Sempat lagi ngupdate nih..insyaAllah jika tiada halangan,sebelah petang ni nanti akan gerak balik kampung..musim buah2an katakan. Jadi harus laa semangat sikit nak balik kampung..di samping esok pun my cik abang ada agenda tersendiri di Bintulu..agenda bersama abang iparku a.k.a birasnya laa tew..nasib laa dapat biras sama kepala dan punya minat yang sama..boleh buat agenda sama2..hehe
Aku rajin mengupdate?menjadi persoalan buat kalian yang mengikuti perkembangan blog ini ye..sebenarnya,aku terasa amat gigih mengupdate ni haa..sebabnya agak banyak entri tertunggak nak publishkan..nak jugak publish sebab senang nak refer kemudian hari..di samping tu,orang lain pun boleh cuba sekali ye tak...jadinya gigih mencari tempat ada coverage celcom ni...cuma nak blogwalking tu,jenguk mana yang sempat jer..hee..
nak kata line celcom dah ok..jangan harap laa kan,makin teruk lagi ada..kadangkala memang seharian takde coverage langsung di tempat yang ada..nak tukar yang lain memang lagi parah..hehe..sabar jelah ye tak..balik kampung lagi best nak on9..wifi ade..weee~
Bila membuat kuih jenis pastri ni memang sesuai gunakan tepung bergluten rendah seperti tepung hongkong ataupun tepung low protein untuk pastri yang rapuh..langkah penting juga adalah merehatkan doh dalam peti sejuk sebelum dicanai dan dibentuk dalam acuan pai..
Hasilnya,pastri yang rapuh dan sedapp..
Senang bila guna acuan pastry yang loose gini..tak perlu nak gris acuan tu dengan butter yer..just letak atas tin ke,atau bekas tinggi pastu..plup!dah boleh hidangkan..hii.. acuan ni boleh didapati di kedai2 peralatan kuih muih..
Terima kasih kak Zai yang share kan resepi nih kat blog beliau..k zai nih seorang pengusaha kek a.k.a tokey kek juga dan hasil kek2 yang dibuatnya semua cantik2 dan kemas belaka..jika berminat boleh laa berkunjung ke blog beliau di SINI
PAI EPAL LATTICE
Sumber resepi: Kzai@teratak impian
By:HaSue@sue.hasue.blogspot
Bahan-bahan pastri:
250 gm tepung - guna tepung gandum -hasue guna tepung hongkong50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 bolih kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang
Cara-cara
- untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
- Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit..keluarkan beras/kekacang dan bakar lagi dalam 10 minit.
- Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
- canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)
Bahan-bahan inti:
4 biji epal hijau (dipotong dadu)-hasue guna 2 epal hijau n 2 epal merah
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)
Cara:
- Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
- Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
- Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
- Sejukkan.
Kulit pai menyeimbangkan rasa inti yang agak manis tu..jadi hasilnya memang sedapp....para penggemar pai epal harus cuba sendiri resepi mudah tapi berbaloi nih... :-)
bestnya apple pie!
ReplyDelete@mala
ReplyDeletemmg best ni mala..terutama buat penggemarnya.. :-)
ha dtg kunjung balas..amboi2 kak sue..harusnya rapuh nak..(",)
ReplyDeletesedapnye apple pie
ReplyDeleteSedap!! sedap!!!! tun suka letak cinnamon byk2 ^^
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeleteIngin tahu, selepas kacang hijau di bakar, boleh digunakan utk resepi lain ke? Bubur kacang? Terima kasih..
Haida Lina
KK
Kak, Ini Lina lagi..
ReplyDeletemeaning... tidak ka kacang itu keras sebab dah kena bake, dulu pernah cuba guna kacang merah, lepas tu, rasa macam tepung, gitu2 lah. Tak asli lagi. Terima kasih
Haida Lina
KK
waaaa.... nyam2x... terlior k.gee
ReplyDeleteAs Salam Sue, maceh sharekan resipi. Nak try nnt. Loyang pie loose tu saya ada. Dulu pernah sekali nak wat pie, saya griskan loyang tu mengikut kata resipi. Tetiba nampak la "eh, nape ada cecair merah tetiba?" Huhu..rupanya jari saya luka waktu gris loyang tu dan tepi2 yg loose tu rupanya tajam. Terus tak jadi wat pie and simpan loyang tu dalam gobok huhu...
ReplyDeletesedapnya..baru tengok masterchef2 buat resepi pie..tup2 ada resepi pie kat sini..lama betul tak jenguk cni
ReplyDeleteAs'salamualaikum Kak Sue...
ReplyDeleteAmboiii ... menariknyer Apple pie dia~
Nina tak pernah buat pastry sendiri. Selalunya buat apple pie dok beli pastry ready made ajerr..
Nina book list ur resepi ehh.. mana lah tahu one day nak try buat apple pie with own pastry
hehe . . .
seronoknya dia nk balik kg yea...musin buah ehh...
ReplyDeletefav QH tau pie apple ni..QH penah juga buat...tp nk buat lg..ya ampun mlsnya...tau nk siap dpn mata aje..jwpnya beli aje la..hihi
suke pie..tq info cara bakar pie tu..
ReplyDelete@norzila
ReplyDeleteHaruss..yalah nyaman jak eh ^_^
@FnF Simple Life & @tun_telani
ReplyDeletesedap kann..sekali skala buat ni mmg suka lak makan..hehe
@Haida Lina
ReplyDeletew'kumsalam..
Boleh digunakan untuk resepi lain kacang tu..jangan buang pulak.. mcm lepas buat ni,akak terus cuci macam biasa dan buat bubur kacang..selebihnya akak buat inti kuih kasturi atau kuih kacang hijau..
Kalau taknak buat menu lain pun xpe.pastikan alas dgn kertas minyak ye..nanti melekat pula kat doh pastri tu..
@Gee®
ReplyDeletek gee suka pai epal yea.. :-)
@mrs kayrul
ReplyDeleteoohh yeke..tak pnh lg tgk program masterchef msia ke 2 ni..jrg bukak tv lately..tskk..
@Nina Mirza
ReplyDeletew'kumsalam..
nanti boleh laa cuba ye nina.. akak pun cuba resepi dari blog kzai ni juga..alhamdulillah sedap.. :-)
@Qasey Honey
ReplyDeleteHeppp..jgn malas2..nak kena babap ngan kulit doyan ke?ahaha..
@Rohah
ReplyDeletesama2 rohah...tq juga sbb mmbaca.. hehe
Assalam sue, nampak sedap pastry tu, mesti best nih.
ReplyDeletenk try resepi ni..nmpak pun da sedap..apa lg kl mkn kn..hihi..tq sharing.
ReplyDeletevery good publish, i certainly love this website, carry on it bovada casino
ReplyDelete