Haiii..bertemu semula dalam minggu baru...ada yg merinduiku?ahaks..soalan gedik2 lak kuar ek..
OKlah..ni entri yang patut kuar minggu lepas..tapi macam biasa..kalau malas mengeram lama2 depan lappy nak merefresh internet lembap..akan banyak laa entri atau gambar yang di'eram' dalam folder..cuma tak tau menetas ke idak jer
Semenjak merasa sendiri karipap yang dibuat oleh Tun Telani dulu tu,memang teringin lak nak cuba sendiri resepi tun nih..lagi pulak bila ramai rakan blogger masakan yang dah mencuba sendiri dan mengakui kesedapannya...jadi buat korang yang belum mencuba tu,boleh laa buat doh karipap guna versi tun nih pulak yer
Memandangkan semua orang yang menayang karipap tu semua pandai2 mengelim belaka..aku pun cuba2 bakat mengelim nih..sebenarnya aku suka guna acuan jer..ada dua pattern acuan nih kan..saiz pun ada banyak..ehee..aku suka acuan yang leper sikit kelimnya tu tapi mana tah jauh terperosok dalam gobok agaknya sebab dah lama tak mengaripap..eh rosak bahse.
Cam biasa,tempat nak buh karipap yang sedia nak digoreng tu kena tabur tepung sikit2..tapi doh ni ok jer kot tak tabur tepung..hehe..
Sungguh aku tak pandai mengelim nih..ada laa beberapa ketui jer yang comel2 sket.hee..comel ler pada aku yang tak reti ngelim nih.kehkeh..kena banyak prektis lagi ler nampak gaya kan..dan perkhidmatan acuan masih diperlukan. :D
Sungguh aku tak pandai mengelim nih..ada laa beberapa ketui jer yang comel2 sket.hee..comel ler pada aku yang tak reti ngelim nih.kehkeh..kena banyak prektis lagi ler nampak gaya kan..dan perkhidmatan acuan masih diperlukan. :D
Bila dah jadi sikit2 gini keliman tu memang seronok jer..lagi2 kalo ada banyak masa nak mengelim..
Apa2pun terima kasih Tun Telani yang kongsikan resepi nih ekk tun.. akak kongsikan kat sini lak yer..ayat akak edit sikit bagi nak senang paham..tq2 :)
Terima kasih gak buat kawan2 blogger yang kongsikan hasil karipap korang yang menambah semangat nak mengaripap..maaf ye tak tersebut satu2..kang ada yang tertinggal ada plak kecik ati..hehe..
Doh Karipap
Resepi:Tun Telani@qurrataaayun.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
4 cawan tepung
2 tbs marjerin
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air
1/2 tsp garam
Cara-cara:
- Panaskan margerin dan minyak dalam periuk. Tutup api.
- Tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu atau hand whisk(jgn guna tangan, melecur nnti).
- Dah sejuk sedikit, campur garam dan air.
- Uli sehingga menjadi doh.. siap! Bolehlah buat karipap bersama inti kesukaan masing2.
Yang belakang kanan tu contoh yang guna acuan biasa..
Doh ni memang best..kalo buat tertebal sikit pun masih menten sedap! Biasanya kitorang suka jer karipap yang berjerawat tapi kali nih wat gak yang kulit halus mulus..sibbaik semua gak laris.hehe..wat bekal masa masuk utan best nih.heh. :D
Doh ni memang best..kalo buat tertebal sikit pun masih menten sedap! Biasanya kitorang suka jer karipap yang berjerawat tapi kali nih wat gak yang kulit halus mulus..sibbaik semua gak laris.hehe..wat bekal masa masuk utan best nih.heh. :D
Aritu aku buat inti kari daging cincang+kentang..sebab masa tu takde kacang panjang..petangnya tu carik gi kedai..syukur jumpa kacang panjang..
Jadi malamnya tu terus buat karipap lagi tapi kali ni buat inti KenCang(kentang+kacang)..inti karipap paling digemari di rumah nih..kalo keledek tu tak berapa suka lak bos aku tuh sebab rasa manis2 tu..huhuu.. inti kencang memang kegemaran kitorang dari dulu lagi..
Korang suka inti karipap apa ekk??