Saturday, June 18, 2011

Umai Ikan Sarawak

Ni kali ke berapa dah tayang umai ikan kan..
Tak kisah laa,janji aku bahagia.. gambar lain2,sebab menu ulangtayang..Kali ni nak tunjuk lagi sebab yang ni kakak aku buat masa diorang lepak queen kat umah ni aritu..isi ikan tu macam biasa kalau duk area Mukah ni tak payah susah2 potong sendiri kalau korang malas cam aku kan,pergi jer pasar ikan tu,beli je siap2 dah hiris dalam bekas dalam 100g ke 200g lupa lak,rm10 hengget jer. Tapi kalau malas nak belanja lebih n rajin nak hiris isi ikan sendiri buleh laa beli ikan segar2 kat pasar tu..maklum la,ni kan makanan tradisi orang melanau yang memang ramai kat sini..

Pada tekak aku la kalau buat umai ni memang best guna ikan yang kuning2 oren tu..aku ni tak hafal nama ikan..ada yang nipis2 jenis tulang halus tu..memang sedap buat umai.. selain tu yang femes dibuat umai ni adalah ikan putih jenis yang nipis gak,ikan tenggiri pun ada,ikan merah,ikan yu pun ade...pendek kata apa je jenis ikan laa kot..ikut selera masing2.

Pada pendapat aku bagi korang yang baru belajar nak menjamah umai ni,baik guna resepi yang bahan2nya ditumbuk gini dan sebahagiannya dihiris...boleh rujuk gak kat dapur DayangJack..guna bahan secukupnya,memang masak je ikan tu..harus laa guna ikan segar kan..
Kalau agak2 dah terer makan umai yang basic ni kan,leh laa guna bahan2 hiris je kalau malas nak tumbuk..kalau kira terrar tahap thrill lagi,cuba laa makan isi ikan cicah sambal je..perghh!korang yang tak pernah tengok sure kecut jer dengar orang makan ikan mentah cicah je kan!aku tak sampai tahap tu lagik laa..hehe.. Tapi kalau nelayan2 yang dah biasa tu macam kite makan rojak jer. Eh,sedap tuu...skali lagi,harus la guna ikan freshh! Potong dadu,pastu cicah sambal tu..bukan sambal belacan la,ada sambal khas dier..aku tak pernah try lagik

Kat pasar tu ada juga dijual sambalnya,untuk makan cicah gitu aje.Korang ada brani nak try?

Umai ni bila dah masak isi ikan tu dah putih dah..ia di'masak' dengan halia dan asam limau kasturi tu haa..korang jangan gentar..silap2 haribulan,rasa sekali mesti nak rasa lagi..jangan percaya cerita tahyul yang mengatakan umai ni adalah makanan mentah..kecuali korang pernah makan yang mentah..agaknya tukang buat tu suka yang rasa mentah2 lagi kot..hehe


Umai Ikan
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
100g isi kan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka

Cara2:
  1. Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
  2. Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
  3. *Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.
Rasa isi ikan yang segar,pedas-pedas dan masam2 menggambarkan rasa umai yang sedap!


P/s: Lepas ni nak gi tenet yang laju sket,malam ni nak blogwalking puas2..insyaallah.. terima kasih atas kunjungan kalian ye!

22 comments:

  1. tak pernah makan lg la umai sue.. sedap ek.. bak sesudu nak try ngetes rasa :)

    ReplyDelete
  2. aku pon lom pernah mkn gak..kak nor nak sesudu cukup ke? i nak semangkuk yer Sue..harap maklum..

    ReplyDelete
  3. aku pun tak pernah makan lagi umai ikan..
    nampak sedapp la....

    ReplyDelete
  4. ikan nak kaler kunin oren2 ya mun x salah ikan empirang..hehehe..ikan ya nang nyaman dipolah umei ^^,

    ReplyDelete
  5. tun x berani lagi makan niiii.. hehe...

    ReplyDelete
  6. tengok resipi..teringat mak selalu buat masa kecil2 dulu..guna ikan tamban..tapi tak panggil umai..org kelantan panggil lawa..huhu

    ReplyDelete
  7. nampak sedap tu merah2 mesti best mkn ngan nasi panaskan sue..ke mkn gitu je

    ReplyDelete
  8. dah lama teringin makan umai ikan ni..

    ReplyDelete
  9. jelesnye tgk sll je ada ikan fresh kat dapur sue..suka umai ikan ni tp x pnh bt..dulu2 pnh la bt 2,3 kali umai sotong..sedap sgt!

    ReplyDelete
  10. nampak menarik macam kerabu la kak HaSue..tp tak berani lagi nk try kot..kat sini diorang buat ikan jeruk kan, letak dlm botol. pastu makan mcm tu je, dengan roti. hehhee... kite beli goreng buat macam ikan pekasam baru boleh makan :D

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum sue..
    memang menyelerakan umai ikan tu sue... cam terasa nak makan plak akak.. mana nak cari nie.. nak buat pun mmg x memasak hari nie... Huhuu.. jamau mata jer ler jawabnya kan sue..

    ReplyDelete
  12. Sodap bangat ni Sue...!!
    Kak su slalu g cari gerai sorg abg tu kat Miri.. Umai dia, masyaAllah sedap. Ikannya fresh n harga kseluruhan mknn pun reasonable!

    ReplyDelete
  13. dah lama tak makan umai sejak kerja kat semenanjung nih. Anyway, thx for the recipe.

    ReplyDelete
  14. Salam...Akak, sy minta izin yea, nak cuba resepi nih...nmpk cm sedap sgt n simple jer... :)

    ReplyDelete
  15. as salam sue .. akak nak tanya nie . sue tinggal di Kuching kerr ??? Insha Allah akak nak ke Kuching Dec nanti. kak zue ...

    ReplyDelete
  16. MasyaAllah terliur tengok umai u ni.. kalu kena umai jap lg kick kan.. sy memang kemaruk umai since hubby kerja d hospital mukah dulu

    ReplyDelete
  17. Nice food...I Like it

    ReplyDelete
  18. Mum-(kamek suka makan umai sarawak)
    (He..he..😅😅)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^