Hari ni baru nak update resepi kek velvet yang dah aku cuba minggu lepas..eh minggu yang satu lagi kot..ke minggu sebelum tu lagi..hee..lupa lak...kat bawah ni sebenarnya dua kek velvet yang berbeza..dalam seminggu buat 2 bijik velvet cake..untuk makan2 jer..memang demam velvet kot masa tu..oh yee...sebab mek izah daut yang duk promote baekkk punya masa tu laa..tu yang geram nak ngetest sendiri tuu..hehe. Pasni kalau terrrgemuk ke,kan tau laa nak salahkan siapa.kehkeh..
Jom laa cuci mata dan kot2 berkenan nak mencuba sendiri,boleh laa mula list kan bahan2 yang belum ada stok tu yer..lepas tu boleh shopping..! ..
Selalu bagitau resepi kek dulu kan...sekarang kita bagitau resepi topping atau frostingnya dulu..haaa..untuk cheese frosting yang sedappp nih..terima kasih buat Anna Qawina yang kongsikan resepi best ni kat blog beliau sekali dengan resepi kek velvet yang aneka tekstur dan rupa.. Kalau agak2 malas nak buat...buat anda yang berada di sekitar Ampang dan kawasan yang sewaktu dengannya..boleh jer order terus dari anna yer.. sila laa berkunjung cuci mata di blog Anna Qawina(klik) untuk pilihan kek2 yang disukai.
RESEPI KRIM CHEESE FROSTING
Sumber Rujukan: Anna Qawina@qasseh azzahra
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
- 500 grm whipping cream-brand VIVO -hasue guna value pride
- 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
- 60 grm gula icing
- 110 grm mentega
- 2 titik lemon paste
Cara -cara :
- Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
- Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
- Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
- Boleh digunakan untuk menghias kek anda
RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U dan AnnaQawina.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan
A:
- 300 g tepung gandum
- 2 camb serbuk koko
- 2 camt baking powder
- 1 camt soda bicarbonate
- 1 camt garam
B:
- 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup - hasue guna mentega anchor
- 280 g gula castor
C:
- 2 biji telur (gred B)
D:
- 1 camt esen vanilla
- 1 camt cuka putih @cuka kurma
- 1 camb pewarna merah
E:
- 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
CARA-CARA:
- Ayak (A)-ketepikan
- Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
- Masukkan (D)-pukul hingga sebati
- Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
- Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
- Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
- Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
Kedua2 kek guna cheese frosting yang sama dan resepi kek yang lebih kurang nak sama...dua2 pun nyumm2..dan frosting keju tu memang membantu menyedapkannya.. selamat mencuba!
sedaapnyaaa
ReplyDeletetibe2 rasa lapar XD
perhhhh....demam red velvet nie...kikikikiki
ReplyDeleteaku baru lepas komen apam ko...
aku suka resepi yg gebu nie sue,...
best sangat..
wehhhh....kaya ngan krim kek ko nie...
like sangat...
sedapnya....
ReplyDeleterajin ko buat red velvet kek ea Sue...mintak ba satu potong tu..
ReplyDeleteoh wow! baru sekali buat RV .. makan nak tapi buat malas hehehe
ReplyDeleteSEdapnya makan ngan krim chese yg sejuk, pandai betul sue menggoda
ReplyDeleteassalammualaikum hasue,
ReplyDeletelama x jengah sini..byk resepi dah ketinggalan..apapun kek red velvet tu mmg mengancam
sehelai baldu biru, yang kau beri kan dulu.. tanda cinta mu ituww... wahahaa.. lagu silap lirik.. ko hado..
ReplyDeleteaku pun dah buat yoo, tapi buat versi kapkek. memang gegarrr montot bila makan kek ni.. aku la, bukan ko.. ko kan versi keding. kan kan. hehehe..
lawo kek ko.. mejeleskan pihak2 tokey mcm anna qawina nampanya neh.. eh tetibe.. marah anna. sebab tu dia tak komen entry ko neh.. tak caya, kita tengok sampai esok.. hahhaa.. parahhh
ko napa banyak kali sehari entry ni? celcom kaberej sehat ye sue.. muekekee
ReplyDeletesalam Sue, teringin nya nak buat tapi takut nak makan...
ReplyDeleterajinnya Sue buakt rvc ni akak ni dok berangan je tapi buat nya asyik tertangguh ja sbb malas banyak songeh sangat
ReplyDeletewoi Izah Daut...ko buat aku teringat kenangan zaman remaja..awal remaja..now remaja pertengahan...ko adeee??
ReplyDeletehaha i dah singgah baca omelanmu wahai kawan tp bizi melampo tahap nak makan pon x selera..pastu habih 3 pinggan..cemana tuh..aa..jap pk...
kak, tergoda juga bila tgk org tayang kek velvet ni..selepas gagal kali pertama membuatnya tahun lepas, mmg belum buat utk kali keduanya..tapi akan dicuba insyaAllah..
ReplyDeleteaik x habis kepoh lg dah send..arghh..komen lg...
ReplyDeletecomel kek ko sue..macam kau dan aku seiring dan sejalaan...errr pastu..lupa lirik...
Alhamdulillah...sedap ye...syukurle dpt rsp dr tokey2 yg sudi share rsp diaorng..*aku bkn tokey..
cantiknya kek...tgk pun dah terasa kat tekak ni...he he he....
ReplyDeletedah pernah resepi dari blog anna, memang sedap...tengok yg sue buat memang mengancam la
ReplyDeletesalam, sy nak tanya nanti kalau kek tu dah siap, dia memang ada lapis2 yg cream tu ke mcm mana?
ReplyDeletesalam kak.. sudi kiranya share frosting tu.. dee ngah belajar bt frosting buttercream yg cantik mcm akk buat.. tq
ReplyDelete