Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, November 4, 2011

Resepi NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Assalamualaikum.. ^_^

Time ujan2 ni kan..makin menjadi2 perangai broadband nih..siang tadi semalam,cik abg dah tanyakan kat kedai telekomunikasi tu nak try maxis..kate pekerja kat situ line maxis pun bergantung ngan celcom..huh?tak paham aku..kalo gitu lagi teruk la kalo guna maxis kat sini kot..digi lak takde katenya..unifi?dalam mimpi pun belum tentu jumpa..huhuh
Jadi buat masa ni terpaksa laa jadi pelanggan setia celcom broadband..boleh la daripada takde langsung kann..tengok laa sampai mana leh bertahan. Kalo agak2 takleh bertahan berhenti je jadi blogger..senang citer.hehe.. :D

Berbalik pada menu yang sedang berposing..
Nih sebenarnya bila digoda2 kak Ganu nun..haihh akak sorang nih rajin lak goda2 yer..baruu nak berdiet balik ni haa kak,lemak2 senang nak tepu time2 ujan ni..ekeke..ni pun makan mapin tak hengat.. sibbaik yang sorang tu tak selera nak memapin sekarang ekk kak ekk..kalo idak mau dier dulu berlari ke dapur membuatnyer..hihi..

Nampak cun sangat ler bila kak nor guna mapin cup kaler biru tu kann..pastu nengok mewah ngan ceklat cips tu..tu yang tambah teringin lak test resepi Nigella nih..kalo kat AFC kadang2 ada gak aku tengok rancangan nigella tu..tapi tu laa kadang2 bahan2 dia guna yang takde kat sekitar aku..susah sikit nak try..eh ni nigella yang sama ke, yang lain ek..ke anak makcik senah ujung kampung?ehe.. aku nak klik link kak nor bagi tu pikir banyak kali. nanti penuh jer tabs aku nih dengan page error..hee..

Aku buh sekali badam cincang..kebetulan ada dalam stok..aku suka jer kalo mapin yang bercoklat chips dicampur badam nih..tak ler rasa keseorangan kesebijian coklat tu bila digigit..rasa bila ia berdua2an ngan almond tu lagi besh..ehehe..ikut selera kite laa kan nak buh apa..tul tak kak Nor? ;) (tu nampak kak nor angguk2 tu...)

Buat korang yang suka gigit2 coklat tu..sila2 laa cuba resepi mudah ni ek..
Terima kasih buat kak Nor Ganu kite yang promote baek punyer resepi yang asalnya diskodeng dari dapur Ady.. terima kasih gak buat ady(lum kenal lagi stakat nih..nanti leh laa kenal2..hehe) nak nyekodeng dapo orang pun lemah semangat jer masa tenet lembaps nih..nih pun sibbaik kak nor tag kat FB..gigih sikit nak refresh.hihi.. minta ijin yer kak nor nak share kat sini lak resepinya..Tq2
Sebab aku rajin sikit(tak banyak tau)..aku alih bahasakan bahan2nya yer..yang cara2 tu senang jer nak paham kann..

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : Ady Greatsword & K.Nor@SecubitGaram
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Ingredients: | Bahan2:

250g plain flour | 250 tepung gandum
2 tsp baking powder | 2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer | 1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp good quality cocoa powder | 2 tbsp serbuk koko(sebaiknya guna yang berkualiti tinggi)
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm | 170 gula kastor/gula halus
150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips) |150g coklat chips(tinggalkan 1/4 untuk ditabur)
200ml milk | 200ml susu - hasue guna susu cair/sejat
80ml vegetable oil | 80ml minyak sayuran
1 large egg |1 biji telur gred A
1 tsp pure vanilla extract |1tsp ekstrak vanilla

Aku dapat 12 cups untuk satu adunan nih..hehe..

Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.


Kalau ikut cara2 tu senang jer ek..kak nor pun dah bagitau.. kalau mapin nih rata2 resepi memang buh bahan basah yang dah disatukan bersama ke bahan kering yang disatukan..
Satukan bahan2 kering..pastu satukan bahan2 basah..pastu gabungkan je dalam satu bekas..godek2 bagi sebati tapi jangan terlebih pukul..nanti mapin ko bantat lak..hehe..

Oven tu aku panaskan dulu ke suhu 200c..bila dah masukkan mafin aku kurangkan ke suhu 180c..pastu untuk mafin nih aku bakar 25minit..ada soalan? hehe.. ;)

Dapat bayangkan tak kalo gigit mende kat atas tu..best ko!Rasa coklat n rangup2 almond..bersama mafin yang gebu n lembut. Selamat mencuba..!! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

kaksue

sungguh, maxis pun lagi tak best..
so bersabarlah dahulu ya..

kak...........
ayu oder 100 biji ya...
nam bagi kawan2...
ker, kak yang nak bagi ayu free....
hehehehhe

ibundo said... [Reply to comment]

salam hasue,
terasa kemanisannya meresap dalam mulut. boleh juga nak terai ni.

lina_pg said... [Reply to comment]

assalam sue..pekaba?lama tak menyinggah sini.Sedp tu mapin..terasa cekeletnya..cair kat mulut neh..

muah2 sket dak zhariff tuh..aisey masam arrr..lom mandi ek??

Amie said... [Reply to comment]

selamat pagi Hasue,
kalau resepi Nigella mesti sedap punya......best! jilat jari u...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..bawa bertenang dan bersabarlah dengan masalah beruk yg tidak berekor tu ya. Cadangan akk, sue pindah kat KL heheh guna stremyx abis masalah....lariiii

Sedap sangat mapin tu sue, mmg ya sue bila tergigit badam n coklat tu mmg bertambah best, mkn pas seketul, seketul heheh.

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

Cantik permukaan mafin tu sue...cun!

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

Ni yang tergoda, tu hari dah copy kat blog Ady. rupanya dah sampai 3buah rumah. nampak sangatlah dah tua Oppssss!..masih muda...hahaha.

Okey2 boleh cuba resepi ni, sangat terpesona tengok mapin Hasue ni..cayalahhhh

Liza said... [Reply to comment]

wowww...mapin coklat, bestnya...nnt Liza pun nk try la...thanx ye sue..

Tina Othman said... [Reply to comment]

wah sedapnya, tunggu semangat rajin dtg boleh lah buat

K.Nor said... [Reply to comment]

sepanjang baca n3 ni kan, akak duk gelak manjang.. sampai la baca komen pun gelak lg.. mcm2 luahan hati pencinta biru sorang ni, sampai setia betul ke celcom yg biru gak tu walau mcm2 ayat duk ngutuk ke beruk tak berekor mcm rosaliza kata hehehhehe... (sue, abg akak excec. celcom.. nak suruh akak report kat dia ke? tp tak guna gak kan.. bukan dia kontrol pong.. hehehe)

amboi... nak lawan tokey ya.. guna cup biru penuh dgn butterfly ya... hehe.. ehh tu la kan.. sian tokey mapin nun.. kalau tak mesti dia dulu yg menerai.. ke dah terai tu tp tekak duk sangkut dgn tol jer hehe)

chikadakbiru said... [Reply to comment]

ade lagi ke mapin tuh..kalau la ade balance lagi meh la pos kat sini..kamik nak rasa sikitt :)) cantik kejadian mafin kak sue..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Amboi cepatnyer menerai mapin nih,penuh coklat n badam,sedap tuh..Eh akak rozita tuh dah jangkit ngan kak mas gak ke kak,hihi..Akak xnak jangkit juga ke,hihi..
Dikesempatan nih ai nak Ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha,maaf segala slp ya kak,halalkan segala resepi yg sy amik ya kak,daaa..

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

sue.. nmpk meriah dgn choc muffin tu kan.. harus cuba nie..

nOOrsha said... [Reply to comment]

fuhhh...berpinau bijik matee aku tggh mapin ko ni sue...gmbo pun meletup2..juling ai jadinye..hehehe..nmpak sedap la.. tp aku tkot x bape laku sbb mapin2 ni permintaan x bape tinggi kat uma aku ni

anymz said... [Reply to comment]

akak pandang sebelah mata je ni sue.lam oben akak tu sdg terbako kek lobak.nak buat mcm mana dah cik abg suka kek lobak..ada mcm2 jenis kek nak bako kejap lagi.semua atas permintaan anak2 buah yg nak balik beraya.mlm2 nanti sampai lah diorang semua.
Tapi akak angkut resepi ni,entah sbb terpesona dgn acuan tu kot.harus jugak di cari acuan yg serupa ni.hahaha

rasa cam nak komen je lagi nih tapi idea dah ke laut..hahaha

selamat hariraya aidiladha ya sue..salam peluk cium akak pd dak sepet tuh..rasa2nya lepas2 raya ni mek ampang nak ke rumah akak..nanti akak peluk cium mek tu utk sue ya..tp nak cium laga2 pipi je takmo laga2 perut takut jangkit...huhu

Kak Rose said... [Reply to comment]

Sue, nak nanes kak rose tengok mapin ni.... cantiknya! kak rose nyer macam gunung berapi yg meletop... membuak2 kuor dari cup! sian kan....

nnti nak cuba lagi la sbb bahan pun ada lagi!

Ezadlieza said... [Reply to comment]

Su...agak agak muffin tu cukup tak semua yg bertandang komen nih..hehehehe...rajinnya su..
ishh betul la celcom bb ni cam hampeh jer sejak ujan2 nih..bak kata noorsa lemah tenaga batin..hehehehe

Nieza said... [Reply to comment]

sedapnya tgk mapin ni...cup pun cun...kat sini susah la nak nampak cup gitu..hmmm..ke saya yg tak nampak..hehe

Chah said... [Reply to comment]

sila goda lagi dan lagi oqay!!!! nakkk!!

sury said... [Reply to comment]

salam sue..rajin ktk..:)

nor rosmaria zainol said... [Reply to comment]

assalam kak hasue..bestnyer tgk mufin kak nih..menarik n nmpk mabeles..nk try nanti...nk tnya ye kak..klu bkr buh dlm acuan mufin tu x guna bekas acuan atau loyang lubang2 tu blh tak? just letak cup tu terus atas dulang pembakar...blh ke?

HaSue said... [Reply to comment]

@nor rosmaria zainol

w'kumsalam..tq

boleh jer..tapi kena guna bekas muffin yg keras lah yer.. kalo guna yg lembut kang takut tumbang di sepruh perjalanan..hehe

Kakza said... [Reply to comment]

memang tak guna telur ya......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...