Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, September 27, 2010

Kek Pandan Serikaya (Kukus)

Salah satu kek raya aku buat tahun nih.. kegemaran ramai juga ni..Kek ni tergolong dalam kek yg agak popular juga beberapa tahun dulu.. Ada yang ingat kek kek lumut sebab rupanya yg seakan sama tapi sebenarnya bahan2nya lain dan rasanya juga agak berbeza yer..kek lumut menggunakan tepung badam n nestum tapi yg ini mengandungi perisa horlicks dan kaya dengan rasa pandan..
Kek ni lagi sedap sebenarnya kalau guna serikaya pandan yg berwarna hijau tu tapi memandangkan ia agak sukar ditemui,guna serikaya biasa pun sudah memadai..

Cuba perhatikan warna pada kek kukus yang aku buat ni eh..
Sebelum ni pasti korang pernah dengar kek2 sarawak ni selalu dikukus berjam2 lamanya..tekstur dan warna pada kek kukus yg dikukus lama dan sekadar masak sahaja berbeza sebenarnya..
kek pandan ni..lebih lama dikukus hijaunya semakin tua..keknya lebih tahan lama tapi kelembapannya tetap maintain gitu..tapi kalau bercakap pasal tahan lama sekarang lebih senang dah ada peti sejuk...lepas sehari dah leh sumbat jer dalam aisbox..tahan berminggu2 kek2 kukus gini...cuma perlu bungkus jer dalam aluminium foil atau dalam bekas kedap udara..


Kek yang dipotong tu(gambar di atas ni) kek yang lebih sekejap kukusnya..warna masih hijau muda gitu..so kalau bertandang di hari raya tengok warna kek gini mungkin dia kukus kejap jer ek..hehe..
Kek lumut pun gini gak,sebab tu dinamakan kek lumut sebab warna lumut yg hijau tua..ehe

Oklah,untuk mereka yang ingin mencuba sendiri membuat kek ini di sini dikongsikan resepinya yer..resepi lama dah lama dalam simpanan,dari buku koleksi my sis kalo tak silap.. :)

Kek Pandan Serikaya
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2nya:
16oz(450g) mentega golden churn
180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste(sila rujuk gambar yg disertakan di bawah)
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
  1. Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
  2. Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
  3. Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
  4. Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
  5. Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba
Contoh pes pandan yg digunakan dalam resepi ini.. terdapat 2 saiz di pasaran.


Kek Sarawak kukus biasanya memang agak padat tapi lembut..bukan bantat yer.. ;)

Jika taknak kukus lama2,memadailah selama 1 setengah-2 jam sahaja tempoh mengukusnya..

P/s: Mungkin terdapat nama lain lagi bagi kek yg menggunakan bahan sama. Tak perlu keliru ya.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Mi||A said... [Reply to comment]

salam kak hasue...milla dsini.. hehhe selamat hari raya ya kak maaf zahir dn batin dulu hehhe... mau tanya kak seri kaya saiz sederhana yang berapa beratnya ya..? bukan yang paling kecilkan?

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hi Hasue, wahhhh hijau gitu kek tuh! Ada lagi tak??? How r u doing there???? ;)

Where's ur little princess??? Nak cubitttttt :D

HaSue said... [Reply to comment]

Milla: wkumsalam mila..slmt hari raya n maaf zahir batin juga..hehe.. serikaya tu kan ada 3 saiz di pasaran,jadi akak guna yang saiz sederhana. lupa lak beratnya berapa..kalo ingat nanti dah ada stok akak update eh..

Love:hi love...wah,lama x nampak love kat cyberworld nih..miss u beb!kek tu dah lama laris di hari raya love..tengok gambar jelah yer...hehe...ashika ada ikut x?lama x cubit pp dia!

Hamizah said... [Reply to comment]

halal ke pes tu?sy pernah terbeli tp xtgamak pula nak guna bila tgk bahan pengentalnya

dah tergoda nengok kek tu..

ima said... [Reply to comment]

salam sue...kak ima teringin lak nak cuba buat...tapi klu tak de pes pandan tu...leh tak gantikan dgn pandan emulco...agak2 boleh jadi jugak ke?...

HaSue said... [Reply to comment]

Hamizah: kalau soal ni sy x berani nak komen pepanjang..tp so far ia tak di was2kan jadi setakat ni masih yakin gunakannya.. :)

ima:wkumsalam kak..kalau takde pes tu boleh guna pandan emulco..sue ikut resepi asal mmg guna pes tu kak..rasa pandan utk kek ni mmg terasa n aromanya pun gitu gak..

shafida said... [Reply to comment]

kalau pes pandan tu xjumpa...guna air pandan yang diblander bleh jugak ker? ehehheheheheh

ayu iskandar said... [Reply to comment]

SUE BOLEH TAK AYU NAK AMIK GAMBAR SEKALI. BKN NAK BLOG TP SEBAGAI RUJUKAN BILA BUAT KEK NANTI...THANKS

HaSue said... [Reply to comment]

@shafida
kalau takde pes pandan tu,guna perisa pandan n pewarna hijau jer..kalau nak guna daun pandan yg diblender boleh juge,tp kena pekat sket n jgn letak byk nanti terlebih air kek jadi lembik lak kan...tambah pewarna hijau jika kurang warna

HaSue said... [Reply to comment]

@ayu iskandar
ok ayu..selamat mencuba yer. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...