Monday, March 14, 2011

Resepi: Bun Pandan Berkaya

'Mahal' betul entri aku kali ni..beberapa kali try upload dari pagi membawa ke malam nih baru masuk..begitu banyak dugaan dengan broadband nya,pastu pe'el lappy nih lagi..hehee..
Takde laa duk depan lappy sepanjang masa..Pastinya sibuk juga membuat persiapan menanti kedatangan sang putera..muehehe..
Jom layan roti nih..dah lama anakanda request..maknanya dah lama jugalah aku tak menguli..apa barang uli guna BM(breadmaker)..orang uli guna tangan jer..ahak ahak..
Tunggu laa anak aku request lagi nak makan roti kite rembat satu BM,boleh gitu? :P
Jangan jadi perhiasan dapur lak nanti..puas laa dengar kro kre kro kre kena perli kan kann..

Posing sket..


Saat paling best bila buat roti sendiri adalah ketika ini.. :D

Puas hati kan..bila roti menjadi jer..lembut lak tuuu..

Sebelum ni dah cuba..leh tengok SINI

Bun Pandan Berkaya > Rinn Chan > Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

Aku tak letak kelapa parut..nak nginti pun malas gak..haha..memang sedap jer cicah air teh O panas..mabeles!

Boleh juga tengok kat dapus izah, zaliedana dan mas yang baru jer buat baru2 nih..

14 comments:

  1. wah hebat tu uli tgn tu...tabik spring sama su...haha sedapnya tgk bun gebus ni..nanti nk buat jugalah :)

    ReplyDelete
  2. mmg gebus roti ni..mkn cmtu jer pun tentu x cukup sebuku :)

    ReplyDelete
  3. sue mokwo tabik dua spring utk sue..nampak gebus ajer roti sue...kalau cam nih ari2 boleh buat roti looor!!

    ReplyDelete
  4. Assalam kak sue,roti nih mmg yg terbaik yg pernah sy buat,wlpun 3ari,mmg still lembut kak,yerla sy family kecik,gatai buat 1 adunan,sbb tula smp 3ari baru abis roti nih..Psst rajin akak menguli yer,tapi mmg betoi kak,kalu wat roti sendiri n roti mnjadi adalah saat yg plg seronok..Kalu penat mnguli pong dah xkesah kan..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Mak aii best nya. nampak gebussss sgt. nak pi beli BM sat le,

    ReplyDelete
  6. Wuiiyoo...dasat la kak Hasue uli pakai tangan tuuuu...tahniah2.
    Kita tgg BM COASWAY dh dkt 2 bln x de stok...huwaaaaaaaaaa....frust2

    ReplyDelete
  7. wah dasyat kak guna tangan jer uli...sy selalu teringin nak buat roti,tp mengenangkn xde breadmaker selalu lupakan hasrat tu..tp tgok akak bleh buat,bersemangat sy nak buat lps ni..:-)

    ReplyDelete
  8. wah2 sedap dan gebu jer bila tgk nie .. nak buat x pandai + x berani .. so layan mata jer lahhh

    ReplyDelete
  9. sue..
    sian ko, ngap load je dah makan hari.sabo je la ek..
    hm aku nak komen apa ek.oo apa barang uli ngan bm ye?tu ayat blagak ke ayat cover..ala..aku dulu uli ngan jari jemari mulus ku juga buat roti.ok je kan.cume bila ada peluang tu kite rembat je la sebijik.hiasan ke idak belakang kire.ngeee..

    aku cam nak komen lebih lanjut lagi, tapi tetibe otak aku hang plak.bahaya nyer...aku balik dulu la

    ReplyDelete
  10. @Nieza
    Sila2 laa buat..lg2 kalo ade BM tu..hihi..kite ni guna kudrat yg ade jer..ahaks

    ReplyDelete
  11. @Deliah's Deli
    Tu laa masalahnya..kalau tak jadi kang x dimakan pulak..kalo jadik nih.terlebih makan pulak..camner tu?haha

    ReplyDelete
  12. @mokwonik
    Tabik 2 spring tuuu..pehh,mekacih2.haha..pasni nak nguli lagilah.. <-pantang kena puji skit.hihi..
    Takde laa mokwo..ni pun dah berkali2 anak request baru kuar silat gayung buat roti..ngeee

    ReplyDelete
  13. sue, ni aku bersiaran dari kg....he..he..
    ehhh..sue, aku buat lagi tau roti ni utk bawaa balik kg...
    memang best gila roti ni..
    lembut dan gebu jer...

    ReplyDelete
  14. Agaknya hujan lah sue tenet jd slow sikit...kat klate seminggu dh ujan

    apa2 pun sedap yg amat akk tgk roti kaya sue ni...

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^