Assalamualaikum..
Apa kes mengupdate memalam ni kan.
Alhamdulillah selamat sampai petang tadi di kampung halaman..korang yang dah lama tak balik kampung tu sila syahdu jap.. gurau je..jangan syahdu2 ye,biar aku je jadi wakil balik kampung minggu ni..
Jadi nak mengupdate awal2 siang tadi tak nyempat2 lantaran kesibukan yag melanda. Nak buat auto post pun tak sempat gak..sapa suh blogwalking sampai pagi kan..
Oh ya,hujung minggu ni ada acara 'makan tahun' kat kampung aku nih..kenduri yang diadakan setiap tahun di setiap kampung sekitar daerah berdekatan kampung aku nih..
Kalau aku rajin akan ku susuli dengan ceritanya.hee..kalau takde,tak rajin laa tu..
Ni haaa,saja laa nak menayang kek batik coklat yang masih diadaptasikan dari resepi mylla yang acapkali dah aku buat sebab jadi menu feveret kat my family.
Selain bahan mudah didapati,cara buat pun senang. Sebenarnya buat ni pun aritu dah..serentak hari dengan yang percubaan letak agar-agar. Cuma baru je amik gambar kemudian lagi..
Alhamdulillah selamat sampai petang tadi di kampung halaman..korang yang dah lama tak balik kampung tu sila syahdu jap.. gurau je..jangan syahdu2 ye,biar aku je jadi wakil balik kampung minggu ni..
Jadi nak mengupdate awal2 siang tadi tak nyempat2 lantaran kesibukan yag melanda. Nak buat auto post pun tak sempat gak..sapa suh blogwalking sampai pagi kan..
Oh ya,hujung minggu ni ada acara 'makan tahun' kat kampung aku nih..kenduri yang diadakan setiap tahun di setiap kampung sekitar daerah berdekatan kampung aku nih..
Kalau aku rajin akan ku susuli dengan ceritanya.hee..kalau takde,tak rajin laa tu..
Ni haaa,saja laa nak menayang kek batik coklat yang masih diadaptasikan dari resepi mylla yang acapkali dah aku buat sebab jadi menu feveret kat my family.
Selain bahan mudah didapati,cara buat pun senang. Sebenarnya buat ni pun aritu dah..serentak hari dengan yang percubaan letak agar-agar. Cuma baru je amik gambar kemudian lagi..
Hari tu dah buat yang letak agar2 kan, kali ni aku cuba letak telur..sebelum ni ada orang tanya adunan ni camna kejadian dier kalau letak telur... Ni aku tunjuk sikit la rupa dier ek.. dan hasilnya masih ok..dier lebih kurang tak letak telur gak la..masih makan comot2 gitu sebab cair la sikit kan,tapi rasa cloud 9 seperti resepi asal tak kuat dah..
Pastu biskut dia tak berapa rangup..kira jadi lembut lak..kiranya adunan yang bertelur ni mudah meresap kot dalam biskut tu. Sesuai la untuk yang suka biskut lembut dalam kek batik.
Satu lagi aku baru makan dengan bersemangat setelah beberapa hari kek ni duk bertapa dalam esbok.hehe..
Kalau nak yang mantain tak comot,kena la buh serbuk agar2 seperti dah share hari tu..sila ke SINI..atau boleh tengok resepi olahan Izah kat SINI..atau yang dah dikahwinkan dengan cheese persona kat SINUN.. ^_^
TAPI,aku harap sangat buat korang yang belum mencuba resepi asal kek ni,KEK BATIK COKLAT(klik) haruslah cuba versi asal ni terlebih dahulu sebab dari situ baru korang dapat bayangkan apa yang kami yang dah cuba sendiri ni cuba sampaikan. Resepi asalnya sila rujuk senarai kat SITU.
Jadi untuk membezakan resepi yang dah dicuba kali ni aku buh nama lembap kat belakangnya tu sempena biskutnya lebih lembap banding yang tak letak telur.
Perhatian ye,rasanya jenama biskut yang digunakan juga amat mempengaruhi kerangupan atau kelembapannya.. jenis biskut marie aku guna tu yag kecik2 tu,dia tak semudah yang besar tu untuk menyerap air tau..brand ayam. serius,tak tipu.hehe.. oklah,jom semak resepi.. terima kasih mylla sekali lagi atas perkongsian resepi asalnya.
Kek Batik Coklat Lembap
Adaptasi dari resepi Mylla
By:HaSue
Bahan-bahan:
* 200gm millo - boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis-boleh kurangkan sedikit atau ejas manis ikut suka
* Biskut meri secukupnya
*1 biji telur saiz A -pecahkan dalam mangkuk dan kacau sedikit
Cara-cara
Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
Masukkan telur dan kacau lagi.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
wahhh...baru jer kumpul bhn2 utk wat yg agar2 tu...hehe..selalu wat yg ori tu jer...mmg pebret anak2 nie..anak2 panggil kuih coklat..hehe
ReplyDeletekak...saya memang plan nak buat kek batik nihh..tapi lupa kat mana saya tengok..alih2 jumpa dahh blog akak ni..suka tengok kek akak cantikk je
ReplyDeleteKlo ko msih igt lg dulu mula2 wat kek ni aku pnh citer aku ltak tlur n gune blender disebabkn ketidakmahiran mengacau adunan yg berketul tu..kecah dapo masa tu..igt x sue..hehe...bg aku identiti kek batik mila ni adalag pd rasa cloud ninenyer tu..jika hilang rasa cloud 9 maka hilangla idrntiti n istimewanya kek ni kan..apepun solusi yg bagus utk mereka yg x suka kek batik rangup....ekceli sblm jmpa resepi mila pun aku suka yg biskutnye lmbut...tp bl da jmpe cepi mila ni trus jato hati...rangup pun bess..gehe
ReplyDeleteSalam Hasue.kalau kek batik mmg confirm laku kat rumah...anak2 suka betul, cuma jrg buat skrg sejak dok jauh sbb stok bahan2nya agak terhad.
ReplyDelete@IdA *SetulusKASIHummi*
ReplyDeleteyg ori tu mmg terbaik,sejajar dgn namanya kek batik coklat..kaya rasa coklat.hehe
@mia izzati
ReplyDeleteTQ..lepas ni boleh laa cuba yer.. penggemar coklat rugi x cube kek ni.hehe..kalau x ph rasa yg resepi original tu kena try yg tu dulu rasanya
@nOOrsha
ReplyDeletebetul2.. istimewanya pd rasa cloud 9 nya tu kannn..akuk sukakk..hehe..
aku x dpt byg kalo kaco adunan ni guna senduk,harus gigih sikit la kot banding guna handwhisk kn
@Mamasya
ReplyDeletew'kumsalam... ooo kat sana susah gak nk cari bhn2 nak buat kek batik ek...ciannya..xpe,balik msia leh borong byk2 sekut marie.hehe
Lama tak buat kek batik ni,ambik rcp bagai nak rak since sue buat 2-3 kali dua hehehe
ReplyDeleteHasue...ooooo..hasue...
ReplyDeletedah bangun ke belum...he3
kek batik nie...
dah lama dok plan nak buat lagi..
cuma tak buat2 jerk..he3
bila tengok kek batik ko nire..
serius tergoda balikkkkkkkk...
sekut marie....sekut marie....mana ko...
ooooooo..kat tesco...
japp lagi aku beliii.....he3
Hasue..acik dah pernah buat kek cbatik resepi hasue ni..tapi tak berani nak tayang..kejadiannya tak cantik tersusun macam hasue buat..tapi rasa memang sedap sangat.
ReplyDeleteSalam kak..wah tersusun cantik biskut2 tu.. =)
ReplyDeleteaS Salam..semalam memang teringat nak buat kek batik..tapi bila ke supermarket terbeli plak biskut tawar bukan biskut meri...hehehhe..cancel..insyallah nak buat jugak..memang ini kesukaan saya...
ReplyDeleteSalam Kak Sue..sukanya kek batik..kek yg mmg xpnh puas mkn..bt slalu pun xpe..sntiasa laku..^__^
ReplyDeleteSalam sue.
ReplyDeleteKak batik memang feveret saya....suka tgk kek yang sue buat ni tersusun cantik dan kemas.
salam hasue, cantik tersusun kemas biskut. very talented!
ReplyDeletesalam sue.......kek batik...lamak dah x molah.....nangga kek ktk alu terlio asa nyawa...........hihihii
ReplyDeleteterbaek.....
ReplyDeleteni tengah tunggu beca, nak pegi kedai beli biskut merie
adoaiii geram aku! sana batik, sini batik... aku cuma ader kain batik ajer! huH!
ReplyDeleteTeramat2 suka akk tgk kek batik sue, tak kira versi mana sekali pun pasti kejadiannya cantik tersusun
ReplyDeletei pn bru try,xsaba nk ptg,tq 4 sharing d resepi.
ReplyDeletei pn bru try,xsaba nk ptg,tq 4 sharing d resepi.
ReplyDeletei pn bru try,xsaba nk ptg,tq 4 sharing d resepi.
ReplyDelete