Wednesday, June 29, 2011

Sirap Bandung Aiskrim Soda Ala2 Unclepali

Mesti ramai yang berpuasa hari ni kan..selamat berpuasa bagi yang berpuasa ya..kite2 yang dapat cuti2 wanita nih rasa rugi juga tak dapat berpuasa di hari yang dimuliakan nih.huhu..takpelah,takde rezeki nak wat camner kan.

Kot2 korang takde idea nak buat air apa untuk membasahkan tekak masa berbuka karang,cuba korang buat air bandung aiskrim soda cara suami Kjee yang femes tuh..
Aku buat aritu dah ni..tak nyempat2 nak post entrinya..
Memandangkan takde sukatan,kiranya ikut tekak masing2 jelah..aku buat mula2,segelas..kemain mewah buih cam kjee punya bandung tu..
Pastu buat lagi nak snap gambo,nak tak nak je buihnya..ahaha...

Sedap wehhh..aku guna sirap ceri. Pada tekak aku n suami ler,sirap ceri nih best buat air bandung..

Untuk panduan resepi,aku copy paste laa ayat kjee kat entri dia ek..sila rujuk SINI(klik)

"Apabila dimintak resipi Sirap Bandung ini, Unclepali kata tak sampai 1 botol aiskrim soda, susu cair 1 tin dan sirap ikut suka. Masuk semua bahan2 tadi dalam jag bersama ais dan goncang sampai berbuih. Hah? Ya itulah cara Unclepali. Nanti tanya lebih2 kena marah. Hehehe.

Cuba adjust sendiri lah ye. "


Haaa..amik. Sebenarnya kalo kat umah ni,part air cik abang aku lebih expert..sama cam kjee juga,suami dia yang lagi terer bab buat2 air spesel nih..agaknya idea orang lelaki lebih berani campur itu ini laa kan kan..hehe..

Apa2pun terima kasih buat kakjee dan unclepali sebab kongsi cara2 nak buat air sirap bandung yang sedap nih.. siap berbuih2 lagi..tengok buih sirap unclepali lagi mewah tu..hehe

Sejuk dan nyaman jer lalu kat tekak..hmmmph!

Tuesday, June 28, 2011

Pizza Roti Tuna

Nih baru sesi panaskan dapo cyber aku ni haa..dah lama tak ngentri pasal makanan...maklum laa bila tenet lemau ngan penggunanya leh lemau sekali.hee..
Ni pun masih lemau tapi aku bersemangat je laa nak jenguk ke blog nih..nak blogwalking tu semangat gak,tapi error je banyak kuar nih..untuk pengetahuan korang aku buat entri blog pun banyak kali refresh baru lepas..haha..sadis sungguh liputan jalur lebar kat sini..lagi2 semasa dalam masalah network ni kan..urm,daripada takde langsung,ok laa kan.hee..

Idea untuk sarapan ringkas tapi sedap nih juga merangkap nak ngabiskan stok kepingan keju dalam peti ais tu.. selain guna slice cheese,aku guna mozarella cheese..keju yang tarik panjang2 masa panas tu..hehe..dolu2 aku sering tertanya cheese apa yang digunakan untuk piza..apa keju yang sesuai..rupanya boleh jer letak mana2 keju,tapi lain keju,lain rasanya..boleh juga letak campur2 gitu..macam parmesan,mozarella,cheddar pun boleh gak.. yang aku tak pernah letak,krim keju je..mesti ala2 cistart lak rasa dier kan.huhu..

Kalau rajin uli doh,boleh laa uli kalo nak buat pizza nih..ni versi orang tak berapa rajin,guna roti ajelah kan..mula2 letak sos tomato,ratakan..pastu buh tuna dalam tin tu,buh tomato kalau suka,nak letak sayur2 lain cam capsicum pun boleh,mix vege ke..lepas tu parutkan cheese...picitkan mayonis kalau suka..sos cili..pastu bakar sehingga keju cair,dalam 5-10 jer.guna api atas bawah..mudah,kan?

Ni bahan2 yang aku gunakan.. kalau nak rasa masam sket,perah je limau kasturi atau lemon. Pastu kalau suka rasa mayonis lebih,tambah laa mayonis lagi ye..ala,ikut tekak masing2 je..takde orang marah

Sedia untuk dihidangkan..kanan tu guna keju mozarella,kiri guna kepingan keju aje...dua2 best!

Monday, June 27, 2011

4 Parcels Kiriman Rakan Bloggers

Alhamdulillah,hari ni masih bernafas..entri lemau, alasan standard la kalo masuk belog aku ni..tenet tak berapa lancar pernafasannya..hari ni banyak koma dari sedar. Koma pulak bukan dua tiga minit,mau berpuluh minit hingga berejam juga nunggu ada network balik..pehh,berkobar2 aku nak curang ke berok eko pendek kaler merah atau kuning lak..sibbaik masa call celcom careline 2 hari lepas dia kata gangguan adalah sehingga hujung minggu ni aje.. tengok la nanti camne kan..kalo masih sama juga,kecurangan mungkin akan berlaku.ahak..

Ni haa..kira2 hampir kul 11 tadi ada panggilan dari pejabat pos. Ada bungkusan katanya. 4 ketul pulak tu.. ooo..4,ok2..aku jangka laa yang parcel dari si polan dan si polan laa tu dah sampai..kalau guna pos biasa ke sini dalam masa 2 minggu tu sampai,poslaju dalam masa seminggu gitu la..kadang2 orang pos hari isnin hari khamis dah sampai. Jadi kalau ada kawan2 bagitau ada pos barang tu,aku leh agak barang dia yang sampai laa kan..hihi..

Tapi hanya 3 jangkaanku yang betul,satu lagi meleset,yang ku jangka dari si polan rupanya dari si polong adik dari utara nun..haihh,tersurprise ah kakk..hikhik..saje taww adik sorang nii..*intonasi ngengade sambil cubit lengan adik tu ;P

Nih laa 4 parcels yang tiba serentak hari ni..seronok kemain...anak2 cam biasa,tumpang sekaki seronok ler..si kakak paling excited tolong bukak..hehe..

Kalau tak tunjuk isi dalam nanti korang berkobar2 nak tau cam sebelum ni kan..meh tunjuk sket..tapi ni bukan nak menunjuk2 yer,tapi saja berkongsi kegembiraan dan nak tepek untuk kenang2an di hari tua..tapi nama pengirim tak dapat disertakan untuk kebaikan bersama..hehee..yang penting keikhlasan pengirim amat2 ku hargai..sungguh terharu tau tengok barang2 kiriman dari teman2 semua. Walaupun hanya kenal di alam maya,tapi keramahan mereka buat kita macam teman lama je..tsskk tskk T_T

Nih laa kiriman dari akak di K.L, yang tu akak dari KL gak,yang nun dari Ganu,yang tu dari Penang..
haaa..leh agak yer dari siapa?Syhhh..hihi

Dapat bekalan kopok ikan,lom rasa lagi ni..kopok ikan stok aritu kebetulan baru abis2 hari lepas.hee..pastu dapat FM lagi.. ada teh spesel dari cameron yang sedap perisa lemon n stoberi,dapat hadiah besday lak tu..pastu dapat serunding daging(sedap tuuu..) dan perfumes(siap set untuk cik hubby lagi) hadiah besday pakej ni..hehe..
Pastu dapat rempah ratus,cajun pun ada,ice cube mould,silicone mould(wehh,kaler biruuu memancor2 mate ahkakk jap!!) ..semua best!

Apa yang mampu dikatakan, terima kasih banyak2 buat pengirim2 barang2 ni semua..semoga hidup kalian dirahmati Allah,semakin dimurahkan rezeki dan semoga kita berkesempatan jua bertemu di alam realiti nanti.. macam nak terbang semenanjung je peluk sorang2..hehe..

Hermm..pasnih nak bancuh teh lemon n goreng kopok ikan tu..pastu nak buat puding guna mould baru sesambil ngukus pulut nak buat pulut panggang inti serunding daging. ecece...kemain verangan..tengok la nanti kalau aku serajin itu..hihi

Saturday, June 25, 2011

Kucing Dan Kuih Ini..ada persamaannya.

Selamat pagi Sabtu.. untuk sesi memanaskan jari sebab kemalasan mengentri..hari ini aku kembali dengan entri terkini walaupun dengan cerita basi..hahaha..
Sebentar tadi signal GSM kuar,takleh connect langsung. Ni ada gprs boleh laa bertenet..kalau muncul 3g kang lagi best!

Oh! nak tarik sekali jari Ryo yang liat nak ngentri semenjak balik dari Korea tempoh hari dengan menayang 'anak kesayangan' dia ni haaa..Kalau tak silap aku Ryo masih menantikan kehadiran 200 followers untuk memulakan Giveaway dia yang pertama..hadiahnya masih menjadi rahsia..aku cadangkan dia bagi hadiah best2 jer pastu bagi je kakak dia ni menang..kan senang citer..ahahak..


Oklah,cerita pasal kucing. Dah lama aku tak cerita pasal kucing semenjak kitorang kat umah ni tak berkucing dah. Pastu ada gak banglong request nak bela hamster..macam2 laa alasan aku bagi,dari dia tak pandai bela/urus jugak kang sehingga sian kat zhariff nanti abis dia gigit hamster tu..semua bulu2 dia telan..agak sadis juga laa alasan aku last tu tapi itulah yang paling dia terima..hehe...sayang adik,rela berkorban..ahak. Nanti zhariff dah besa sikit mesti ada permintaan ulangan..ntah apa pulak alasan aku nanti kan..hehe

Berbalik kepada kucing ni,ni adalah buah hati Ryo,masa baru sampai rumah aritu..kebetulan masa tu kitorang ada kat kampung,tu yang sempat tembak kucing gambar kucing ni haa...sekarang ni mesti dah besa sikit..gamba ni awal bulan mei aritu..

Sekarang ni masa Ryo keja kucing ni dijaga oleh cat sitter iaitu adik pompuan aku yang sorang tu..Haza namanya..Gaji sebulan untuk jaga kucing ni aje semasa Ryo gi keje adalah Rm850 tak termasuk elaun makanan dan penginapan percuma yang disediakan oleh tuan punya kucing. Tapi itu cuma angan2 Haza aje laa kot..hakhak..baik jaga kucen jelaa kalo gaji gitu kan.. takpe,tolong abang ko. Nanti dia blanje rojak+ ais kacang once/week..kan Ryo?ngeee

Kucing ni dah ada nama..MOCHI..agak2 kucing jantan ke betina nama gini ? Cuba korang teka kucin ni jate ke tino?hihi..

Alololo..sanggup pencinta kucen ni beli kucen kan..aku tak pernah lagi beli kucen,kucing kutip tu jugak kitorang amik kalo nak pelihara..sian kat diekor..(nak sebut diorang,tapi bukan orang)

Mata pun tak nampak sangat..hihi..

So apa persamaan kucing atas dengan kuih kat bawah ni?? Haha...
Persamaannya yang ketara mungkin dari segi kegebuannya,kan??

Satu lagi,persamaannya adalah namanya..Kuih ni pun nama MOCHI jugak..hikhik..

Kuih ni bukan aku buat,i beli jer okey..apa barang nak buat sendiri kan..(padahal tak reti buat..hakhak)
sebelum ni pernah tengok resepi jer..setakat tengok jelah,malas nak buat..lagi2 part menginti tu..ngehee..tapi insyaallah,nanti2 nak try buat gak la..insyaallah..insyaallah..*ala2 maher zain

Masa gi bintulu aritu sempat laa merasa kuih orang jepun ni haa..dia cam kuih koci gitu. Yang purple inti kacang merah,yang hijau inti kacang tanah goreng(tanpa minyak) + gula. Yang luar tu tepung beras(ke pulut) bukan gula halus ye.

Sedap..lembut,memang sebijik la cam kuih koci kann..nama pun dekat2. Cuma tak berminyak la..eh?kuih koci berminyak ke?lupa lak..haha..hilang ingatan ke apa ni.
Aku suke lak makan...anak2 tak pandang..sibbaik cik abang suka gak..
Korang pernah makan tak kuih ni?

Jadi itulah persamaan kucing n kuih yang terbabit..hee..

Thursday, June 23, 2011

Kisah Kek Birthday Semalam..

Dah nak tengah malam baru ngupdate.dasyat gak kebizian dan kemalasan dan kegeraman(ngan broadband) arini.hee..
Takpelah,amik tarikh je kan..malas nak buat entri berjadual.

Sebenarnya masa besday aku tu aku awal2 dah bagitau kat incik suami,takyah beli kek laa ekk...sebab every year dier memang tak miss nak belikan kek..selalunya tempah dulu laa pastu of coz dier tempah yang topping kaler biru kan..
Teringat last year,dia tempah kaler biru ntah camner baker tu buat kaler pink pulak..pastu nak bentuk love dia buat bentuk bulat jer..nak tuka tempahan dah tak sempat masa tu..nasib badan laa kan dapat kek pink..huu..

Tahun ni aku betul2 tak harapkan apa2*cam budak baik je bunyinya kan...haha..sebab apa,aku tahu dia amat bizi yang sangat2 sekarang ni dengan kerjanya..
Tapi macam kita sedia maklum laa kalau budak2,takde kek bukan besday kannn..jadi aku godek2 gak laa satu kek simple tu...lama ia menunggu masa nak dideko sebab pikir lama nak deko buh apa kat atas..haha..nak buh daun sup,hirisan cili n bawang macam tak sesuai lak kann....

Dipendekkan cerita,tup2 petang tu dia sanggup pecut gi bandar semata2 nak beli kek n satay(ni request besday gurl sebelum besday aritu..ahak..tak sangka termakbul jua..
Orang jual satay tu pun petang baru ada..huhuuu...terharu ku terharu.. Terima kasih laa buat suamiku yang bersusah payah walaupun masa berlari2 anak mengejarnya..malam tadi pun ada hal lain lagi . Terima kasih buat suami n anak2 juga yang meluangkan masa bersama..itulah yang paling berharga sekali..
Hadiah tu biarlah rahsia..gegege...

Meh tengok kek besday kedai mari ni..kek yang aku buat tu cam segan lak nak interprem.ngahaha..

dia carik last minute,x tempah pun...cari kaler biru xde,dapat tulisan kaler biru pun jadi laa kan..hee

Kek coklat span biasa jer..tapi anak2 suka pulak..ni deko simple2 gini sure senang nak buat kan...cam parut coklat jer atas krim tu..hehe..senang konon...cer buat tengok<-cakap kat diri sendiri..

Ni sate daging..tertunailah hasrat di hati..sate ayam tak ter'snap' close up lak..


Banyak benda aku nak cerita sebenarnya..tapi mata ngantuk. Tenet ni line kejap ok,kejap tak ok,sebelum tak ok baik aku publish siap2..ehee..

Wednesday, June 22, 2011

Syukur..Usia Berganjak Lagi..!

Hari ini 22.06.2011 adalah tarikh ulangtahun kelahiran aku yang ke 31..Syukur alhamdulillah..sampai juga ke angka ini..Bersyukur kerana diberikanNya usia panjang,kesihatan yang baik dan kebahagiaan seadanya.

Terima kasih buat arwah Bonda tercinta,Niadah Sahari yang telah melahirkan aku ke dunia ni..segala pengorbananmu pasti tidak terbalas..semoga dia tenang dan berada di kalangan orang yang disayangi Allah di 'sana'..
Terima kasih juga buat Ayahanda tersayang,Hj Tahir Hj Amit atas segala pengorbananmu menjaga anakmu ini..apatah lagi setelah ketiadaan ibu tercinta..Semoga ayahanda dikurniakan kesihatan yang terbaik sepanjang hayat dan dipanjangkan usia..aminnn..

Suami dan anak2 yang wish pagi2..terima kasih sangat2..sayang sayang kamu semua!!
Buat kawan2 Blogger dan bukan blogger,yang wish melalui hp(sms),call, di dunia cyber,dunia nyata..(tq jugak kat FB yg suka remind besday friends kan),ucapan dan doa amat2 dihargai..semoga dimakbulkanNya..
Kat FB tu walaupun ada yang tak kenal,wish jugak kan..Tq2..hehe

Yang sanggup nak tunggu 12 malam tadi(tapi tak tertunggu gak.ekeke..)Tq2..Buat yang susah2 cari kad cyber,bunga cyber..alala...amat terharu ni. Pulak tu sanggup gigih carik tengah2 malam n awal pagi haa..hihi.. nak tepek sebahagian dari kad yang dapat tengah malam tadi dan pagi ni.


Kad awal sekali,dapat dari Noorsha,angkut dari FB nih..tq sha. Ni geng sengal boleh tahan ni,terer amik gamba n mengecurkan liur korang..tak caya gi blog dia.hee..eh promote blog besan lak..hahak

Ucapan Noorsha:SELAMAT HARI LAHIR istimewa buat sahabatku a.k.a bakal besanku HaSuriah Tahir.... Semoga panjang usia, murah rezeki, hidup penuh keberkatan & kasih sayang ke akhir hayat.....Meh nak hugs sket... muahh!~.... kek besday kaler biru seslice yer... hihihih


Kak Nor susah2 carik kedai bunga yang masih bukak tengah malam semata2 cari bunga ni haa..sibbaik ada ye kak..ekeke...Sapa tak kenal kak nor kan,yang suka cubit2 garam tu..banyak menu sedap n foto gambar menarik..femes tuu..siap masuk Jelita.

Ucapan kak Nor:Sue pecinta biru.. pkl 12 tepat akak wish ni ha... happy birthday.. semoga panjang umur yg berkat, murah rezeki yg halal, bahagia dgn anak2 dan suami terchenta.. diberikan kesihatan yg baik, semoga menjadi isteri solehah dan ibu yg penyayang ya.. amiin... luv u always tau.. kek dah bagi kan.. :)


Yang bunga sekuntum ni dari Kak Rosaliza..yang terharunya akak siap buat entri khas kat blog dia..kak rosaliza suka kongsi resepi gak dan penyokong kuat blog nih..hehe..sebab apa aku kata penyokong kuat,dia kalo aku tak update mesti dia perasan nape tak update,tenet prob ke,bz ke?hikhik..prihatin sungguh kak liza nih!

Ucapan dari kak Rosaliza:Selamat hari lahir buat HASUE, semoga tahun ini akan lebih bermakna dari tahun lalu. Akk doakan semoga Sue sentiasa bahagia disamping keluarga tersayang dan sentiasa di lindungi Allah selalu dan di murahkan lagi rezeki


Nih pulak kek biru comel dari adik lelaki aku,Ryo yang perasan comel suka masak2 gak..pun buat n3 khas nih...mekasih2..selain suka masak2,dia suka merayau2 gi negara/negeri orang.. masa ni laa ko nak merayau ye bro..ko ada 4,5 anak sok merayap kat umah jela..ahahak.. ni baru balik dari Korea terus malas ngupdate blog ye..ececeh..macam nak sekeh jer ko pegi Korea tak habaq awai.hihi..takpe laa,sebab ko ada nak bagi surprise kan,aku maafkan!*perasan je orang nk bg surprise.. :P



Kad comel ni daripada Tun_Telani,seorang pengembara(hehe...) di sarawak ni ha...Tun ni sekarang kan dah terer masak2 tu..leh terjah blog dia untuk pelbagai menu yer.Tq tun cayang..atas kad dan ucapan..suke akak tau! Ada jodoh nanti kite dating yer..hihi..


Kad anggun ni pulak daripada kak Naz , orang nogori ni..hehe.. kak naz ni pun rakan sembang kat Fb selain rakan blogging main masak2 gak..selain tu rakan tenet mengong gak..hehe..Tq kak naz susah2 transform kain biru jadi ukiran bunga ni ha..hehe..semoga persahabatan kita tetap kekal ke akhir hayat ye kak..

Terima kasih buat semua sekali yer..nanti kalau berkesempatan aku update lg..yang tak buh sini jangan kecik ati lak ye..amat menghargai semua ucapan ni.. :)
wish kat FB lak insyaallah akan reply satu2 kalau tenet masih ok.ngee..

Cam ada persamaan je kaler kad dan bunga mereka bagi ni kan..ahahak..i loikeeee berry2 much!!

Tuesday, June 21, 2011

Zhariff:Ke Mana Tumpahnya Kuah..

Semalam seperti bercuti dari berblogging..ada aktiviti yang membuat aku sibuk dan terpaksa berpeluh..diulangi,terpaksa.haha..
Sibbaik laa semuanya dah settle..hari ni boleh laa ngadap lappy kerap seperti biasa..untuk pengetahuan,lappy aku nih on je hampir setiap masa. Kalau dier letih kan dier pandai laa tido sendiri..pastu tenet aku memang connect je manjang..tapi tengok dengan kelajuan je la,kan. Kalau error manjang tu memang malas aje nak ngadap lama2..kalau laju ni laju jugak aku merempit..

Oh ye,sempena hari bapa 19hb Jun baru2 ni,saja je nak tepek gambar ayahanda n ayahanda anak2 aku nih..hehe..
Gambar di bawah ni gambar ayahanda aku masa mereka datang berambeh ke sini aritu.. kitorang jalan2 sampai ke Daro nun..melewati Oya, Matu..baru sampai Daro..melewati simpang Tanjung Manis.. jauh jugak laa rasanya sebab sepanjang jalan banyak nengok kelapa sawit dan hutan2 kan.hehe


Ni ,masa atas feri nak nyeberang sungai ke Daro. Besar sungainya.. Nampak tak persamaan kat gambar zhariff n datuknya(kitorg biasa laki ke pompuan tetap panggil nenek gak..)

Tuuu..tengok kamera..kata datuk zhariff...tapi zhariff tengok datuk lak.hehe.


Agak2 dari mata zhariff dapat keturunan mata cepet nih?hehehe...

Zhariff posing ala2 model..hahak..

Selamat hari bapa buat 'Apak' tersayang...terima kasih atas segala pengorbananmu ayahanda..bukan senang membesarkan anak2 yang ramai dan apatah lagi setelah ketiadaan bonda tercinta..tidak terbalas segala pengorbananmu hanya doa dari anak2 agar dirimu mendapat yang terbaik di dunia dan akhirat..aminn... sebak lak rasa nih.huu


Yang gambar bawah ni ayahanda zhariff bersama abanglongnya..

Ni nak paksa zhariff pakai spek..tapi dier kan aktif,goyang sana sini..nak pasang pun susah..hehe

Siap sorang pegang,sorang pasang..sabo jela zhariff ngan diorang nih..

Ok,berjaya..pose sket..

Tangan zhariff tak berhenti bergerak..cam wiper jek.

Selamat hari bapa juga buat suamiku tercinta..terima kasih menjadi seorang ayah yang terbaik kepada anak2..semoga kita dapat membesarkan anak2 menjadi anak yang terbaik dunia akhirat..aminn

Sunday, June 19, 2011

Alhamdulillah..Rezeki

Semalam,i call you,you tak answer kami tiba sekali lagi di Bintulu Sarawak nih.. saja gatai nak kuar umah..a.k.a cuti2 laa masak2 kan..menginap semalam kat hotel yang biasa2 aje,tak femes pun janji ada wifi..hoho..pastu cam satu kelaziman lak anak2 nih kalo duk hotel kan suka lompat2 atas tilam..maklum ler,kat umah dilarang berbuat demikian.ehee..

Sebenarnya petang semalam n hari ni cik abang tuh ada seminar/bengkel fotografi..baru nak belajar dari asas2 gitu..nanti leh laa aku cedok ilmu dari dia lak..aku nak join takleh lak kan..mana nak letak handbag yang pandai nangis ni kang..hehe..insyaallah petang ni juga kitorang berangkat balik ke rumah..

Oklah,berbalik kepada tajuk di atas..syukur atas rezeki yang dimurahkanNya..
Nak ucapkan terima kasih kepada dua orang wanita malaysia merangkap rakan blogger yang baik hati telah kirimkan parcels ni untuk aku..kenal mereka ni di dunia blog juga berjangkit ke dunia FB..

Sebenarnya bungkusan2 ni tak sampai serentak..tapi tak nyempat2 nak update..aku updatekan jelah sekali.hehe

Ni parcel pertama aku terima dari seorang kakak yang baik ati..mudah2an makin murah rezekinya dan dipermudahkan kerja2 n aktiviti yang dia aktif buat sekarang..tak sabar nak tengok hasil kerjanya..Terima kasih kak..lebiuu!

Si kakak tu sibuk gak nak jadik model..dah jadi kelaziman jer budak2 ni kalau ada parcel,diorang yang lagi excited nak bukak..yela,cam buka hadiah kan..hihi

Parcel ke dua ni aku terima Khamis baru2 ni..dari seorang adik blogger nih..katanya tanda penghargaan peribadi dari dia..alahai,terharu sangat2 bila orang hargai sampai macam ni.. segala ilmu tu tak banyak pun kadang2 berguna bagi yang memerlukan,kan?

Sebenarnya terus terang bagitau, aku bukan laa harap orang hargai sangat..cuma bila ada yang buat gini..memang kite automatik jer terharu..hehe..terima kasih kat adik tu.. terkejut akak ingatkan nama sapaa laa kan..nama blogger dia lain,nama fb lain nama sebenar pun lain..sebab tu aku blur je tengok nama pengirim aritu..saspen tahap power ranger nak bersalin.

Isi perut parcel tu macam biasa ,ke dapur juga tujunya..jadi bila dah guna nanti aku updatekan lagi..hehe..terima kasih lagi sekali buat mereka.. :)

Saturday, June 18, 2011

Umai Ikan Sarawak

Ni kali ke berapa dah tayang umai ikan kan..
Tak kisah laa,janji aku bahagia.. gambar lain2,sebab menu ulangtayang..Kali ni nak tunjuk lagi sebab yang ni kakak aku buat masa diorang lepak queen kat umah ni aritu..isi ikan tu macam biasa kalau duk area Mukah ni tak payah susah2 potong sendiri kalau korang malas cam aku kan,pergi jer pasar ikan tu,beli je siap2 dah hiris dalam bekas dalam 100g ke 200g lupa lak,rm10 hengget jer. Tapi kalau malas nak belanja lebih n rajin nak hiris isi ikan sendiri buleh laa beli ikan segar2 kat pasar tu..maklum la,ni kan makanan tradisi orang melanau yang memang ramai kat sini..

Pada tekak aku la kalau buat umai ni memang best guna ikan yang kuning2 oren tu..aku ni tak hafal nama ikan..ada yang nipis2 jenis tulang halus tu..memang sedap buat umai.. selain tu yang femes dibuat umai ni adalah ikan putih jenis yang nipis gak,ikan tenggiri pun ada,ikan merah,ikan yu pun ade...pendek kata apa je jenis ikan laa kot..ikut selera masing2.

Pada pendapat aku bagi korang yang baru belajar nak menjamah umai ni,baik guna resepi yang bahan2nya ditumbuk gini dan sebahagiannya dihiris...boleh rujuk gak kat dapur DayangJack..guna bahan secukupnya,memang masak je ikan tu..harus laa guna ikan segar kan..
Kalau agak2 dah terer makan umai yang basic ni kan,leh laa guna bahan2 hiris je kalau malas nak tumbuk..kalau kira terrar tahap thrill lagi,cuba laa makan isi ikan cicah sambal je..perghh!korang yang tak pernah tengok sure kecut jer dengar orang makan ikan mentah cicah je kan!aku tak sampai tahap tu lagik laa..hehe.. Tapi kalau nelayan2 yang dah biasa tu macam kite makan rojak jer. Eh,sedap tuu...skali lagi,harus la guna ikan freshh! Potong dadu,pastu cicah sambal tu..bukan sambal belacan la,ada sambal khas dier..aku tak pernah try lagik

Kat pasar tu ada juga dijual sambalnya,untuk makan cicah gitu aje.Korang ada brani nak try?

Umai ni bila dah masak isi ikan tu dah putih dah..ia di'masak' dengan halia dan asam limau kasturi tu haa..korang jangan gentar..silap2 haribulan,rasa sekali mesti nak rasa lagi..jangan percaya cerita tahyul yang mengatakan umai ni adalah makanan mentah..kecuali korang pernah makan yang mentah..agaknya tukang buat tu suka yang rasa mentah2 lagi kot..hehe


Umai Ikan
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
100g isi kan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka

Cara2:
  1. Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
  2. Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
  3. *Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.
Rasa isi ikan yang segar,pedas-pedas dan masam2 menggambarkan rasa umai yang sedap!


P/s: Lepas ni nak gi tenet yang laju sket,malam ni nak blogwalking puas2..insyaallah.. terima kasih atas kunjungan kalian ye!

Friday, June 17, 2011

Wheatgrass Susu

Salam Jumaat.
Fuhh..lewat petang baru nak update blog!
Di samping terkedek2 merefresh page2 yang macam tak sedar diri tenet slow sampai bukak banyak sekali kan,aku hari ni membizikan diri dengan keja2 jarang aku buat,ada laa..barang sampai semalam..nak tunggu orang pasang,ntah bila kan..jadi kitorang godek2 sendiri..takpe la,tu tak penting..yang penting,ia tak siap2 lagi.haha..
Lepas nih nak main badminton jap..kuarkan peluh banyak2 sket..bakar lemak2 yang semakin bersukaria tu kan. Kang kalo dibiarkan kompom lemak2 tu mohon i.c nak jadi rakyat tetap dalam badan aku nih.ah!tak kuasa nak ternak lama2..makin lama makin beranak pinak lak nanti. huhu..
Lagipun leh tajamkan skill main badminton kan?Sapa nak challenge tengok?*ayat berlagak..padahal pukul pun tak berapa kena..kakaka

Dah letih2 tu,harus laa cari sesuatu untuk menyejukkan tekak..camne la nak cepat kurus kan..dah berpeluh2 nak pulak minum yang sejuk2 aje..
Lahai,kesian...minum air rumput lak yer..ehh..ni rumput bukan sebarang rumput,tapi rumput yang boleh minum punye..hikhik..

Kalo korang nak tahu, ini adalah antara minuman peberet aku semenjak aku diperkenalkan errm..5,6 tahun lepas dah kot..kat satu restoran tu. eh?korang tak nak tau ye tadi?takpe laa ek,aku dah terbagitau tuh..
Since tu memang tak sibuk nak buat sendiri...terasa nak minum je gi situ.. bila dah kena campak(pindah) jauh2 ni baru tercari2 camne ghupa wheatgrass ni kan..
Banyak brand jugak laa aku dah try termasuk yang botol siap2 nak minum dah tu..alah,tak sedap!*ayat eksen

Pastu beberapa bulan lepas aku jumpa brand yang aku guna sekarang nih..*cam ayat iklan pun ada kan..
kira kamikaze jelah beli kan,sebab suka2 nak try kot2 sedap..pernah beli perisa anggur memang best!
Bila dah try,alala...akuk sukak! sedappp..cam kat restoran dolu2 tu laa rasanya..pastu ikut suka je nak letak banyak mana pati wheatgrass+alfafa+pandan nih kan..

Cara buatnya cam biasa jer,buh pati wheatgrass tu,pastu buh susu sejat..pastu buh air dan ketulan ais..atau guna air sejuk siap2..ia sesuai dihidang sejuk..kalo suam2 panas kurang sket laa..ehe..

Rasa dier nih aku suke banget! Korang kalo aku nak datang umah siap2 laa air wheatgrass ni,aku tak tolak punya..ahahak..muke tak malu kan,mintak air kat umah orang..siap request lagik. Jangan layan sangat..kang diberi segelas,nak satu jug..
Tapi serius,aku suka air nih..kalo korang tak suke,sila buat2 suke..hehe..khasiat dier kalo tak silap aku laa..untuk sejukkan badan gitu..aku pun tak study sangat khasiat dier..korang leh laa google sendiri yer..tapi rasa dier memang best la ke tekak aku. eh,macam banyak sangat dah aku promot nih.heh.nak wat camne kan,dah best betul..kalo ada produk lebih best dari nih nanti aku update lagik.hee

Ni laa brand yang aku gunakan..so far ada yang sebelum ni iras2 gini gak botolnya tapi brand lain...cair je,harus letak banyak baru best..yang ni takyah letak gula dah..manisnya tak manis sangat..pekat gitu..kire berbaloi laa membeli...

Korang pernah try minum air wheatgrass ni tak?

Thursday, June 16, 2011

Resepi:Topping Donut Coklat Dan Susu

Ada pelbagai cara kita menikmati donut ni kan..kuih yang zaman berzaman disukai ramai dan setiap peringkat umur rata-rata menyukainya. Dari budak-budak sehingga mak bapak nenek budak pun suka.
Ada yang suka tanpa topping,ada yang suka disira pedas, ada yang suka biasa2 aje iaitu sira gula halus,tak kurang juga yang amat menyukai donut bersalut coklat.

Doh donut sendiri boleh dipelbagaikan menjadi kuih muih lain seperti burger malaysia, pau goreng dan banyak lagi sebenarnya..

Jika korang adalah orang yang belum pernah buat donut sendiri,harap beli jer..amatlah satu kerugian sebab sekarang ni dah banyakkkk resepi yang boleh korang cuba buat sendiri. Takut tak menjadi ye? itu satu pengalaman kan..jangan laa serik. Tak semua donut yang orang kata sedap tu menepati citarasa kita kan? Sebab tu kena cuba sendiri..kot2 kena selera ke?

Tapi kali ni aku bukan nak kongsikan resepi donut..sebab aku pun masih gemar gunakan resepi yang biasa aku guna..boleh klik SINI untuk resepi dan cara2 bergambar membuatnya. Alhamdulillah,ramai dah cuba buat n menjadi..terima kasih buat kalian.

Kalau kat umah nih,anak aku(banglong) suka jer suh buh topping coklat. Sekejap jer budak2 ni makan...
Jadi kite tengok camne aku buat topping coklat untuk donut..Sebenarnya aku pun tak tentu gak..kalo nak topping tu keras,tak payah laa letak whipping cream..kalo nak topping jenis leleh,letak laa ek. ikut selera masing2..

Topping Coklat
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

100g coklat masakan-dihiris/potong kecil2
1 sudu teh mentega/marjerin
1 sudu besar whipping cream
Chocolate rice secukupnya

Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler(panaskan bekas tahan panas di atas periuk yang berisi air),masukkan coklat ke dalam bekas tersebut dan cairkan(kacau dengan hand whisk).
  2. Masukkan mentega dan whipping cream dan kacau sehingga halus dan sebati. sedia untuk digunakan.Celupkan donut atas adunan coklat,taburkan coklat urai(chocolate rice) ..nak golek2kan kat atas permukaan coklat urai terus pun boleh..
Note:Kalau dah beku,boleh laa panaskan balik guna kaedah yang sama


Kalau malas wat topping coklat lak,aku lebih suka guna topping susu ni..memang tak nak dah guna gula semata2...kurang manis pun yer gak..sedap pun yer gak..

Topping Susu

Bahan2:
  • 1/2 cawan susu tepung-apa2 jenama,bagi ibu mengandung boleh je guna susu tepung untuk ibu mengandung,begitu juga untuk anak2..boleh guna susu tepung mereka. Kalau nak guna susu tepung kat bakery tu pun ok je..
  • 1/3 gula pasir
Cara2:
  1. Masukkan bahan di atas ke dalam pengisar bahan kering dan kisar sehingga halus.
  2. Tuangkan bahan kisar ini ke dalam bekas plastik,atau bekas bertutup..masukkan donut yang sudah suam ke dalamnya dan goncang. Donut akan tersalut lebih sebati berbanding digolek2 sahaja..

    Donut yang sedikit rangup lembut kat permukaannya, dan lembuttt gebus kat dalamnya..sedap je makan ngan topping susu nih..maksud aku best laa dari gula semata2.ehe..


    Kat bawah ni aku cuba buat donut frozen lak,nak buat donut frozen senang jer. Korang goreng sekejap,jangan sampai kekuningan pun..dah kering kat permukaan tu balikkan,kering jer,angkat..toskan..tunggu sejuk pastu masukkan dalam freezer.. dah nak goreng,keluarkan siap2 dulu..goreng ngan api perlahan jer..

    Ni yang dah siap2 dikeluarkan dari esbok..tinggal nak goreng jer

    Hasilnya..tetap gebus n lembut! Resepi yang sama di sini(klik) SELAMAT MENCUBA!


Wednesday, June 15, 2011

Double Chocolate Shake

Cubalah minuman sejuk yang amat sedap double sedap perisa coklat nih..resepi mudah ni dialihbahasa dari periplus mini cookbooks.
Bagi yang sedang berpuasa tu minta maaf laa yer..ni pun buat aritu..dan beberapa kali dah buat.hee..
Cuma yang amik gamba nih masa stok susu coklat tak berapa cukup,campurkan dengan susu segar biasa sket..tetap mantopppp.plus, aku wat susu tu separuh beku sebahagian daripadanya sebelum kisar dengan aiskrim..dah selalu buat takyah laa sukat2..hehe
Teringat dolu2 kat KFC ada minuman shake kan..sekarang dah takde..nape tah..wat sendiri jelah..

DOUBLE CHOCOLATE SHAKE
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Kisar 1 cawan(250ml) susu coklat sejuk bersama 4 scoop ice cream perisa coklat di dalam pengisar sehingga halus.
Tuangkan di dalam gelas dan hiaskan dengan coklat yang diparut.
Sedia untuk dinikmati..selamat mencuba!

Ahhhhh..nyaman jer lalu kat tekak di musim2 panas nih!masih terasa2 jer ni ha

Tuesday, June 14, 2011

Sate Ayam Mukah

Hari tu,masa gi bandar mukah sempat laa beli sate nih..sebenarnya dah pernah rasa sekali sebelum nih..sedap!tu yang beli lagi tu..cuma,kali nih takde sate daging..rasa kekurangan lak sebab biasa beli dua2 kan..sekali ngap ayam,pastu daging..bagi lemak2 berjoget2 laa sket dapat kawan baru..ehh...kalo diet atkins kan boleh makan satay kan..tapi takleh cicah laa kot..hoho..

Nak buat sendiri,rasa tak kuasa aku nak cucuk sendiri..ehee.. sate ni kalau cukup lama perapnya memang best!
Tahun lepas,masa mengandungkan zhariff tu ada skali tu aku teringin+ngengada nak makan sate...jadi bila gi pasar malam cari laa orang jual sate kan.. dapat lak tu..best! Yang tak bestnya,rasa tak sedap..daging liat..huwaa..sibbaik tak tercabut gigi masa tu..sabo jelaa kan,yang lebih sadis..kuah kacang dia pun hambar..perghh..complete satu pakej kat situ..huhuuu.. sapa suh malas wat sate kan..dah tau nak makan sangat,tak reti2 buat sendiri..adehh..

Moh ler layan gambar.. korang pun mesti dah kenyang..hehe

Sate ni memang best!daging ayamnya lembut,cukup perap..makan gitu pun dah best!

Ni kuah kacangnya..akukk sukakk!tak pekat sangat,tak cair sangat..

Jadi bila digandingkan..ermmmph!mabeless..
sate kajang pun aku boleh lupa dah rasanya..hehe..

Bila kali terakhir korang makan sate? ^_^