Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, March 20, 2009

Err..Apa namanya ni eh?


Salam..

Pernah tengok tak? Pernah makan ke?
Dulu2 kite pernah tengok kat satu rancangan makan2 kat tv,tp saiznya jauh lebih besar dari ini. Cara nak makan pulak,picit2/urut2 'badan'nya then bukak jer kulitnya tuh..
Actually,1st time kite rasa makanan laut jenis ni,kulitnya seakan udang karang dan rasa pun x jauh sgt beza..cuma dari segi paras rupa memang agak menakutkan.heee
Kalau diikutkan,mmg taknak makan..tp isinya mmg sedap dan manis.
Yang ni,hb kite masak..paling simple jer.(sebab kite ngeri nak masak n makan..hahaa)
Tp bila dah rasa isinya,sedap pulak...x kisah laa rupa ngeri pun. kalau masyarakat tempatan kat tmpat kitorang panggil 'satak'..dlm bhs melayu x sure lak namanya ape.heee..
Selain masakan simple gini,boleh dmasak seperti udang karang juga.
Kalau tak pernah rasa,baik u all try..pasti x menghampakan.

Bahan2:

2 ulas Bawang merah*
1 ulas bawang Putih*
1cm Halia*
1 batang serai*
2 sudu cili kisar
3-4 sudu makan sos cili
1/2 cawan air asam jawa/1 keping asam keping
Garam,perasa dan gula (jika perlu)

Cara:

1. Goreng udang sehingga kulit kemerahan,angkat dan ketepikan.

2. Blend semua bahan bertanda *.

3. Panas sedikit minyak dan tumis cili kisar sehingga agak garing dan masukkan bahan yang sudah dikisar. Kacau goreng seketika,masukkan sos cili..kacau lagi.

4. Akhir sekali,masukkan udang yg sudah digoreng tadi dan kacau sebati.Masukkan air asam jawa dan sedikit air untuk kuahnya dan padamkan api apabila air mendidih.

Haa,resepi yg simple tu plak,hiris jer bhn2 seperti bawang putih,bawang merah dan halia...tumiskan sehingga naik bau,masukkan udang,asam keping dan semua bahan perasa..dah siap!
Kan dah bagitau tadi...SIMPLE jer..hiks!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 Komen Di Sini:

hazila said... [Reply to comment]

Salam kenal.Saya selalu makan seafood ni dan kami panggil udang kertak. Memang sedap cuma leceh sikit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...