Saturday, July 9, 2011

Resepi: Donut Sira Sambal.. Mesti cubaaa!

Haa ni kesinambungan dari entri donut pagi tadi,klik SINI untuk melihatnya..
Korang juga boleh guna mana2 resepi donut untuk tujuan murni ini..

LinkTakkan asyik2 nak toppingkan donut dengan gula kisar,jer kan..sikit2 gula..sikit2 gula..tak pun,coklat..sikit2 nak buh coklat..haa,tu aku laa tu.ahahak..ok laa,ok laa, takpe nak buh coklat sebab anak2 suka kan.. selebihnya cuba korang buat sira ngan sambal gini lak..sekali sekala ubah selera n cuba sesuatu yang baru apa salahnya..tul dak?

Kalau korang penggemar burger malaysia yang ada sambal n timun tu,lebih kurang gitu laa rasanya..tapi takde timun..aku kata lebih kurang,tak sama..yang ni best woh! Best tu susah nak gambarkan.isk

Menggiurkan,bukan? Tu belum rasa lagii..aduusss...kalo tak suka kuih manis2,memang best sesangat laa nak layan donut nih!

Resepi sira pedas atau sambal nih dari bakal besanku yang kini sedang cuti2 di kampung..hari tu nak naik pokok manggis katanya tapi tak kesampaian sebab dah kena tebang..padan muke ko besan,aritu ko menunjuk2 sangat yer..hakhak
Pastu kan,aku tambah bawang besar lagi agar ia lebih berkaramel nak gaul nanti.hee..sori besan,derhaka tak banyak takpe kan..ngeee~

Terima kasih kat Noorsha yang kongsi resepi n idea nih...akuk sukak!! Encik suami pun sukak jugak..korang pun mesti sukak..jadi cubalah yer..

Untuk resepi asal,sila rujuk link noorsha dibawah ni,siap ada cara2 bergambar lagi disertakan...

Resepi Sira Sambal
Sumber:Noorsha@1001 Cerita 1001 Rasa
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

RESIPI SAMBAL SIRA
Sumber Resipi : noorsha.blogspot.com

Bahan² untuk sira
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
1/2 labu bawang besar-hasue tambah
Garam secukup rasa- hasue tambah

10 -15 biji Donut yang telah digoreng

Cara2 untuk sira sambal:
1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba :)

Sebaiknya selepas disira,terus jer angkat donut tu dan buh atas pinggan ye, kalau tak ia akan sedikit melekat kalau masih kat kuali selepas beberapa jam.hehe..ni macam terjadi pada aku jer kan?huehue..

Mabelesss..mabelesss...!!Sedapppp bangett!

16 comments:

  1. wehhhh..meleleh air liur aku nengok donut bersira sambal tu....
    sedapp yerk sue..
    aku tak pernah makan lagi donut gini..
    nak try gak la nanti...

    ReplyDelete
  2. iye tak iye jugak ye sue....asyik salut gula saja, sesekali salt sambal.... tak salahkan, tentu rasanya amat berlainan, terutama yg minat pedas2 tu!

    ReplyDelete
  3. Sue...1st time tgk...he he ingatkan kepek2 je bersira...donut pun boleh ek....masuk list dulu resepi ni....rajin tula adik kak cek sorang ni...mana dapat energy byk2 ni...he he...:)

    ReplyDelete
  4. sedap banget nie...pose la baru cube leh wat byk skit bg mak.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum sue..
    nampak sedap ler donut tu sue.. akak x perna lg makan donut gini... nampak pun dah tau sedap...

    ReplyDelete
  6. adoi.. aritu dh copy dh resepi ni.. bila ntah nk buatnyer..

    ReplyDelete
  7. salam kak! org2 johor mmg suke makan donut sambal, kalau kat sekolah dulu2 byk org jual donut sambal mmg yg laris donut sambal nii sedapppppppp!!! buat pedas2 manis mmg yummmyyy! nak try buat jugaklah! tak pernah buat sira sendirik dulu2 keja beli jerrr hihihi

    ReplyDelete
  8. good job sue, baguih la idea hang... asik2 salut gula salut coklat jer donut tu kan... sekali sekala balut dia ngan sambal gini ada kelainan sikit... mesti cuba nih...

    ReplyDelete
  9. Ooo baru aku pasan resepi nosa ni tk ada bwg merah beg beso ek.. Hmmmm caner rasa die ye. Aku klu sambl musti ada bwg besa. Nk tau kena try la jan... Hmmmm

    ReplyDelete
  10. yg sira pun akk lom cuba juga sue, dh selalu buat yg bersalut susu n gula je, lain kali boleh cuba ni nkalo ada donut

    ReplyDelete
  11. akak nak buat jugak nanti..kalo tak sedap siap ko sue...kahkah
    siap ugut tu..
    Jap..Jap...nak pi rumah besan ko tu dulu..nak tinjau dia buat macam mana..
    oopsss..angkut dua ketul ya sue..halal kan yo.

    ReplyDelete
  12. lapo lak ras nengok donut bersira nie.... nanti mesti nak cuba.....

    ReplyDelete
  13. saya amik satu yer.. nyumm2..sedap la plk.. satu lg..aikk..dh abis? hehehe..:)

    ReplyDelete
  14. dulu buat ikut resepi sendiri sebab makcik kantin sekolah buat donut bulat2 sira pedas ni. dia jual 1 cucuk lidi 4 bijik singgit. lama2 ketagih makan donut sira sambal sampai lupa kejap donut bergula (amaran keras: Kurangkan gula untuk kesihatan anda! hehehe)

    ReplyDelete
  15. Kat kulai tpt aku duduk dulu ada satu payung jual.. susah nak dapat time aku datang mesti abes.. 10 biji makan panas2 baru puas.. memang terbaik donut sambal!

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^