Sayur midin tuh dalam bahasa sarawak..
Kalau kat sarawak nih..tak kira laa dalam radio atau restoran2 semua sebut gini..
Jadi jangan tertanya2 lak apa ke rupa sayur tuh..huhuu
Konfius jugak nih..pucuk paku ke panggil kat semenanjung ek?
Hari tuh tengok kat blog kak nor kalo x silap...ader tayang sayur nih,tapi yang daunnya kaler kemerah2an..
Yang tuh ader gak kat sini,tapi selalunya yang hijau lebih manis kan.. :)
Err..bagi tekak kitorang laa ek..heee
ada yang kate tak pernah jumpa pun sayur nih kat sinun..huhuu..
Apa2 pun memang sedap digoreng ngan belacan..
Bahan2:
- 1 ikat sayur midin segar-ambil daun dan pucuk hujungnya sahaja
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih *
- 1-2 tangkai cili merah* >kalau nak tambah cili padi ikut selera ya
- 3 sudu makan udang kering*
- 1 sudu makan belacan*
- Garam dan perasa
- Tumbuk bahan bertanda *
- Panaskan miyak dan tumis bahan yg ditumbuk hingga naik bau
- Masukkan garam dan perasa
- Masukkan sayur midin dan kacau goreng sehingga masak
- Sebatikan rasa dan padamkan api
15 Komen Di Sini:
salam hasue..
sedapnya pucuk midin, terasa digeruk, last mkn masa raya di kg ria.
Di semenanjung tok ada juak tapi jarang jumpa..sitok pun sama juak, sebut pucuk midin juak....
kalo belacan mmg wat terlioq, nak sruh mak masak goereng blacang nih
eee cedapnyerrrrrr! klu kat kg petik tepi jln jerk melambak meliar idop! hehehe.. cedapp cedapp!! yg merah tuh akak kuren skit! tp still sedap!
Salam kak. Betul kata kak Hana, kat kampung, memang banyak nih. Abah saya panggil pucuk niding kalu tak silap.
oh yer ker...akak ingat...kangkung tadi...something new lagi...usia ku yang jauh bezanya...tapi pengetahuan cetek...ruginya...Syukur Sue sudi kongsi ilmu kat sini....apa rasanya Sue?..macam sawi, kangkung atau bayam?????or totally different?
salam sue..
pucuk midin eh,sedapnyeeee
dh lama xmakan..
a ah org semenanjung panggil pucuk paku
terer kn org semenanjung,pucuk paku pn dia makan..kekeke..
Salam Sue.. Midin ni brape hinggit spinggan..? Bleh diskaun ke? Sedap..D kelantan,kami panggil pucuk 'Nniding', dkat2 la bunyinyer kan..
Kak surisarawak > nang nyaman jak goreng blacan kan..hehe..ooo,ok2..ingatkan lain nama tek..hehe
Kak maiyah > memang sedap kan kak..hehe
hana@kak ina > ahaa...ada jugak yg tak 'pelik' ke mata mak budak sorang nih akhirnya..ekekee...yerla kak..yg ijau nih lagi sodappp kan..hehe
indah > ooo..pucuk hiding laa namanya ek?mcm2 nama gak eh.hehe
Kak watie > suka2 je kongsi apa yang ada kat sini n mungkin orang lain tak tahu kak..bukan berniat nak menunjuk2 yg sue tahu dan org lain x tau pun..syukur laa ada yg menghargainya cam akak n kawan2 kat sini..rasa x rugi nak kongsi..tq kak...
apa2 pun rasanya memang takde iras sayur2 yang akak sebutkan tu..memang totally different sebab ada rasanya tersendiri walaupun cara memasaknya sama cam sayur lain.. :)
c-idah >terer2..hehee..sedangkan belimbing BESI pun u all makan kan?hihi
Kak Sueozana > kalo akak,sue caj rm10 sepinggan,ada berani?hihi...
ooo...sama cam kata indah kat mesej atas tuh ek? ke sama2 duk klate?hehee
~ $10..? Boleh2, no hal, tapi isiknyaa pastikan 1 mangkuk besaarrr gituu, hehe..
~ Sue,bila nak masak laksa srawak? Tringin try resipi sue nti..mesti BEST! Dkat 5x k sue makan sni..
Kak Sueozana > akak,mangkuk besar lain harga..tuh saiz piring cawan tuh jer laa kak..haha...
Laksa sarawak dah lama tak masak..bahan2 dah ada nih..akak buat pes sendiri ke?dah ada kat sarawak nih,beli jerlah kak..angkut bawa balik semenanjung..hehe.kalo kat pek dijual tuh siap ada cara memasak lagik..senang banget!sodap pun sodap kak
bagi yg tak tahu mcm mana rupanya sayor midin later on saya akan uploadkan dlm fb saya untuk menyenangkan sue... ha ha ha kalau ada masa kat mana org dapat sayur midin tu pun saya akan uploadkan sebab kita kat tepi rumah kampung ada sayur midin kan su mesti rindu su nak balik kampung nanti ha ha guro jak... sekarang hotel besar berebut memcari sayur ini untuk dijadikan makanan eksotik sarawak..
dulu ade pegi sarawak. lupa lak nak try midin ni. rase teliuq la pulak tengok.he2
Post a Comment