Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 31, 2012

Oyster Cookies...membiskut la pulak!

Assalamualaikum..

Dah masuk hari terakhir dalam bulan Januari pun kita yer..pantas amat masa berlalu ni..mudah2an urusan kita semua dipermudahkan hari ini dan hari2 mendatang,aminn..

Baru berkesempatan berblogwalking ke beberapa buah blog jer dari semalam.. masa terasa terhad jer tah kenapa.. tapi bak kata sorang akak tu yang penting ada entri kan..blogwalking mana yang sempat jer takpe..orang paham ke idak belakang kira.hee.. Nanti kite sambung BW lagi ek..menerjah mana2 blogger yang rajin menerjah ke sini..insyaAllah.. kalau tak sempat gak tu jangan ler kecik ati ek..meh nak pujuk sket.. ;P

Ok,biskut ni dah selamat dimakan aritu ek..takyah susah2 nak mintak dah.hehe..
aih,nak membuatnya amat ler senang cam biskut mentega jer gitu..tapi dari segi rasa ia berbeza sikit la..teksturnya lebih halus dari biskut mentega sebab ada penggunaan tepung kastad di situ.
Bagi korang yang pernah buat biskut bertepung kastad mesti dapat bayangkan bagaimana rapuhnya biskut ni .

Oyster tu kalo ikutkan maksudnya tiram,kan..tapi yang macam ulat mulong depan tu ler rupa asal kalau ikut resepi asal biskut ni.hehe.. siap ada 'kepala' depan tu kan..sapa2 tak tau ghupa ulat mulong atau si'et tu sila laa google sendiri yer..takmo ler nak tunjukkan kat entri ni.. Tak pun korang datang sendiri ke pasar tamu Mukah pada hari Ahad untuk melihat sendiri yang segar dari ladang...kehkeh.. ada plak cerita ulat kat entri biskut kan..tak senunuh! :P

Selain pesen asal, aku buat laa aneka pesen seperti kat bawah ni.. ia senang jer dibentuk sebab picit dalam piping bag ajer...
Untuk baking paper tu adalah lebih afdholl jika gunakan yang non stick...aku guna brand LACY's..memang best jek nak baking2 terutama biskut. Tak melekat dan boleh guna ulang tayang selagi tak hangus.hehe

Kalau ikutkan resepi asal tu kan,ia dibakar dalam masa 15 - 20 minit,tapi aku bakar dalam 7 minit jer dah masak.. maybe ketebalan yang mempengaruhi tempoh masak dan jenis oven masing2 laa kan..lagipun aku buat comel2 jer.saiz biskut raya giteww..
Maklum la,raya cina..hoho..

Untuk resepi tu aku rujuk dari majalah Chef yang diadaptasikan(ececeh..ayattt) dari majalah Perempuan. majalah ni aku beli tahun 2003..baru terbuka hati nak cuba resepi nih.heheee.. sebenarnya dulu majalah ni tak jumpa2 lepas pindah ke sini.. dah jumpa tu syok laa belek2 resepi kat dalam tu kan.. ada macam2 resepi seperti biskut dan roti kat dalam tu..cuma ada bahan2 yang susah nak carik jer kot.huu..
Oh yer,selain dari majalah tu..ada lagi satu buku resepi dalam koleksi yang menayang resepi yang sama tapi nama jer sedikit beza..yang satu oyster cookies,yang satu oyster biscuit..tapi bahan sama aje.

Dah membebel..terasa lama tak membebel kat sini kan..ahak. Jom tengok resepi mudah ni pulak..

OYSTER COOKIES
Sumber: Majalah Chef
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
250g mentega
60g gula halus/gula icing
220g tepung gandum
30g tepung kastad
Secubit garam
Ceri merah atau Coklat chips secukupnya

Cara2:
  1. Gula dan mentega dipukul sehingga kembang dan creamy. Masukkan garam dan tepung kastad.
  2. Gaul rata menggunakan spatula atau senduk kayu.
  3. Sementara itu,panaskan oven pada suhu 170c.
  4. Masukkan ke dalam piping bag ber nozzle bintang dan picitkan di atas dulang oven yang sudah dialas baking paper.
  5. Bakar selama 7 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba!
Biskut ni fragile(rapuh) macam biskut bunga cina,semperit gitu.. best dan sedap nak kunyah2 sesambil tengok tv atau hidangan di hari raya.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

quinnie said... [Reply to comment]

sedapnya biskut..tetiba teringin lak nak makan biskut...hehehe

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, rasa bersemagat sikit akk bila tgk sue dah kembali ke alam maya ini dengan resipi2 baru.

Comel je bentuk2 biskut raya tu, kalo buat mesti jap je licin

Mas said... [Reply to comment]

terkebil2 aku mencari rupo tiram ko sue..he3

amboiii...rajinnya ngukis...
meh 2 balang....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply to comment]

Wahhh rajinnya mengukis Sue!!! Cantik kaler dia...nak tapau 2 balang sama ngan Mas :)))

Chah said... [Reply to comment]

dam dam dum...memang munyik mercunpun semlm...bingittt tinger mak! nk yag ulat mulong melengkor tu barang dua ekor deh!

Ummi said... [Reply to comment]

Assalam Sue, amboiii dlm bz tuh sempat lg mengukis...ni bekal tuk Along ke...bekalkan tuk akak sekali yea... Xpa la Sue, xdan BW xpa, asal masih ingat kaan... ^__^

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

menarik sue cantik leee beropol...simple aje resepinya nak try lahhh ank akk suku ni

HaSue said... [Reply to comment]

@quinnie
aaa..tu teringin2 tu..harus disegerakan..hihi

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

buat cookies lah pulak..opppss! baru lepas raya eh, lupalah..hahaha

mesti dapat banyak tu berbalang2 kat dapur..kan..nak semangkuk..hihi

mala said... [Reply to comment]

suka makan biskut yang ada tepung kastad

Anna Qawina said... [Reply to comment]

sue..ko raya apa ni sue? ke tuk raya taun ni? lambat lg tu, bak aku rasa sebalang, ko poskan tau..maceh..
*ulat mulong? eee..teringat ada ulat dlm tepung mggu lps..erkk,,Izah pun ada gak ulat tu kan Jah? haha

Gee® said... [Reply to comment]

comelnya oyster sue...k.gee baru beli tepung kentang nk buat german cookies...dh tayang ulat mulong ni terlior yg ini pulak...hisyyy

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. biskut raya! gong xi! gong xi! hihi...
dh lama x buat biskut gini. dulu2 mmg selalu la main picit2 ni, skrg dh maleh, mulat2 semua biskut ;p

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam HaSue...emm senang nya buat kukis main pipe2 macam ni...jimat masa...

anymz said... [Reply to comment]

rajinnya mengukis..nak sambut raya apa ni sue?..

dah on the way ya sue..tggu depan pintu ya.hehe

Cheq Sue said... [Reply to comment]

ingatkan salah rumah tadi... bila nengok dak botak tu baru le perasan teman dah cat rumah baru...

dah terlist ni nak buat cookies lagi, boleh jugak cuba yang ini...

errrr...nasib baik takde gambo ulat mulong tu sue... kalo idak xleh nak buat beskut neh... eeeeeeeeeeeee geli mak!!

Sueozana said... [Reply to comment]

Slmlkm Sue,

Tadi ada 1 balang '0' besar kak su letak depan pintu su... napa belum terisi biskut oyster lagi ek? Ke Yana dah keluarkan balik isinya..? :D

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Selamat Hari Raya Sue..hehehe.. Tetiba rasa nak ucap cam tulak bila nampak cookies ni..

K.Nor said... [Reply to comment]

Ni kukis utk raya taipusam ke.? Hehe

AbbotCottage said... [Reply to comment]

Tiram eh...jap jap aku amik lagi satu spek,...(dah siap2 nak larik 100m pecut). Heh jgn merajuk, buruk ghoper ko merajuk. Kemain comey aku tengok sekut ko meliuk lintuk bagai di sapa bayu KK.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...