
Boleh tahan juga teruk line internet hari ni..tapi alhamdulillah juga hujan turun dengan lebatnya since awal subuh sehingga tengah hari..
Sekurang2nya sejuk laa sedikit muka bumi yg agak panas akhir2 ni..
Semalam pun cuaca panas,jadi bila makan puding yg berkrim nih sejuk2 amatlah menyedapkan..
Sebenarnya ni resepi kombinasi dari puding karamel Alia dan creamy puding kak yani(link insyaallah akan disertakan kemudian..)
Boleh tengok bahagian label sebelah kanan blog ni kat 'puding/bingka'..
Rasanya memang x jauh beza dari creamy puding kak yani tuh gak..sedappp!

Dah laa berkrim..berkaramel lak kan..hehehe..yummyyy!!
Ok,di sini disertakan resepinya yer...resepi asal tengok
SINI(klik) dan
SINI(klik)Bahan2:
- 1 tin susu sejat (400ml)
- 4 biji telur ayam(size B atau C)
- 5 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar creamer coffeemate
- sedikit esen vanila
Karamel
- 50g gula
- 2 sudu besar air
- 2 sudu besar air panas
Cara2:
- Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
- Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
- Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
- Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
- Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven
- Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
- Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk
Selamat mencuba yer..satu adunan ni boleh menghasilkan 4-5 bekas puding!
P/s: Happy birthday buat seorang sahabat yg menyambutnya pada hari ini...semoga di usia baru ini akan mematangkan lagi fikiran kita...aminn