Thursday, June 16, 2011

Resepi:Topping Donut Coklat Dan Susu

Ada pelbagai cara kita menikmati donut ni kan..kuih yang zaman berzaman disukai ramai dan setiap peringkat umur rata-rata menyukainya. Dari budak-budak sehingga mak bapak nenek budak pun suka.
Ada yang suka tanpa topping,ada yang suka disira pedas, ada yang suka biasa2 aje iaitu sira gula halus,tak kurang juga yang amat menyukai donut bersalut coklat.

Doh donut sendiri boleh dipelbagaikan menjadi kuih muih lain seperti burger malaysia, pau goreng dan banyak lagi sebenarnya..

Jika korang adalah orang yang belum pernah buat donut sendiri,harap beli jer..amatlah satu kerugian sebab sekarang ni dah banyakkkk resepi yang boleh korang cuba buat sendiri. Takut tak menjadi ye? itu satu pengalaman kan..jangan laa serik. Tak semua donut yang orang kata sedap tu menepati citarasa kita kan? Sebab tu kena cuba sendiri..kot2 kena selera ke?

Tapi kali ni aku bukan nak kongsikan resepi donut..sebab aku pun masih gemar gunakan resepi yang biasa aku guna..boleh klik SINI untuk resepi dan cara2 bergambar membuatnya. Alhamdulillah,ramai dah cuba buat n menjadi..terima kasih buat kalian.

Kalau kat umah nih,anak aku(banglong) suka jer suh buh topping coklat. Sekejap jer budak2 ni makan...
Jadi kite tengok camne aku buat topping coklat untuk donut..Sebenarnya aku pun tak tentu gak..kalo nak topping tu keras,tak payah laa letak whipping cream..kalo nak topping jenis leleh,letak laa ek. ikut selera masing2..

Topping Coklat
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

100g coklat masakan-dihiris/potong kecil2
1 sudu teh mentega/marjerin
1 sudu besar whipping cream
Chocolate rice secukupnya

Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler(panaskan bekas tahan panas di atas periuk yang berisi air),masukkan coklat ke dalam bekas tersebut dan cairkan(kacau dengan hand whisk).
  2. Masukkan mentega dan whipping cream dan kacau sehingga halus dan sebati. sedia untuk digunakan.Celupkan donut atas adunan coklat,taburkan coklat urai(chocolate rice) ..nak golek2kan kat atas permukaan coklat urai terus pun boleh..
Note:Kalau dah beku,boleh laa panaskan balik guna kaedah yang sama


Kalau malas wat topping coklat lak,aku lebih suka guna topping susu ni..memang tak nak dah guna gula semata2...kurang manis pun yer gak..sedap pun yer gak..

Topping Susu

Bahan2:
  • 1/2 cawan susu tepung-apa2 jenama,bagi ibu mengandung boleh je guna susu tepung untuk ibu mengandung,begitu juga untuk anak2..boleh guna susu tepung mereka. Kalau nak guna susu tepung kat bakery tu pun ok je..
  • 1/3 gula pasir
Cara2:
  1. Masukkan bahan di atas ke dalam pengisar bahan kering dan kisar sehingga halus.
  2. Tuangkan bahan kisar ini ke dalam bekas plastik,atau bekas bertutup..masukkan donut yang sudah suam ke dalamnya dan goncang. Donut akan tersalut lebih sebati berbanding digolek2 sahaja..

    Donut yang sedikit rangup lembut kat permukaannya, dan lembuttt gebus kat dalamnya..sedap je makan ngan topping susu nih..maksud aku best laa dari gula semata2.ehe..


    Kat bawah ni aku cuba buat donut frozen lak,nak buat donut frozen senang jer. Korang goreng sekejap,jangan sampai kekuningan pun..dah kering kat permukaan tu balikkan,kering jer,angkat..toskan..tunggu sejuk pastu masukkan dalam freezer.. dah nak goreng,keluarkan siap2 dulu..goreng ngan api perlahan jer..

    Ni yang dah siap2 dikeluarkan dari esbok..tinggal nak goreng jer

    Hasilnya..tetap gebus n lembut! Resepi yang sama di sini(klik) SELAMAT MENCUBA!


25 comments:

  1. Donut pulak dah.. favorite nih... adusss lagik... posa ni...baru sekerat hari dah tak larat dah macam ni, blog kengkawan asyik tayang makan jer...

    ReplyDelete
  2. aku suka donut kau sue..
    memang best....
    ni klu nampak kat ain ngan daniel donut bertoppingkan coklat...
    compom aku kene buat..kikiki

    wehhhh..aku tak pernah try la donut bertoppingkan susu ni...
    mesti rasa lemak2 maniskan...
    aku angkat la sepingggan..

    ReplyDelete
  3. aboiii... sedapnya.. yg susu tu mmg tak pernah cuba.. nanti boleh lah akak cuba..

    btw TQ resepi light cheese cake tu mmg sedap sangat!

    ReplyDelete
  4. sy pun suka buat donut
    anak2 pun suka sgt makan donut
    nti bolehlah buat ngan topping sekali

    ReplyDelete
  5. mek.. ko guna cutter donut ye?aku fail la kalau guna cutter. best best donut ni..eh aku dah try makan ngan susu tepung gak pas ko cakap tu. sedap gak

    aku pun baru mendonat gak ni

    ReplyDelete
  6. Sue..

    ishhhishhhh....menduga betul ke-puasa-an ku ni hari..ishhh sodappp arrrr

    ReplyDelete
  7. ira tak pernah lagi makan donut topping susu ni...sedap ke?

    ReplyDelete
  8. Kak sue,tembam2 molek ajer kejadian donut akak nih..Geram,Eh xprnh lak salut ngan susu,slalu coklat n gula ajer..Nti nak try rcp akak lak la.

    ReplyDelete
  9. sedapnyer...terliur2 je rsanyer..dah la pebret ni..wt slu xjd gebu cmni..

    ReplyDelete
  10. assalam,
    donut nih sebab sgt masa dia hangat2.... bila2 masa boleh makan tp paling sedap time perut berkompang laa...

    ReplyDelete
  11. Slm sue..gebuss sgt donut tu, topping susu? first time dgr..mesti cuba len kali

    ReplyDelete
  12. @Erani Zuhran Mohd Nor
    Insyaallah,larat tu nanti..ni cubaan n godaan smata2..dah buat aritu dah.saja nak kongsi resepi n tips cara mudah nak menopping donut.kot2 ada yg x tau kan.hehe

    ReplyDelete
  13. eh.. jap jap.. "ada yang suka disira pedas".. donut ada sira pedas ke?? apasal tun x tau pun ni? jakun jap.. huhu...
    dh lama x wat donut. q donut ball tu pun x wat lg nih.. tun xpenah wat golek2 dlm susu tepung.. sedap ek? nnti nk try lah =)

    ReplyDelete
  14. hasue.. ita suka donut hasue.. cepat je kembang fateh nak makan pu cepat tak la lama nak memeram

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Sue

    Kamek paling suka donut disalut dengan susu tepung & gula ya...makan2 ya tutup mata jak malas nak ngenang kalori gik..tp herannya kamek sik berapa suka makan donut Big Apple...entahla..rasa nyeluak semcm jak...hehe

    ReplyDelete
  16. @Mas
    Tq mas kerana menyukainya..sama kot selera kite.heee..

    ko angkat pinggan kosong je watpe mas..dah abis nih,zaman jepun aritu dah..haha

    ReplyDelete
  17. @AZLITA AZIZ
    nanti akak leh try yer,bg kitorg kat umah ni mmg x layan dah yg gula halus je..rasa manis sangat lak..buh susu ni dier ada perisa n aroma lg gitu..

    terima kasih sudi cuba resepi light ciskek tu kak..td dah gi jenguk dapur akak cuma x smpt nk ngomen lg.hehe

    ReplyDelete
  18. @Sal Saari
    Anak2 mmg suke je makan donut nih..x mudah jemu,kan?lagi2 kalo buh topping ceklat.hehe

    ReplyDelete
  19. hasue.. hari ni ita buat light cheese cake tapi ita marblekan.. sorry ye menderhaka pada resepi.. minta izin ye

    ReplyDelete
  20. resepi donut lagi... sue mmg terbaekk, akk suka yg teramat, sbb mudah n mmg sah2 menjadi, dh lama tak buat yg bersalut susu tu. hari tu ada buat, masa sue rekemen kat akk tu , mmg sdp

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum sue...
    gebunya donut tu sue... comel jer akak tgk... pasti sedap nie kan... Irfan akak mesti suka nie kalau dpt 1... :)

    ReplyDelete
  22. sedapnya makan donut ketika masih panas, lembut sesangat.

    ReplyDelete
  23. Wahhhh! Baru nak try buat ni. Hehehe

    ReplyDelete
  24. Assalam sis..blh ka sis share resepi cara buat donut sis? 😊

    ReplyDelete
  25. Donut yg frozen tu,boleh tahan berapa lama....

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^