Thursday, May 26, 2011

Resepi: Super Moist Chocolate Cupcake

Antara perbezaan ketara di antara muffin dan kek cawan(cupcake) ialah dari segi teksturnya. Tekstur muffin biasanya lebih padat(walaupun tetap ada yang moist juga lembut) dan ia lebih berat(bukan bantat) berbanding kek cawan lebih ringan,lembut dan gebu seperti kek biasa...memang kek biasa pun tetapi di'cawan'kan.. :)
Biasanya adunan kek cawan ni boleh je dibakar dalam bekas besar untuk dipotong2..dan kek biasa boleh aje untuk di cupcake kan..pendek kata,asalkan namanya kek..boleh je nak bakar dalam papercup atau dalam loyang biasa..err,atau silikon mould*nak jugak
Dari segi penampilan pula biasanya muffin tinggi menjulang ke atas,melebihi paras papercup tetapi kek cawan biasanya sama paras dengan kertas cawan itu sendiri.
Sebab itulah kek cawan amat sesuai untuk dideko kerana permukaannya lebih rata,tidak merekah(kalau merekah sikit2 pun boleh cover dengan buttercream) berbanding muffin yang biasanya lebih merekah.
Itu serba sedikit info pasal muffin n kek cawan yang aku tahu la..kalau ada info tambahan meh la kongsi..
Senang cerita,korang pegi bakery yang jual kuih muih n roti2 tu..beli muffin dan cupcake sendiri,pastu bezakan antara dua tu haa..hehe :)
Buat cupcake coklat nih untuk guru2 anak2 aku semalam..sempena sambutan hari guru sekolah mereka..buat pun last minute atas sebab2 teknikal yang tak dapat dielakkan..ehee..
Hasrat nak mendeko tu memang ada tapi tinggal hasrat jelah sebab malas bebeno..teringin juga nak cuba2 mendeko nih..bukan susah sangat kann..*ayat berlagak..padahal bukan reti pun..kakaka :D
Yang separas gini memang sesuai untuk dideko..aku isi 2/3 adunan tu..naiknya elok n sedang2 aje..
Aku guna resepi chef zubaidah tempoh hari..lainkali la pulak try resepi lain. Masih melekat dengan resepi nih sebab best! Sesiapa tak cuba lagi resepi nih,harus laa cuba sendiri yer..kata peminat coklat tegar kan? :P
Terima kasih juga kat AlongRoz yang kongsikan resepi nih kat Myr,dan juga kepada rakan2 blogger yang sudah mencubanya..

Di bawah ni aku kongsikan resepi versi cupcake yer,untuk resepi asalnya boleh klik kat SINI, beserta resepi ganache sekali yang aku guna pada kek tu..ganache tu kalau manusia biasa sebut coklat leleh atas kek tu haa..

Super Moist Chocolate Cupcake
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 180g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

*Papercups/kertas cawan secukupnya

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk. Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!

Kek yang moist dan kaya rasa coklat..sedappp!
[gandingan warna putih dan ungu,tiba2 ada juga warna biru di situ.hee..]

Terima kasih kat ahkak yang bagi papercups comel tu sekali lagi..hehe..memang tak abis lagi sebab dia bagi banyak..best2.

Note: Jika korang perasan,dalam resepi tu aku ada bagitau suh tapis adunan kan,sebenarnya tu optional jer tapi aku syorkan sebab itu antara tips untuk dapatkan tekstur kek laaaagi cantik dan halus je kejadiannya nanti..
Biasanya aku praktikkan untuk kek2 atau puding2 yang cair adunannya. Jadi kita akan dapat adunan yang benar2 sebati dan tidak berketul2. Kadang2 ada jer serbuk koko ke,tepung ke yang tidak sebati dalam adunan yang tidak menggunakan mixer ni..
Lagi satu,nak tuang adunan ke dalam papercup lebih senang gunakan jug sebab adunan cair kalau nak guna plastik deko tu..kalau adunan pekat senang ler nak picit2 jer kan..

Harap ia dapat membantu..selamat mencuba lah yer.. ^_^

51 comments:

  1. hasue, pg2 lg dah goda org dgn kek moist nih,,..uhuhuh...dah 2 minggu dok baking kek coklat hari2, kalau kek sebiji selamat la, tp kalu cc ada gak yg masuk mulut..haish..tak turun la nampaknya jarum penimbang tuh!!! apa2pun resepi ni mmg mabeles...:)

    ReplyDelete
  2. mak aih...rajinnyeerr kak sue...tak deco pun takper..dah cantik dh tuh...kang kalau deco...lagi laa senang dpt penyakit gula2 dan penyakit gemooks..untung cikgu2 tuh dpt merasa kapkek nih...hihihi

    ReplyDelete
  3. lawoo lawo.. aku pun menanyang mapin cup jugak hari ni walaupun berbeza isi.. hehe..

    satu lagi teknik membuat of cozz la berbeza mapin ngan cc ni...

    ReplyDelete
  4. nyummehhh...air sama kaler dengan cup :P

    ReplyDelete
  5. eee...rona pepel...mun kakak kmk nanggar kaler ya alu nangis nya...heheh...

    nyaman eh rupa kek ya...polah agik sue...klak post ngan kmk dgn bunga kaler pepel ya skali...jug aik pun sikhal bah...jeles kmk eh org dh sebok makey silikon kinek tok...bl lah nk pegi carik benda alah ya oo...sabar jaklah....hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya ,,nampak moist ,, berapa biji dapat cupcake ni ... tapi nampak guna tepung sikit je

    ReplyDelete
  7. assalam sue..mesti sedap sangat tu, ada siaran ulangan..moist je tgk

    ReplyDelete
  8. mencis aku nengok mapin kau ni.....sambil tangan ambik sebiji...kikikiki

    wehhh sue...lembut lembab jerk mapin coklat tu....
    menggoda betul...

    ReplyDelete
  9. lama tak komen kat sini...sedap nya nmpak cuppies dia...pink lagi tu..terliur aaa tgk..nyummy

    ReplyDelete
  10. @Bee
    akak..lenkali pakai digital scale..so x nampak la jarum tu ke kiri atau ke kanan..tp lagi stress laa nengok gram pun dier kire..hahaha..tp kalo gram berkurg,best je..

    ReplyDelete
  11. @chikadakbiru
    nak mendeko tu atas tujuan nak ngetest keras tgn je..ekeke..

    ReplyDelete
  12. apa ke hal yg si biru duk mencelah kat situ? ish.. :)

    ReplyDelete
  13. kek ni memang mabeles...dah pernah buat dah tapi yg style bubuh cup ni lum pernah buat lagi....cup pun lawa tu..:)

    ReplyDelete
  14. Kak sue,amboi ashik wat yg da cekelat aje,jeles toi la...Dari tadi nak ngomen tapi dak berdua duk kacau,nana tgk kek nih jer,terus "nak nak" dia kata..Huhu..

    ReplyDelete
  15. fuhhhhhh... kulihat cekelattttt.... nakkkk su... ;)

    ReplyDelete
  16. memang sedap kek ni kan..:D

    ReplyDelete
  17. Salam kak sue!!! sib baik kotak komen akak ni tak de letak word verification sbb mana ada letak tu kdg ssh nak tggl komen... peeerrrghhhh! no komen sume kaler pepel! wakakaka...mana BIRUUUUUUU mu iteewww kak hasuriah tahir hihihi nama cc tu superrrr mesti mmg super duper moist! :D

    ReplyDelete
  18. @izahdaut
    tu laa...cam berjanji lak kite berdua kan..ahak..

    ada yg berbeza,ada gak yg lebih krg sama cara buatnya kan kan..hehe..mapin lagi senang kot..cuma teknik bako dier beza sket?tol x tokey? :D

    ReplyDelete
  19. @DJ Dayang
    haha..ya peminat pepel tegar la ya..

    kat kl ya banyak kali silikon ya nak?kat sitok lom ramey yg tauk makey kali..yalah x banyak gik pattern nk kacak2

    ReplyDelete
  20. @Wani
    sebab guna tepung sikit ler kek ni moist jer..hehe..
    dapat dalam 24 cup

    ReplyDelete
  21. @Kak Rosaliza
    waalaikumussalam
    a'ah,sedap kak..nanti nak cuba resepi lain lak..hehe

    ReplyDelete
  22. @Mas
    ko amim sebijik ke 2 bijik tu mas?aku tengok penuh je tgn ko tuh..haha

    mmg menggoda mas..aku masih terasa2 kesedapannya..sibbaik aku x termakan banyak..kononnya la.

    ReplyDelete
  23. @DeLLa
    gambar bwh tu nampak mcm pink ye..sebenarnya pepel tu..sedondon dgn air.hehe..mmg sedap owh..lom cuba yer?sila2 laa cuba..hehe

    ReplyDelete
  24. @umie
    nang nyaman ko mik,coba ktk polah..hehe

    ReplyDelete
  25. @K.Nor
    dia nak join jugak laa kak...haha :P

    ReplyDelete
  26. @Nieza
    lawo mcm pemberinya..hihi.. best kan kek nih..

    ReplyDelete
  27. @Zaliedana
    dah musim ceklat kot..hihi..
    dah si nana tu NAK,tunggu apa lagi...gi godek2 sana!

    ReplyDelete
  28. @Anawahid
    nak sy ke nak ceklat nih kak?kompius jap..(saje wat2 kompius sbb xnak bg cc)haha

    ReplyDelete
  29. @kha
    memang..memang..hehe..tengok kek kha aritu juga penyebab kek ni jd pilihan buat tp transform jd cc supaya sng cikgu2 nak makan..

    ReplyDelete
  30. @ijayuji
    waalaikumussalam..
    akak mmg tak letak verification word tu...takut nyusahkan org nak ngomen. kalo ada spam atau komen x sihat,kite delete aje...hehe..

    Biru ada tu,menyelit..x nampak ke ijah?iskh..gelas tu pun kaler biru sebenarnya..hakhak

    ReplyDelete
  31. akak, tumpang tanya boleh? bpe dgree eh nak bakar dlm oven?baru nak jinak2 kan diri dalam baking ni. thanks kak!

    ReplyDelete
  32. @Anonymous
    Kalau oven akak,akak bkr 170c,api atas bwh..ada juga org bkr 180c..begantung suhu oven masing2..sbb oven ni lain saiz,lain brand kdg2 suhu kepanasan berbeza..adik try dulu 175c gitu..tengok kalau mudah hangu,turunkan suhu ke 170c,tp kalau lambat masak,naikkan suhu..aaa,gitu laa lebih krg.hee..hrp dpt membantu yer..

    kalau tinggalkan nama sng akak nak panggil ape.. ;)

    ReplyDelete
  33. sy slalu buat terlebih kembang jd x cntik dan rapuh..tp sedap!!tp xleh la nak hidang kat tetamu..knp ye?adkah sbb tela ny kmbg sgt or terlebih baking poder? wawan..

    ReplyDelete
  34. @wawan
    yang wawan selalu buat tu ikut resepi mana yer?kalo ikut resepi yg ini insyaallah elok jer naiknya,x kembang sgt kalo ikut sukatan tu..
    kalau ikut resepi lain kena cuba selidik sendiri mana silapnya..

    ReplyDelete
  35. salam..nak tanya..kalo koko tu tukar pakai milo atau serbuk cokelah bleh ke?

    ReplyDelete
  36. Hello, I am a desparate baker from Australia ;) I know a little bit about Bahasa, but not that good...may I ask you a question...what does it mean by "tapis adunan kek"? Could you please explain "that" in English, pleaseeeee ...Thanks! -Desita-

    ReplyDelete
    Replies
    1. It means strain the cake batter/mixture

      Delete
  37. salam...Hasue..minat pulak tengok blog awak ni. Pastu, nmpak muffin awak pun cantik. Saya ni memang minat memasak. so, saya nak try resipi awak ni. Hope menjadi la kali ni.

    ReplyDelete
  38. as salam hasue.. tetibe teringin nak buat cupcake2.. cari la resepi.. ni post hasue yer? tgk dekat resepi tu hasue tulis by hasue kan? tpi tdi cari2 resepi, terjumpa stu blog ni copy post hasue ni.. die edit sikit2 je.. yg ayat keterangan pn lebih kurg, resepi sebijik. huhu.. kalu kite slah, abaikan la. tpi sy nk cube resepi ni! thnk youu ^^

    ReplyDelete
  39. nak tanye..kot pakai coklat masak ganti serbuk koko bleh x?

    ReplyDelete
  40. aslmkum..kak,sy nk tnya skit.. sy bru bljr buat bsnes jual kek n cupcake.. sy nk tau,brpa hrga yg ssuai utk cupcake ni? sbb bla org order, klau sy ckp rm1/cup,dorg ckp mhal..dorg mw hrga rm0.50 - rm0.70 saja.. sesuai ka sy bg hrga jualan mcm ni?? tlg sy ya kak..

    ReplyDelete
  41. Sis satu adunan dapat berapa pcs???

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum. Saya dah cuba resepi ini dan hasilnya memang marvellous. terima kasih banyak sebab berkongsi resepi dan mohon halalkan dunia & akhirat ya. Moga bertambah rezeki sis.

    ReplyDelete
  43. The strongest and fearless person is the one who knows his/her mistakes and still seek
    for guidance and forgiveness. Have a pleasant day and keep on smiling. Visit my site for
    more information.

    triciajoy.com

    www.triciajoy.com

    ReplyDelete

  44. Every accomplishment starts with the decision to try. Keep sharing ideas. Have a good day :)
    imarksweb.net
    imarksweb.net

    ReplyDelete
  45. Hi sisturrr.. sudah try, mmng moist 😍..cuma susu pekat sya guna 130g.. tpi mmng moist laa. Sebelum ni banyak resepi kek coklat nda menjadi🤣 tapi ini jadi😝🥰.. mungkin sbb sy mix tu telur lama smpai double in Volume
    .😍🥰 Thnk you

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^