Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 2, 2012

Kek Span Pelangi ..versi Angry Bird

Assalamualaikum.. ^_^

Korang pasti biasa dengar atau baca orang kata, jangan suka marah..nanti cepat tua. kan? Begitulah yang terjadi kat angry bird aku ni..sebab suka marah,tu yang dia jadi kerepot tu..angry bird kat kek orang lain sumer awet2 mude belaka..tu mesti diorg pakaikan botox tu,tak pun pakai susuk kan?ahahak..*ayat jeles
Yang sebenarnya tangan nih tak cukup lembut lagi..rendam soflan berbotol pun tak lembut2 gak. Jadi angry bird pun jadi tua sebelum usia..nasib badan laa kan..
Agaknya sebab tu ramai yang lebih suka guna fondant untuk deko2 tempahan..lebih kemas dan elegant gitu.. Takpe2,kite bertatih2 dulu yer.. ^_^

Buat kek ni masa ngengada rajin sebab semua ahli keluarga ada masa tu..cik abang pun baru balik dari luar kawasan kan. Buat ni pun secara spontan..buat merasmi turn table ku itu pun yer juge..ada laa buat bukti kat incik suami yang kite ni bukan sekadar beli2 ajer..tapi kite guna apa yang kite beli kat kedai bakery tu.. aa,lepas tu kalo nak simpan lama sikit takpe dah kan..ehehe..ajaran sesat betul.
Kita yang tak pandai2deko ni elok laa praktis2 kan..tu yang cuba2 deko kek yang simple2 lagi..tah bila nak cuba yang rumit sikit cam orang lain buat. Tapi bila anak2 tengok,excited juga sebab nampak angry bird tu..sibbaik diorang tak cakap aku ngah lukis barbie ke,popeye ke..ahahak! :D

Sila betulkan saf anda..kalau nak gelak secara berjemaah pun takpe..memang herot berot jer muka angry bird nih aku kerjakan..dah laa lukis direct atas kek,kan. Guna whipped cream jek..ngee..
Baru nak start lukis tu,kena pause kejap lak,iklan..sebab zhariff nangis,lepas tu baru sambung balik..hihi. kek ni makan buat sarapan la pulak masa tu..lembut dan gebus..sebelum ni pernah buat dah kek span versi pandan kastad..boleh google dalam blog ni atau blog rakan2 pun ramai yang dah cuba.

Meh potong kek nih,tengok keratan rentas lak..kot2 ada yang nak tengok ke'pelangi'an kek ni camner kan..

Jeng jenggg..kaler biru? mesti adaaa...heh! Semua pewarna2 ni aku beli di kedai bakery ingredient (KST)depan Mega hotel,Miri.. saje siap2 bagitau kot2 ada yang tertanya2.. :)
Semua warna ok bagi aku,cuma merah jer belum menyerlah sangat..


Oh yer,resepi ni aku adaptasi dari resepi sweet4ever yang asalnya kek span pandan atau keladi..
Sebelum ni ramai rakan blogger buat kek pelangi kan..ada tak yang guna resepi sweet4ever nih untuk dipelangikan gak?maaf la yer kalo tak perasan..cuma masa kak Anim tayang kek pelangi(rainbow cake) dulu,terbayang2 aku kegebuan kek ni kalau di pelangikan.hee.. Apa2pun terima kasih buat sweet4ever dan rakan2 blogger masakan yang bagi inspirasi nak buat kek pelangi kaler2 nih..
Jom semak resepi..aku dah edit secukup rasa untuk rujukan sendiri dan kot2 ada yang nak mencuba ke,kan..
Kek ni bukan jer mudah nak buat,tapi sedap dimakan..sesuai untuk kek harijadi gitu.

Kek Span Pelangi
Resepi Asal: Sweet4ever@myresipi.com
Olahan:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

150g tepung super fine / hongkong
150g gula halus
5 biji telur gred A-maybe lenkali nak buh 6 biji
1 sudu besar ovelette
80ml susu segar
80ml mentega cair/minyak sayuran
1 sudu teh serbuk penaik
Pewarna-ungu,hijau(pandan),oren,biru,kuning dan merah

400ml Whipping cream untuk mendeko-dipukul sehingga soft peak(terbalikkan mangkuk,adunan x tumpah)/atau boleh juga guna whipped cream..

Cara-cara:
  1. Satukan gula halus,ovellette,tepung,serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.
  2. Pukul sehingga pekat dan gebu(lebih kurang selama 5 minit) pada kelajuan tinggi
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar dan pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga kek benar2 ringan(lebih kurang dalam 3-5 minit)
  4. Tuangkan mentega cair/minyak ke dalam adunan dan gaul menggunakan senduk kayu sehingga benar2 sebati. Panaskan oven pada suhu 160c-170c.
  5. Bahagikan kek kepada 6 bahagian,1 cawan bagi satu bahagian dan masing2 diwarnakan ungu,hijau,oren,biru,kuning dan merah
  6. Sediakan tin pembakar,griskan dasarnya dengan mentega dan alas dengan baking paper.
  7. Tuangkan satu adunan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit atau sehingga kek masak..ulang langkah ini pada adunan kek seterusnya sehingga habis. Jika oven besar,boleh la bakar 2 loyang sekaligus.
  8. Terbalikkan kek selepas dikeluarkan dari oven untuk mengelakkan kek mendap ke bawah.
  9. Setelah kek sejuk sepenuhnya,bolehlah dideko ikut citarasa masing..selamat mencuba!
Pelangi yang cuma ada 6 warna..kira ok laa rupanya tu kan,untuk wat makan2 sendirik..hee.. Nak sepotong? Dah habesss daa..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

27 Komen Di Sini:

Siti Asiah said... [Reply to comment]

senang tak wat kek ni?...sy teringin nak buat...gune acuan camne erk

chikadakbiru said... [Reply to comment]

wahh ni versi kek sponge..mesti lagi shedap..sbb ia ringan di mulut...boleh la nak try nanti..tunggu besday anak bln 5 lerr :))..akak kalau pakai resepi kek sponge nih..lepas masak terus kena terbalikkan kan ker atau akak buat mcm mana?..so ada masalah tak time tuh ?

mala said... [Reply to comment]

salam hasue, mala pun pernah buat kek angry bird tapi sempoi punya la ... hehehe

http://alamroon.blogspot.com/2011/10/homemade-angry-bird-birthday-cake.html

izahdaut said... [Reply to comment]

wiiii cntik ke ko sue. terpegun aku ha... ternganga nganga dah ni. ni belum ko rendam tangan dalam dough softenerngan bread softener lagik.. kikiki.. eh semangat lak aku nak mengekek krim2 gini. tapi pastu sapa nak makan aku pun tak tahu. huhuhu

HaSue said... [Reply to comment]

@Siti Asiah
senang jer nak buat..cuma ikut cara2 kat resepi tu..bahan2 pun mudah didapati..insyaAllah jadik.
Sy guna acuan bulat(loyang) diameter 8"

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum hasue..
wah cantik kek tu sue.. warnanya pun menarik... pandai sue deco kek.. kalau akak ler yg buat.. ermm.. ntah apa akan jadi.. angry bird pun x der rupa kot.. heheheh

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
Akak terus terbalikkan jugak sebaik kuar dari oven..lgpun nak guna loyang tu lagi kan..sibbaik dpt bakar 2 skaligus..jadinya tak laa lama sangat.hehe..alhamdulillah takde masalah dan senang jek nak handle..guna lak nonstick baking paper tu.senang la nak buka ia dari loyang

HaSue said... [Reply to comment]

@mala
hihi..dah tengok,dah tengok!simple dan kiutt..mesti kit kat tu dulu kena kebas..kreatif la mala.hehe..

Mas said... [Reply to comment]

perhhhhhhhhhhh.....warna warni...
memikat hatiku...
cantikkkkk la sue....

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Aku semangat gak kalo ada tukang makan jah..tapi si Yana suka jer makan..duk potong sndiri kek dalam esbok sesambil nyanyi lagu hepi besday tiap kali nak potong..kakaka

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

cantiknya kek ko..suapkan aku 4 potong plissss!!

Ryo Azhar said... [Reply to comment]

pitammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm aku!

tun_telani said... [Reply to comment]

hahhaha... kak izah, kalau nk kene rendam tgn ngan bread softener tu tun la tuuu.. agaknyer double angry, bird tu kat tun sbb lukis muka dia ntah ape2.. kui kui...
kak sue, nmpk gebu betul la kek tu.. utk org yg cuma pernah buat kek span guna pre-mix mcm tun ni, kene la try kan.. iA akan cuma mengespan jugak nnti.

ps: loyang ada 1 je utk setiap size, ntah bila buleh wat rainbow, x sanggup rasa nk nunggu siap bakar. hehe

Ummi said... [Reply to comment]

Assalam Sue, cantik sangat kek pelangi tu....dikeliling lemak berkrim...adeeeii, lemak badan dah x boleh diampunkan jer rasanya...cuci mata je la agaknya... ^_^

Miss Amateur Cook said... [Reply to comment]

yaAllah cantiknya kek pelangi kak sue! :D

kakna said... [Reply to comment]

salam sue..
wah menariknya pelangi sue..tergoda tengok.

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam kak..kaloakak buat mesti lg cantek dan kemas ler..

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

Salam sue.. Cantik.. Warna2 memikat sgt.. Tentu lebih sedap guna kek span.. Boleh try nanti InsyaAllah

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, kalo akk yg buat muka angry bird tu tak tahu apa lah nasibnya pasti 100% tak jdi muka dia huhu, bagi akk kek angry bird tu dh cantik sangat kalo akk yg buatkan.

Kek pelangi tu nampak sangat menarik, tapi sebelum ni tgk resipi org lain rasa mcm susah je, bilalah akk nak pandai buat n deco kek mcm ni. Whipping cream tu yg dlm botol ke sue

Kamsiah said... [Reply to comment]

mebeles....cantik,menarik,gebu..

MeknaBlog said... [Reply to comment]

waaaaaaaaa....cantiknyaaaaaaa..gebussss

Lieya said... [Reply to comment]

Ho hoo hoo liauuu... terbaekkkklahhh sangat kejadianyeee pelanginye.. ehehehee.. angry bird tu dah kire cantekkk tuuuu

Mimie said... [Reply to comment]

HaSue...sedapnyer..dan cantik..saya pun nak try la..cobination kaler yang menarik..:)

Ziequashik said... [Reply to comment]

Cantik...cantik sgt!! Nk cuba gak pasni . Tp nk buat krim smpi ler ni x jadi2.

Anonymous said... [Reply to comment]

akak guna whipping cream jenama apa?sbb ade whipping yg cepat cair & ada yg xkembang2..

Puan K said... [Reply to comment]

salam... nak tanya, untuk cara-cara pasal

1.Satukan gula halus,ovellette,tepung,serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.

memang masukkan semua sekali mcm tu je ke?

sue_maya said... [Reply to comment]

Da 2-3 kali buat...kek lembap2 gtu...penah gune cream ikut resipi n penah guna buttercream...dua dua pun sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...