Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, March 1, 2012

Muffin Marble Chocolate Chips..untuk minum petang

Masuk bulan Mac ni macam pasang azam jer sebagai blogger at least nak buh satu hari,satu entri atau lebih, semangat ko..walaupun tenet cap kuye2 nih masih mengekalkan identitinya.sebab tu dari pagi tadi beria upload gambar dalam entri tapi bukan masalah nak upload jer..nak connect pun tak dapat..sampai ngantuk dan pengsan kejap sebelum tengah hari masa tidurkan zhariff..heh..
Bukan apa keletihan sikit,semalam incik suami ajak main badminton..dah lama tak main kat court..bertahun2 gak laa..sebelum ni paling tidak main depan laman jer ngan abang long. Jadi kekok gak laa memula kan..hehe. Sebab tu letih jer badan..agaknya lemak2 terkejut tiba2 diajak bersenam lama sikit.muehehe..

Minta maaf ye pada yang bertanya soalan kat entri tapi tak terjawab2 lagi tu..harap bersabar dan kalau urgent sangat bolehlah tanya kat PM di FB. Tu pun tak janji nak jawab segera sebab bergantung dengan kelajuan tenet dan masa terluang untuk me'refresh' ni ha.. sabo jela kan.ngee

Buat muffin ni petang semalam..eh,entri mungkin berterabur tak ikut turutan mana yang buat dulu dan kemudian yer..ikut mood tuan tanah jer nak buh entri mana.ehee..kadang2 dah upload gambar tapi takde idea nak pot pet tak blogger lak rasa kan. Kalau hari Rabu,boleh gak buh wordless wednesday..tapi ada pulak yang tak puas ati kang..tu kak Anim laa tu..eheee.. tapi betul gak kadang2 kan,suka jer baca celoteh rakan2 blogger yang kita kenali di alam maya nih.. ;)

Hasil skodeng dari dapur Kak Nor yang suka mencubit garam aritu..lepas skodeng tu aku lum terasa nak cuba,tapi petang semalam cam teringin2 jer kan..
Kejadian ek ni macam kata kak nor lah,memang tekstur cupcake,tapi dah nama orang letak mapin tu kite ikutkan ajer laa kan.. rasanya kalau gi bakery kita leh beza yang mana muffin dan yang mana cupcake,kot2 ada yang masih konfius yer.
Tapi apa2pun memang sedappp tau..

Kalau tengok kat bahan takde esen pandan,tetiba kat cara membuat tu ada lak..hehe...jadi ikut suka kite laa ek..aku buh ekstrak pandan(perisa dan pewarna sekali),coklat tu buh serbuk koko dan yang warna asal aku buh 2 titik butter oil..aromanya,pehhh!

Minta izin laa kepada semua penyumbang dan pengedar resepi ni untuk rujukan di hari tua yer..maaf sebab derhaka sikit...hee..tapi memang mabeles dan yang lagi best,simple n sedap! Terima kasih semua...

Resepi di bawah aku edit sikit untuk rujukan sendiri tau...bila aku letak 'by' tu..maksudnya yang dalam blog ni gambar muffin yang aku buat ler..gitu gak dengan resepi lain..untuk rujukan asal resepi,sila klik pada link yang ada pada nama mereka..

MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS
(sumber : Puan Ruhaya )
cp: Diah – badariahabdrahman.blogspot.com
Sources:-From Kak Am@Seroja Kitchen
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction & K.Nor
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahannya
100gm butter
120gm tepung gandum * @ tepung naik sendiri, -hasue guna tepung gndum+1/4tsp baking powder
(*kalau guna tpg naik sendiri tak perlu ltk b/powder)
80gm gula halus
60ml susu segar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh paste coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara - caranya :
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Pukul butter hingga kembang & masukkan gula & pukul sebati.
Masukkan telur & esen pukul (2 minit )
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar (pakai senduk @ whisk bagi sebati )
Bahagian 2 bahagian..1 bahagian warna kuning & 1 bahagian bubuh serbuk koko & paste pandan.
-hasue bahagi 3 warna-1:plain dan buh 2 titik butter oil,2:pes pandan,3:serbuk koko
Bubuh dalam papercup 3/4 penuh & taburkan coklat chip @ ikut suka.-hasue tambah kacang walnut
Bakar 30 minit - 180' @ mengikut oven masing - masing.-hasue bakar 25 minit suhu 175c


Kejadiannya 12 ketul..tu yang tak tinggi sangat.Sedap makan masa baru masak tu,suam2..yumm2.. nyaris tak sempat posing..licinnn!hehe..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

rajinnnya ko sue...
dah la buat mapin..memablekan pulak..
geramm aku tengok..
meh sebakul mapin ko tu...
ko kan diet...muahaha

tun_telani said... [Reply to comment]

tun suka texture mapin nii.. walaupun rasa dia mcm cupcake. bau pandan tu pulak, fuhh.. wangiii.. letak coklat lg sedap nih.

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

Adoi..Hasue punya muffin lebih cantik dari akak la, nak2 mangkok kertas biru tu, berkenan akak.

K.Nor said... [Reply to comment]

ehhemmm... ehhhemmmmmmmm... tuan tanah, ada lg tak kapkek sedap nih.. ehh mapin kan.. marah tuan asal resipi lak hehe.. betul tu sue, k.nor pun suka, rasa dia mmg sedap, nak buat pun tak banyak kerenah..

ermmm 3 kaler ek.. pandai2 jer dia tambah kaler ijah ya.. ehhh ku terpandang kaler biru yg gojes itu... hehe

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, sedapnya maffin ni, kala hujan mencurah2 mcm ni andainya ada mapin ni dpn mata maunya bermapin2 akak mkn huhu, apa kan daya tangan tak sampai

izahdaut said... [Reply to comment]

teeeetttt,... derhakaa tak masuk surga.. kikiki... ke dehaka membawa bhagia? ye bhagia lemak anda. eh pesal sorang duk main badminton laa.. joging laa.. briskwalk la..aku jeles tauuuu.... huhuhu..

mapin ni, tungguuuu... mood memapin tak sampi lagi. dia baru je depart dri mukah. ekkekekee

Nieza said... [Reply to comment]

Assalam sue, pekabo? lama tak singgah sini.sedap pulak tgk muffin tu..gabungan yg mantop coklat dan pandan tu:)

mala said... [Reply to comment]

salam hasue, cantik la marble muffin letak pandan ..

Gee® said... [Reply to comment]

wow! cantik & sgt menggoda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...