Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 16, 2010

Tart Telur

Gambar yg belakang tuh tart yg dah dipotong,baru ingat lom amik gamba..tuh yg dipaksa berposing lagik jd background..hahaha...

Salam Jumaat..
Kalo nak makan tart telur dengan banyaknya..buat laa sendiri..bukan susah mana pun sebenarnya..betull..kalo dah pandai buat biskut segala tuh mesti pandai buat tart punya..
Dah lama gak aku tak buat tart telur woo..kalo makan selalu sangat cepat muak juga kan..

Nih aritu dah habis yer..usah mintak2 dah..serdak2 pun dah linchin dah haaa..
Rasanya tart telur nih lebih ayu bakar dalam bekas muffin..aku bukan kesah ayu ke idak ler sebenarnya..bekas muffin tuh kan lebih senang dicuci berbanding bekas tart yg ketak2 tuh..hikhik..tak kisah laa guna acuan mana2 yer..nak guna acuan yg besar leper tuh pun boleh dongg..

Aku biasa buat tart telur ikut resepi dr myR nih..disumbangkan oleh zlinda_mz, mekasih...

Bahan-bahan

* bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
* 1/4 cawan gula halus
* 1/2 teaspoon baking powder
* 1/4 teaspoon garam
* 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
* 2 biji telur
* bahan utk filling : 1 cawan susu cair >sue lebihkan sikit untuk filling yg soft
* 4 biji telur
* 1 cawan gula halus >sue guna 3/4 cwn jer
* 1 cawan air
* 1 tbs tepung kastard
* ½ tsp vanilla essence

Cara-cara

1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
8. Selamat menjamu selera!

Adunan kali nih aku ejas2 sendirik sebab nak yg lembik sket..yg adunan asal dah ok cuma tambah sket susu cair jer..tu yg mudah retak2 gitu..maknanya intinya lembut..heee
Crustnya pun ejas ikut2 suka jer..tapi bagi yg x pernah try buat tart,boleh rujuk 100% resepi nih,insyaallah jadik..dan yang penting sodapppp!!selamat mencuba!

P/s:adunan untuk filling tuh biasanya x abis digunakan yer,jadi boleh laa buat puding roti pulak dengan menuang adunan filling ke dalam bekas loyang yg sudah disusun roti secukupnya..bakar sehingga masak
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 15, 2010

Pulut Panggang Inti Sambal Bilis

Dah hari Khamis dah kan..malahan dah malam pun kan..huwaaaa...
Pahal line tenet makin mengengsot jer kat tempat aku tuh...nih online dr library Mukah,sanggup ko redah malam2 bawak anak2 nak online..(padahal td nak melantak kepci) muehehe..

Ok2...selalu malam pulut panggang tak? aku selalu makan pulut panggang inti udang kering..aritu aku ada beli inti sambal tumis ikan bilis sedap gak..so try buat sikit2 laa kan...rata2 kat umah nih memang penggemar pulut pun..jadi xde laa masalah sangat nak habiskan yg sikit tuh..hihii..

untuk resepi meh cekedaot resepi dari lelayong nih..
intinya semua tahu buat kan?aku ganti inti ngan sambal ikan bilis jek..kalo korang rasa malas gak nak buat,guna yg dalam tin pun boleh..kalo malas gak guna jer laa apa2 yg ada..hehehe
Apa2pun,mekasih lela..

Bahan-bahan ( 36 biji )

* 1 kg beras pulut
* 5 cawan santan pekat
* Daun pisang-layukan atas api
* Lidi - dipotong 3 cm
* Garam
* BAHAN UTK INTI IKAN:
* 350 gm ikan kembung @ selar-direbus dan diambil isi
* 150 gm bawang besar-dibelah dua dan dihiris
* 20 gm bawang merah
* 20 gm atau 2.5 cm halia
* 1 batang serai
* 1 cawan santan
* Garam
* 1 sudu kecil halba

Cara-cara

1. PULUT:
2. Basuh beras pulut dan rendam selama 3 jam. Kemudian kukus pulut sehingga masak dan arun dengan 3 cawan santan pekat. Bubuh garam secukup rasa. ketepikan
3. INTI:
4. Tumbuk ikan bersama dengan bawang merah, halia dan serai. Masak bersama bawang besar, halba dan santan pekat yang selebihnya. Kacau sentiasa sehinggan kering. Sesuaikan rasa.
5. CARA MENGHIDANG:
6. Letak pulut diatas daun pisang. Sudukan inti ikan, kemudian bungkus bulat-bulat dan kemas seperti pulut panggang. Bakar atas bara api lebih kurang 10 minit @ sehingga masak.

alala...cumil laa dolphin biwu tuh..hihik..pandai Jiya! :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 13, 2010

Parcels dah sampai..arituu..



Salam bersiaran kembali..yg ini sah2 entri tertunda yer kawan2..
Dah upload gambar2 nih aritu dah tp x sempat2 nak update lagik sebab bz balik kpg lak aritu bawak ayahanda gi jenjalan..
Balik jer sini tenet lak slow sangat2..pagi td pun dah taip pjg2 xleh nak save lak..takpe2,menguji kesabaran jer tuh kan..

Parcel nih sebenarnya dikirim pada 09/01/10 hari tu dari Bentong,Pahang..sampai lak pada 19/03/10..melalui laut..sebenarnya pengirim x tau pun ia dikirim melalui laut..hehe..skali 3 bulan lebih br sampai daa..sian Kak Min n faheem(kena interprem tuan blog skali)..sampai risau sangat2 brg nih x sampai. Apa2pun alhamdulillah,ada rezeki juga nampaknya..hehe..

Yang satu tuh lak parcel dari seorang akak nih...thank u so much kak eh!sedapp2..hehe
Dikirim melalui udara,dalam seminggu gitu sampai rasanya..cuma aritu tertunggak kat kampung lak parcel2 nih sebab kebetulan lak takde balik kampung masa tu...


Ni keadaan di dalam sebaik sahaja kotak dibuka...hehehe...abis dah terkeluar dr kotak..mabuk laut dah agaknya brg2 dlm nih kak..ekeke... tapi masa bukak tu aroma semerbak jer,wangi..hihi

Yg "lawa" nih hadiah tahun baru hari tu kerana dapat meneka hampir tepat waktu Cikmin dilahirkan..(link akan disertakan kemudian ek) dan order minyak wangi serta kalendar chumel souvenier dr kak min..mekasih byk2 eh kak...moga murah rezeki akak sekeluarga..
Produk collagen tuh sesuai untuk wanita yg berusia 25 tahun ke atas dan mementingkan kecantikan luaran dan dalaman yer.. kalo berminat leh tanya kat CikMin yer..
Kite baru nak cuba juga ni..sibbaik menang aritu..hahaha...kalo sesuai mungkin akan teruskan penggunaannya nanti.insyaallah..hehehe...

Haaa..yg nih pun bukak2 plastik jer...hmm semerbak gak...hihik..best2..tq kepada pengirimnya.. ;)

P/s: Chumel kan watermark biru yg jiya buat neh?hikhik..suka2..kaler tuh menawan qalbu tul..sapa2 berminat nak ngorder watermark boleh gi ke blog jiya atau kedai watermark dia eh..jiya,teh c peng spesel satu!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, April 10, 2010

My new 'baby'... :P

image google nih..

Mengidam aritu ada...tiba2 jer dah kuar baby ekk..hehehe...
Sebenarrnya tak plan pun untuk dapatkan baby nih dalam masa terdekat..tu yang sibuk2 gak jadinya ngan kehadirannya di antara kita..hikhik..
Target tuh sebelum raya ler...so terkejut gak ler bila hb nekad nak beli Kamera DSLR nih masa ke Sibu hari tu..
Ingat nak servay dulu kat sibu n miri..tp rasanya x jauh beza kot..
Memang x tau nak beli model mana tapi bila tanya kat pakar kamera digital nih ada laa panduan kan...pastu tokey kedai tuh pun memang promote kaw2 ler kamera nih..

Boleh laa..untuk beginner macam kite nih kan..hihik..
Terharu tau bila hb hadiahkan kamera nih..n said..'it's for u..'wahh...terbayang kek2 segala masakan berposing bagai..walaupun lom terer sangat nak guna tapi rasanya dengan basic yang ada n bakal mengikuti website2 yg mengajar cara2 ambil gambar..i think i can do better n better..
Minat dengan fotografi nih sebenarnya dah ada sejak sekolah menengah lagik..
Masuk kelab fotografi dan diajar cara pegang kamera dan sebagainya ler..yg basic2 gitu. Terima kasih kat Cikgu Zohainan yang banyak mengajar masa tu...lepas nih nak gi belajar kat Cikgu Tolahah dan yang seangkatan dengannya..boleh kak Nor?hehe
Image dr pakcik google..
image nih pun pakcik google yg kasi


yg nih pun dr pakcik google gak..hik

Terima kasih byk kat kak nor n suami yg sudi bagi info pasal kamera nih...
dan terima kasih juga buat suami tersayang atas hadiah yang best sangat2 nih...sayang ayang!ngeee...sebab tuh macam dapat baby baru(5 April 2010) pun ada rasanya..hahaha

P/s:Komen2 n mesej2 semua dah dibaca..harap maaf x sempat nak reply satu2 buat masa ini sebab masih berkejar2an sana sini..hehe..macam biasa,nanti kite try jejak anda semula yer..thanks!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 9, 2010

My blue watermark n Sedikit cerita mee kolok

aiseh..lom entri resepi lagi arinih..masih me'loading' mood masak2 selepas cuti2 kan...ahaks..
Dalam pada itu, baru2 nih baru berkesempatan download photoscape untuk tepek watermak yg dah siap lama dah ni haaa...tak terasmi2 jugak..hihi...
tapi tak kisah laa ek..janji berjaya gak tepek akhirnya..caranya boleh rujuk blog Cikmin/Faheem
untuk tempahan watermark dari Jiya si pengembala kambeng..boleh laa contact beliau kat sini >LittleColourShop(klik) atau kat umah dia 14sept(klik)
Comel x blue dolphin tuh?hihik..punya laa serewet nak tuka itu ini kan..hihi..pastu jiya yg baik ati nih pun rajin gak lyn karenah pelanggan banyak songehs nih..ngeee..apaa2pun mekasih byk eh jiya..lenkali nak tuko lagi aku koling2 ko!hii

Bercakap pasal mee kolok ni..atau sebutannya kalau huruf jawi tu guna huruf qaf yer..bukan kaf..jadi sebutan yg betul adalah mee koloq..atau org lain ada sebut kolo mee..
Mee kolok ni rasanya banyak kat sarawak..mana2 restoran melayu cina ke memang ada sediakan menu nih..
Sekarang ni ada satu 'spesis' mee yg kembar seiras dengan mee kolok yg disebut mee kampua..mee kampua nih memang adik beradik dengan mee kolok atau memang ia sejenis mee kolok pun x sure lak..tp rasa memang sepesen jek..nama jek lain2 kot..
Ok,apa yg spesel sangat mee kolok nih ekk...ni dari pandangan daku laa ek..mee nih kalo nak describe dari segi rasa memang laa bergantung juga dengan masakannya kan..tapi selalunya memang sedap..ada tu yg tak perlukan cili pun ada sebab semua rasa dalam mee tu dah cukup..

Camana ek nak bagi u ols imejin rasanya..ermm,,tau mee indomie tak?atau sekarang dikenali dengan ibumie?kalo anda penggemar mee segera tu..boleh jadi anda suka dengan mee kolok nih sebab ia sedap dr tu tp sama spesis laa..oily sikit cuma bukan laa yg berminyak sangat..mee nya pun lebih halus dari mee biasa..tengah2 antara beehoon dengan mee kuning..bole gitu?hee

Dengar cerita kat semenanjung pun dah ada dipasarkan mee kolok nih...sekarang ni kalo x silap ada dijual yg kering so tahan lama..bila direndam ia akan jadi oily juga seperti yg dibeli di pasar basah...cuma kena carik pembuat yg muslim ler kalo xnak rasa was2..sebabnya makanan nih pun berasal dari org2 cina..ia selalunya dihidangkan dgn *tooott..tapi kita boleh gantikan dengan daging lembu..ayam fishcake dan sebagainya..selalu ia dihidangkan dengan daging kisar ler.. aku kan,kalo ada lebih masakan daging masak kicap tuh...selalu ler masak dengan mee kolok nih...cuma tambah beberapa bahan jer lagi...pehh..memang sedapp!

Oklah,dah panjang cerita nih,lepas nih ada entri bukan makanan lagik...sapa2 yg diet tuh..niat awal2 tahun nak kurus tahun nih dah mula diet serius lum??(kata dulang paku serpih nih)muehehe...

P/s:gmbar mee kolok tuh masa melantak kat restoran semalam..ehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 8, 2010

Cuti2 Sibu-Sarikei..huhu

Salam kembali..
Dah beberapa hari tak update blog yer...ii,er,san,se..(bhs mandarin laa konon2 ni)..haa,dah 4 hari rupanya...tak terasa pulak bagi blogger yang dah pernah amik cuti panjang selama 2 minggu aritu..hik hik..
Sebenarnya hari Sabtu tu kami sekeluarga bercuti2 ke Sibu,Sarawak..tak jauh sangat laa dr sini..sekitar 154km jer..cuma jalannya jer yg agak mencabar kesabaran ler..hehe
Sayang sekali percutian kali ni tak berbekal kamera digital yg compact apatah lagi SLR..huhu...
amik gamba guna hp ajer ler..tu pun x terambik sangat coz bizi jek ntah apa2..hehe

Minum2 dulu kat simpang Selangau..sebelum meneruskan perjalanan ke Sibu yg dr situ 80km lg baru sampai.. lain kali buat trip gini kite amik gamba banyak2 yer...ehe

Bandar Sibu pun takde amik pic sangat sebab tak terfikir lak nak n3 kat blog tp memandangkan ada kwn2 yg nak tengok kite n3 kan jer laa ek..hihi..
Malam pertama tuh kitorg menginap kat Hotel Premier dan yg kedua lak Hotel Tanahmas.. kalo compare kedua ni rate sama jer tp aku prefer Tanahmas rasanya..ehe

Aktiviti tu selain dari makan2 adalah shopping n jenjalan jer...sesambil tu sempat juga daku ber FB guna wifi..sbb tu lupa daratan jap sebab tenet laju giler babas kan..bila guna tenet slow balik ni agak mencbr gak ler keimanan di jiwa..nasib baik cepat2 sedar diri.hihi...

Sebelum balik,suamiku itu mengajak kami meronda ke Sarikei pula..kata beliau,last trip dia pergi ke sana pun tahun 1993 agaknya..kira dah lama laa juga..hahaa..
Jadi dari Sibu kitorang terus bertolak ke Sarikei pula...menentang arah jalan pulang yer..yakni jalan tersebut turut menghala ke Bintangor..
Dalam perjalanan ke Sarikei tu,jumpa laa Tol kat sini..cewahhh..jakun dengan tol???yaaaa...kat sarawak nih amat jarang korang nak jumpa tol...honestly,nih laa 1st time aku nampak tol kat sarawak...kalo kat semenanjung tu pernah laa nampak kan..hehehe...
So bagi pas bayar 5 hengget kitorg pun teruskan perjalanan..(cam cerita budak tak?hehe..)

Tat taraaaaa...dah sampai Sarikei..!!
kat sarikei ni ada replika nenas cam kat bekenu ada replika Sawit..kat kuching ada replika kucing meow2..kat miri ada replika kuda laut,kat mukah ada replika apa eh..udang kot?ehee..memandai jer aku..jangan replika si'et udah yer..huhu..tak tau si'et tuh apa?si'et tuh ulat mulong tu lerr...hikhik..

Sarikei ni bandar kecik jer..takde bangunan tinggi sangat(in fact aku x nampak pun)..namun begitu ia sedang membangun laa sekarang nih..sayang x amik gamba banyak2 eh..takpe2,insyaallah akan tembus ke sana lagi...dari Sibu tu perjalanan sederhana laju lebih kurang satu jam gitu ler..

Kalau u ols yg nak melancong ke Sarawak atas nawaitu nak melihat pembangunan..nak shopping2...aku suggest korang gi bandar2 seperti Kuching,Miri,Bintulu atau Sibu.. kat sini kemudahan2 tu kira agak perfect laa compare to other town in sarawak buat masa ni...
Kalau nak compare Sibu to Miri,of coz Miri jauh lg best..(org sibu jgn marah yek..kena promote tmpt asal nih)haha..tak,serius.kalau duk hotel tu..just request town view or sea view...of coz kite prefer sea view...so nampak laut ler dr bilik tu...best!hotel yg duk dekat laut sekali cam hotel marriot n park city everly.. tp kalo nak duk mega hotel.imperiall mall hotel..still boleh nampak laut juga kan..dan ada option antara 2 view td..hehe

Tapi bagi u ols yg lebih kepada pencinta alam...melihat kehijauan..pemandangan.. kite cadangkan anda pergi ke Gua Mulu,Gua niah,lambir waterfall..banyak lagi laa tempat2 menarik yg tak tersebut kat sini..setiap tempat nih menyediakan tempat tinggal ler..tapi mungkin kena book awal sket takut penuh lak...aku x pernah sampai lagi gua mulu..tp aku x sabar laa nak tengok aksi kelawar buat persembahan pusing2 keluar dr gua tuh..pehhh..
Gua niah dah beberapa kali daku menerokainya..kena cukup stamina beb...berjalan kaki ke dalam tu dalam 4km laa...baik beramai2 nanti x boring sangat laa kan..
Jalan denai tuh dah dibuat elok2 dah..kalo dolu2 tanah belaka...sekarang nih sepanjang jalan dah di'turap' dengan papan..heheee....
Takpe laa..lenkali ada rezeki kite bawak u ols jalan2 ke tempat len plak eh...
Cakap pasal stamina..memang teringin nak panjat gunung kinabalu kat sabah nun...!ehe..sapa nak ikut?ahaks

Kalo takde aral minggu nih balik kampung nak ajak ayahanda jalan2 bandar n have fun.. besday dia pun jatuh ahad ni..rindu tau ngan ayahanda ku ituu...huhu..
So lepas ni kalo ada masak2 baru n3 masakan lak ehh...daaaa
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, April 3, 2010

Air Samboi Kasturi

Memandangkan sekolah anak2 cuti Isnin nih,hari nih kalo takde aral melintang nak coti2 ke Sibu lak....salah satu bandar kat sarawak..walaupun org sarawak,kalo xde tujuan ke cuti2 ke..malas gak nak gi bandar ke bandar nih.. Bintulu misalnya mungkin akan singgah jer sebab dalam perjalanan balik kampung memang lalu area bintulu..sibu ni arah bertentangan,yakni(cewah bahasa kemain) menghala ke kuching..kiranya antara miri n kuching,mukah nih duk tgh2 ler..

Oklah.bercerita mengenai air yg sedang berposing anggun..hehe...
Air asamboi dengan jus limau kasturi nih..memang oltaim peberet ler..
Teringat masa gi camping pengakap masa sekolah form 3..ada pulak orang duk menjual air nih kat luar simpang kawasan perkhemahan...sebungkus 50sen..satu hari 2,3 kali ulang alik beli air nih...sampai 2,3 bungkus.....habis satu aktiviti,gi minum..rasa dahaga gi minum.. last2,sampai serak suara woo..hahaha..sampai sekarang xleh lupa..rupanya ada efek juga kalo minum amat byk sekaligus..hehehe..tapi kan,sebab nyamannnn jek tekak merasa masam2 manisnya,memang berbaloi lah!
Kalau bulan puasa,ia juga menjadi menu pilihan..

Oklah,memandangkan ada jugak yg lum pernah buat air nih..tepek jugak resepi kat sini eh..
Sukatan tu kena adjust sendiri yer..kalo nak lebih manis ke,buh gula lebih..nak lebih masam,buh limau lebih..kalo asamboi tuh jenis dah masin gitu(sebab kdg2 ada gak yg masin sedang jek,x perlu letak garam dah)..


Bahan2:
  • Jus limau kasturi
  • Asamboi merah
  • Gula
  • secubit garam(jika perlu)
  • Air secukupnya
  • ketulan Ais
Cara:
  1. Dalam gelas/jug,masukkan asamboi(kalo nak cepat tmbh sedikit air pns),jus limau kasturi,garam dan gula. Tambah air dan kacau sehingga gula hancur. Tambah ketulan ais dan sedia untuk diminum..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 2, 2010

Light Blueberry Cheese Cake

Mak aii...lamanya nak upload gambar ciskek nih...
Tunggu punya tunggu kuar seketui jek gambar yg berjaya..terpaksa tunggu lagi..tp takpe2,janji kuar jugak kan..ehehe...

Bagi yg ternanti2 resepi kek nih meh nak kongsi..oopp..jap2..nak stori laa sket eh..
kek nih sebenarnya basic dari resepi slice cheese cake dr Ros jepun nun..
Tapi dah di alter sket2 jadik light blueberi ciskek ler..kenapa light?sebab buh blueberry tu tak sebanyak seperti yg biasa kita tengok kan..lepas tu kita boleh rasa blueberry tu di setiap gigitan..hehehe...
So inilah resepinya jika ingin mencuba yer..

Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Mudah jer kan..tp hasilnya..hmmm..rasa cheese cake n blueberi yg tidak berat tapi tetap sedappp..yummy!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 1, 2010

HaSue is back..!!! :)

*Tajuk entri ala2 nak membakar semangat sendiri gitu..ehee

Salam semua sekali..haiiiii.. rindu sama saya tak?ngeee... makcik2..pakcik2..kakak2..abang2..adik2..anak2... dan sesiapa jelah yg ter'view' entri nih yer... sihat semua?bagus2..

Pheww..sedar tak sedar,dah masuk 1 April yer...
genap setengah bulan selepas entri daku yang terakhir.. sebenarnya memang nak bercuti blogging n x sure 4 how long n x sure juga samaada nak terus berblogging ke idak sebab bila dah cuti berblog...banyak benda juga yang kite boleh buat menggantikan masa blogging nih...lama2 rasa malas juga nak kembali kan..tapiiiii,alangkah terharunya kemunculan rakan2 blogger dan bukan blogger duk tanya bila nak update kan...
walaupun pada mereka sekadar bertanya jer,tp daku amat2 menghargainya...
Rindunya kat kawan2..

So..here i am!ehe

Pada yg nak resepi kek cheese blueberry tu akan di post selepas entri ni yer..sabar2 yer,nak selongkar balik gambar lupa lak letak kat folder mana..ehee..

Yang pastinya juga pada semuaaaaa...rakan2 blogger dan yg bukan,rakan2 FB semua..yg drop komen x kira kat mana2 yg boleh dibaca sebelum nih tima kasih byk yer..adehh,terharu2..sori x dpt sebut satu2,kang tak tersebut kecik ati lak..eheee..

so kita jumpa lagi yer pasni...nak blogwalking pun ntah sempat ke idak hari ni..ehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...