Assalamualaikum..
Kuih ni buat semalam,semalam buat..semalam gak abis. Tak pernah buat kaswi terus habis pada hari yang sama..hehe.. sedap laa maknanya tu kan. Diakui oleh ramai yang telah mencubanya.. Korang tak cuba lagi? cubalah!Kali nih tiada lagi tahi lalat kat kelapa parutku..suruh parut kat kedai lain lak..hehe. Nak parut sendiri tak kuase mak.. :P
Beli banyak sket kelapa parut,buh dalam bekas tertutup rapi ataupun bekas kedap udara dan buh dalam freezer..maka tahanlah ia berbulan2(agaknya la..tapi tahan lama la kan).
Oh ye,aku buat separuh adunan gak cam Mas..memang sesuai la untuk keluarga kecik..
angkut resepi dari dapur mas gak sebab baru2 ni dia ada buat,tu yang baru ingat nak buat nih..Tima kasih mas..baby ada tendang tak tu mas?meh nak pegang..hihi..
Kaswi Gandum
Resepi : Chef Hanie liza - Fotopages
Sumber : Izahdaut, Anna & MasDuniaku.
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan Sirap :
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1tsp browning sugar-hasue tambah
* Mas ikut Izah tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan.
Bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji @ ubi @ jagung
1 sudu kecil kapur kueh - optional - Kali ni Mas x letak
Kelapa parut - yang muda
Sedikit garam
Cara:
Panaskan kukusan.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. Lapikkan pelastik saiz loyang.
Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
Masakkan sehingga masak ( 30 minit ).
Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
Lumurkan kaswi yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Salam Hasue cayang!!!
ReplyDeletebaru nk ngendeng hehehe dah habis daa... mmg terbest!!! mama pun buat brapa ari yg lps :)
aslmkum sue.. sedapppppnya...ngintai dari sekolah .. bdk2 tgh peksa.. hihihi .. rasa nk balik umah jer ni.. nk buat kaswi..
ReplyDeleteSalam Hasue.. semenjak kak follow blog adik.. dik ni rajin sungguh.. smlm dgn kek lapis evergreen kukus.. hari ni plak ada kaswi.. best nya kaswi dik kak Ani suka.. nak mintak dh bis.. kena wat sendik la ni ya ;)
ReplyDeletesalam sue, aiii baru nk ngendeng, dh abisss...huhu.sedapkn akk pon dh wat ni he2...tq ya... zila66 :)
ReplyDeleteAssalam sue, akk pun mmg peminat kassui, masa dh masak tu kasui tu tak berair ke kat atas dia, akk ada juga buat ari tu yg tambah nescafe tu, tapi berair atas dia, kena buang air dulu. Tapi rasa kasui tu mmg sedap.
ReplyDeleteSuka nampak cantik kaler kasui gandum ni sue, meh sini akk parutkan kelapa, kalo nak kelapa tua ada 4 5 biji lagi nih heheh.
Rasa mcm nak buat juga lah, salin resipi dulu lah, mekasih kongsi di sini ya sue...muahhh, mcm mana projek KL jadi tak ni
Salam HaSue..mmmm nampak sedap.. lembut n kenyal.. sedap tu.. neh datang wat pinggan nak join sekali he he he
ReplyDeletekak sueee........... uwaaaaaa... sungguh terliur! tun mmg hantu kaswi.. tp enchik abg ku ni mmg x minat, jd bila nk buat tu pikir 6-7 kali. sbb kalau tun makan sorang, kompom habis jugak.. huhu
ReplyDeletesedpnye
ReplyDeletecayank! nak yg belum sejuk ye...sbb kes tk sabar...heeee, ini versi mak saya aka orang dolu2 yg ada stok tepung gandum je dalam gobok...
ReplyDelete@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeleteWkumslm mama cayang.. Mama nyer kaswi ade lg x?meh watkan utk sy lg kak..hee
@dZana
ReplyDeleteWkumslm,bagus kaj..pandai gunakan masa sebijaknya.hehe... Akk lom cuba resepi ni yer?harus dicuba ni kak..tp kena tggu balik sekolah dulu la kan.. :-)
@Choco Ani
ReplyDeleteWkumslm.. Xde la rajin mana kak,menu simple2 jer pun..hehe. Aa,tau xpe,kena buat sndiri la kalo nk mkn nih.hee
@zila66
ReplyDeleteWkumsalam..takpe kak,ngendeng jer..dpt x dpt tu blkg kire.hehe..
@EmbunRosaliza
ReplyDeleteWkumslm
A'ah,biasa jer ada air kat atas tunkak..cedok ngan sudu masans tu..nanti keras elok je dah sejuk kn..sy malas kaver ngan tuala kat pnutup pngukus tu..kaver ngan aluminium foil je kat loyang ms ngukus.hehe..
Kaler tu sbb buh browning sugar sket.hee..tq kak. Eh lupa anta kelapa tua kat akk aritu.haha
@EmbunRosalizatypo byk lak... Pembetulan2..
ReplyDelete..air kat atas tu kak.cedok ngan sudu ms panas tu. Hehe..
@HALAMANKU
ReplyDeleteWkumslm..pinggan tu bwk buat cenderahati ke?mekasih ye erma..hihi..kaswi dh abess :-p
@tun_telani
ReplyDeleteIngatkn kompom x abis...rupanya kompom abis gak yer tun..patut susah hati nk buat.hihi..cuba pikir yg ke 8 kali,apa kate wat suku adunan jer.pastu buh dlm acuan lompang ke..tp silap hrbulan x cukup lak nanti.haha
@Saya Disini
ReplyDeleteUish! Mana tahu nih?terer tul.. :-p
@Chah
ReplyDeleteYer cayunk!yg sejuk pun dah abish,ni kn pula yg pns..hihi.
Resepi org lama laa sedappp.kann kak kannn
Salam...mmg sedap kalau wat minum ptg..
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteTerimakasih banyak-banyak juta lemon kerana sudi mencubak resipi kaswi kakliza..
nanti jika buat lagi kena bagi kakliza rasa yer...
Sue...bestnye tgk kuih kaswi tu...QH resepi ni dh lama juga tperap kt list...xterbuat2 lg...hihi
ReplyDeletelama tak buat kaswi ni...teringin la pula. memang sedap resepi kak liza ni dah pernah buat dah dulu:)
ReplyDeleteSalam Hsue... wahhhhhhhh sedapnya... terbau-bau kuih kaswi tu.. rasanya yang lemak manis.. ada kelapa lagi... kecurr dah ni.. bilalah nak mencuba ekk.. gula merah pulak tak ada... kecur dah nak merasa sangat ni hah...:))
ReplyDeletelembuuut arr nampaknyer...bilalah nk buat ni..
ReplyDeleteAssallam..nape tulis tajuk bahan sirap..
ReplyDeleteMmg sedap resepi ni ....tapi sy tambah sebiji telur & sedikit kicap utk lebih sedap. Hasilnya mmg marvelous!
ReplyDeleteAlhamdulillah buka pose ni makan kuih kaswi ikut resepi ni...sedap..tk berkongsi resepi.
ReplyDeleteJemput ke blog saya
http://www.mamavitashoppe.wordpress.com