Selamat pagi.. dah hari Khamis pun kan.. Sekali sekala layan menu mee untuk sarapan best jugak kan..Kali nih mencuba masak mee jawa resepi dari blog mama fami yang femes amos tu pulak. Tapi aku buat nih aritu dah..pagi nih bekpes nasi goreng jer..heh.
Biasanya mee jawa nih memang kuah pekat kan..tapi sebab masak sendiri,sendiri boleh adjust laa ikut citarasa..hee..sebab aku tak suka kuah yang pekat terlampau..aku kurangkan la kepekatannya tu..baru syok nak hirup kuahnya..slurrpp slruupp gitu kan..ahak.
Eh!eh? Mana limau kasturinya..ala,lupa lak nak posing..hee..tauge takde stok masa nih..sekian.
Terima kasih buat mama fami yang share resepi nih kat blog nya dan terima kasih juga buat penyumbang asal resepi ni..memang tergoda habis nak mencubanya sendiri dan berbaloi lak dari segi rasanya..
Resepi kat bawah nih dalam bahasa inggeris yer..malas bebeno nak meneranselet(rosak bahse) ke bahasa melayu..sila guna google translate kat tepi kanan korang laa ek..dah pasang dah aritu..jadi sila guna kemudahan yang ada..kalau ada yang pelik bunyinya ditranslate tu sila la tanya untuk kemuskilan..
MEE JAWA
Resepi / Sumber: Kak Noha / MamaFaMi
By: HaSue
Ingredients :
1 big onion - slicedcdd
3 shallots - sliced
3 cloves garlic - sliced
1 inch ginger
1/2 cup dried shrimp - soaked
2 tablespoons chillie paste
2 tablespoons curry powder
2 potatoes - cleaned, sliced and boil till soft. Blend with a bit of water
medium sized prawns
enough water
1/2 cup chai po (lobak asin)
salt to taste
sugar to taste
zeal - optional
cooking oil
Garnish :
Egg noodles - blanched
Bean sprout - blanced
Bean curd - fried and diced
Cripy fried onion
Fresh red chillie - sliced
Fresh green chille - sliced
Hard boiled eggs
Kalamansi
Method :
1. Clean the fresh prawns. Wash the heads and the shells and boil with enough water. Keep the stock.
2. Boil the prawns separately with enough water.
3. Place big onion, shallots, garlic, ginger dried shrimp, chillie paste
and curry powder with a bit of water in the food processor. Blend till
fine.
4. In a pot, heat enough cooking oil. Add in the blended ingredients and fry till fragrant.
5. Pour in the blended potatoes, prawn stock and the prawns. Add in the chai po. Let it boil.
6. Add enough salt, sugar and zeal. Let it simmer for a while and ready to serve.
7. Serve with fresh egg noodles, bean sprouts, fried bean curd, crispy
fried onion, red and green chillie, hard boiled egg and top with
kalamansi.
Posing ngan limau jap..Yumm..!
tibaaa tibaaa....langkahkuu terhentii...terpandang mangkuk yg ada mee....chop!!! aku naakkkk.....susahnya nak cari mee camni yg sedap...slurrppppp...
ReplyDeleteAssalam sue, nampak sedap mee jawa ni, rasanya akk tak pernah mkn mee jawa ni. Ada juga org jual perencah segera tu, Tapi kalo sue yg buat mesti lagi sodap ni
ReplyDeleteadeiii... nmpak sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!
ReplyDeleteBuat sy terasa lapaq lerr..
dh ler tak breakfast lg nihh... ^_@
Ekekeke... mana ada famous amosnya Hasue oi... Atau, kalau betul famous amos, patutlah mama dah hilang di alam cyber sebab nak kena ikut tag line dia...NOW YOU SEE IT NOW YOU DON'T. Tapi kebelakangan ni, asyik DON'T SEE je yang selalunya... ahahaha....
ReplyDeleteTerima kasihlah cuba resepi yang ringkas dan tak berapa renyah ni kan. Mama suka rasanya. Buat pun tak ler leceh. Tapi hidangan Hasue nampak lebih menyelerakan lagi... sket baik pagi tadi dah makan mee goreng yang anak bujang mama goreng.. jadi dapatlah menyabarkan diri dari godaan mee jawa Hasue ni... hehehe...
assalamualaikum... :)
ReplyDeletebetul tu.. kadang2 perut pun nak tukar selera.. asyik makan biasa2 je pagi.. kasi sekali makan mee jawa.. haaa.. sure sampai tengahhari tak lapar.. hehehehe
pecah air liur tgk mee jawa ni.... aduhai2....
ReplyDeleteI am entirely agreed with this article, and I just want say that this article is very helpful and enlightening. I also have some precious piece of concerned info !!!!!!Thanks. Searching the un-official subreddit for Pikdo- Share your posts, ask questions and get feedback on your account. Come join our great page.
ReplyDelete