Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, October 15, 2010

Snek Ikan Rangup

Salam Jumaat..
Resepi2 sebelum ni dah diupdatekan mana2 yg sempat yer.. so leh cekedaot..
Ada lagi kek lapis lum terupdate..lalok jer rasa ngan celcom nih..hehe

Kali ni aku nak share kudap2an atau snek yang dapat idea dari mak sedara aku masa hari raya lepas...mula2 makan sorang,dua orang..last2 licin bekas biskut mak sedara aku tuh haa..hikhik..
Pastu dia siap bakarkan lagik khas untuk kitorang..haha..muka x malu betul laa...tapi meriah woo...raya beramai2 ke rumah sanak sedara nih...hehe
Tahun ni boleh dikatakan beraya sakan gak kitorang..dari rumah ke rumah yg x pernah pergi sebelum ni pun ada..yelah,kalo kite2 jer malas nak pergi kan..kalo sekeluarga besar skali pergi macam gathering keluarga laa jadinya..

Sebelum ni x terfikir pula nak buat gini..makan terus jer dari kedai tu..liat2 gitu kan! tapi dibakar lagi best rupanya..rangup jadinya..x caya sila beli n cuba sendiri..hehe

Yang dah sedia potong gini lagi best n senang keja..hehe

Pastikan masa membakar tu masaknya sekata yer..kalo yg lebar2 tu balik2kan sekali sekala..bakar pun kejap jer..

Ni laa contoh peket snek ikan yg biasanya terus makan jer..kali ni kita bakar pula...Terima kasih kat mak usu yg kasi idea nih..selamat mencuba!!

Nak resepi ke?ekeke...

Bahan2:
  • Snek ikan (dahfa)
Cara2:
  1. Buka dari bungkusan dan susun dalam loyang. Bakar sehingga kekuningan pada suhu 170c selama 5 minit(yg ni kena ikut suhu oven masing2), balik2kan menggunakan garfu agar masak sekata.
  2. Rangup dan sedap dimakan begitu sahaja. Boleh disimpan di dalam balang dan dimakan bila2 masa.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Chik Mimi said... [Reply to comment]

wah gud idea ,hehehe sihat ke makyung?

Yani said... [Reply to comment]

wah kreatipnya.. emmm blh try ni

HaSue said... [Reply to comment]

Chik Mimi: sihat kak..alhmdulillah..trm kasih krn btanya. :)

Kak yani:a'ah kak..leh cuba tu..best jer mkn dr mkn begitu jer..hehe

rumputkarpet said... [Reply to comment]

hai salam perkenalan..tertarik resepi kudapan ni.hb n anak2 gerenti ske.tanx.

HaSue said... [Reply to comment]

rumputkarpet:haii.. salam perkenalan juga...selamat mencuba yer.. :)

kama maya said... [Reply to comment]

sedapnya sis, mntk resepi ye, tlg visit blog sy ye..
http://mybeautifuljourneydream86.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...