Tak kisah laa,janji
Pada tekak aku la kalau buat umai ni memang best guna ikan yang kuning2 oren tu..aku ni tak hafal nama ikan..ada yang nipis2 jenis tulang halus tu..memang sedap buat umai.. selain tu yang femes dibuat umai ni adalah ikan putih jenis yang nipis gak,ikan tenggiri pun ada,ikan merah,ikan yu pun ade...pendek kata apa je jenis ikan laa kot..ikut selera masing2.
Pada pendapat aku bagi korang yang baru belajar nak menjamah umai ni,baik guna resepi yang bahan2nya ditumbuk gini dan sebahagiannya dihiris...boleh rujuk gak kat dapur DayangJack..guna bahan secukupnya,memang masak je ikan tu..harus laa guna ikan segar kan..
Kalau agak2 dah terer makan umai yang basic ni kan,leh laa guna bahan2 hiris je kalau malas nak tumbuk..kalau kira terrar tahap thrill lagi,cuba laa makan isi ikan cicah sambal je..perghh!korang yang tak pernah tengok sure kecut jer dengar orang makan ikan mentah cicah je kan!aku tak sampai tahap tu lagik laa..hehe.. Tapi kalau nelayan2 yang dah biasa tu macam kite makan rojak jer. Eh,sedap tuu...skali lagi,harus la guna ikan freshh! Potong dadu,pastu cicah sambal tu..bukan sambal belacan la,ada sambal khas dier..aku tak pernah try lagik
Kat pasar tu ada juga dijual sambalnya,untuk makan cicah gitu aje.Korang ada brani nak try?
Umai ni bila dah masak isi ikan tu dah putih dah..ia di'masak' dengan halia dan asam limau kasturi tu haa..korang jangan gentar..silap2 haribulan,rasa sekali mesti nak rasa lagi..jangan percaya cerita tahyul yang mengatakan umai ni adalah makanan mentah..kecuali korang pernah makan yang mentah..agaknya tukang buat tu suka yang rasa mentah2 lagi kot..hehe
Umai Ikan
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
100g isi kan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka
Cara2:
- Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
- Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
- *Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.
22 Komen Di Sini:
tak pernah makan lg la umai sue.. sedap ek.. bak sesudu nak try ngetes rasa :)
aku pon lom pernah mkn gak..kak nor nak sesudu cukup ke? i nak semangkuk yer Sue..harap maklum..
aku pun tak pernah makan lagi umai ikan..
nampak sedapp la....
ikan nak kaler kunin oren2 ya mun x salah ikan empirang..hehehe..ikan ya nang nyaman dipolah umei ^^,
tun x berani lagi makan niiii.. hehe...
tengok resipi..teringat mak selalu buat masa kecil2 dulu..guna ikan tamban..tapi tak panggil umai..org kelantan panggil lawa..huhu
nampak sedap tu merah2 mesti best mkn ngan nasi panaskan sue..ke mkn gitu je
dah lama teringin makan umai ikan ni..
jelesnye tgk sll je ada ikan fresh kat dapur sue..suka umai ikan ni tp x pnh bt..dulu2 pnh la bt 2,3 kali umai sotong..sedap sgt!
nampak menarik macam kerabu la kak HaSue..tp tak berani lagi nk try kot..kat sini diorang buat ikan jeruk kan, letak dlm botol. pastu makan mcm tu je, dengan roti. hehhee... kite beli goreng buat macam ikan pekasam baru boleh makan :D
Assalamualaikum sue..
memang menyelerakan umai ikan tu sue... cam terasa nak makan plak akak.. mana nak cari nie.. nak buat pun mmg x memasak hari nie... Huhuu.. jamau mata jer ler jawabnya kan sue..
Sodap bangat ni Sue...!!
Kak su slalu g cari gerai sorg abg tu kat Miri.. Umai dia, masyaAllah sedap. Ikannya fresh n harga kseluruhan mknn pun reasonable!
dah lama tak makan umai sejak kerja kat semenanjung nih. Anyway, thx for the recipe.
Salam...Akak, sy minta izin yea, nak cuba resepi nih...nmpk cm sedap sgt n simple jer... :)
as salam sue .. akak nak tanya nie . sue tinggal di Kuching kerr ??? Insha Allah akak nak ke Kuching Dec nanti. kak zue ...
MasyaAllah terliur tengok umai u ni.. kalu kena umai jap lg kick kan.. sy memang kemaruk umai since hubby kerja d hospital mukah dulu
Nice food...I Like it
Pebret kamek ya....
Pebret kamek ya....
Dah pnh mkn. Sdp...
Mum-(kamek suka makan umai sarawak)
(He..he..😅😅)
Ikan patin boleh ke?
Post a Comment