Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, October 18, 2012

Resepi Mee Jawa

Assalamualaikum..
Selamat pagi.. dah hari Khamis pun kan.. Sekali sekala layan menu mee untuk sarapan best jugak kan..Kali nih mencuba masak mee jawa resepi dari blog mama fami yang femes amos tu pulak. Tapi aku buat nih aritu dah..pagi nih bekpes nasi goreng jer..heh.

Biasanya mee jawa nih memang kuah pekat kan..tapi sebab masak sendiri,sendiri boleh adjust laa ikut citarasa..hee..sebab aku tak suka kuah yang pekat terlampau..aku kurangkan la kepekatannya tu..baru syok nak hirup kuahnya..slurrpp slruupp gitu kan..ahak.

 Eh!eh? Mana limau kasturinya..ala,lupa lak nak posing..hee..tauge takde stok masa nih..sekian.

Terima kasih buat mama fami yang share resepi nih kat blog nya dan terima kasih juga buat penyumbang asal resepi ni..memang tergoda habis nak mencubanya sendiri dan berbaloi lak dari segi rasanya..
Resepi kat bawah nih dalam bahasa inggeris yer..malas bebeno nak meneranselet(rosak bahse) ke bahasa melayu..sila guna google translate kat tepi kanan korang laa ek..dah pasang dah aritu..jadi sila guna kemudahan yang ada..kalau ada yang pelik bunyinya ditranslate tu sila la tanya untuk kemuskilan..

MEE JAWA
Resepi / Sumber: Kak Noha / MamaFaMi 
By: HaSue

Ingredients :

1 big onion - slicedcdd
3 shallots - sliced
3 cloves garlic - sliced
1 inch ginger
1/2 cup dried shrimp - soaked
2 tablespoons chillie paste
2 tablespoons curry powder
2 potatoes - cleaned, sliced and boil till soft. Blend with a bit of water
medium sized prawns
enough water
1/2 cup chai po (lobak asin)
salt to taste
sugar to taste
zeal - optional
cooking oil

Garnish :
Egg noodles - blanched
Bean sprout - blanced
Bean curd - fried and diced
Cripy fried onion
Fresh red chillie - sliced
 Fresh green chille - sliced
Hard boiled eggs
Kalamansi

Method :


1. Clean the fresh prawns. Wash the heads and the shells and boil with enough water. Keep the stock. 
2. Boil the prawns separately with enough water. 
3. Place big onion, shallots, garlic, ginger dried shrimp, chillie paste and curry powder with a bit of water in the food processor. Blend till fine. 
4. In a pot, heat enough cooking oil. Add in the blended ingredients and fry till fragrant. 
5. Pour in the blended potatoes, prawn stock and the prawns. Add in the chai po. Let it boil. 
6. Add enough salt, sugar and zeal. Let it simmer for a while and ready to serve. 
7. Serve with fresh egg noodles, bean sprouts, fried bean curd, crispy fried onion, red and green chillie, hard boiled egg and top with kalamansi.

 Posing ngan limau jap..Yumm..!

Tips:Untuk menghidang, HaSue asingkan kuah secukupnya..panaskan dalam periuk dan masukkan mee secukupnya..baru tuang dalam pinggan/mangkuk..dan baru buh aksesori yang lain..dengan ini kuah lebih meresap ke dalam mee berbanding dicurah kuah je..teknik ni juga boleh dipraktikkan untuk membuat mee sup dan mee yang sewaktu dengannya.. selamat mencuba! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

7 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

tibaaa tibaaa....langkahkuu terhentii...terpandang mangkuk yg ada mee....chop!!! aku naakkkk.....susahnya nak cari mee camni yg sedap...slurrppppp...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, nampak sedap mee jawa ni, rasanya akk tak pernah mkn mee jawa ni. Ada juga org jual perencah segera tu, Tapi kalo sue yg buat mesti lagi sodap ni

Tembikai Laici said... [Reply to comment]

adeiii... nmpak sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!
Buat sy terasa lapaq lerr..
dh ler tak breakfast lg nihh... ^_@

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Ekekeke... mana ada famous amosnya Hasue oi... Atau, kalau betul famous amos, patutlah mama dah hilang di alam cyber sebab nak kena ikut tag line dia...NOW YOU SEE IT NOW YOU DON'T. Tapi kebelakangan ni, asyik DON'T SEE je yang selalunya... ahahaha....

Terima kasihlah cuba resepi yang ringkas dan tak berapa renyah ni kan. Mama suka rasanya. Buat pun tak ler leceh. Tapi hidangan Hasue nampak lebih menyelerakan lagi... sket baik pagi tadi dah makan mee goreng yang anak bujang mama goreng.. jadi dapatlah menyabarkan diri dari godaan mee jawa Hasue ni... hehehe...

JaSSNaNi said... [Reply to comment]

assalamualaikum... :)
betul tu.. kadang2 perut pun nak tukar selera.. asyik makan biasa2 je pagi.. kasi sekali makan mee jawa.. haaa.. sure sampai tengahhari tak lapar.. hehehehe

Saya Disini said... [Reply to comment]

sedpnye

hajar said... [Reply to comment]

pecah air liur tgk mee jawa ni.... aduhai2....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...