Biasanya adunan kek cawan ni boleh je dibakar dalam bekas besar untuk dipotong2..dan kek biasa boleh aje untuk di cupcake kan..pendek kata,asalkan namanya kek..boleh je nak bakar dalam papercup atau dalam loyang biasa..err,atau silikon mould*nak jugak
Dari segi penampilan pula biasanya muffin tinggi menjulang ke atas,melebihi paras papercup tetapi kek cawan biasanya sama paras dengan kertas cawan itu sendiri.
Sebab itulah kek cawan amat sesuai untuk dideko kerana permukaannya lebih rata,tidak merekah(kalau merekah sikit2 pun boleh cover dengan buttercream) berbanding muffin yang biasanya lebih merekah.
Itu serba sedikit info pasal muffin n kek cawan yang aku tahu la..kalau ada info tambahan meh la kongsi..
Senang cerita,korang pegi bakery yang jual kuih muih n roti2 tu..beli muffin dan cupcake sendiri,pastu bezakan antara dua tu haa..hehe :)
Buat cupcake coklat nih untuk guru2 anak2 aku semalam..sempena sambutan hari guru sekolah mereka..buat pun last minute atas sebab2 teknikal yang tak dapat dielakkan..ehee..
Hasrat nak mendeko tu memang ada tapi tinggal hasrat jelah sebab malas bebeno..teringin juga nak cuba2 mendeko nih..bukan susah sangat kann..*ayat berlagak..padahal bukan reti pun..kakaka :D
Yang separas gini memang sesuai untuk dideko..aku isi 2/3 adunan tu..naiknya elok n sedang2 aje..
Aku guna resepi chef zubaidah tempoh hari..lainkali la pulak try resepi lain. Masih melekat dengan resepi nih sebab best! Sesiapa tak cuba lagi resepi nih,harus laa cuba sendiri yer..kata peminat coklat tegar kan? :P
Terima kasih juga kat AlongRoz yang kongsikan resepi nih kat Myr,dan juga kepada rakan2 blogger yang sudah mencubanya..
Di bawah ni aku kongsikan resepi versi cupcake yer,untuk resepi asalnya boleh klik kat SINI, beserta resepi ganache sekali yang aku guna pada kek tu..ganache tu kalau manusia biasa sebut coklat leleh atas kek tu haa..
Super Moist Chocolate Cupcake
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 180g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
*Papercups/kertas cawan secukupnya
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk. Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!
Kek yang moist dan kaya rasa coklat..sedappp!
[gandingan warna putih dan ungu,tiba2 ada juga warna biru di situ.hee..]
Terima kasih kat ahkak yang bagi papercups comel tu sekali lagi..hehe..memang tak abis lagi sebab dia bagi banyak..best2.
[gandingan warna putih dan ungu,tiba2 ada juga warna biru di situ.hee..]
Terima kasih kat ahkak yang bagi papercups comel tu sekali lagi..hehe..memang tak abis lagi sebab dia bagi banyak..best2.
Note: Jika korang perasan,dalam resepi tu aku ada bagitau suh tapis adunan kan,sebenarnya tu optional jer tapi aku syorkan sebab itu antara tips untuk dapatkan tekstur kek laaaagi cantik dan halus je kejadiannya nanti..
Biasanya aku praktikkan untuk kek2 atau puding2 yang cair adunannya. Jadi kita akan dapat adunan yang benar2 sebati dan tidak berketul2. Kadang2 ada jer serbuk koko ke,tepung ke yang tidak sebati dalam adunan yang tidak menggunakan mixer ni..
Lagi satu,nak tuang adunan ke dalam papercup lebih senang gunakan jug sebab adunan cair kalau nak guna plastik deko tu..kalau adunan pekat senang ler nak picit2 jer kan..
Harap ia dapat membantu..selamat mencuba lah yer.. ^_^
Biasanya aku praktikkan untuk kek2 atau puding2 yang cair adunannya. Jadi kita akan dapat adunan yang benar2 sebati dan tidak berketul2. Kadang2 ada jer serbuk koko ke,tepung ke yang tidak sebati dalam adunan yang tidak menggunakan mixer ni..
Lagi satu,nak tuang adunan ke dalam papercup lebih senang gunakan jug sebab adunan cair kalau nak guna plastik deko tu..kalau adunan pekat senang ler nak picit2 jer kan..
Harap ia dapat membantu..selamat mencuba lah yer.. ^_^
hasue, pg2 lg dah goda org dgn kek moist nih,,..uhuhuh...dah 2 minggu dok baking kek coklat hari2, kalau kek sebiji selamat la, tp kalu cc ada gak yg masuk mulut..haish..tak turun la nampaknya jarum penimbang tuh!!! apa2pun resepi ni mmg mabeles...:)
ReplyDeletemak aih...rajinnyeerr kak sue...tak deco pun takper..dah cantik dh tuh...kang kalau deco...lagi laa senang dpt penyakit gula2 dan penyakit gemooks..untung cikgu2 tuh dpt merasa kapkek nih...hihihi
ReplyDeletelawoo lawo.. aku pun menanyang mapin cup jugak hari ni walaupun berbeza isi.. hehe..
ReplyDeletesatu lagi teknik membuat of cozz la berbeza mapin ngan cc ni...
nyummehhh...air sama kaler dengan cup :P
ReplyDeleteeee...rona pepel...mun kakak kmk nanggar kaler ya alu nangis nya...heheh...
ReplyDeletenyaman eh rupa kek ya...polah agik sue...klak post ngan kmk dgn bunga kaler pepel ya skali...jug aik pun sikhal bah...jeles kmk eh org dh sebok makey silikon kinek tok...bl lah nk pegi carik benda alah ya oo...sabar jaklah....hehe
sedapnya ,,nampak moist ,, berapa biji dapat cupcake ni ... tapi nampak guna tepung sikit je
ReplyDeleteassalam sue..mesti sedap sangat tu, ada siaran ulangan..moist je tgk
ReplyDeletemencis aku nengok mapin kau ni.....sambil tangan ambik sebiji...kikikiki
ReplyDeletewehhh sue...lembut lembab jerk mapin coklat tu....
menggoda betul...
lama tak komen kat sini...sedap nya nmpak cuppies dia...pink lagi tu..terliur aaa tgk..nyummy
ReplyDeletenyaman eh...
ReplyDelete@Bee
ReplyDeleteakak..lenkali pakai digital scale..so x nampak la jarum tu ke kiri atau ke kanan..tp lagi stress laa nengok gram pun dier kire..hahaha..tp kalo gram berkurg,best je..
@chikadakbiru
ReplyDeletenak mendeko tu atas tujuan nak ngetest keras tgn je..ekeke..
sedapnya...
ReplyDeleteapa ke hal yg si biru duk mencelah kat situ? ish.. :)
ReplyDeletekek ni memang mabeles...dah pernah buat dah tapi yg style bubuh cup ni lum pernah buat lagi....cup pun lawa tu..:)
ReplyDeleteKak sue,amboi ashik wat yg da cekelat aje,jeles toi la...Dari tadi nak ngomen tapi dak berdua duk kacau,nana tgk kek nih jer,terus "nak nak" dia kata..Huhu..
ReplyDeletefuhhhhhh... kulihat cekelattttt.... nakkkk su... ;)
ReplyDeletememang sedap kek ni kan..:D
ReplyDeleteSalam kak sue!!! sib baik kotak komen akak ni tak de letak word verification sbb mana ada letak tu kdg ssh nak tggl komen... peeerrrghhhh! no komen sume kaler pepel! wakakaka...mana BIRUUUUUUU mu iteewww kak hasuriah tahir hihihi nama cc tu superrrr mesti mmg super duper moist! :D
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletetu laa...cam berjanji lak kite berdua kan..ahak..
ada yg berbeza,ada gak yg lebih krg sama cara buatnya kan kan..hehe..mapin lagi senang kot..cuma teknik bako dier beza sket?tol x tokey? :D
@nonierahman
ReplyDeletetu laa..saje2 jek kan..hehe
@DJ Dayang
ReplyDeletehaha..ya peminat pepel tegar la ya..
kat kl ya banyak kali silikon ya nak?kat sitok lom ramey yg tauk makey kali..yalah x banyak gik pattern nk kacak2
@Wani
ReplyDeletesebab guna tepung sikit ler kek ni moist jer..hehe..
dapat dalam 24 cup
@Kak Rosaliza
ReplyDeletewaalaikumussalam
a'ah,sedap kak..nanti nak cuba resepi lain lak..hehe
@Mas
ReplyDeleteko amim sebijik ke 2 bijik tu mas?aku tengok penuh je tgn ko tuh..haha
mmg menggoda mas..aku masih terasa2 kesedapannya..sibbaik aku x termakan banyak..kononnya la.
@DeLLa
ReplyDeletegambar bwh tu nampak mcm pink ye..sebenarnya pepel tu..sedondon dgn air.hehe..mmg sedap owh..lom cuba yer?sila2 laa cuba..hehe
@umie
ReplyDeletenang nyaman ko mik,coba ktk polah..hehe
@Mario
ReplyDeletecam tau2 jer nih
@K.Nor
ReplyDeletedia nak join jugak laa kak...haha :P
@Nieza
ReplyDeletelawo mcm pemberinya..hihi.. best kan kek nih..
@Zaliedana
ReplyDeletedah musim ceklat kot..hihi..
dah si nana tu NAK,tunggu apa lagi...gi godek2 sana!
@Anawahid
ReplyDeletenak sy ke nak ceklat nih kak?kompius jap..(saje wat2 kompius sbb xnak bg cc)haha
@kha
ReplyDeletememang..memang..hehe..tengok kek kha aritu juga penyebab kek ni jd pilihan buat tp transform jd cc supaya sng cikgu2 nak makan..
@ijayuji
ReplyDeletewaalaikumussalam..
akak mmg tak letak verification word tu...takut nyusahkan org nak ngomen. kalo ada spam atau komen x sihat,kite delete aje...hehe..
Biru ada tu,menyelit..x nampak ke ijah?iskh..gelas tu pun kaler biru sebenarnya..hakhak
akak, tumpang tanya boleh? bpe dgree eh nak bakar dlm oven?baru nak jinak2 kan diri dalam baking ni. thanks kak!
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteKalau oven akak,akak bkr 170c,api atas bwh..ada juga org bkr 180c..begantung suhu oven masing2..sbb oven ni lain saiz,lain brand kdg2 suhu kepanasan berbeza..adik try dulu 175c gitu..tengok kalau mudah hangu,turunkan suhu ke 170c,tp kalau lambat masak,naikkan suhu..aaa,gitu laa lebih krg.hee..hrp dpt membantu yer..
kalau tinggalkan nama sng akak nak panggil ape.. ;)
sy slalu buat terlebih kembang jd x cntik dan rapuh..tp sedap!!tp xleh la nak hidang kat tetamu..knp ye?adkah sbb tela ny kmbg sgt or terlebih baking poder? wawan..
ReplyDelete@wawan
ReplyDeleteyang wawan selalu buat tu ikut resepi mana yer?kalo ikut resepi yg ini insyaallah elok jer naiknya,x kembang sgt kalo ikut sukatan tu..
kalau ikut resepi lain kena cuba selidik sendiri mana silapnya..
salam..nak tanya..kalo koko tu tukar pakai milo atau serbuk cokelah bleh ke?
ReplyDeleteHello, I am a desparate baker from Australia ;) I know a little bit about Bahasa, but not that good...may I ask you a question...what does it mean by "tapis adunan kek"? Could you please explain "that" in English, pleaseeeee ...Thanks! -Desita-
ReplyDeleteIt means strain the cake batter/mixture
Deletesalam...Hasue..minat pulak tengok blog awak ni. Pastu, nmpak muffin awak pun cantik. Saya ni memang minat memasak. so, saya nak try resipi awak ni. Hope menjadi la kali ni.
ReplyDeleteas salam hasue.. tetibe teringin nak buat cupcake2.. cari la resepi.. ni post hasue yer? tgk dekat resepi tu hasue tulis by hasue kan? tpi tdi cari2 resepi, terjumpa stu blog ni copy post hasue ni.. die edit sikit2 je.. yg ayat keterangan pn lebih kurg, resepi sebijik. huhu.. kalu kite slah, abaikan la. tpi sy nk cube resepi ni! thnk youu ^^
ReplyDeletenak tanye..kot pakai coklat masak ganti serbuk koko bleh x?
ReplyDeleteaslmkum..kak,sy nk tnya skit.. sy bru bljr buat bsnes jual kek n cupcake.. sy nk tau,brpa hrga yg ssuai utk cupcake ni? sbb bla org order, klau sy ckp rm1/cup,dorg ckp mhal..dorg mw hrga rm0.50 - rm0.70 saja.. sesuai ka sy bg hrga jualan mcm ni?? tlg sy ya kak..
ReplyDeleteSis satu adunan dapat berapa pcs???
ReplyDeleteAssalamualaikum. Saya dah cuba resepi ini dan hasilnya memang marvellous. terima kasih banyak sebab berkongsi resepi dan mohon halalkan dunia & akhirat ya. Moga bertambah rezeki sis.
ReplyDeleteThe strongest and fearless person is the one who knows his/her mistakes and still seek
ReplyDeletefor guidance and forgiveness. Have a pleasant day and keep on smiling. Visit my site for
more information.
triciajoy.com
www.triciajoy.com
ReplyDeleteEvery accomplishment starts with the decision to try. Keep sharing ideas. Have a good day :)
imarksweb.net
imarksweb.net
Hye..telur tu size ape ye?
ReplyDeleteHi sisturrr.. sudah try, mmng moist 😍..cuma susu pekat sya guna 130g.. tpi mmng moist laa. Sebelum ni banyak resepi kek coklat nda menjadi🤣 tapi ini jadi😝🥰.. mungkin sbb sy mix tu telur lama smpai double in Volume
ReplyDelete.😍🥰 Thnk you