Tuesday, May 24, 2011

Oh! Kek Batik Coklat...

Entah kali ke berapa dah yer kek batik coklat ni menjadi menu pilihan kat umah ni..memang laku dan yang pastinya sebab senang nak buat dan bahan2 tak banyak tapi amat sedap gitu..
Mula2,taknak amik gambo laa kan sebab dah selalu sangat,tapi apa salahnya..viewers blog ni pun rasanya ada yang belum tengok..agaknya la..hee

Sebab satu lagi,aku nak buat eksperimen pasal kek ni..sebab sebelum ni ada yang kata kek ni lembik sangat bila dah lama berada dalam suhu bilik..
Jap nak posing kan..

Tinggal cikit jer,baru nak posing..hehe.. kalau peminat coklat memang suka jer kalo dapat belah yang banyak coklat tu kan kann
Macam aku dah beritahu sebelum ni,kek ini berbeza daripada kek batik biasa yer..rasa dier ada iras2 cloud 9 gitu..heyy,iras2 jer bukan sama..hehee..kalau suke rasanya boleh jer kalau nak tambah kacang ke..tu kat celah2 biskut tu..lain kali nak try juga lah..kot2 rajin ke kan.heh..

Untuk ujikaji/eksperimen ni,aku potong2 kek ni dan letak atas meja makan pada suhu bilik..erm,dengan kipas siling terpasang lagi tu..pada kelajuan no 4.ahaks

Ni keadaan kek tu ketika baru dipotong..selepas tu aku tinggalkan untuk mandikan Zhariff,tidurkan dia..kemas umah..jenguk FB jap.. bla bla..
^^^^^^
^^^^^^
^^^^^^
^^^^^^
^^^^^^
Selepas satu jam...

Oopps!tengok..dah 'rongak' susunan kek aku tu..kena kidnap dak kecik Yana..hehee....Tapi kelihatan kek tu masih ok kan..takde laa lebur..walaupun lama duk luar..

Close up sikit..kelihatan keknya dah mencair berbanding(gambar besar) tu lebih kemas semasa keluar dari peti sejuk..semua kek pun gitu kan..senang nak potong baru kuar esbok..tapi suka nak bagitahu yer,kek ni memang terbaik dihidangkan sejuk2..

Jom tengok teksturnya apabila sudah berada satu jam di suhu bilik..bermaksud tak sejuk langsung dah..

Memang kek ni agak lembik sikit tapi tidak laa sampai cair ..dier ala2 menjilat jari gitu..tapi tetap sedap. Nak ingatkan lagi,yang masih sejuk dari esbok memang besh..

Nak kongsi tips kat sini..kot2 korang sebelum ni yang kata kek ni mencair,kalau guna mentega..cuba tukar kepada marjerin..untuk kek ni,aku biasa guna marjerin cap puteri peket kaler hijau tu..
Lepas tu pastikan adunan tu dah betul2 pekat melekat sebelum melapis ke susunan biskut. Sebelum ni aku dah beri tip nak gaul adunan tu,nak senang..guna hand whisk. Jangan seksa diri guna senduk..susah laa adunan tu nak bergaul kang.. bila guna hand whisk..bahagia je rasa buat kek ni..sebab senang amat..

Meh sini aku kongsikan resepi lagi sekali..kali ni aku ubahsuai lagi untuk mudah difahami ok..thank u Milla untuk resepi asalnya.. :)
Boleh tengok post2 sebelum ni yer..antaranya kat SINI dan SINI..selebihnya godek sendiri..hehe

Kek Batik Coklat
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
  3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
  5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
Sedap dan berbeza dari kek batik biasa.. SELAMAT MENCUBA!

33 comments:

  1. Assalam cikgu..Akak nih patut dpt gelaran RATU TIPS N PETUA la..NAK CKIT KEK BATIK..Akceli sy xprnah wat kek batik sekali pong seumur hidup,huhu..Gpong hubby xsuke,tuh yg mls nk wat wlpong sy suke,hehe..

    ReplyDelete
  2. suka makan..tapi tak pernah cuba buat..dulu buat cair semacam jer..kiv resepi ni

    ReplyDelete
  3. adehh...baruk kmk tiup tadik daah keluar entri kek...hehe. mtk sikit lok!

    ReplyDelete
  4. amboi cunnya kek batik ni sue...sure sedap ni lama dah tak buat teringin la pulak.....hehe

    ReplyDelete
  5. bestnyeeeee......nak try buat resepi ni pulak lah...tengs sis :)

    ReplyDelete
  6. aku baru 2 kali buat kek batik ni. peminat masih kurang, ke aku sendrik tak berapa minat ek.. hehehe..

    nanti aku nak try jugak la buat kek ni, buat buah tangan ke kan. tapi tak sesuai lak sebab kang lembik kan. hmmm tak pe la aku menjamu selera mata aku kat kek ko ni dulu la

    ReplyDelete
  7. pnah try buat tp xbrapa nk jadi..xcntik mcm akak pnya ni...

    tgk pic kat sini rasa nk buat lagi la..hehe

    ReplyDelete
  8. Mengoda tergoda dah tgk kek ni...Sue kak cek nakkkkkk....ada lagi ke..

    ReplyDelete
  9. n3 ni,mcm ekslusif buat kha je.hihi..oke.oke..i will try later,sir..:)

    ReplyDelete
  10. adoiii, sedapnye.. tergugat nafsu makan saya. hehe =)

    ReplyDelete
  11. cantik kemas la kek batik kau ni sue...
    jeless aku.....

    ReplyDelete
  12. assalam sue..akk pun suka ngan ngan resipi milla ni, mmg best, tapi akk buat tak cantik mcm sue punya, cun melecun. mungkin loyang akk guna besar kut, ank2 pun suka sangat ngan kek batik

    ReplyDelete
  13. @Zaliedana
    waalaikumussalam..
    hamboii...ada plak gitu yer..hihi..akak share benda2 basic je ct..kdg2 tu org terlepas pandang kan walaupun simple.. :)

    oo..hb x suke ke..kalo gitu ct buat pastu kite bagi 2..hehe

    ReplyDelete
  14. @kak nazrah
    leh cuba lagi kak..ur welkam

    ReplyDelete
  15. @DJ
    yalah eh,nang ngasi jak tiupan angin ktk ya..tp kek simple jak kuar..haha

    ReplyDelete
  16. @nieza
    kalo teringin baek gi buat tu..hehe

    ReplyDelete
  17. @K Nor
    udah pinish laa kak..pastu akak kan masih kat puchong..jauh..hehe

    ReplyDelete
  18. @habsahharun
    selamat mencuba n ur welkam sis :)

    ReplyDelete
  19. @izahdaut
    kek ni sesuai untuk simpan dalam peti sejuk...in case ada tetamu dtg tiba2 ke,kan..ia thn lama ni..buh dalam bekas tertutup laa...
    anak2 ko pun x suke kek batik ye?aku suka laa..ko buatkan aku bleh?

    ReplyDelete
  20. @zih@n
    akak buat pun x cantik mana tu..asal ado yo..hehe..
    jgn putus asa yer..leh try lagi buat lebih cantik

    ReplyDelete
  21. @cik cek
    dah abis laa kak..akak kan ada assistant..sila2 laa suh asst akak buatkan..hihi

    ReplyDelete
  22. @kha
    hehe..buat mereka yg terasa..sila2 laa buat lagik yer..ekeke..

    ReplyDelete
  23. @Mrs Farhan
    Memang sedap jer..lagi2 kalo baru kuar dr esbok.. :D

    ReplyDelete
  24. @mas
    ko dah try buat yer resepi nih mas?

    ReplyDelete
  25. @kak rosaliza
    sedap kan kak..hehe..yg bestnya nk buat pun mdh..
    yg ni sue gn lloyang 8 1/2" x 5"..
    kalo loyang 8"x8" boleh 4 layer biskutnya

    ReplyDelete
  26. tq sebab kasi resepi yang sangat mudah dan sedap. actually tisha dah try mcm2 kek batik but yg ni adalah yang terbaik. utk butter tu tisha pakai buttercup and susu plak tisha pakai 350gm (susah nak cr susu tin kecik...heheheh)so heppi la cik abang sebab dapat makan kek batik yang sedap dan cantik...tisha pun br first time buat kek ni pakai hand whisk...mmm mmg terbaik. senang especially bile masak dlm kuali instead periuk...waaa...suka suka

    ReplyDelete
  27. sangat cantik n kemas...

    ReplyDelete
  28. Sedap..suka sgt sbb mcm mkn cloud9 plak... Tq utk resepi nya ye.. :)

    ReplyDelete
  29. Assalam sis tq resepi mmg sedap sgt. Baru buat. Tapi ada tips tak untuk bagi biskut tu lembut. Sbb bila buat je mesti biskut tu tak jadi macam kek tapi biskut tu stay jadi biskut tak lembut jadi kek. Ada tips x? Tia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Oh..kalo nak biskut tu lembut..boleh celup jap dlm air susu suam rasanya.. kejap je tau sbb kita nak susun atas adunan kek kan..kalo lama dia hancur lak nanti..celup ala2 iklan oreo gitu.hehe

      Delete
  30. kemasnya kek batik akak...bse norna bt gaul skli marie dlm adunan bru masuk dlm loyang..mmg xtersusun..hehe.Norna bru belajar bt blog..klu akak sudi komen..bestnya::nornasweet.blogspot.com.Jemput ya

    ReplyDelete
  31. Try buat arini utk jamuan tadika anak...Harap2 jadi hihihu

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^