Tuesday, October 23, 2012

Snow Cheese Cake..dan resepinya..

Assalammualaikum..
Bertemu kita di hari Selasa yang mendung tak beerti hujan.. Kek keju yang sedap nih buat aritu dah..arituuuu dah..lama bunyi nya ek..baru nak share kat sini..nanti raya haji leh buat.. Sebenarnya kek nya rasa kek span biasa..yang penyedapnya krimnya dan taburan parmesan cheese kat atas dan keliling tu..


Zhariff kan,asal nampak aku siap bawak kek mesti nak nyanyi hepi besday..tapi hepi jelah yang sebutannya jelas..selebihnya guna bahasa dia sendiri..huahua...



Aku buat nih tak nampak gebu sangat cam kek izah..agaknya sbb guna tepung hongkong kot..tapi kek tetap lembut dan gebus yer puan2..sedap dimakan sampai pengsan..huhu..
Terima kasih buat izah daut sebab dari blog dia aku kopipes n edit ikut kesesuaian si pemakai..hehe..
Tak lupa juga terima kasih ini ditujukan buat penyumbang asal resepi,iaitu kak sherry..dan kzai dari teratak impian...juga kak zana dan kak mamafami..penyebar virus kek bersalji nih..dengan ucapan,kenang daku dalam doamu..dah macam tuju lagu kat radio lak nih..jom semak resepi..

KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber:Izahdaut@IML

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)-jika guna tepung naik sendiri tak perlu letak baking powder
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.


HaSue guna topping ini:
250ml whipping cream-pukul hingga agak kental
250 cream cheese

cara: gaulkan dua bahan guna teknik kaup balik

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.

2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Hermmmpp..sedappp..!cubalah..pastikan parut keju halus2 ye.. ;-)

Korang nak tengok versi trio(3 rasa/warna)?? Jenguk dapur Noorsha ye..daaa.. ^_^

Sunday, October 21, 2012

Durian Tembaga..hehe

Salam Ahad.. Entri pendek merangkap entri takde keroje.

Musim buah kat kampung tapi dah hujung2 kata orang..tayang durian tembaga jer dulu eh..ni amik gambar aritu dah..eh,durian musang king takde..ni pun jadi laa kann.. sedap nih..
Nak buat menu apa berasaskan durian? Durian crepe? aritu dah buat tapi tak amik gambar lak..nanti buat lagi.heh.. bubur durian? sudah biasa.. :-)
Bingka durian? Serimuka durian? kek lapis durian?huh..last2 makan gitu aje..haha

Ok..jap lagi nak gerak dari kampung dah ..masa untuk mengisi bonet..daaaa...

Friday, October 19, 2012

Resepi Pai Epal Lattice.. nyumm!

Bertemu kembali..

    Sempat lagi ngupdate nih..insyaAllah jika tiada halangan,sebelah petang ni nanti akan gerak balik kampung..musim buah2an katakan. Jadi harus laa semangat sikit nak balik kampung..di samping esok pun my cik abang ada agenda tersendiri di Bintulu..agenda bersama abang iparku a.k.a birasnya laa tew..nasib laa dapat biras sama kepala dan punya minat yang sama..boleh buat agenda sama2..hehe

     Aku rajin mengupdate?menjadi persoalan buat kalian yang mengikuti perkembangan blog ini ye..sebenarnya,aku terasa amat gigih mengupdate ni haa..sebabnya agak banyak entri tertunggak nak publishkan..nak jugak publish sebab senang nak refer kemudian hari..di samping tu,orang lain pun boleh cuba sekali ye tak...jadinya gigih mencari tempat ada coverage celcom ni...cuma nak blogwalking tu,jenguk mana yang sempat jer..hee..
nak kata line celcom dah ok..jangan harap laa kan,makin teruk lagi ada..kadangkala memang seharian takde coverage langsung di tempat yang ada..nak tukar yang lain memang lagi parah..hehe..sabar jelah ye tak..balik kampung lagi best nak on9..wifi ade..weee~

Mencuba pula membuat pai epal nih tempoh hari..memang berbaloi2 membuatnya...apatah lagi bila cik abang rupanya suka makan pai epal...kasihan isterinya baru tau..haha..lepas ni boleh laa buat lagi dan kalau rajin tu boleh buat selalu kan..hee..

Bila membuat kuih jenis pastri ni memang sesuai gunakan tepung bergluten rendah seperti tepung hongkong ataupun tepung low protein untuk pastri yang rapuh..langkah penting juga adalah merehatkan doh dalam peti sejuk sebelum dicanai dan dibentuk dalam acuan pai..
Hasilnya,pastri yang rapuh dan sedapp..

Senang bila guna acuan pastry yang loose gini..tak perlu nak gris acuan tu dengan butter yer..just letak atas tin ke,atau bekas tinggi pastu..plup!dah boleh hidangkan..hii.. acuan ni boleh didapati di kedai2 peralatan kuih muih..



Terima kasih kak Zai yang share kan resepi nih kat blog beliau..k zai nih seorang pengusaha kek a.k.a tokey kek juga dan hasil kek2 yang dibuatnya semua cantik2 dan kemas belaka..jika berminat boleh laa berkunjung ke blog beliau di SINI

PAI EPAL LATTICE
Sumber resepi: Kzai@teratak impian
By:HaSue@sue.hasue.blogspot

Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung - guna tepung gandum -hasue guna tepung hongkong50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 bolih kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang


Cara-cara
  • untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit..keluarkan beras/kekacang dan bakar lagi dalam 10 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)
Tujuan beras atau kekacang diletakkan ketika membakar kulit pai adalah untuk menjadi pemberat..ni kalau takde pemberat pai yang khas tu laa..dengan itu kulit pai kita akan terbentuk elok dan tidak menggelembung selepas dibakar..cucuk dengan garfu dulu,alas kertas minyak baru tuang beras atau apa jenis kekacang yang korang ada stok..lepas tu boleh je guna lagi kekacang tu...in my case,aku terus buat inti kuih kasturi dan bubur kacang hijau.hehe..menu berjangkit namanya tu... Lepas dah bakar,keluarkan kekacang dan bakar lagi sehingga kulit pai tadi sedikit kekuningan ye.

Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)-hasue guna 2 epal hijau n 2 epal merah
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.
Kulit pai menyeimbangkan rasa inti yang agak manis tu..jadi hasilnya memang sedapp....para penggemar pai epal harus cuba sendiri resepi mudah tapi berbaloi nih... :-)

Resepi Kuih Kaswi Sago..sedap dan lembut!

Assalamualaikum..

Salam pagi Jumaat yang indah..
Resepi kaswi nih dah dua kali aku buat rasanya..saja buh nama sago belakang untuk mengenal kuih ni bila nak belek2 resepi lain kali..harus dicuba oleh penggemar kuih ini jika anda suka hasil kuih kaswi yang lembut dan sedap...aku suka hasilnya lembut2 goyang2 tak patah ni ha..tapi tak kenyal sangat..kenyal yang sedang2 saja.

 Kuih kaswi ni wajib tunggu sejuk betul2 dulu baru potong..lepas tu gaul dengan kelapa yang digaul dengan sedikittt garam..

Resepi asalnya dari myresipi.com.. macam biasa,aku kan kalo kuih2 yang perisa gula melaka ni lebih suka gantikan dengan gula apong...mudah didapati di Sarawak nih..lagipun senang tak payah nak potong2..hee..
Beza resepi kali ni sebab guna tepung sago..walaupun berada di bandar banyak sago..aku tetap guna yang beli kat pasaraya juga..nak jugak yang tulis 'tepung sago' lat packaging tu..huhu..
Kalau nak ganti tepung jagung? MUNGKIN boleh tapi aku tak pasti hasilnya camna ye..

Terima kasih buat penyumbang resepi, tizkatie73@myresipi.com..minta izin nak kongsikan resepi best ni kat sini pula ya.. :-)

KUIH KASWI
Resepi:tizkatie73@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( seloyang )

  • 1 cawan gula melaka- hasue guna gula apong
  • 1 cawan gula pasir-hasue kurangkan sedikit
  • 7 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung sagu
  • 1 sudu kecil kapur
  • Beberapa titik browning sugar-hasue tambah untuk warna lebih gelap -tak letak pun takpe

Cara-cara

  1. Gula merah, gula pasir, kapur bersama 3 cawan air di masak sehingga mendidih.
  2. Tepung sagu dan tepung gandum disatukan di dalam satu bekas bersama 4 cawan air di kacau rata.
  3. Kemudian campurkan tepung yang telah dikacau rata ke dalam gula yang telah di masak tadi. Kacau sehingga sebati
  4. Untuk mengelakkan adunan lembik...masak sedikit adunan tadi di atas api. Kacau sehingga adunan menjadi pekat
  5. Masukkan ke dalam loyang dah kukus sehingga masak...
  6. Apabila sudah masak..masukkan ke dalam fridge ...bagi sejuk...potong dan di gaulkan dengan kelapa putih yang telah digaul dengan sedikit garam.

Memang lembut sangat dan tak patah bila dilentur.. selamat mencuba! ^_^

Thursday, October 18, 2012

Resepi: Swiss Roll Chocolate with Cheese Frosting

Petang ni nak buat kuih apa pulak untuk menu minum petang? Hmm.. kalau selalunya wat jemput2 pisang atau goreng pisang jer..apa kata petang ni cuba me'ngeroll' kek yang sedap nih pulak..bahan2 pun simple dan membuatnya pun mudah je...mudah ni sebab panduan dah ada..dan jika bahan2 dah sedia ada stok laa kan..kalau baru nak berkejaran ke kedai berdekatan..payah jugak namanya tu.hehe..kalau tidak pun,buat esok ke,hujung minggu ke..bulan depan ke..tunggu gaji masuk ke?eh?hehee..paham..paham.

 Tapi serius,bahan yang digunakan sikit jer(lor,tak abis lagi..hahaha..)
Hasilnya? Mabeles..mabeles..! Kek span coklat yang lembut dan gebusss montok..pastu kan,aku buh filling cream cheese frosting baki daripada membuat kek red velvet sebelumnya..resepi yang dikongsi oleh Anna yang meroyan mengomen di entri tersebut..hahaha...tq anna dan penyumbang resepi asal frosting yang sedap tu.

Ahh...yang resepi kek roll ni pun dikongsi oleh tokey kek dikenali ramai kak Naz..lepas tu dicuba oleh tokey kek jugak iaitu Noorsha yang nge'share' kat blog beliau...lepas tu dicuba oleh tokey tart Mas..lalu aku pun teringin ala2 ngidam gitu nak mencubanya sendiri..kot2 lepas ni jadi tokey kek gedung besar2an ke kan..hakhak..korang taknak ngidam sekali ke?

Terima kasih laa kat penyumbang resepi asal Maklang Azie, kak Naz cute, Noorsha Anggun dan Mas cantik yang kongsikan resepi nih kat blog masing2..rasanya ada juga blogger lain dah cuba jangan merajuk jika tak disebutkan di sini ye..tak perasan link kot.hee.. Nih kopipes dari umah Mas jelah..senang citer.hee...tq semua! Boleh tengok roll yang mereka telah buat kat link yang disertakan di bawah ini ya..klik je kat nama masing2.. :-)


Swiss Roll Coklat
Bahan [A] :
3 biji telur gred A atau B
2 oz (4 Tbsp / 60 gm) gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
1.5 oz (5 Tbsp) tepung gandum (sukat dan kemudian kurangkan 2 Tbsp tepung gandum ni, kalau guna sukatan Tbsp - letak 3 Tbsp jer)
2 Tbsp serbuk koko
1/2 Tbsp susu tepung

Bahan lain :(Filling) - HaSue guna creamcheese frosting(klik untuk resepi)
2 oz (60 gm) mentega (dicairkan dan disejukkan)
Buttercream secukupnya ( Mas ikut Noorsha guna cream cheese filling)-

Cara :
  1. Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
  2. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata. Keluarkan 1-2 Tbsp adunan ini dan campurkan sedikit coklat paste atau coklat emulco dan gaul rata. Kemudian masukkan adunan yang sedikit ini ke dalam beg plastik untuk dibuat corak nanti.
  3. Tuang adunan yang asal ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. Paipkan adunan yang diwarnakan coklat tadi dan buatlah corak yang diingini.
  4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
  5. Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
  6. Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.
  7. Gulung kek dengan cermat menggunakan baking paper. 
  8. Balut kek yang siap diroll dengan baking paper.. simpan dalam peti sejuk 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidang.
 
Ohhh yer, satu adunan tu,aku dapat dua roll..maklum la,loyang ada comel2 jer... hah?macam aku jugak? Alaa,korang nii..*blushing* akakaka... :-P




Yang kat atas ni,guna creamcheese frosting tu..aku buh coklat chips..untuk gigitan berkrim dan kerangupan coklat..hmmmp!sedappp!!

Tapi yang ni pun sedap juga,dan anak2 lebih suka yang ni..creamcheese frosting tu aku tindan dengan blueberry filling..baru gulung..dengan kek span yang lembut tu memang best nak gigit..nyummmy!


Resepi Mee Jawa

Assalamualaikum..
Selamat pagi.. dah hari Khamis pun kan.. Sekali sekala layan menu mee untuk sarapan best jugak kan..Kali nih mencuba masak mee jawa resepi dari blog mama fami yang femes amos tu pulak. Tapi aku buat nih aritu dah..pagi nih bekpes nasi goreng jer..heh.

Biasanya mee jawa nih memang kuah pekat kan..tapi sebab masak sendiri,sendiri boleh adjust laa ikut citarasa..hee..sebab aku tak suka kuah yang pekat terlampau..aku kurangkan la kepekatannya tu..baru syok nak hirup kuahnya..slurrpp slruupp gitu kan..ahak.

 Eh!eh? Mana limau kasturinya..ala,lupa lak nak posing..hee..tauge takde stok masa nih..sekian.

Terima kasih buat mama fami yang share resepi nih kat blog nya dan terima kasih juga buat penyumbang asal resepi ni..memang tergoda habis nak mencubanya sendiri dan berbaloi lak dari segi rasanya..
Resepi kat bawah nih dalam bahasa inggeris yer..malas bebeno nak meneranselet(rosak bahse) ke bahasa melayu..sila guna google translate kat tepi kanan korang laa ek..dah pasang dah aritu..jadi sila guna kemudahan yang ada..kalau ada yang pelik bunyinya ditranslate tu sila la tanya untuk kemuskilan..

MEE JAWA
Resepi / Sumber: Kak Noha / MamaFaMi 
By: HaSue

Ingredients :

1 big onion - slicedcdd
3 shallots - sliced
3 cloves garlic - sliced
1 inch ginger
1/2 cup dried shrimp - soaked
2 tablespoons chillie paste
2 tablespoons curry powder
2 potatoes - cleaned, sliced and boil till soft. Blend with a bit of water
medium sized prawns
enough water
1/2 cup chai po (lobak asin)
salt to taste
sugar to taste
zeal - optional
cooking oil

Garnish :
Egg noodles - blanched
Bean sprout - blanced
Bean curd - fried and diced
Cripy fried onion
Fresh red chillie - sliced
 Fresh green chille - sliced
Hard boiled eggs
Kalamansi

Method :


1. Clean the fresh prawns. Wash the heads and the shells and boil with enough water. Keep the stock. 
2. Boil the prawns separately with enough water. 
3. Place big onion, shallots, garlic, ginger dried shrimp, chillie paste and curry powder with a bit of water in the food processor. Blend till fine. 
4. In a pot, heat enough cooking oil. Add in the blended ingredients and fry till fragrant. 
5. Pour in the blended potatoes, prawn stock and the prawns. Add in the chai po. Let it boil. 
6. Add enough salt, sugar and zeal. Let it simmer for a while and ready to serve. 
7. Serve with fresh egg noodles, bean sprouts, fried bean curd, crispy fried onion, red and green chillie, hard boiled egg and top with kalamansi.

 Posing ngan limau jap..Yumm..!

Tips:Untuk menghidang, HaSue asingkan kuah secukupnya..panaskan dalam periuk dan masukkan mee secukupnya..baru tuang dalam pinggan/mangkuk..dan baru buh aksesori yang lain..dengan ini kuah lebih meresap ke dalam mee berbanding dicurah kuah je..teknik ni juga boleh dipraktikkan untuk membuat mee sup dan mee yang sewaktu dengannya.. selamat mencuba! ^_^

Wednesday, October 17, 2012

Resepi Kek Baldu Merah Dan Cheese Frosting

Selamat petang..
Hari ni baru nak update resepi kek velvet yang dah aku cuba minggu lepas..eh minggu yang satu lagi kot..ke minggu sebelum tu lagi..hee..lupa lak...kat bawah ni sebenarnya dua kek velvet yang berbeza..dalam seminggu buat 2 bijik velvet cake..untuk makan2 jer..memang demam velvet kot masa tu..oh yee...sebab mek izah daut yang duk promote baekkk punya masa tu laa..tu yang geram nak ngetest sendiri tuu..hehe. Pasni kalau terrrgemuk ke,kan tau laa nak salahkan siapa.kehkeh..

Jom laa cuci mata dan kot2 berkenan nak mencuba sendiri,boleh laa mula list kan bahan2 yang belum ada stok tu yer..lepas tu boleh shopping..! ..


Selalu bagitau resepi kek dulu kan...sekarang kita bagitau resepi topping atau frostingnya dulu..haaa..untuk cheese frosting yang sedappp nih..terima kasih buat Anna Qawina yang kongsikan resepi best ni kat blog beliau sekali dengan resepi kek velvet yang aneka tekstur dan rupa.. Kalau agak2 malas nak buat...buat anda yang berada di sekitar Ampang dan kawasan yang sewaktu dengannya..boleh jer order terus dari anna yer.. sila laa berkunjung cuci mata di blog Anna Qawina(klik) untuk pilihan kek2 yang disukai.

RESEPI KRIM CHEESE FROSTING
Sumber Rujukan: Anna Qawina@qasseh azzahra
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
  • 500 grm whipping cream-brand VIVO -hasue guna value pride
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm mentega
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda
Kek yang di bawah ni gunakan resepi di bawah ni yer...sedap dan gebuss...terima kasih lagi sekali yer anna.. angkut lagi resepi dari blog anna nih untuk memudahkan rujukan di masa mendatang..^_^

RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U
dan  AnnaQawina.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
 
A: 
  • 300 g tepung gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup - hasue guna mentega anchor
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  • Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

Kedua2 kek guna cheese frosting yang sama dan resepi kek yang lebih kurang nak sama...dua2 pun nyumm2..dan frosting keju tu memang membantu menyedapkannya.. selamat mencuba!

Resepi Apam Mentega

Assalamualaikum..

Sarapan apa pagi ni atau nak masak menu apa untuk minum petang nanti? Jika masih tercari2..apa kata anda cuba menu yang simple tapi sangat enak ini... apam mentega ni sudah ramai rakan blogger masak2 yang mencubanya sendiri.. nak sebut satu persatu pun tak larat ni..kang ada pulak nama yang tertinggal..hehe. Jadi jangan ragu2 untuk mencuba sendiri yer puan2. Memang ternyata mudah dan sedapp!

Terima kasih untuk kak Fiza yang kongsikan resepi nih kat myresipi.com.. kak fiza juga dikenali sebagai kak So fea dalam arena blogging ni..boleh la berkunjung ke blog beliau di SINI..
Terima kasih juga ye buat semua rakan2 blogger yang promote resepi ni kat blog masing2..

Untuk resepi apam mentega,disertakan di sini resepinya untuk memudahkan rujukan di masa akan datang.. untuk warna apam yang lebih gelap, disyorkan tambah sedikit browning sugar.. :)

APAM MENTEGA
Resepi n Sumber: Kak Fiza@myresipi.com
By: HaSue @ sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila 
  • Sedikit browning sugar- hasue tambah

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba.......
Teksturnya seakan kek mentega..lembut dan gebu..dan sedap! Rugi jika tak cuba sendiri...nyummm2

Monday, October 15, 2012

Kuih Peniram ..kuih tradisi popular

Assalamualaikum..

Selamat pagiiiii... !
Alhamdulillah ye, bertemu lagi kita di arena blogging antarabangsa...eheee....rindunya nak ngetuk kibod..hehe.. rindu juga dengan pengunjung blog nih..lama pulak aku tenggelam kan..mesti korang pun rindu kat aku kan*perasan2..hahak..  Aku bukan apa,sebenarnya merajuk dengan blogger.com sebab tak bagi guna old interface dah..kena paksa jugak guna yang baru nih..seksa jiwa raga guna new interface nih dengan line tenet yang siput ok..sungguh perlahan kelakuannya me'loading'..huhuuu..tapi lepas merajuk2 tu tak juga kena pujuk...terpaksa laa mujuk diri sendiri kan..macam takde keje jek..hahak. Takpelah,kita pelan2 gitu kan...i'll try my best k. haaa,tengok2...ni antara skrip pujuk diri sendiri la ni..

Oklah,tanpa intro panjang2 sangat..kite teruskan perbicaraan kita ke menu best ni.. aaa,menu ni pastinya dikenali ramai rakyat jelata seluruh malaysia kan.. sedangkan incik google kenal,takkan korang tak kenal kan..hehe. Selain nama peniram,kuih ni kalo kat tempat korang apa agaknya? Telinga keling?Dasyat tul nama tu..kalo kat sarawak biasanya kuih ni saiz besar sket pastu ada 4 lubang..panggil kuih redam,ada yang sebut kuih adam..macam2 gelaran kan. Tapi rasa lebih kurang jek.
Baiklah,sebenarnya.. kuih ni aku dah cuba banyakkkkk kali membuatnya..banyak  tu ada la dalam 2-3 kali.kehkeh..Namun hampa~...*muka memandang ke laut*

Tapi kali ni..kira yang paling menjadi dah pada aku,pastu syok je makan ahli umah ni termasuk zhariff..sebab dia pun syok je makan aku tengok..tu maksudnya dah ok laa tu kan..kalo keras kejung sapa nak ngadap ye tak..



Kuih ni kan,dia memang rangup je masa panas2 tu..pastu rapuh masa sejuk...dia tak keras atau liat..so ok sangat laa pada aku yang beginner neh..korang yang dah biasa bisnes meh ngadap skrin bagi tips kat kitorang kalau ade.hee..
Oleh itu,aku nak berterima kasih la kat sarinahanis ni sebab share resepi ni kat myr ek. Minta izin nak kongsikan kat sini pula.. aku buat suku jer dari sukatan..dapat dalam 80-100 bijik kot.lupa dah aku.hee

KUIH PENIRAM
Resepi:Sarinahanis@myresipi.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( kalau sekilo tepung boleh dapat 300~400 biji )

1 kampit tepung beras yg 1kg (saya biasa guna cap teratai)-hasue guna cap gajah
900gm gula merah -hasue guna gula apong
2 1/2 cawan air ( saya sukat guna cawan yg bertangkai biasa buat minum teh tu)
segenggam tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng(guna minyak yg agak banyak untuk goreng terendam)


Cara-cara

Masak gula dengan air sampai mendidih,..perlahankan api supaya air gula tidak melimpah,..kacau sampai gula betul-betul hancur.
Tapiskan air gula terus ke dalam tepung sambil di kacau agar tepung tidak berketul-ketul...(tuang masa air gula panas-panas)

setelah sejuk sedikit,..uli bancuhan tepung macam uli roti canai,...pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut,..agak2 boleh di canai macam nak buat biskut.

perapkan semalaman,bila nak goreng canaikan atas plastik yg telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat. terapkan guna acuan donat,..acuan ni siap ada lubang kat tengahnya,..so x payahlah guna jari or anything utk melubangkannya. Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggoreng,..try masukkan 1 dulu...klau cepat je timbulnya n x hancur...menjadilah tu...kalau minyak terlalu panas...pandai2lah slowkan api tu yer....kang hangus plak kuih tu...selamat mencuba,..semoga berjaya!!




Aaa.. ni laaa antara hasil yang aku buat sendiri ni....kira ok laa tu kan..walaupun tak secomel yang orang jual punya tuu..nih pun bajet yang paling comel dah ni suh posing untuk blog..yang tak berapa nak comel jadi bahan uji rasa dulu laaa kan..hee.. yang berlubang 4 kan,tu biasa tengok kalau kat sarawak nih..saiz lak ada yang besar dan ada yang kecil. Tapi yang dijual pun tak sama rasa kannn...ade yang liat pun ada,yang terlebih rapuh pun ada..


Tekstur dalaman..rapuh dan sedappppp! Selamat mencuba sendiri ye korang... buat laa malam,esok paginya boleh goreng.. ^_^