Assalamualaikum
Selamat pagi semua pengunjung blog ni..terima kasih sebab rajin belek blog ni eh..tak laa sunyi entri2 dalam ni ha.. ;)Pagi2 dah tayang kerabu kan..kusss semangat! Memang dasar ni. Dasar suka peram entri..hoho. Entri ni pun dah duk dalam draft since 4 hari lepas..kikiki..tu pun menu tertunggak.. :D
Oh,kot2 ada udang galah yang masih banyak stok tu, lepas tu boring kan asyik nak masak rebus asam jer,kari ke,masak lomak ke..hahh,apa kata tukar menu ke udang tu dibakar lak..jadi menu pembuka selera..selalu kalau udang aku bakar,ratah jer cicah kicap yang perah limau dan lecek cili api..huwargh!sedappp..!!
Tu dah sedap tu, ni kan pulak dikombinasikan dengan terung yang turut dibakar. huh. ngah makan tu,orang pijak kaki pun tak rasa nih.. Ni bagi penggemar udang dan terung mesti dapat bayang nih..tapi yang tak suka makan terung pun boleh jadi suka kot..
Resepi mudah tapi membuka selera...
KERABU UDANG GALAH BERSAMA TERUNG BAKAR
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
4 ekor udang galah -Bakar,kupas kulit dan hiris isinya
4 batang terung panjang(ungu)-bakar dan ambil isinya
1 batang cili merah(nak tambah pun boleh)*
10-15 biji cili padi(merah+hijau)*-nak pedas lagi,tambah la yer ikut selera
1 ulas bawang merah*
1 sudu belacan bakar*
Garam dan gula secukup rasa*
3 biji limau kasturi -atau secukup rasa
Cara:
- Tumbuk bahan2 bertanda *.
- Gaulkan semua bahan2 dalam bekas.
- Perahkan limau kasturi.
- Gaul sebati dan sebatikan rasa. Sedia untuk dihidangkan
Contoh udang galah yang digunakan.. saiz yang sepit biru ni ..kalaudimasak rebus(kari masak lemak dan sebagainya tu),kepalanya tu yang boleh jadi kuah sekali..juicy.hehe..
Wah..pagi2 lg ko tayang kerabu udang..sedap tu..
ReplyDeleteSalam rindu Hasue!!!
ReplyDeletewah pagi2 dah tayang kerabu.. tapi kerabu nie lain drp lain lah tak pernah nmpk!! mmg best kan kalau mkn bersama nasi panas2..
@rahel
ReplyDeletehahaha... pembuka selera ba..baru berselera sikit nak ngupdate blog :D
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletesalam rindu juga buat mama..
Memang boleh bertambah2 nasik dibuatnya mama..hehe..saja tambah variasi untuk resepi udang galah.. :)
Assalam sue, segar mata tgk si sepit biru pagi2 gini, guna udang lain pun ok jugakn sue
ReplyDeletemesti sedap sangat tu, pijak kaki pun tak sakit keke, tpi nmpk sangat menggoda jiwa akk ni
waduuuhhh..terliuuuuurrr@!~ nyampah je aku dengo ayat udang galah tu..pe x tuko jd udang kering ke, udang geragau ke x pun udang saiz kecil dr stok peti ais...hahaha...sodapnye..aku suke jenis2 kerabu camni..adehhh....mane nk cr udag galah..huhu..nk kena kire duit dlm tabung cukup ke idak nk borong udang galahh..sobsobsob...
ReplyDeletetu la sha...
ReplyDeletementang2 udang galah bersepah2 kat rumah sue...
mehh campak sini sebakul dua udang galah tu sue....he3
terung tu ko tanam yerk sue...
ni klu dapat kat aku..
ratah gitu jerk kerabu nie...
kat mukah memang tengah musim udang galah ke skrgZ? kt kinabatangan ni mcm dah lama tak nampak udang galah. biasa kami beli di sini RM25/kilo utk yang gred A. murah kan??
ReplyDeletesalam hasue...
ReplyDeletememang sangat speechlesss tengok udang galah pagi2 ni.....feveret saya tu. adessss meleleh air liur ni.
mana la nak cari udang galah lunch kang kihkihkih
nah..ni kali la.btul2 lapar sudah ne perut.haha
ReplyDeleteudang ni laaaaaaaaaaaa............. tun makan sekali aritu.. saje terliur nengok duk atas meja, mkn sekor je pun.. x sampai setengah jam, terus sesak napas... cari2 ubat xjumpa.. berkejar encik abang gi klinik beli antihistamin. kui kui.. serik xnk makan dah.. huhu
ReplyDeletealahaiii tak penah cuba, mesti sedappp niiii...dah terliur pun
ReplyDeleteUdang galah bkn musim kat Taiping ni Sue...
ReplyDeleteKalo taruk udang lain tak kick laa rasa dia kan..
salam HaSue, slame hayat akk blom prnh mkn lauk2 mentah cenggini. bkn x suke..tp, xbrkesmptan nk try.. dgn kate lain, xde sape nk jamu akk..huhu. tp,tang udang galah ni nmpk sedaplah.. cam tringin la plak.. kt tmpat akk duduk ni, jgn harap la nk jumpa udang galah.. galah panjang adela..hee..
ReplyDelete