Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, December 2, 2012

Resepi Light Blueberry Cheese Cake

Assalamualaikum..
Asal balik kampung jer baru nak mengupdate..Ni pun kena tunggu masa terluang baru boleh menaip selajunya. Nasibbaik tenet laju kan.hee
Maklum laa, balik kampung ni banyak agenda tersembunyi ..nak borak ngan family lagi..nak melantak durian lagi di kala musimnya nih..dan banyak lagi agenda yang lain laa seperti tidur dan berehat tu pun agenda gak kan..huhu..

Kek keju ringan2 ni walaupun ringan2 jer,tetap sedap untuk penggemar keju sebab tak cepat muak.. Memang sesuai la untuk minum petang atau bila2 masa pun.. Sesuai juga kalo nak deko untuk majlis tertentu..

Bagi anda yang baru belajar nak baking kek jenis ni,boleh laa rujuk tutorial tak seberapa yang ada kat entri di SINI(klik) ya..harap serba sedikit dapat membantu..
Tips nya,part paling penting tu..meringue betul2 jadi,dan ketika menggaul adunan ketika hendak dibakar hendaklah betul2 sebati dan adunan masih ringan(kaup balik perlahan sampai sekata) dan bukan mencair..kalau adunan cair masa nak bakar tu,besar kemungkinan kek anda akan jadi padat..jadi,sila cuba lagi...samaada meringue anda tidak jadi,ataupun anda kacau terlalu kuat sehingga meringue tadi merajuk..ehehe.. Cara membuat meringue tu boleh rujuk link tutorial tadi tu ye.


Resepi asalnya dari resepi yang dikongsikan oleh Ros kat Myr..tapi aku olah sukatannya agar tekstur lebih moist dan lembut ikut selera sendiri.hee...terima kasih buat ros yang share resepi jepun tu ye.. dan terima kasih buat kawan2 yang dah cuba resepi versi ini...

Kek ni buat pertama kalinya aku pernah tayang dah kat SINUN(klik)

LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE

Olahan dari resepi Onigiri@Ros dari website jepun..
Oleh:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft / 150g cream cheese
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Teksturnya lembut,moist dan gebu..tidak terlalu berat rasa keju.. selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

38 Komen Di Sini:

syapex said... [Reply to comment]

salam... cantik kek & suka tengok dot2 blueberry tu...

Mas said... [Reply to comment]

memang kek peberet ni...
family aku suka sangat......

lawa lak aku tengok dot2 blueberry ko tu sue.....
cantik sekata...
gebuuuu....moisttt...
pendek kata kek yang tak jemu2 dimakan...
terbaikkkkkkkkk laaaaa... ^_^

norzila said... [Reply to comment]

oh kak sue nak jgk..gebus gebas je tgk..adoh post ckit ya..

khairiah khaizu said... [Reply to comment]

sedapnya kek nie hasue sungguh gebusss, resepi hasue yg sebelum nie pn akak tak buat2 lg.....hasue dh buat berkali2, mesti sedap sgtkan......

NEKCIK said... [Reply to comment]

Hu..hu mengoda qalbu!!! Baru je lepas buat kuih sarng semut yang ke 3 dlm masa 2 hari..dasyuut!!!.kejap jadi sarang semut..kejap lagi sarang anai anai!!! tapi tetap sedap..thanks Hasue!!!nekcik suker sesangat!!

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

hwaaaa... teringin nk mkn kek keju

Mayang ABDUL RAZAK said... [Reply to comment]

cantiknyer dot2 pepel tu ..

Norzie hany said... [Reply to comment]

Cantik kejadiannya.Rajin la sue ni.

sury_masury said... [Reply to comment]

Mengancam lh kek ktk mem....kmk lupak ndh engkh blubrry masa mlh ria...kmk mlh 250 creamcis mem....nyamn...kaya jak rasa cis nya...diat kek ktk tok rasa nk mlh lg lh....:-)
Cuti2 blit pkg ya ingt2 juak org jauh tok mun mkn buah best2...hihi

Tinie Mohamad said... [Reply to comment]

Salam perkenalan hasue... saya slalu jd silent reader.... tapi komen nie ..sy minta izin ye ambil resepi n copy resepi coklat kek bal... terima kasih ye...


kalau Hasue rajin singahlah kat sini yek : zniez.blogspot.com

Anonymous said... [Reply to comment]

Sy Mmg nk Cuba wat kek ni nmpk cam HaSue punye resepi menarik ..tq 4 sharing

hana said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
hana said... [Reply to comment]

kehadapan kembali besan kedua ku.. kekekeke.. oiiii! mana ade mentennn! gemok gedempol sudaaaaaaaaaa.... mencik taww! ce citer sape sape sape sumber yg langsung tak ley dipercayai itu.. aku rs dier mimpi jer tuh.. kehkehkehkeh.. lain la ko! mentennnnnnn.. anak 4 jugakkk! huH! jeles!

nantu dah pandai jalan tapi buat2 malas nak jalan! akibatnya aku jugak yg jd mangsa! mangsa pen'dukung'! grrrrrr...

meh campak kek sepotong! penat taip pjg berjela ni.. jela ke? hehehehehe

hana said... [Reply to comment]

hambik ko! btol2 pjg punyer smpi tersend 2x.. sengal punyer tenet! grrrrrrrr

Rohah said... [Reply to comment]

smooth je nampaknya..

Rohah said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... [Reply to comment]

slm HaSue...sy dh buat kek ni ikut resepi HaSue..Walaupn 1st time buat mmg betul cam xcaya jer..gebus n sedap!!cayalah

sweetazezah said... [Reply to comment]

Salam ukhwah..owh,jutaan tengkiu buat hasue coz sudi buh resepi kat cni dolu2..berkurun daku peram resepi mu itew,sehinggalah ptg smalam mendpt hidayah tuk wat ciskek yg memang mabeles tahap delta ni!syiookkk...makaseh yew..take care!

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, nampak sedap n gebu sangat kek ni, terliur rasa n teringin nak buat gebus gebas mcm sue ni, cis n bluebery ada lagi. Cantik sangat kek sue tu

Unknown said... [Reply to comment]

errrr tak baper paham yg letak filling tu, picit sekeliling tu.. buat dot2 keliling, pastu letak adunan, pastu buat dot2 lagi....camtu ke?

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Cantik la pulak tengok dot dot tu tersusun elok aje... gebuss aje kejadiannya..

NORMALA ABD RAHMAN said... [Reply to comment]

salam su...nampak sedap dan comel...baru beli b,berry,mesti cuba..thanks foryour nice recipe

Shas said... [Reply to comment]

Nampak best jer kek tu.. Thanks for sharing the recipe..

Anonymous said... [Reply to comment]

hi~! kek tu nampak seddaaappp sangat and texture die pun gebu~ nak tanya if tak bakar kek but guna method kukus boleh ke?

Anonymous said... [Reply to comment]

assalam sue, sy dah cuba buat kek ni..alhamdulillah menjadi..kek ni mmg sgt gebu & moist..terima kasih berkongsi resepi

waiman takwa said... [Reply to comment]

Kena cuba ni.. Lepas ni ajarkan buat krim cheese blberry :)

pia said... [Reply to comment]

Be grateful for superb recipes. I merely got and yes it tasted great: -)
I have a site having birthday cake formulas by myself when you are attracted. You can find it at http://recipes-for-food.com/

anymz said... [Reply to comment]

salam sue
mula2 nak bg tau rcp ni akak nak simpan nak buat bila entah taun depan kot..malas nak beli cis.

Agak2 sampai bila nak letak gambo kek cis nih..dah 2 bulan dah ni.

kalau org mengandung mesti sdg alah teruk ni kan?..entah2 ko peknen ya sue..hah tau dah ko peknen kan?..sbb tu tak berapdettttttt
lariikkkkkkkkkkkkk

ZIEANA ARIFF said... [Reply to comment]

salam..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/

MeLL MeRah said... [Reply to comment]

hye salam perkenalan...

aziekz said... [Reply to comment]

bila gna kaedah boil..adakah bakar guna api bawah aje..mcm karemel pelangi,,,atau yg ini boleh gna api atas bawah....

Norhazlina Mohd. Zaki said... [Reply to comment]

Banyaknyer blueberry cheese...hihi...nak cube buat laaa...

kimjunsu said... [Reply to comment]

Thanks so much for the tutorial and tips sebab finally cheese cake yang dah lama saya cuba, try dan test jadi!! LOL
Tapi kenapa kek saya blueberry dia tak dot-dot macam 'akak punya?
Saya guna blueberry filling yang beli kat kedai dan teksure dia macam smooth jelly. Salah ke? Kenapa?Tapi kek tetap sedap.

dewi ling said... [Reply to comment]

Wah. Cantiknya blueberry cheesecake! Mesti sedap kan. Anyway, nice blog. Jemput singgah ke blog saya www.mummycherrie.com

mizz miaizzati said... [Reply to comment]

dugaan sebab tengah puasa masa tengok gambar ni..

priyanka aggrawal said... [Reply to comment]

Thanks for sharing this yummiieeee recipe,....:)
It is looking Delicious.

Ristoranti Italiani a Chiang Mai

Nasita Dollah said... [Reply to comment]

nyaman... thank for d info...
satu hari satu resepi...

Phong Hong said... [Reply to comment]

Hi Ha Sue! Terima kasih sebakul! PH dah cuba dan kek ni betul-betul mabeles!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...