2 buat resepi pie..tup2 ada resepi pie kat sini..lama betul tak jenguk cni

Nina Mirza said... [Reply to comment]

As'salamualaikum Kak Sue...

Amboiii ... menariknyer Apple pie dia~
Nina tak pernah buat pastry sendiri. Selalunya buat apple pie dok beli pastry ready made ajerr..
Nina book list ur resepi ehh.. mana lah tahu one day nak try buat apple pie with own pastry
hehe . . .

Qasey Honey said... [Reply to comment]

seronoknya dia nk balik kg yea...musin buah ehh...

fav QH tau pie apple ni..QH penah juga buat...tp nk buat lg..ya ampun mlsnya...tau nk siap dpn mata aje..jwpnya beli aje la..hihi

Rohah said... [Reply to comment]

suke pie..tq info cara bakar pie tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@norzila
Haruss..yalah nyaman jak eh ^_^

HaSue said... [Reply to comment]

@FnF Simple Life & @tun_telani
sedap kann..sekali skala buat ni mmg suka lak makan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Haida Lina
w'kumsalam..
Boleh digunakan untuk resepi lain kacang tu..jangan buang pulak.. mcm lepas buat ni,akak terus cuci macam biasa dan buat bubur kacang..selebihnya akak buat inti kuih kasturi atau kuih kacang hijau..
Kalau taknak buat menu lain pun xpe.pastikan alas dgn kertas minyak ye..nanti melekat pula kat doh pastri tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
k gee suka pai epal yea.. :-)

HaSue said... [Reply to comment]

@mrs kayrul
oohh yeke..tak pnh lg tgk program masterchef msia ke 2 ni..jrg bukak tv lately..tskk..

HaSue said... [Reply to comment]

@Nina Mirza
w'kumsalam..
nanti boleh laa cuba ye nina.. akak pun cuba resepi dari blog kzai ni juga..alhamdulillah sedap.. :-)

HaSue said... [Reply to comment]

@Qasey Honey
Heppp..jgn malas2..nak kena babap ngan kulit doyan ke?ahaha..

HaSue said... [Reply to comment]

@Rohah
sama2 rohah...tq juga sbb mmbaca.. hehe

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, nampak sedap pastry tu, mesti best nih.

syaseby said... [Reply to comment]

nk try resepi ni..nmpak pun da sedap..apa lg kl mkn kn..hihi..tq sharing.

andrea chiu said... [Reply to comment]

I accidentally viewed your blog and I was so amazed with your work that it
touched the deepness of my heart and it made me sentimental. Thanks for posting.
Visit my site too.

n8fan.net

www.n8fan.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...