Monday, March 15, 2010

Rancangan tergendala seketika..

Salam..
Minta maaf buat pengunjung blog Sue yg tak seberapa ini..sudah beberapa hari tidak bersiaran dan tidak dapat berkongsi resepi dan cerita baru..
jika ada yg ingin mencuba resepi dari blog ini silakan lah yer..dah di izinkan..nak copy resepi pun dihalalkan..

Mulanya memang masalah internet macam biasa tapi sekarang masalah lain pula datang menjelma jadi tuan umah blog biru ni terpaksa memberhentikan aktiviti blogging buat sementara waktu sehingga semuanya pulih seperti sediakala..harap2 lah.
Minta kawan2 doakan yg terbaik untuk sue dan keluarga..itu saja.terima kasih..

P/s:sori tyg blueberry cake tu...kalau masih jadi blogger lepas ni insyaallah akan dikongsikan resepinya..terima kasih buat kalian yang menyokong sue selama ini...amat2 dihargai.tq2.

Wednesday, March 10, 2010

Udang Galah Goreng

Asyik2 makan berkuah jer kalo makan udang galah nih... tekak lak teringin sangat nak makan bergoreng..terasa2 kat tekak nih isi udang yg manis bersama bhn2 goreng tu..semua pun tahu nak goreng kan...
takpe laa..meh sini tepek bahan untuk udang goreng..kot2 anak2 nak goreng di masa depan ke..hehe

Bahan2:
  • Udang galah
  • kunyit hidup*
  • serai*
  • halia*
  • bawang merah*
  • bawang putih*
  • garam
  • serbuk kunyit
  • jus limau kasturi
  • Minyak secukupnya
Cara:
  1. Kisar halus semua bahan bertanda * dan gaulkan bersama udang dan bahan2 lain
  2. Perap seketika dan goreng sehingga masak
Udang galah saiz ibu jari kaki ni yg manis isinya berbanding sepit biru..yg sepit biru tu part kepala yg sedap isinya agak tawar sket...apa2pun kalo cicah kicap cili..perhhh

P/s: Jangan lupa buang 'poket'pembuangan dalam kepala udang tu semasa menyiang..

Tuesday, March 9, 2010

Puding Berkrim Berkaramel

Boleh tahan juga teruk line internet hari ni..tapi alhamdulillah juga hujan turun dengan lebatnya since awal subuh sehingga tengah hari..
Sekurang2nya sejuk laa sedikit muka bumi yg agak panas akhir2 ni..
Semalam pun cuaca panas,jadi bila makan puding yg berkrim nih sejuk2 amatlah menyedapkan..

Sebenarnya ni resepi kombinasi dari puding karamel Alia dan creamy puding kak yani(link insyaallah akan disertakan kemudian..)
Boleh tengok bahagian label sebelah kanan blog ni kat 'puding/bingka'..

Rasanya memang x jauh beza dari creamy puding kak yani tuh gak..sedappp!

Dah laa berkrim..berkaramel lak kan..hehehe..yummyyy!!

Ok,di sini disertakan resepinya yer...resepi asal tengok SINI(klik) dan SINI(klik)

Bahan2:
  • 1 tin susu sejat (400ml)
  • 4 biji telur ayam(size B atau C)
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar creamer coffeemate
  • sedikit esen vanila
Karamel
  • 50g gula
  • 2 sudu besar air
  • 2 sudu besar air panas
Cara2:
  1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
  2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
  3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
  4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
  5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven
  6. Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
  7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk
Selamat mencuba yer..satu adunan ni boleh menghasilkan 4-5 bekas puding!

P/s: Happy birthday buat seorang sahabat yg menyambutnya pada hari ini...semoga di usia baru ini akan mematangkan lagi fikiran kita...aminn

Monday, March 8, 2010

Lychee Smoothie

Selamat petang semua..hehe..dah makan lum?? kalo dah makan meh minum lakk...

Sekarang ni memang cuaca panas jer kan..kalo cuaca panas nak je tekak ni dilalukan dengan air sejuk2..hehe..
Jom buat smoothie lak..kali nih kita skodeng dapur love2cook..thanks love!

Bahan-bahan ( 2 gelas )

* 15 buah laici dlm tin (laici fresh pun okey)
* 250ml susu segar
* 100ml susu cair
* 1.5 sb susu pekat
* 200ml air laici dlm tin
* Ketulan ais

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan kedlm blender. Blend hingga halus.
2. Tuang ke dlm gelas dan tambah ketulan ais. Sedia diminum!
3. Bagi yang nak smoothie kurang manis, boleh kurangkan susu pekat. ;) Selamat mencuba!

Yang ni tambah aiskrim vanilla..ermmmm..emmmm.. yummyyy!
Jom minummm..!

Spaghetti Bolognese

Pertama sekali,nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Wanita Sedunia kepada semua wanita di mana sahaja anda berada dan tidak kira apa tugas dan jawatan yang anda pegang.. semoga kita akan menjadi wanita yang solehah,berjaya dalam bidang masing2 dan sentiasa di bawah lindunganNya..aminn

Ok..menu kali ni western laa pulak yer.. honestly,kat rumah ni spaghetti bukanlah peberet..sekali sekala layan memang lentok gak laa..hehe. cam layan lagu lak ye.. lagi2 tang bolong bolognese nya tuh..

Sebelum nih kalo masak spageti bolognese ni,tak ikut resepi pong..main taram ikut suka rasa jer..yg dalam kepala ingat mesti ada tomato,tomato puree,daging,bawang dan lain2 yg basic laa..hehe..pastu pernah letak fresh cream(tgk kat tv) mmg yummy2 ler..
Pastu kalo ada cheese lagi best dan baik untuk menambah lemak di badan..huhu..boleh tambah cheese tapi jangan ler buh banyak2 kalau xnak berat badan bertambah2 dengan laju yer..hehe

Kali nih meh kita try resepi mutiarazura dr myR nih..sedappp! Di panjangkan ke sini lak resepinya yer...mungkin ada yg nak mencuba..thanks mutiarazura.. :)

Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan ( 6 orang )

* 500 gram spaghetti (sepeket)
* 500 gram daging lembu cincang
* 200 ml susu
* 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
* 1 ulas bawang putih – dicincang halus
* 1 tin sedang tomato puri
* 4-5 tomato segar ranum - didadu
* 1 batang carrot – didadu kecil
* 2 batang celery – didadu kecil
* 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
* 1 kiub stok daging lembu (optional)
* 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
* Sedikit garam dan gula secukup rasa
* 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
* 2 sudu besar butter
* Parutan keju parmesan – untuk menghidang
* NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
* NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Kali ni memang ikut resepi nih hampir 100%..hampir tu sebab herba oregano takde,yg ader rosemary kering jek..hehe..
Resepi tu mungkin kelihatan panjang berderet tapi cuba hayati sebenarnya senang jer..dan yang penting hasilnya mantopp..selamat mencuba yer!

Sunday, March 7, 2010

Sup Daging (masak cara sihat)

Salam Ahad..
Pernah tak masak sup daging? Kalau sup tulang tu biasa dah kan.. aku jarang masak sup daging..maksud aku nih isi daging jer...tp semalam blur jek nak masak apa..nak yang berempah2 cam kari ke,kurma ke..kicap ke.. dah selalu jer kan.. kali ni tayang masak sup laa pulak..hehe

Apa yang aku nak kongsikan di sini..sup ni tak ditumis dan tak rebus terus ngan daging..
Masakkan dahulu daging bersama halia sampai air(jus) daging keluar..sehingga minyak je lagi baru tambah air.. ini bukan jer kurang kalori(sebab tak payah tumis) malah masakan juga tak mudah basi..

Berbanding sup tulang,sup daging kurang berlemak..kalau sup tulang tu..bila sup sejuk,kelihatan lemak2 putih membeku kat atas tu..baik buang jelah yer..boleh bayangkan ia membeku dalam badan kite gak..ehehe..agaknya laa kan.

Resepi ni sesuai untuk ibu2 dalam pantang,selain daging boleh juga gantikan dengan ayam..

Bahan2;
  • Daging -potong kecil (tebal sedikit pun takpe)
  • 3 inci Halia - ikut suka letak banyak mana - separuh ditumbuk separuh di hiris
  • Garam dan perasa(jika suka)
  • sedikit serbuk lada sulah dan lada hitam
  • Sup bunjut
  • untuk menghidang-daun sup,daun bawan dan bawang goreng
Cara;
  1. Masukkan daging yg sudah dipotong2 tadi bersama halia ke dalam belanga. Pasang api perlahan dan biarkan jus daging keluar
  2. Apabila hampir kering barulah masukkan air dan bunjut sup. Masak dengan api sederhana sehingga daging benar2 empuk-kalau ada pressure cooker lagi senang
  3. setelah daging empuk perasakan dengan lada sulah,lada hitam,garam dan serbuk perasa.
  4. Hidangkan bersama bhn hiasan yg juga penyedap sup.
Boleh juga dimakan bersama sambal kicap pedas kegemaran anda.. selamat mencuba!

Saturday, March 6, 2010

Puding Roti Pandan Kukus

Hari tu dah nak buat dah puding ni..beli 2 bungkus roti..sebab tengok bahan2 guna hampir sebungkus roti gak tu..selalunya sebungkus susah nak abis..tapi tup2 sekejap jer abis budak2 nih makan ngan butter+jem yg siap2 dalam sebotol tu haa.. jadi,nak buat puding pun risau gak budak2 nak makan lagi kan..
So semalam kat kedai tertengok roti pandan...cam sesuai lak nak buat puding roti pandan guna roti pandan kan..hehee...rembat ler sebungkus..
Malam tadi godek2 laaa...sekejap je nak buat nie..
Panaskan pengukus...buat adunan..pengukus mendidih,adunan pun siap..err,lebih kurang laa kan!ehee..

Resepi asal dari dapur kak CT Delima(klik) boleh rujuk kat sana yer..

Sedap ni makan sejuk2..masa panas2 ni lak kan.. nanti nak update resepi nih ke sini lak..untuk rujukan masa hadapan..lagipun ada bahan2 yg aku ejas ikut stok bahan yg ada..ejas sket je..hehe..apa2pun selamat mencuba!

Thursday, March 4, 2010

Crispy Potato Wedges

Petang nih line celcom ntah ape2 jek..bukan takat brodben jek x kuar signal...line tepon pun no network..wahh..sibbaik bukan masa perlu sangat nak call..kalo masa ngandung ke apa ke...tiba2 nak beranak naya tuu..kalo ada tepon umah pun,yang di telefon tu pulak guna line celcom gak susah gak...terpaksa laa kol klinik ek..ehee..pendek kate ini bukan berlaku kali pertama tau..tapi dah berkali2..huhu..terlepas geram sket kat sini lak..eheh..

Oklah yer..nih wat minum petang pun sodap nih..ala2 kepci gitu...ala2 jek..bukan sama 100%.hik..
Sapa lom cuba meh laa cuba resepi dr Noorsha nih..thanks sha..sian makyung sorang nih..masih lom ok agaknya tuh..harap dia cepat2 sihat dan bertenaga semula untuk blogging.. Resepi c n p dari myR..thanks Sha..

Bahan-bahan ( 2 orang )

* 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
* 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
* 1 sudu teh serbuk cili >sue letak serbuk kari
* 1 biji putih telur - dikocok
* Tepung gandum secukupnya untuk salut
* Garam

Cara-cara

1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

Anak2 dan parent diorang suka jek makan wedges nih..yummy!!

Ayam Bakar Lada Hitam

Semalam tak sempat nak update blog pun.. memang sibuk ntah apa2 jek..tapi merempit kat fb tu harus ler..hahaa.kat sini sempat jawab mesej or komen jek..hehe..mekasih kat pengunjung blog ni yg drop komen eh!sayang korang.. ;)
Pastu lom sempat lak nak blogjoging..lepas ni nak blogrunning sebab letrik takde laa pulak nih..bateri lappy bertahan cuma 1 jam lebih jer lg..huahua..hrp2 x lama laa terganggu yer..

Oklah,berbalik pada citer ayam..tak tau nak masak apa ngan ayam ni..selalunya masak 'menu selamat' jer..menu selamat maksudnya ni menu yg pasti disukai semua orang laa kat umah ni..jadinya antara menu selamat kat umah ni kari ayam, ayam kicap dan sup ayam..heheee...kalo ayam panggang tu mmg selamat sangat laa ratah gitu ajer..
tu semua menu biasa tapi sedapp!'sik pandey lejuk eh..'kata org sarawak..heheee..

Resepi nih asalnya goreng,tapi aku bakar n letak madu sikit dan ejas2 sendiri ikut rasa tekak..hehe...meh cekedaot resepi dari dayang_jack simple tapi sedap nih.thanks DJ!!

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 2 sb kicap pekat
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • 1-2 sk lada hitam tumbuk
  • 1-2 sb sos tiram
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
  1. Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Kemudian dituskan.
  2. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan sebentar.
  3. Goreng hingga masak.>sue bakar pada suhu 180c sehingga masak-balikkan ayam utk masak yg sekata
  4. Hidangkan bersama sos cili jika suka
***sesuai utk disajikan bersama nasi putih atau nasi ayam atau diratah shj.

Enak diratah begitu saja..hikhik..nak ke?dah abis daaaa...gi wat sana! :P

Tuesday, March 2, 2010

Udang Goreng Sos Cili Thai

Lama kan tak makan udang..uik?lama ke...haha..sebenarnya dalam seminggu ada juga makan udang,tak kira udang galah ke udang bukan galah..ehehe..cuma males jek masuk entri..menu biasa2 gitu..selain udang ada juga masak ayam,daging dan ketam..tapi tu laa, vitamin R baru menyerap kembali sehari dua ni..pelan2 ek..ehee

Kali ni try resepi Kak Nor Ganu lak..sedapp!meh kite menyantap..mekasih kat kak nor yg chumel..muahh!

Cam biasa,panjangkan juga resepinya di sini supaya mudah orang lain pula nak mencubanya..

UDANG GORENG SOS CILI THAI

300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar ~ dihiris
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak

Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
Gaul2 rata dan masukkan udang.
Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.
Kacau sekejap dan padamkan api.
Angkat dan hidangkan panas2.

Terpulang ler nak kupas kulit atau dibiarkan berkulit yer.. sedap diratah gitu ajer..pada yang alergik tu,tak dapek den nolong eh..hehhee

Tips Membuat Burger Kampung Dan Donut

Burger kampung juga biasa dikenali dengan nama burger malaysia kan...tapi burger malaysia tu untuk tahap antarabangsa ler..kite duk Malaysia lagi ni takpe laa guna nama burger kampung..hikhik.. ada juga yang panggil burger sambal sebab inti kan sambal,bukan benjo..bukan daging or ayam..haha

Sekadar nak kongsi sedikit tips laa ek..aku kan ngah rajin nih..hahaa..terutama bagi penggemar kuih ini atau yang nak berniaga ke..mungkin ia serba sedikit boleh menjadi panduan berguna untuk anda..

Macam biasa nak buat ni mudah ajer...guna doh donut bentuk bulat guna muncung gelas ke atau acuan bulat jika ada..terpulang laa nak saiz kecik ke besar mana..
Lepas tu, semasa menggoreng,masukkan doh yg dibentuk tadi ke dalam kuali,bila kelihatan kuih tadi sedikit kering kat atas tu terus balikkan tanpa menunggu sebelah masak..bila sebelah dah keperangan baru dibalikkan semula..
Ini untuk mengelakkan doh terlampau kembang dan membentuk ruang kosong seperti roti arab..tapi kalau suka terbentuk ruang tu terpulang lah yer..

Burger nih sarapan pagi tadi..best n sedap sebab doh pun lembut dan sambal pun pedas masam manis gitu...
Yer..sambalnya harus tidak terlalu pedas, jangan terlalu manis ..kalau boleh semua rasa ada..
Sebaiknya jika sambal sudah terasa pedas,doh/kuihnya harus ada rasa manis..jadi ada keseimbangan di situ..

Dah nama pun dohnya dari donut kena laa tepek donutnya sekali yer tak..
Semasa hendak membentuk donut,khususnya menggunakan acuan khas, pastikan doh diangkat selepas ia dicanai..maksudnya selepas dicanai jangan terus di bentuk guna acuan yer...ini kerana doh mungkin akan terrr..tarik sedikit(leh paham ke tak ayat aku nih) dan menyebabkan donut terbentuk kurang cantik dan kurang bulat meskipun dah guna acuan khas kan..

Semasa menggoreng donut pula, jangan panaskan minyak dengan api paling kuat..cukup menggunakan api yang sederhana sahaja kerana jika guna api yang kuat juga,donut gorengan pertama akan hangus di luarannya...
Jangan menggoreng dengan api yang terlalu perlahan juga kerana ini akan menyebabkan minyak berlebihan menyerap ke dalam donut.. jika ini terjadi,donut kita akan terasa berminyak di bahagian luarnya dan meresap sedikit ke dalam..

Donut ni kalo nak sedap jangan guna gula halus semata2 untuk toppingnya, campurkan sedikit tepung susu semasa mengisar gula..ia lebih sedap dan kurang manis..
kemudian simpan dalam plastik bersih..masukkan donut dalam tuuu...goncang2kan ler plastik tu...senang kan!tak perlu nak golek2 donut tuh guna tangan..hehe

Untuk resepi penuh..sila rujuk ke sini..klik > Resepi asas donut yg lembut atau Donut lagi(cara2 buat donut bergambar).. leh tengok resepi penuh kat situ..

Bagi yang tak suka letak telur..boleh laa gantikan telur tersebut dengan 1 sudu kecil bread improver untuk hasil yang sama.. Selamat mencuba!

Monday, March 1, 2010

Teh C Peng

Dah lama rasanya teh c peng menjadi minuman peberet aku.. dulu2 minum kat kedai minuman nih laa menjadi pilihan diperkenalkan hero masa tuh...sekarang nih lebih suka order teh c peng special..yang special nih letak gini ler...either letak gula apong,atau pati pandan atau pati wheatgrass pun ada rasanya..memang sedap!

Tapi semenjak aku dah tahu teh yang kat kedai tu bukan guna teh uncang,aku buat sendiri jer kat umah kalo teringin...sebelum jumpa teh yang betul2 cam kat kedai tu,pelbagai jenis teh kitorang try.. seronok mencuba nie.. bila dah jumpa yang kena selera,1 gelas super besar leh abis sorang2..tapi bukan selalu lerrr....dan harus amat dahaga laa masa tu...baru minum x hengat dunia jap...pastu letak sedikitt garam untuk menambah rasa lemak dalam teh tu....bertambah2 laa koleksi lemak dalam badan kan!hahaha...

Apa2pun tima kasih kat Jiya pengembala kambeng yang rajin kongsi resepi nih...aku cuma add garam sket sebab dah biasa..salin dari myR je...thanks Jiya..pokkk montot kambeng skali!

Bahan-bahan ( - )
  • Teh Pekat
  • Susu Cair
  • Gula melaka pekat (kali ni sue guna gula apong)
  • ketulan ais
  • secubit garam (untuk rasa lemak)
Cara-cara
  1. Masukkan gula melaka pekat ke dalam gelas, ikut citarasa memasing. Kalo nak manis letaklah bebanyak. Hehehe!
  2. Kemudian masukkan ketulan ais. Penuhkan satu gelas... Baru masukkan susu cair.
  3. Akhir sekali baru masukkan teh pekat pelan²...
  4. Bismillahirrahmanirrahimmmmm... Kita minommm duluuuu!!
Jangan lupa kacau sebati sebelum minum yerr...hehehe...

Cara2 Membentuk Kek Marble/Belang

Salam bulan Mac..alhamdulillah dah sampai bulan ke 3 pada tahun ini..
Seperti yang dijanjikan, kali ini nak tunjukkan cara2 bergambar bagaimana membuat bentuk 'marble' atau bentuk 'belang pada kek seperti Kek Belang Harimau, kek yang paling ekonomi untuk dibuat..menggunakan bahan sangat asas!
Nih basic marble laa..nak buat corak lebih2 terpulang kepada masing2..
Selain itu,guna resepi kek marble lain pun boleh yer..nih saje nak share teknik membuat belang jek!

Oklah,jom kita belajar sama2 cara nak buat yerr..kalo ada benda nak tambah jangan segan2 nak kongsi di sini..kalo ada silap silap jangan segan nak tegur.

>Selepas adunan kek siap ia perlu dibahagi kepada 2 bahagian(atau lebih) sama rata..tidak seperti kek lapis,ia tak perlu accurate sangat

>Selepas dibahagikan dan diwarnakan,boleh laa start me'marble' atau membuat bentuk belang..

>Loyang di gris dengan marjerin/mentega kemudian ditabur tepung..buang tepung berlebihan setelah diratakan(tepuk2 loyang untuk meratakan)

Mula2,letakkan satu sudu adunan warna pilihan(coklat) betul2 di tengah2 loyang, diikuti sesudu adunan warna berasingan di atasnya(kuning)..lakukan berselang seli..ingat yer,letak adunan betul2 di tengah2 adunan terdahulu..

Ulangi langkah tersebut dan buatlah dengan kemas untuk hasil belang yang cantik..pastikan 'henjut2'kan sedikit sudu yang digunakan ketika meletakkan adunan di atas adunan terdahulu kerana kek tidak sama seperti puding ..adunannya lebih pekat..

Untuk menghasilkan bentuk belang yang kecil2,gunalah sudu makan 1sudu-1setengah untuk sekali ceduk..buat sehingga adunan habis

Beginilah rupa kek yang sudah siap di'marble'kan. Hentak2kan dan goyang2kan sedikit loyang supaya adunan lebih rata dan untuk membuang udara berlebihan(sekiranya ada) di dalam adunan kek.. Sekarang boleh laa ditutup dengan aluminium foil(tak perlu rapat) dan dikukus sehingga masak...

Taddaaaa..jadilah belang begini bila dipotong!!senang,kan?? :))

Yang ni buat kaler hijau kuning atas tu sama gak...sori kurang kemas sebab nak cepat siap.. jika anda nak cepat siap me'marble' boleh juga guna senduk..cuma belangnya akan kelihatan besar ler.

Jadi,jika ada di antara anda pernah buat marble atau belang kek tak menjadi boleh lah mencuba lagi selepas ini yerr... teknik ini juga boleh dipraktikkan untuk membuat puding marble,cup cake marble dan sebagainya yg berkaitan..
Selamat Mencuba! :)