Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, September 7, 2010

Biskut Sarang Semut

Projek mengukis dengan anak bujang semalam nih..
Saja nak suh dier merasa buat sekut2 raya...my doter skrg nih dah duk kampung since ahad aritu,sunyi lak rasa takde sakat menyakat antara diorg yg kdg2 leh bingit gak dibuatnya dengan tangisan memanjang..hehee..

Apa2pun biskut nih pestaim gak buat..sebelum ni bayangkan jer camana nak buat..ada cara2 yg suh letak dalam peti ais dulu baru parut..yg nih tak payah letak esbok pun,parut jer terus..tapi ada gak doh yg sempat aku try2 letak dulu..tapi tak ler jauh beza..lebih kurang jer..lagipun dohnya jenis lembut n biskutnya pun jadi gebuss gitu..

Let's cekedaot resepi dari maya_zakry yg dikongsikan di myR,resepi asal oleh chef hanieliza..thanks buat semua..

Bahan-bahan

• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 s/teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan
>hasue tambahkan pewarna kuning

Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata ,tambahkan pewarna
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Memang simple je nak buat biskut nih..uli,pastu parut pastu simpan dalam paper cup..
Guna sudu kecil senang sket keja..kalo melekat,celupkan jap sudu ke dalam tepung.

Nih tunjuk sikit rupa bahagian dalam biskut ni..kot2 ada yg x pernah tengok.hihi...
Bagi penggemar biskut nih leh laa cuba sendiri yer.. :)


P/s:Buat yg tinggalkan komen/mesej kat cbox tepi tu minta maaf banyak2 sebab belum dapat reply yer..buat masa ni memang ada masanya x nampak cbox tu tapi kuar error jer..ada masa leh baca je tapi failed nak reply..komen di entri ni boleh nampak kalau direfresh..sibbaik guna popup comment.hehe.apa2pun mekasih sudi berkunjung..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

geraugebang said... [Reply to comment]

baik-baik, nanti semut balik ke sarang cam mana? he he he...selamat hari raya.

HaSue said... [Reply to comment]

kak gerau:tulah pasal..kena simpan dalam bekas cepat2 tu kak..hehe..slmt hari raya juga buat akak sekeluarga

kakpah said... [Reply to comment]

selamat menyambut lebaran hasue....

HaSue said... [Reply to comment]

kakpah:selamat hari raya kakpah...maaf zahir batin yer

diriku said... [Reply to comment]

waa..ni resepi biskut lama2 ni..ms kecik2 dlu mmg selalu wt biskut ni..he2..

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hasue, hru doing dearie??? Mintak kukisssss!!! :D

Selamat Hari Raya Aidilfitri to U n ur family ya!!! Missed U!!! :D

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam Aidilfitri buat kak hasue,

Waduh.. sedapnya sekut sarang semut. penah makan jer, buat tak pernah. hihi

Kesempatan ni, saya mohon halal seme2 ya kak. Mohon ampun dan maaf kalu ada tersilap kata, terguris rasa sepanjang kita kenal ya kak. Moga Aidilfitri kali ni membawa sinar bahagia untuk kita smua.

leen hussain said... [Reply to comment]

salam sue...selamat hariraya maaf zahirbatin...dtg umah maik kadraya...akak pun buat sarang semut...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam Sue...selamat hari raya buat sue n famili..tentu meriah raya sue tahun ni....akk makan pun tak pernah..apa lagi buat sekuk ni...asyik nak buat je tapi tak terbuat ..tahun depan insyallah boleh di cuba ni

CT Delima said... [Reply to comment]

SELAMAT HARI RAYA HASUE.. rindunya lama xmasuk blog sue ni. mcm2 dah trtinggal kan.

Selamat hari raya Hasue, maaf zahir batin dr k.ct sekluarga.

~~Ciklinn~~ said... [Reply to comment]

TQ sue... kgemaran linn ni tau.. tpai tahun ni linn mmg tak buat apa2 biskut pun.. huhuhu

keluarga bahagia said... [Reply to comment]

Boleh cuba buat nihhh.....

tuan tanah mohon izin blogwalking kat sini. Jemput baca entri terbaru saya di, http://umiwarham.blogspot.com/

sistacollection9 said... [Reply to comment]

Salam nak tanya gune pemarut yg mcm mane ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...