Tuesday, May 3, 2011

Jom Makan Kerepek Pisang Munger2

Meh makan kerepek pisang mehh..
Sebenarnya aku nak update mende lain tapi tak ter hapdate gak atas sebab2 teknikal n tak berapa nak teknikal yang sukar dielakkan..hehee..
Dah petang nih sesuai laa pulak nak update snek2 atau dessert jer kan.. ;)

Apa2pun best jer ngunyah kerepek pisang nih ha..kruk krak kruk krak jer kann..rangup gitu.. Kali nih aku guna pisang tanduk..beli semalam tepi jalan dalam perjalanan balik dari kampung.. beli tu bukan sebiji dua,tapi setandan..haha..maklum ler murah aje..rm2 sekilo..ngee..boleh laa makan kerepek pisang sampai lebam..! :D

Aku guna kaedah mudah aje nak buat kerepek nih..masih tertunggu2 juga orang yang nak kongsi resepi kerepek pisang sira madu nih..ke sira gula yang melekit kering tu ek..aku rasa madu laa..korang rasa?pisang?lain aku tanya lain korang jawab..heh.

Kerepek Pisang
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
  • Pisang tanduk matang/belum masak
  • Garam
  • Gula
  • Minyak yang banyak untuk menggoreng

Cara2:
  1. Kupas kulit pisang dan rendam seketika dalam air garam. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Lap pisang menggunakan kitchen paper hingga kering dan sagat terus ke dalam kuali
  3. Masukkan sediki garam ke dalam kuali dan goreng pisang sehingga kekuningan. Kacau2 sedikit jika perlu
  4. Toskan dan sejukkan sebentar.. Boleh dihidangkan begitu sahaja atau tabur gula halus jika suka.. Simpan di dalam bekas kedap udara untuk kerangupan berpanjangan

Biasa bulat2 gitu jer kan..kali nih kite buat munger2 la pulak ek..hehe kalau yang buat bisnes tu leh laa buat gini untuk menarik pelanggan.. :D

Sedap di makan begitu sahaja atau buh sedikit gula halus..cam donut gituu...sedapp!

23 comments:

  1. Assalam sue..kerepek pisang tanduk sekilo..kalo beli tu mesti mahal.

    Rajinnya buat kerepek, murah la pulak pisang tu, agaknya yg belum masak kut dpt murah gitu

    ReplyDelete
  2. murahnye sekilo 2 hengget, beli x utk aku sekali? ehehe.. eh, camne wat mentuk munge2 tu..cer citer cer citer

    ReplyDelete
  3. sue...bestnya kerepek pisang....
    aku suka yg ditabur gula tu...
    meh sebalang...he..he..

    ReplyDelete
  4. @Kak Rosaliza
    w'kumsalam..tu laa kak..aritu nmpk kat satu bakery jual kerepek pisang nih..berapa keping je sepeket tu dah rm1.70..mmg x berbaloi ler..hehe..wat sendiri nih mmg puas ati je mkn kan.

    Pisang lom masak mmg murah sket kot..

    ReplyDelete
  5. Sue....

    Macam ada teropong je kat rumah sue eek....kak cek pun tgh makan kerepek pisang ni...kat luar hujan renyai2...dok depan tv...krup..krap leka makan...tapi Jusco mari kerepek pisang ni....

    Rajin tul adik kak cek sorang ni...ada munger2 lagi...he he...bak sebalang anto kat kak cek...:)

    ReplyDelete
  6. @nOOrsha
    murah kan kan..?utk ko amik kulit pisang aje udah..haha..

    cara nak wat bentuk munger tuh guna pengupas yg sedia berbentuk bergerigi tuh jer mek..cam pemotong agar2 rupe dier..ade 2 mata..sebelah halus biasa jer..sebelah bergerigi..tu yg terbentuk munger2 tuh..hehe..ko leh imejin x nih?

    ReplyDelete
  7. @Mas
    mas..ko kan ade jer stok pisang kat umah kannn..jadi ko mesti rajin jer nk buat kannn..xde pisang matang..ko bedal jer pisang masak..hahah

    ReplyDelete
  8. @cik cek
    hahaha..ader kak ader..teropong micro nih..nmpk jer kak cek ngunyah kerepek pisang sesambil duduk atas kusi td..tu yg gi buat gak tuh..hihi..

    lor..kate dah ade jusco mari..ngapanya nk mintak lg..pos laa ke sini yg jusco tu..mesti lg sedap..heee

    ReplyDelete
  9. ha... kak rose pun sedang mengunyah kerepek pisang tanduk... tp bli punyala...kalau balik kg mesti bli ni... sedap. krup krap!

    ReplyDelete
  10. best dh tu..mntk sikit nk cicah nge madu je la..hehe

    ReplyDelete
  11. wow..!! cantiknya kerepek pisang tanduk hasue nih.. siap munger2 lagi.. maklong pun ada buat jugak hari tu.. tapi mulat je.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. wahhhh...nak order sebalang..nak yang ada gula tu wat kunyah2..krup krap..krup krap....

    ReplyDelete
  13. wahhhh...nak order sebalang..nak yang ada gula tu wat kunyah2..krup krap..krup krap....

    ReplyDelete
  14. Pandainya Sue buat kerepek pisang. Saya pun suka gak kerepek ni tapi yang takde gula punya. Sedaaapp ;)

    Terima kasih sudi datang dan beri komen. Saya sgt menghargainya...;)

    ReplyDelete
  15. sue,camne leh jd blekuk2 pisang tu eyh..comey!

    ReplyDelete
  16. sue--
    johor hujan..
    layan kerepek time gini.. harus hilang dietku..hahhahah



    PS; layan kerepek.. tak sedar 1 balang boleh ku habiskan

    ReplyDelete
  17. Sue..
    Nak..nak..sue.. Cepat layangkan kepek mu itu macam piring terbang.. Akak tunggu ni..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum sue..
    rajiiin nyaa buat kerepek pisang sendiri.. wah!! pasti sedap kan sue... nak ckit.. hehehe

    ReplyDelete
  19. bila masa pulak pisang tanduk berbunga...

    ReplyDelete
  20. kerepek umunge sebalang..besh tu tmbah lak kalau dapat mkan pree ngee

    ReplyDelete
  21. salam hasue - cantik nya kerepek pisang bunga2 tu...:)

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^