Wednesday, May 25, 2011

Resepi: Rich Chocolate Ice Cream

Apakata di musim cuaca panas nih kita buat aiskrim sendiri..? Aku buat pun sebab kat kedai berdekatan sini asyik tak ada stok eskrem jer...tekak tu nak aje makan eskrem biorpun sikit..(ayat kaver,diet katakan)
Resepi nih dah lama KIV..mungkin ini masa sesuai nak cuba kan..jadi godek punya godek,siap jugak..semalaman lak dalam esbok sebab buat sebelah petang..hehe..

Selalunya kalau buat aiskrim sendiri kan,yang tak buh whipping cream tu kita harus blender setiap 1-2 jam(lebih kurang) untuk mendapatkan tekstur aiskrim yang halus..kiranya kite blender,pastu sejukbekukan,dah keras sket2 tu,blender lagi.. simpan esbok balik..selalunya 2-3 kali pun dah halus..tak kasar macam ais batu..

Tapi resepi nih sebab guna whipping cream,tu yang tak kasar kot..halus jer teksturnya. Tak payah blend banyak kali..tapi aiskrim aku nih macam kurang gebu lak,sebab whipping cream masa tu dah berada lama suhu bilik..pukul2 pun tak gebu..malas nak ulang balik,aku taram jer..haha
Tapi ni pun dah sedap nih..lupa jap apakebenda diet tuh..heee
Resepi c n p dari jintan manis.com..terima kasih yer Ros untuk resepi nih...kalau nak buat lagi lain kali,nak kurangkan sikit gula.. :)

Rich Chocolate Ice Cream
Resepi:Ros@jintanmanis.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

400ml whipping cream
100gram coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar

Cara-caranya
1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.
2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba.

Nih sebelum di make-up..agak mudah mencair..tapi memang kaya dengan rasa coklat!
Yummyy!! ^_^

12 comments:

  1. @Anna Qawina
    eh?tetiba takleh baca tulisan ko..hahaha

    ReplyDelete
  2. NAK SEKELIM NAK SEKELIM..Nak juga sambil hentak2 kaki n tarik baju mek sue,hihi..KITA TUKA SUKE SAMA SUKE NAK X NGAN PUDING..

    ReplyDelete
  3. Wah, rajin nya buat eskrim.... nak kecek takut tak sempat sampai miri abis cair.

    ReplyDelete
  4. Aahh... Betul kata along Kt atas tu.. Tak pe lah sue.. Tolong makankn utk akak yer.. Makankn 5 scoop je dah ler..

    ReplyDelete
  5. sedappnya aiskrim...
    sure..klu guna telur kuning....ada bau hanyir telur tak..
    aku tak pernah try lagi resepi guna telur ni....

    ReplyDelete
  6. sue--
    ko suka buat aku terliur..
    dah lah coklat. asikrim pulak tu.....

    aduh!! kacau, 10 scoop lah..

    ReplyDelete
  7. x pernah lg buat ice cream sendiri... :D. nie ada resipi nie boleh try nie...

    ReplyDelete
  8. assalam sue..nyaman je tekak telan eskrem ni, tak bau n rasa hanyir ke guna telor tu, akk pernah buat yg guna susu coklat yg di bekekan je...apa2 pun mmg terguda tgk eskrem sue

    ReplyDelete
  9. Sue,
    sib baik anak akak takde masa nie,kalau idak meraung raung suh buat nie..diarang tu pasal coklat nie antu sungguh..hehehehe tak hanyir ke sue buh telur tu..boleh gak dicuba kalau rajin nanti

    ReplyDelete
  10. cedapnya eskrem...nakkkkk!!!!!

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^