Wednesday, April 18, 2012

Inilah Dia.. Kek Kelasi Mabuk

Yup. Korang tak silap baca nama kek ini..nampaknya Sarawak masih mengekalkan keunikan nama dalam setiap kek yang dihasilkan.
Agaknya kek yang ini dinamakan sempena seorang kelasi yang baru pulang dari belayar tapi masih mabuk2 laut tetapi tetap boleh mengatakan kek ini sedap semasa kek ni pertama kali dibuat kot..hehee.. itu andaian aku jer..

TAHNIAH kepada 3 orang terakhir yang berjaya meneka pada entri sebelum ini..
Ramai yang meneka kek lumut tapi maaf ye,iras tu ada..tapi bukan..bahan2 pun lain sikit la,warna jer sama.hee..apa2pun terima kasih sebab sudi main teka2 semalam ek..sayang korang!
Seperti yang aku agak, hanya orang yang pernah buat atau yang pernah makan jer boleh teka kek ni dengan betul sebab kek ini belum begitu diketahui ramai.. sebab tu saja2 aku close-upkan kat bahagian tengah kek tu semalam..sebab di situ 'kunci' kelainan kek ni.

Termasuk laa aku sendiri,baru pertama kali buat ni.. resepi dah KIV dari tahun lepas..hee..
Itupun setelah seseorang bertanya pasal resepi ni baru aku tercari2 dan menemui seseorang yang tahu..


Terima kasih kat Kak Lynda yg sudi kongsikan resepinya. Masa tu memang excited giler nak cuba sebab tengok cara dan bahan2nya serta cara pembuatannya yang unik sedikit dari kek2 sarawak yang biasa.. Tapi masa membatasi segalanya..tapi akhirnya berjaya juga aku buat..dan lepas ni pasti buat lagi dan lagi..dah masuk list untuk kek raya nih..eh?

Mujur,beliau tidak kedekut keberatan nak share resepi kek ni..dapat juga aku merasa kek nih yang pada aku memang unik lah.. :)

Cuma kejadian kek aku nih ikut imaginasi je..sebab tak pernah tengok pun sebelum ni,apalagi merasainya sendiri..tapi bila ada yang teka betul semalam tu aku rasa dah jadi laa tu.. :)

Jadi memandangkan ada yang dah teka betul,hadiahnya korang kongsi ramai2 yer.. 'mahal' tau hadiah(resepi) ni..dah minta izin kak Lynda hari tu nak kongsikan kat blog aku ni.
semoga kak Lynda yang berkongsi resepi nih juga semakin dimurahkan rezeki hendaknya..begitu juga empunya asal dan idea untuk resepi ni..terima kasih semua!
Minta izin ye dipanjangkan resepi di sini pula :)

KEK KELASI MABUK
Sumber Resepi: Pn. Lynda Hj Taiban
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2nya
450g mentega berkualiti tinggi
200 gm horlick
14 biji telur gred A (8 biji putih diasingkan)
1 gelas gula (150g)
1-1/2 gelas tepung gandum (150g)
2 sudu teh esen vanilla
1 botol pandan paste

Caranya

Adunan Hijau:
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masuk butter, pukul hingga putih.
Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
Kalau mahukan warnanya lagi hijau tambahkan pewarna hijau.
Bahagikan kepada dua bahagian.

Adunan Putih:
8 biji putih telur
10 sudu besar gula halus
4 sudu teh tepung gandum
6 biji limau kasturi

Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi meringue/kental(mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
Masukkan tepung.
Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.

Cara Mengukusnya:
1. Kukus 1 bahagian hijau dalam ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.
4. Guna acuan 9x9inci.

Note:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik

Kek ni teksturnya lembut,lembap seperti kek kukus lain jugak..tapi sangat best,sangat sedap! Bila kita makan pada gigitan pertama kita akan merasai perisa pandan(seperti kek2 sarawak biasa tu) tapi bila sampai pada lapisan putih tu,memang terasa perisa limau kasturi dan kelembutan meringue tu sendiri..hmm memang harus dicuba sendiri..!

Kalau rajin,boleh la korang buat kek ni berlapis2 lagi..tapi adunan meringue tu kena la betul2 menjadi ye..sila rujuk link kat atas tu untuk membuatnya..atau klik SINI..lagi satu, paste pandan tu gunalah yang jenis pekat tu..rasanya kat Sarawak mudah didapati di mana2..kat semenanjung tak sure pulak.

Oh ye,puan2 sekalian..jangan takut..kek ni tidak laa terlalu manis meleting seperti kek2 sarawak zaman dahulu kala.. kalau korang jenis yang boleh telan kek2 coklat,kek aising tu..this is nothing laa..hehe. manisnya yang sedang2 saje..apatah lagi ada rasa limau kasturi tu kan,so memang kek ni tak manis sangat jadinya :)

Jadi..Selamat Mencubaaa!!!

P/s: Apa kata korang kongsikan link masing2 pada petak komen di bawah setelah mencuba sendiri.. dapatlah pengunjung berkunjung dan melihat sendiri kejadian kek korang pula nanti.. ^_^

51 comments:

  1. asslm Kak Sue...wah dh tpecah rahsianya yer...igtkan kuih seri muka ker ape...rupanya kek ni...1st time tgk...bahan2 pon bleh thn jugak yer...hihihi...tp nmpk sedap tu

    ReplyDelete
  2. Salam yehhhh ya beda bedu org petama dtg mkn di sini hehehhehe npk sangat sdp...rupa keadannya pun sangat halus...pengunaat telur pehhhh mmg x larat negoknya....tp yg pasti sdp kan....kek srwk mmg the best....

    ReplyDelete
  3. As'salam Hasue

    bila tengok nama kek pelik jer terus masuk terjah sini, lagi pun tenet tengah okey ni...hehehe

    Nama sangat2 unik tapi kalau k.ct dapat rasa lagi seronok ni Sue...hehehe. tak pernah lagi tengok dan dengar nama Kek Kelasi Mabuk ni, kot2 kalau makan ada mabuk sikit tak Sue..hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam Sue...weeee akak baca nama kek ni pun terasa2 mabuk jer..bila tgk terus nak mabuk makan laaa...aiiseeyyy Sue, tolong pos ke Ktn barang 1/2 loyang... ^__^

    ReplyDelete
  5. @Qasey Honey
    w'kumsalam..
    haha..sabo jelah ngan QH nih..serimuka katanya.hehe..
    bhn2 tu semua mudah didapati..cuma kalo tak biasa telur tu mcm byk sikit la nak guna :D

    ReplyDelete
  6. @Sheila Shafeareen
    w'kumsalam..
    akak dah kena pintas ngan QH tu..dia guna jalan shortcut agaknya td,tu yg smpai dulu.hihi..
    penggunaan telur tu x larat nengok ye kak?tu belum kongsi resepi yg guna 30 kuning telur lg tu..haha..
    tp kek sarawak mmg diketahui dgn penggunaan bhn2 yang begini2 kan.. :)

    ReplyDelete
  7. Hahahaha..mesti aku salah sorang yg meneka dgn betul kan...
    Tahun lepas aku penah buat kek ni....opismate kongsi resepi..pastu ramai2 try dan tgok sape buat menjadi...tup2 dalam ramai2 tu kek aku je yg menjadi taw.. mungkin yang lain x paham konsep 'meringue' tu kot ...

    Lepas ko tayang ni kompom CMG, kak Nor serta kak ummi koantan dah mula ayakk tepung...huhuhu

    ReplyDelete
  8. @CT Delima
    w'kumsalam kak CT

    Kalau dah merasa mesti mabuk kepayang dan terbayang2 lg dan nak lagi..dan lagi..hehehe..
    mekasih kak ct cepat ,menerjah hari ni.. kuih apa sarapan arini kak? :D

    ReplyDelete
  9. Assalam sue, tak sempat pun akk teka kek ni semlm. Cantikkk sangat kaler hijau tu, betul2 menarik. mesti sedap ni ada horlick n limau kasturi tu, xdapt akk nak imejin kesedapan kek ni, cantik n unik sangat ada putih kat tengah, mmg kreatif n berani pada pencipta resipi kek mabuk laut ni opsss kek kelasi mabuk ni. emmm nampaknya kalo nak mkn kena buat sendiri la lagu ni, rasanya mmg tak ada org jual ni

    ReplyDelete
  10. @Ummi
    w'kumsalam..
    kak ummi,saya sarankan baik akak gi klinik n buat ultrasound..kot2 mabuk berisi..hahaha...adeh kak,jgn marah ye..gurau2 jek..hee

    ReplyDelete
  11. @Ryo Azhar
    ahaaa..tahniah2.. hadiah xtra,ko buat laa kek ni sebijik untuk raya yer..memandangkan ko dah berjaya buat..hihi..
    sebab tu aku sertakan link cara2 buat meringue tu..syg kalo buat kek x jadi mcm yg sepatutnya..tp x jadi tu pun still boleh mkn kot ek? :D
    Haha..x tau la kalo dorg berminat nak cuba ke tak..tp kalo kak hana tu mmg penggemar kek sarawak ler.hehe..ko x knl kak hana..meh nak lepuk sikit/ :P

    ReplyDelete
  12. @EmbunRosaliza
    W'kumsalam..
    hehe takpe kak..dah ada incik daun jadi wakil akak semalam..semangat je beliau..gelak sy bace jawapannya.hahaha..

    a'ah mmg kretif laa kak pencipta resepi kek mabuk laut eh kek kelasi mabuk nih.. nanti akak leh laa try..kot2 nak cuba setgh adunan ke.. :D

    ReplyDelete
  13. Hehehe...nama glamor tuh... pergh! menggoda hijaunya...yummy!!

    ReplyDelete
  14. mak aiii...sampai 14 biji telur..
    tapi klu sedapp...
    berbaloi2 gak kan....
    tapi kan sue..aku tak pernah buat lagi kek lapis..
    takut tak jadi lak..he3
    kek ni pun lebih kurang mcm kek lapis kan..
    ayat nak bodek kek sue..he3

    insyaAllah..
    nanti2 aku try yerk...
    terliur jerk nengok kek ko yg lembab gebu tu..

    ReplyDelete
  15. As'salam Sue

    Sik sangka juak ada resepi kek kelasi mabuk kitak owh..kamek ada juak resepi ya...kelak kamek share ngan kitaklah...resepi mak ya dah menaun2 dlm booknya tapi mala kamek melimpas ajak..mak madah nyaman tp kek tok sik tahan lamak...

    insyallah kelak kamek share ngan kitak...

    ReplyDelete
  16. @Gee®
    hehe..nama tu cam xde kena ngena ngan perisa kek :D

    ReplyDelete
  17. Aku yg mabuk kepayang nengok kek ko ni Sue..
    homangaii telur tu haa..sayang weh..ko ad atelur lebih pos kat aku eh..haha
    sedap ek sue..cantikla kek ni..

    ReplyDelete
  18. @Mas
    Jauh lebih murah kalau bnding dari beli tu mas..lgpun telur skrg bukan dah murah ke?eh sapa kate aritu ek?wpun aku tengok sama je reganya.haha..
    bg penggemar kek sarawak kukus mmg berbaloi la nak pecahkn telo tu.. ;)

    ReplyDelete
  19. Tak sabar bah gue mo try ni kek..harus ni..tunggu yer Hasue..

    ReplyDelete
  20. Ha Sue.. r' u sure nama tu? eh boleh lak pertikai ha ha ha memang tak leh teka SUe.. erma pestime tengok ni pestime dengo namanyer he he he memula nak tergelak baca tajuk kat tingkap.. bila baca n3 betul upanya.. tapi memang nampak sedap.. he he he

    ReplyDelete
  21. waduhhhh dari jauh kulihat HIJAUUUU...tergudaaaa sudaaaa..nak beli telur sepapan dulu, ni tinggal 4 biji je telur,kek ni nak guna 14 biji...so kurang sepuloh..hah3..mcm ayat math pulak..kalau kek kukus mmng kegemaranku..mesti di cuba..tq Hasue..

    ReplyDelete
  22. salam hasue,

    saya penggemar kek sarawak tapi tak pernah buat pun, makan je...
    nak tanya...gula & tepung utk adunan putih ambil dari bahan kat atas atau sukat yg lain.

    tk
    amiraa kl

    ReplyDelete
  23. Assalam Dik Sue...ala frust jugalah..sebab bukan Kek Rumput Karpet....huhu...apa2 pun TQ ya Dik sebab kongsikan resepinya di sini....manalah tahu kalau2 termabuk nak makan..nanti Akak godeklah sebiji...masa tu..Akak mesti canang kat alam siber ni....Insyaallah...setakat ni...biarlah si UMMI gi check up dulu!!! ngeeee!

    ReplyDelete
  24. wahhhh.. nampak sedap & menyelerakan. ker sebab dok bayangkan bahagian putih tu sebagai lapisan cheese? hehehehe... tekak ni asyik teringat kan cheese jer walau gambar kek kat atas tu sebenarnya berlapiskan bahagian putih telur.. hihi....

    unik namanya.. mesti sedap juga rasanya kan hasue... KEK KELASI MABOK.. teringat akak dulu pernah buat kuih tradisional Pahang iaitu KUIH GENERAL MAHBOB... kekekeke... mcm serupa je kan.. tapi tak sama.... hehe..

    ReplyDelete
  25. erk?? huhhhh?? biar betikk.. ape dia??
    kelasi mabukk?????
    muhahhahahaahahahahhaha~~
    adeh.. saboo je la den.. kesian kat kek sedap2 bagi nama kelasi mabuk. sape la punye keje gi bagi nama ni.. apa kata gi tukar pendaftaran nama dia, kasia la nama kek lapis pandan kasturi ke.. kek lapis meringue pun mantap gak. hehe..

    14 bijik telor! besar mana kek ni kak sue? tergujat jap tun tengok telur tu. mcm nk wat akok je guna byk2 telur.

    ReplyDelete
  26. hok alohhhhh.....telo 14 biji..??? kene bela ayam la pasni....
    cantek kejadian kek ni.... nama pon unik....

    ReplyDelete
  27. wah tajuk pun dah best.. mesti rasanya sedap..

    ReplyDelete
  28. Yeeeey... betul tekaan ku hari tu.... di sebabkan Along org pertama yg teka betul, Along nak gak adiah... resepi tu mmg semua org pun dapat kan... nak kek ni sebiji... jgn lupa pos k, hutang sampai raya nanti pun takpa...hehehe. (Silap2 ujung minggu ni gak Along dah siapkan ni....)

    ReplyDelete
  29. Hanya org srwk jer yg teka betoi,hehe..Kak sue sy yg xmkn kek nih pon dah mabuk kak,hehe..Erm leh la cari kat srw nnti utk rasa..Kalo xpon akak jgn lupa bawa kalo kita gader2 nnti eks,hihi..

    ReplyDelete
  30. sue nak tanya... telur kat srwak murah ye sue? ke ayam kat karwak production dia lagi subur dari ayam kat semenanjung.. hehe.. memang mabuk ni, tapi aku rasa kelasi tu mabuk sebab kene pecah telur banyak sangat tu sue.. hehee

    tapi aku mmg sukeeee dengan kejadian kek2 srwak yang padat tapi penuh mewah n lemak rasanya.. cnatik lak tu sue kek nye..

    ReplyDelete
  31. Cantiklah pula rupa paras kelasi mabuk tu.... dah terbayang dah rupa kusut masai terhoyong hayang , tinggal lagi nak jatuh dalam laut he he hehh

    ReplyDelete
  32. mesti sedap kek serawak yg unik namanya nie..bhn2 pun leh thn jg..tp klu dah suka semuanya boleh..akn d cuba ni

    ReplyDelete
  33. salam kenal. wah nampak sedap..hehe.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

    ReplyDelete
  34. he heee
    hasue..melampau btul nama tu kan..pandai pulak org2 nie cipta nama..kek nie mcm kek lumut..aiiishhh tp kita nie kek lumut pun x pernah rasa lg..he hhee cantik la sue..tang ada color putih tue yg sedapp..:)

    ReplyDelete
  35. SAlam Hsue.. pernah makan kuih ni, memang sedap dan enak lembab aje kek tu... manis pun yaa.. tapi memang best! ucapan terakhir.. nak sikit... hehehe

    ReplyDelete
  36. @Nur68
    w'kumsalam..
    oowh kitak ada resepi lain dr tok tek kak? boleh jak..emel jak rah kmk lak..insyaAllah kelak kmk coba..trm kasih kak eh

    ReplyDelete
  37. @Anna Qawina
    huhu..syifa nak ada adik laa tu kot na.. :P
    sayang napenyer plak..bukan nak buang telur tuu..nak dmakan laa..hehe

    ReplyDelete
  38. @HALAMANKU
    haha..saje je erma nih tau..jgn pandang pd nama..pandang pd rasa..nak ke?xnak?ok2.. :P

    ReplyDelete
  39. @Yatie
    aaa..mmg ada bakat jadi cikgu math tu kak..terasa masuk kelas tuisyen jap.haha..
    mmg kena beli telo 1 set baru best nak wat kek2 srwk ni kan kak.. :D

    ReplyDelete
  40. @Anonymous
    W'kumsalam amiraa..
    gula dan tepung tu sukat yg lain yer..nanti ada ms leh cuba buat sndiri :)

    ReplyDelete
  41. @Watierman
    w'kumsalam..
    kek rumput karpet lom buat lg kak..kena tnm rumput karpet dpn umah dulu nak campak atas kek.hee...

    ReplyDelete
  42. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    amboii penggemar cheese sorg ni..hihii...tp mmg cam lapisan cis je kan kak... xpe akak buat yg ada cis pastu kite mkn sama2.hee

    mmg unik gak nama tu..dinamakan sempena kot kak ek?

    ReplyDelete
  43. @tun_telani
    betikkkk..hehe
    kek ni saiz 9x9 tun..tp kali nih akak guna loyang 8x8.tu yg nampak tggi.. :D

    ReplyDelete
  44. Wow wee...akhirnya ada juak resipi kek tok oh...sik la kita kempunan. Lmak sik online bru nanggar ari tok...cun2 nak gawai tok...mak ceh for searching n sharing...

    ReplyDelete
  45. Trima kasih atas perkongsian resepi dan inspirasi. warna Kek Yg Sgt cantik! Saya dh Cuba, rasanya pun sedap...anak2 suka!

    ReplyDelete
  46. Hantar lapuran mem...baruk try cuti ya tek..:-)

    ReplyDelete
  47. mentega berkualiti tinggi tu brand ape ye hasue?

    ReplyDelete
  48. @cdacomellmentega tulen..contohnya brand golden churn,scs,anchor dsbgnya.. :-)

    ReplyDelete
  49. Akak... 8 biji putih telur diasingkn... lebih putih tlur yg lain msukkn kat adunan kek ke? Atau guna 14 biji kuning telur jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer.....8 putih telur drpd 14 biji tdi sahaja utk adunan putih tu.. maksudnya dlm adunan kek ada 6 biji telur yg sepenuh nya..

      Delete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^