Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, October 11, 2010

Kek Lapis Senja Permai

Salam kembali..
Sah2 jadi chipsmore nih..
Mukadimah,macam biasa..pasal line tenet..line celcom belum ok lagi..semalam dah complain kat celcom careline centre tapi buat itu ini begitu begini masih tak dapat settle gak..
Last2 katanya tindakan akan cuba diusahakan dalam masa 3 hari waktu bekerja..uhuk!
Jadi sekarang signal masih menunjukkan GSM lagi(teruk dari gprs) dan semasa aku cuba lagi dan lagi malam ni kuar kejap2 gprs,kejap2 gsm..so kejar2 n berebut2 ngan signal celcom laa nampak gaya..kalo signal gsm memang langsung x dapat connect...kalo gprs boleh connect tapi slow yg amat(ok laa dari takleh langsung kan..)mana sempat aku update aku update eh..x kisah laa entri basi pun..heheee..
Kalau tak dapat bayangkan teruknya line celcom kat sini takpelah..korang yg laju line tenet tu gunakanlah sebaiknya eh! :)

Jadi tanpa berpanjang lebar lagi meh perkenalkan kek seterusnya ni..kek ni biasa2 jer tapi biasa2 pun sedap tauu..yg penting kek ni moist jugak..
Apa yg istimewanya bahan2nya ada menggunakan yogurt..tapi takde laa sebijik perisa yogurt tu..standard laa kek lapis sarawak bhn2 digunakan lebih kurang jer asasnya..hehe

Resepi insyaallah akan diupdate kemudian yer..kalo lum update gak(tapi ada yg nak resepi) tolong ingatkan yer sebab buat masa ni memang susah sket nak berada di alam cyber..paling sempat pun selalunya menembuskan diri ke FB jer..hoho..
Sekarang ni target nak upload semua gambar yg sepatutnya jadi entri sebelum ni..mungkin juga akan di auto publish agar blog ni x jadik haunted blog..ngeheehee...biar x semoat labah2 nak bersawang.

Nama kek ni diambil sempena warnanya seakan mentari yg tenggelam diwaktu senja yang permai...hehee...pandai2 jer aku ek..ahaks..warna kek ni coklat,oren dan kuning..

UPDATED:

Kek Lapis Senja Permai

Bahan2:
  • 16oz(450g) mentega
  • 10 biji telur ayam
  • 1 tin kaya sederhana(300g)
  • 1 tin susu manis(hasue guna krimer manis)
  • 170g yogurt perisa asli
  • 200g tepung hong kong /tepung gandum
  • 180g gula halus
  • 200g milo
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Pewarna kuning dan oren
Cara2:
  1. Panaskan pengukus,gris loyang dengan mentega dan tabur rata dengan tepung
  2. Pukul mentega bersama gula halus sampai berkrim dan masukkan telur satu persatu.
  3. Sambil terus memukul dengan kelajuan perlahan,masukkan esen vanila,susu manis,serikaya,yogurt dan tepung hong kong.
  4. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagikan kepada 3 bahagian
  5. Bahagian pertama diwarnakan kuning, bahagian kedua diwarnakan oren dan yg ke tiga masukkan serbuk milo(boleh tambah sedikit browning sugar utk warna lebih gelap) dan gaul rata.
  6. Kukuskan dahulu 1 cawan bahagian milo,setelah masak lapiskan pula dengan warna oren dan diikuti warna kuning.
  7. Buat berlapis2 sehingga habis. Kukuslah sekurang2nya satu jam selepas lapisan terakhir.
  8. Selamat mencuba! :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Dik Sue....moga sihat semuanya....termasuk kandungan .....wah walaupun berbadan dua masih rajin Adik Akak ni melapis...bukan setakat senja jer permai Dik damai mata Akak yang memandang ni....terasa permai sampai subuh lah!!....Maaf zahir Batin Dik....!

K.Nor said... [Reply to comment]

wahhh tokey kek lapis .. dlm peknek2 pun rajin gak melapis ya.. bak sket :)

HaSue said... [Reply to comment]

Kak watie:wkumsalam kak..makin berbadan dua makin semangat nak melapis coz ada asisstant kat depan..heheee...semoga bisnes akak semakin maju yer...maaf zahir batin gak. :)

Kak Nor:Nak suh hb tolong melapis asik terlebih masak jer kang kak..baik sendiri jer melapis..hihih

Yana said... [Reply to comment]

Salam Hasue, akak x sabar nak tunggu resepi kek lapis nie...nak try buat....hehehe....kek lapis bumi tu akak dah try..cedapppp...Tq Hasue..akak dah ambik resepi Hasue tu.....

moklong said... [Reply to comment]

kek ni nampak moist... tggu resepi la plk... mn la tau leh "melapis" lps nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...