Selamat pagi Jumaat yang indah..awal2 pagi lagi dah panas kat sini.
Rasanya sekarang dah nak masuk musim hujan gak sebab selalu gak laa hujan sekarang ni berbanding bulan lepas yang kemarauu berpanjangan.. tu yang lega sikit rasa bila tengok cuaca panas sikit,boleh la nyidai pakaian dengan yakin..kalau nak hujan biar petang sikit,tak pun malam..hee..
Sarapan apa pagi ni?
Atau plan nak masak apa untuk minum petang nanti?
Apa kata sediakan roti john yang agak mudah disediakan ni untuk seisi keluarga.
Kalau warga Miri,mesti tau stall burger yang menjual roti john di area servay supermarket mungkin sekitar awal tahun 2000 gitu memang sedap sangat roti john jualan mereka tu..kalau melintasi kawasan tu untuk balik dari bandar memang nak singgah jer.. tapi dah lama2 tu rasanya bukan mereka lagi kot yang bisnes di situ,sedap keenakannya dah lain..walaupun masih sedap,tapi tak sesedap yang sebelum tu.
Rasanya kalau buat sendiri ni memang boleh adjust ikut selera kan..masalahnya bagi yang tak pernah merasai sendiri pengalaman menikmati roti john yang sedap mungkin susah sikit la kan...jadi hentam sajalah yer ikut mana yang rasa sedap..huhu...
Kalau ikutkan,daging burger yang digunakan juga amat mempengaruhi..jangan beli yang murah sangat tu..pastikan yang sedap.. :)
Cara buh inti nih aku tiru cara penyediaan kat stall roti john tu..heheee...buh inti sesiap dalam pan,lepas tu baru buh roti kat atas,nanti inti tu melekat kat roti tuh..
Untuk rujukan bersama,jom semak resepi mudah dari kak umi_e nih...nanti boleh adjust ikut citarasa sendiri ya..terima kasih kak umi_e. :)
Roti John Mudah
Resepi:umi_e@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
250gm daging cincang- hasue guna daging burger
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telor
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (roti panjang)
sos dan mayonis (jika suka)
Cara-cara
- Blend bawang dan bawang putih
- Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
- Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
- Belah dua roti jangan sampai putus
- Masukkan telor dalam daging cincang
- Pukul sebentar telor+daging
- Panaskan butter dlm kuali
- Sapukan aduna daging+telor atas roti-hasue letak inti atas pan mengikut sukatan roti dan telangkupkan roti di atasnya,biarkan sebentar dan inti akan melekat pada roti.
- Terlangkupkan atas kuali
- Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
- Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
- Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka
Aku suka tambahkan daun bawang dan kobis sekali..rasa sedikit berbeza dari burger tapi yummmm! sedapppp dan mengenyangkann.. ^_^
Selamat mencuba!
salam ziarah... sedapnye Hasue roti John nih... saya dulu selalu gak buat...lama dah tak buat roti John nih... hmmm...kena wat gak nnt...
ReplyDeleteAssalam sue, roti john besar 2 .....sedap nampak dengan mayo yg leleh tu sue, sungguh menggoda. sue guna daging kisar ke atau daging beger yg di hancurkan, nampak sedap pulak, best juga ni buat utk sahur. tq bagi idea sue, lain kali boleh buat ni
ReplyDeletesue...klu bulan puasa...
ReplyDeleteaku suka sangat makan roti john ngan murtabak...
terliurrr wehh nengok roti john ko...
ehhh..lupa nak tanya....
ko diet ke nie...he3
Amboi tayang roti john ngan mayo yg leleh,watkan air liur ai meleleh uu..sedap tuh..erm mmg betoi kak sue klo dging bege murah mmg xsdp,yerla nk murah n sedap mnalah nk da kan..sy suka ramly,hehe..eh akak wat nih gna dging kisar ke daging bege kak..klo wat gna daging bege lbh sdp kan,sbb dah da rsa kan daging tuh,hehe..
ReplyDeleteSalam ziarah HaSue
ReplyDeletewah kreatif Ha Sue
air tangan ibu
itulah yang paling beharga
kan HaSue
thaks for sharing
resipi ini
@FnF Simple Life
ReplyDeleteSekali sekala mmg layan gak makan roti john nih kan..hehe
@EmbunRosaliza
ReplyDeletew'kumsalam kak..nak inti apa?daging ke ayam?hehe..
A'ah kak..sy guna daging beger jek...dah edit kat resepi tuh..tq kak.lupa lak td.huhu..mmg leh kenyang buat sahur ni.. akak try laa.. leh perabis stok daging burger gak kan..nanti nak wat gak begedil cam akak tu.hehehe
@Mas
ReplyDeleteMas,ko wat sahur ke wat berbuka roti john n murtabak tu mas? aku tak penah lak jdkan menu di bulan ramadhan..ngadap nasik cam biasa je mas..hehehe..
diet aku x balik2 lagi dr menjala ikan ke laut mas..ko ada nmpk dier tak?kot2 merayau ke sana.haha
@Zaliedana
ReplyDeleteHahaha...mmg antu mayo belaka kat umah nih..jadi harus letak lebey.. betul tu,daging beger pakcik ramly mmg sedap!mahal sikit takpe asalkan berbaloi kan kannn..guna daging kisar bleh gak,tp best yg kisar sendiri dari yg siap2 kisar kat kedai tu..hehe
@ummu
ReplyDeleteTerima kasih sudi ziarah ya ummu.. :)
betul tu..mmg priceless air tgn ibu utk anak n suaminya..
sedappppnya....terliur ni...nnt nk kna buat juga la...
ReplyDeleteSalam Hasue..
ReplyDeletebagi Rahel gigit sikit ujung roti tu..asal ada dikunyah-kunyah...
Sedapnya nampak roti john Sue ni...tak tahan tgk mayonis yang meleleh kat tepi roti tu.Tak rajin nak buat sendiri selalu beli kat pasar malam aje.
ReplyDeleteSalam Hasue. sedap nengok sos dan mayo meleleh itu...kat rumah roti John pasti laku
ReplyDeletemacam rajin je akak nak buat jugak sbb roti john baru beli semalam masih sejuk dlm esbok kalau buat cam gini mesti larisss Sue,thnks bagi idea,sedappp lah tengok pun dah meleleh
ReplyDeletenampak mcm mudah je nak buat.bookmark dulu
ReplyDeletesaya minta izin copy kt blog saya yer... utk rujukan di bulan puasa... thanks
ReplyDeletedah penah try dgn macam2 cara, yg ni plg simple & sedappp. thanks!
ReplyDeleteas salam...mmm..akak memang wat sendiri roti john utk anak2..akak nak cuba cara sue pulak lah...hehe
ReplyDeleteMohon share kak...
ReplyDelete