Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, December 30, 2011

Resepi Kuih Sagu Pisang Lemak Manis

Assalamualaikum.. ^_^


Selamat pagi Jumaat..
Sarapan apa pagi ni?
Ni sarapan yang mungkin anda nak cuba jika ada stok pisang,sagu,santan dan sebagainya..
Masa aku buat 2 hari lepas aku tak konfiden jer kalau2 ahli keluarga ni akan suka. Tapi memandangkan nak abiskan stok pisang,tetiba nampak lak resepi ni kat myr,aku terus keluarkan kelapa parut frozen aku dari freezer.

Part bungkus tu aku belasah jer balut ikut mana aku reti..janji terbungkus jer udah..hee..kalo ikutkan dia patutnya bungkus cam kuih jongkong kot..boleh rujuk kat link resepi asal aku bagi nanti ek..

Nih antara kejadian kuih tu..ada yang jadi besa,kecik sikit pun ada..hehe.. Adunannya tu memang agak cair sikit..lagipun aku tak buh kelapa parut banyak2,err tak tau pun sebenarnya setengah biji tu banyak mana,aku buh dalam secawan setengah gitu.hee..
Tapi bezanya dari lepat,ada buh sagu tu laa,kan..stok sagu lak cukup2 nak ikut resepi ni..

Alhamdulillah,anak2 dan suami suka jer rasa kuih ni..lembut dan lemak2 jek.. cuma kelapa parut tu agak 'menganggu' kata banglong..haha..tapi dia kata sedapnyaaa...masa aku suapkan kali pertama tu.. kalau tak suka kelapa parut rasanya boleh jer skip..pastu buh sagu lebih..tapi kelapa parut tu kan bagi tambah rasa lemak2 n keenakannya juga..
Kalau nak kaler lebih cantik,guna laa gula melaka atau gula apong untuk gantikan gula putih seperti dicadangkan penyumbang resepi ek.. aku ni guna gula pasir biasa ajer..

Pastu pisang tu aku rasa tak cukup banyak sebab guna pun pisang kecik jer..so rasanya kalo buh pisang lemak manis rasa lagi best..buh banyak pisang lagi sedap.. ni cadangan jelah ek..hehe

Terima kasih buat Resepi2011 dari myresipi.com yg share resepi nih ek..minta halalkan untuk dikongsi di sini pula..kepada semua,selamat mencuba!sedapppp tau!!

KUIH SAGU PISANG LEMAK MANIS
Resepi: Resepi2011@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

11/2 cawan tepung beras.-hasue letak 1 cawan tpg beras dan setengah cawan tepung gandum
6 biji pisang berangan/ pisang yang disukai. -hasue guna 1 stgh cwn pisang dah dilenyek
11/2 cawan sagu kecil (rendam dlm 15min,dibasuh dan toskan )
1/2 biji kelapa parut putih (jika kelapa muda lagi lemak) -hasue guna 1 cwn stgh
1/2 cawan gula perang / gula merah / gula pasir.
Daun pisang yang dilayurkan atas api secukupnya.
21/2 cawan santan ( 1 kotak santan jadikan 21/2 cawan)
Garam secukupnya

Cara-cara

Pisang di lenyek hingga hancur.
Masukkan tepung beras, sagu, gula dan kelapa parut gaul rata.
Tuangkan santan dan sedikit garam gaul sebati.Biar seketika ~ 10 minit agar santan dapat meresap dalam sagu.
Ambil daun pisang dan sapu sedikit minyak atasnya.
Tuang sedikit adunan dan bungkus seperti tapai/ kuih jongkong.Staplerkan / semat dengan lidi.
Kukus ~ 20 - 25 minit / hingga masak.

Buat penggemar kuih2 tradisional..anda mesti sukakannya..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

aku rasa cam x pernh mkn lak benda ni, nk buat daun pisang pon kna bli..huhu

chikadakbiru said... [Reply to comment]

cb pun tak pernah makan kuih nih..ini kuih traditional org srawak ker..
nampak mcm senang jerrr nak buat hihi

lina_pg said... [Reply to comment]

sama cam anna, tak pernah tengok apatah lagi memakannya.Tapi boleh bygkan keenakannya tu..lemak manis gitew.

cik cek said... [Reply to comment]

Waaa...nampak best resepi ni...masuk dulu dalam list...mesti sedap ni kan sue....pisang ada kat rumah tu...kelapa parut ada...emmm...sago pun ada...cumaaaa...nak buat je belum sampai seru...he he he..:)

tun_telani said... [Reply to comment]

hehe.. masing2 x pernah makan ni, tun pun nk join kelab yg jakun nengok jugak nih. hehe...

izahdaut said... [Reply to comment]

AKU RASA CAM PERNAH MAKAN GAK LA KUIH NI. TAPI LIPANYA CAM LEPAT JE BUKAN CAM NI. TAPI NAMPAK SEDAP JE LA KUIH NI. TRASA2 JE KESEDAPAN BILA NAMPAK KO PATAHKAN TU. AKU SUKE KUIH2 YANG ADA KELAPA PARUT NI.

WAAA HURUF BESO TU. GILA KUASA TUL AKU. HAHHAA

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

salam sue... windu sama sue.. lama x borak2 eh.. huhuhu..

mcm sedap je kuih tu.. bak mai 5 bijik.. hihihihi..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

asssalam sue, akk tak pernah mkn ni, ala2 lepat sagu gitu kan heheh, mmg akk suka sagu2 gini, tentu sedap bangat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...