Sementara nak ngentri entri menu seterusnya,nak kongsikan gambar terung yang jarang2 didapati di pasar2..kan?ke aku jer jarang tengok atau tak pernah tengok kat pasar?heheee..
Sebenarnya terung nih makcik indon yang tanam.. biji benih pun dari sinun..saja nak kongsikan kat sini kot2 ada yang tak pernah tengok ke,kan..
Aku pun baru merasa jer terung yang putih nih..yang hijau tu pernah gak sebelum nih..dua2 sedap..yang putih tu rasanya lembut sikit dari terung biasa yang kaler ungu tuh..terung ungu pun ada 2 jenis kan..yang ungu gelap lebih sedap dari ungu terang tu..pada tekak aku la..
Tu belum lagi spesis terung bujur2 dan yang bulat2 tu..
Terung asam pun bulat2 gak.. sedap dicampur dalam masakan ikan..warnanya kuning bila sudah cukup tua/matang..memang femes je kat sarawak nih..kot2 takde gak kat semenanjung kan..terung tu memang masam dari terung biasa.. ;)
Kalau aku, nak aje namakan terung putih tu terung susu..hehe..apa2pun rasa terung nih kedua2nya sedap..dah siap dimasak pun semalam tapi tak amik gambo..sebab ada member2 cik abang lunch skali..tak sempat nak posing2kan..
terung ni sesuai masak pe ye? x pernah tengok plak yg rupe gini. terung hijau tu ada la.
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeleteterung ni sesuai masak seperti terung2 lain..tapi sebab dier lebih lembut memang best je kalo nak bakar..atau grill kan..yg hijau tu ada kat sana ye?kat sini jrg2 lak..hehe
tak pernah jumpa...
ReplyDeleteakk pun x perasan la sue ada ke tidak terung ni kat psr sini, asyik beli n tgk yg ungu je hehehe..msk apa ari ni
ReplyDeleteKak sue,sy pernahnmpkterung gini,kalo yg bulat warna putih pong byk gak kat sini..Tapi sy xpandai mkn terung lah,huhu..Sejak khwin baru sekali dua jer pernah beli,tuh pong letak lam dalca..
ReplyDeletemcm pernah ku lihatt, tp di mana ya??? hehe.. byk terung hijau je.. kene ronda2 tamu bintulu nih, kot2 ada sesat terung albino nih. hehe
ReplyDeletePehh.. tak pernah jumpa lagi ni. Selalu saya masak yang kaler purple jer. Saya lebih prefer yang kaler purple sebab warna dia menarik dan nampak cam sedap jer. Hihi.. padahal lepas masak sama jer rasa kan..
ReplyDeleteAs salam HaSue,
ReplyDeleteTerung yg hijau tu ada jual kat pasar tp yg putih tu agk pyh nk jmpa. Kira mcm rare species kat Malaysia ni..hehe..
hijau ada jumpa di kelantan.mak belajar dgn org thai cara masaknya, buang kulit, potong nipis2 1cm tebal, pastu celup telur + sedikit garam, goreng.cicah sambal belacan, makan ngn nasik.maveles!
ReplyDelete