Bertemu kembali di hari Ahad yang cerah.. :)
Kek ni,sesuai sangat untuk orang2 diabetes, darah tinggi, sedang diet tapi nak makan kek dan orang2 yang tak suka manis2.
Sesuai dengan nama kek ni juga la kan,memang bahan2 digunakan pun memang rendah kalori..jadi jangan komen tak sedap macam kek yang biasa korang makan kat secret recipe lak..tu nak kena tangan namanya tu..eheh.
Kot2 ada yang tercari2 resepi kek yang sesuai untuk orang2 yang berpenyakit seperti aku sebutkan tadi ..mana tau ada sedara mara ke,sesapa ke kan..boleh la korang buatkan kek ni untuk dorang..rasa kek ni lebih best bila disapu sirapnya tu...kalau tak buat dier tawar n kering la sket kan..tapi masih boleh dimakan la.. cam dalam gambar ni aku lum sapu ngan sirap lagi..den lupo..heee..
kulit oren tu pulak memang menambah perisa. Jangan parut sampai kulit putihnya yer,takut pahit lak.
Resepi ni aku rujuk dari buku Shadow Kwan yang bertajuk Manisan Berlemak Rendah. Jadi tak semestinya semua kek menggemukkan atau tinggi kalori yer.
Kek ni aku buat sempena nak menghabiskan stok tepung semolina aku tu..dalam pada tu memang dari beli buku ni dulu nak cuba resepi ni tapi takde stok tepung ni lak..
Okeylah,untuk rujukan bersama,aku kongsikan resepinya di sini..selamat berdiet!hehe..
Kek Suji Oren Berkalori Rendah
Resepi Asal:Shadow Kwan
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung suji
20g tepung bergluten rendah -hasue guna tepung hongkong
2 sudu besar parutan kulit oren
2 sudu besar jus oren-dari buah oren
2 sudu besar minyak sayuran
Cointreau Syrup:50g air,1 sudu bsr cointreau(pati oren cam sunquick pun ok),15g gula
Persediaan Awal:
- Panaskan oven 180c
- Gris dan alaskan tin pembakar 7 " x 2.5 " dengan kertas pembakar,ketepikan.
- Ayak tepung suji bersama tepung bergluten rendah,ketepikan.
- Panaskan minyak sayuran lebih kurang 5 minit,ketepikan.
Cara2:
- Pukul gula dan telur sehingga pekat dan kembang.
- Tambahkan campuran tepung dan suji. Masukkan parutan kulit oren dan gaul perlahan dengan senduk plastik
- Campurkan minyak sayuran dan jus oren.Kacau sebati dan segera tuangkan ke dalam acuan.Bakar selama 20 minit atau sehingga permukaan kek nampak keperangan. Keluarkan kek dan cucuk dengan lidi,ia masak jika lidi keluar bersih.
- Untuk membuat syrup cointreau:masak air dan gula hingga larut,padamkan api dan masukkan Cointreau. Sapukan kek yang baru dikeluarkan dari oven dengan syrup,potong dan hidangkan..
Kejadian kek yang gebu..yang penting ia berkalori rendah! selamat mencuba.. :)
7 Komen Di Sini:
aha mmg gebu pon tgk kek tu...
Nmpk sdp..bleh cuba nti
sue...gebunya aku nengok kek ko tu...
nakkkkkkkk....he3
Assalam sue, nampak pun gebuss je kek tu, bagus sue berkongsi resipi yg berkhasiat mcm ni, tapi bila dh selalu mkn kek yg manis2 n berminyak je sokmo huhu
sudah ku"pin"kan resepi ni. wajib buat utk daku yg konon2-nak-jaga- badan-tapi-melantak-sakan!
Assalamualaikum HaSue...
Tentu sedap Kek ni ada campur tepung suji dan perasa jus oren...
Softnya kek tu dear! Cantik kalerrrrrr ;)
lAMA TAK MAKAN KEK SUJI....TIME TO BAKE ONE
Post a Comment