Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 15, 2012

Kuih Peniram ..kuih tradisi popular

Assalamualaikum..

Selamat pagiiiii... !
Alhamdulillah ye, bertemu lagi kita di arena blogging antarabangsa...eheee....rindunya nak ngetuk kibod..hehe.. rindu juga dengan pengunjung blog nih..lama pulak aku tenggelam kan..mesti korang pun rindu kat aku kan*perasan2..hahak..  Aku bukan apa,sebenarnya merajuk dengan blogger.com sebab tak bagi guna old interface dah..kena paksa jugak guna yang baru nih..seksa jiwa raga guna new interface nih dengan line tenet yang siput ok..sungguh perlahan kelakuannya me'loading'..huhuuu..tapi lepas merajuk2 tu tak juga kena pujuk...terpaksa laa mujuk diri sendiri kan..macam takde keje jek..hahak. Takpelah,kita pelan2 gitu kan...i'll try my best k. haaa,tengok2...ni antara skrip pujuk diri sendiri la ni..

Oklah,tanpa intro panjang2 sangat..kite teruskan perbicaraan kita ke menu best ni.. aaa,menu ni pastinya dikenali ramai rakyat jelata seluruh malaysia kan.. sedangkan incik google kenal,takkan korang tak kenal kan..hehe. Selain nama peniram,kuih ni kalo kat tempat korang apa agaknya? Telinga keling?Dasyat tul nama tu..kalo kat sarawak biasanya kuih ni saiz besar sket pastu ada 4 lubang..panggil kuih redam,ada yang sebut kuih adam..macam2 gelaran kan. Tapi rasa lebih kurang jek.
Baiklah,sebenarnya.. kuih ni aku dah cuba banyakkkkk kali membuatnya..banyak  tu ada la dalam 2-3 kali.kehkeh..Namun hampa~...*muka memandang ke laut*

Tapi kali ni..kira yang paling menjadi dah pada aku,pastu syok je makan ahli umah ni termasuk zhariff..sebab dia pun syok je makan aku tengok..tu maksudnya dah ok laa tu kan..kalo keras kejung sapa nak ngadap ye tak..



Kuih ni kan,dia memang rangup je masa panas2 tu..pastu rapuh masa sejuk...dia tak keras atau liat..so ok sangat laa pada aku yang beginner neh..korang yang dah biasa bisnes meh ngadap skrin bagi tips kat kitorang kalau ade.hee..
Oleh itu,aku nak berterima kasih la kat sarinahanis ni sebab share resepi ni kat myr ek. Minta izin nak kongsikan kat sini pula.. aku buat suku jer dari sukatan..dapat dalam 80-100 bijik kot.lupa dah aku.hee

KUIH PENIRAM
Resepi:Sarinahanis@myresipi.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( kalau sekilo tepung boleh dapat 300~400 biji )

1 kampit tepung beras yg 1kg (saya biasa guna cap teratai)-hasue guna cap gajah
900gm gula merah -hasue guna gula apong
2 1/2 cawan air ( saya sukat guna cawan yg bertangkai biasa buat minum teh tu)
segenggam tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng(guna minyak yg agak banyak untuk goreng terendam)


Cara-cara

Masak gula dengan air sampai mendidih,..perlahankan api supaya air gula tidak melimpah,..kacau sampai gula betul-betul hancur.
Tapiskan air gula terus ke dalam tepung sambil di kacau agar tepung tidak berketul-ketul...(tuang masa air gula panas-panas)

setelah sejuk sedikit,..uli bancuhan tepung macam uli roti canai,...pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut,..agak2 boleh di canai macam nak buat biskut.

perapkan semalaman,bila nak goreng canaikan atas plastik yg telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat. terapkan guna acuan donat,..acuan ni siap ada lubang kat tengahnya,..so x payahlah guna jari or anything utk melubangkannya. Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggoreng,..try masukkan 1 dulu...klau cepat je timbulnya n x hancur...menjadilah tu...kalau minyak terlalu panas...pandai2lah slowkan api tu yer....kang hangus plak kuih tu...selamat mencuba,..semoga berjaya!!




Aaa.. ni laaa antara hasil yang aku buat sendiri ni....kira ok laa tu kan..walaupun tak secomel yang orang jual punya tuu..nih pun bajet yang paling comel dah ni suh posing untuk blog..yang tak berapa nak comel jadi bahan uji rasa dulu laaa kan..hee.. yang berlubang 4 kan,tu biasa tengok kalau kat sarawak nih..saiz lak ada yang besar dan ada yang kecil. Tapi yang dijual pun tak sama rasa kannn...ade yang liat pun ada,yang terlebih rapuh pun ada..


Tekstur dalaman..rapuh dan sedappppp! Selamat mencuba sendiri ye korang... buat laa malam,esok paginya boleh goreng.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

assalamualaikum Sue .hrp sihat...kuih kegemaran kalau pegi pasa r mlm mesti beli nak pulak dpt yg masih panas2 lepas goreng...yeppp kuih ni banyak name...biasa akk pangil kuih denderam atau teliga keling....sdp mnais2 gula merah...insyaAllah nak try juga...

rahel said... [Reply to comment]

kuih kesukaan gue ni...tapi tak berani nak membuatnya..selalu beli je..

Amie said... [Reply to comment]

Pernah makan kuih ni... ooowww banyaknya boeh dapat kalau buat sekilo ye Hasue!

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

k.ct memnag suka makan kuih ni, dulu2 besar sikit org jual kan. sekarang ni alahaiiii..ciput aje kecik tak puas makan..

tak rajin macam Sue nak buat hehehe

CikNana said... [Reply to comment]

memang sdp kueh nie/..

izahdaut said... [Reply to comment]

akk aku suke beli banyak2 kuih ni time kenduri.. cok neram kami panggil.. kalau baru pas goreng rangup gitu.. kalau simpan lama lembut gitu..

eh ko mimpi apa smlm tetibe hapdate nih.. hhahaha welcome back teman... tepuk2 blkng hasue.. eh tertepuk ke bawah sangat lak.. kawasan larangan sudaaaa.. kakaa

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

pandai mkn tp tak pandai nak buat le hasue... teringin nak blajar.. tp tak sempat nak berguru.. MIL adik pandai sgt buat kuih ni.. siap berjual.. tp dia dah takde.. tak sempat anak nak belajar ngan dia.. huhu.. rajin hasue buat ekk.. 2, 3 kali buat tak jadi still buat lagi sampai jadi.. tahniah!

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue
akak suka makan tapi jarang buat kueh ni acuan dah ada sama macam Sue punya tpi asyik dok buat acuan donat je hahaa

Mas said... [Reply to comment]

dah byk sangat ke labah2 ko ni sue..kikikikiki

izah panggil cok neram yerk..
klu aku ...cok peneram....kikikikiki
si daniel suka bebenor cok peneram ni sue...
aku tak pernah try lagi buat sendiri memandangkan mak aku selalu buatkan tuk cucu dia....
nnti2 nak berguru juga ngan mak aku...
arwah tok aku dulu buat jual sue cok peneram nie...
best giler cok peneram tok aku...sekarang turun kat mak aku...
tu yg anak dia ngada2 tak belajr buat lagi...kikikiki

tengok cok peneram ko...
memang cantik kejadiannya....
teror la ko..
kuih ni klu tak kena gaya...
tak menjadi juga tau....
tu salah satu faktor aku tak berani buat lagi... :)

mala said... [Reply to comment]

salam hasue, peneram mmg wajib cari bila balik kedah! pekan rabu, pasar malam .. tak pernah buat hehehe

Cik Nuries said... [Reply to comment]

wah.mak sy suka mkn..=)

farnas said... [Reply to comment]

Salam kak Yang RAjin...mata saya ni ngantuk...tapi tak jadi nak tdo sebab tengok warna warni penug gilang gemilang hasil kemenjadiannya...pelbagai resipi...salute la... kak klu tak keberatan meh la p blog saya yang tak setaraf akak...klu follow lagi la sayaterharu....salam dr saya diseberang laut..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, semlm lagi baca n3nya, pc ni kejap on kejap off, dak amani dengki suka2 dia je offkan pc akk.

Sedap sangat, nampak pun menjadi mcm org yg jual dah tu sue, akk pun suka sangat dgn kuih ni. Ada satu kedai kat Chow kit jual kuih ni 10sen sebiji, tapi sama besar dgn duit syiling 50 sen heheh, sedap, raggup di luar lembut didlm, mcm yg sue gambarkan ini.

Semlm dgn rajinnya akk buatlah peniram ni kununnya utk bf anak2 pagi ni, percubaan akk tak menjadi ( akk tak ikut resipi ni, guna resipi yg akk salin kat buku ) lain kali nak buat lagi la.

Boleh tak sue bagi sukatan yg guna tepung 250gm, akk tak leh nak agak la.

Hurmm panjang karangan kali ini, kes balas dendam lama tak ngomen rumah Sue heheh

Mommy Alma said... [Reply to comment]

kita panggil kuih tiram :)
makcik sokmo buat so masa dok msia dulu slalu gak mkn..
ler ni dh bertahun2 tak makan sbb malehhhh nk buat sdiri hihihi...

Anna Qawina said... [Reply to comment]

sueeee..suwe suwi good morning..haha...gile komen..

mak mertua aku buat sedap sgt...so sbgai menantu yg baik aku tgk aje pastu mkn...kang aku mandai2 g tlg buat kecik ati lak beliau...kikiki

Anonymous said... [Reply to comment]

Tepong beras pakai yg sedia ke atau mesin sendiri?

lovely said... [Reply to comment]

Kuih ni sedap sgt.suka.ni brapa lma bleh tahan ek.smpi smggu x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...