Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, December 23, 2011

Kek Pisang Beralun Coklat

Assalamualaikum.. ^_^

Ini adalah entri tak berapa rajin..Menu minggu lepas gak..wat perabis pisang aritu..Kek yang ni aku guna pisang keling kata orang tempatan kat sini..nama antarabangsanya tak tau lak..pisang tu antara yang sedap dimakan gitu ajer...kulitnya yang masak of coz la kuning kan,tapi sedikit kehitaman..isinya putih,lebih putih dari pisang emas..

Sebenarnya kek ni aku buat ikut resepi kek pisang yang aku biasa buat..cuma adjust tang telur jer aku buh 3 biji...lepas tu masa nak bakar tu aku asingkan sedikit adunan dan buh coklat masakan cair..
Lepas tu,aku masukkan separuh yang tak bercoklat ke dalam acuan, tuangkan perlahan yang bercoklat tadi dan ratakan...atasnya tadi buh jer terus adunan yang tak bercoklat...
Jadilah kek pisang beralun coklat,tak jadi berlapis tapi beralun sebab ia dibakar sekaligus bukan berlapis2(satu persatu)..macam kek alunan kasih gitu..

Tak sangka Yana suka sangat kek pisang ni...teksturnya lembut jerr...lagi2 masa panas tu..aku pun makan banyak dari biasa..hurmm..pisang yang digunakan juga mempengaruhi rasa kek,kan? Biasa aku guna pisang kertas(ada orang sebut pisang emas lain,pisang kertas/pisang hotel tu lain). Pisang kertas muncung sikit manakala pisang emas kemetot sikit hujungnya..korang faham tak maksud aku ni ekk..



Rasa kek pisang ni sangat sedap dan diselangi dengan rasa coklat memang best! Rasanya korang boleh jer guna mana2 resepi kek pisang yang korang biasa buat dan tambahkan sebahagian dengan coklat masakan yang dicairkan...ehee... sebenarnya aku malas naip resepi...kalo korang rajin cari resepi kek pisang aku biasa buat tu ada jer dalam blog ni..kalo aku rajin nanti aku updatekan yer... :)



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mesti sedap kek pisang ni ada rasa kecoklatan gitu, nampak gebuss sangat, terliur akk

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sueeee,sy suka kek pisang,kalo da coklat lagilh suka,amboi versi ombak beralun gitu,cun..NMPK PON GEBU JERK..SY SELALU KALO NAK WAT KEK /KUIH BAGAI MMG GNA PISANG EMAS N BERANGAN..

Tina Othman said... [Reply to comment]

sedapnya, mesti menarik bila pisang digabungan dgn coklat kan

anymz said... [Reply to comment]

hasueeeeeeeeee

rindu kamu..baru dapat jejak ke sini..cantiknya kek tu beralun2...mintak sikit sue..
kim salam dgn zhariff ya..cium dia 10 kali

cik cek said... [Reply to comment]

Akak punya plan nak buat kekpisang asyikla tertangguh....pisang dok ada...ntah bila sampai serunya nak buat kek pisang ni...emmmm...cam best je gabungan kek pisang dan coklat ni...nak try la nanti...bila ek...he he...:)

atie @ ejay said... [Reply to comment]

waaah terguda!! konfem sedap nih:)

Anonymous said... [Reply to comment]

salam sue..BW lok..lamak x jalan2 sitok..

Pia said... [Reply to comment]

"wahh memang kreatif...mesti sedap nih..."

mala said... [Reply to comment]

rajinnya buat alunan ...

nOOrsha said... [Reply to comment]

nyumnyumnyumm..sedapnye nmpak kek pisang ko sue.. banyak ye menantu aku makan. alalala... takpe mama in law to be suke menantu chubby2.. leh suruh angkut air kat perigi ngan cari kayu api.. hahahah

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

ha sueeeeeeeeeee....mak aiii..coklat n pisang....moi loikessssss!

Cheq Ana said... [Reply to comment]

kalo dah mix ngan coklat lagi sedap laa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...