Assalamualaikum..
Selamat hari guru buat semua guru-guru seluruh Malaysia..
Buat semua guru2 yang pernah mengajar saya dulu..terima kasih cikgu..jasamu ku kenang..hanya Allah yang mampu membalasnya.. :)
Tak nak banyak celoteh,Isnin baru terupdate blog nih...banyak entri tertangguh..aritu blogger.com upgrade sistem..dah ok,tenet lak lembap ngalahkan kuye2 nak beranak..sampai ke hari ni..harap tak berpanjangan ler..
Jom lah layan gambar2 kenangan kek coklat yang sedap nih..tinggal kenangan jer sebab dah buat minggu lepas..
Adunan resepi kali nih bersaiz lebih besar..sesuai untuk loyang 8"x8".. saiz yang sangat sesuai untuk sambutan apa2pun..untuk saiz biasa,sila rujuk resepi asal..serbuk koko buh 1/3 cawan aje yer..
Aritu Ryo pun ada buat versi coklat nih..gi selongkar dapur beliau kat sinun(klik)
Chocolate Slice Cheese Cake
Resepi asal;Onigiri@Ros
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
• 6 keping slice cheese
• 400 ml susu segar perisa coklat
• 100 gram butter atau marjerin
• 100 gram tepung gandum
• 95 gram gula
• 4 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila
-1/2 cawan serbuk koko
-coklat emulco(optional)
Cara-cara
1. Masukkan susu segar perisa coklat dalam periuk. Koyak-koyakkan slice cheese tadi kecil-kecil dan panaskan dengan api yang kecil sehingga kepingan keju cair. Masukkan serbuk koko dan kacau sentiasa menggunakan hand whisk
2. Masukkan butter dan kacau hingga larut,tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
4. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
5. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
6. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
7. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
weh..kuyer2 branak ke bertelor Sue? aku tgh kompius jap..hehehe..
ReplyDeleteGebus nampak keknya hasue.. Yum yum
ReplyDeleteAssalamulaikum HaSue
ReplyDeleteSelamat Hari2 menjadi penunGURUmah ya. Sue. hehehe. Lama nya tak tengok sue buat kek, haa.. ni kek banyak sedap wooo. siap ada topping lagi, rajin nya mek sue ni..sukaaaa!
@Anna Qawina
ReplyDeletekura-kura bertelur laa annaa...kuye2 nih spesis beranak..ahaha..
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletelama tak nampak ita..selamat hari guru yea.. mmg gebu je kek nih...sebenarnya lembut n moist sgt..kat gambar tu x nampak lak ke'moist'an kek tu
wahh.. tun rasa kan, resepi nih dh berkulat dlm tun nyer list queue.. tak buat2 lagi.. hehe..nk gi tumpang makan dulu utk dpt aura R nk wat pun xleh.. ni pesal wat last week br tunjuk nih?? nk menapau pun xleh.. marah betul kt beruk yg dh tukar jd kura2 ni.. siap beranak lagi.. ish ish ish.. pasni wat sup baby kura2.. hihi
ReplyDeleteehem kak! amboiiiiiiii ni dah terlebih rajin niiiii, baik2 togel kek tu akak kasikan dia baju hihihi.... lamaaaaaaaaa tak buat kek ni.. mintak akak buatkan jerlah! wakakaka...
ReplyDeleteSedapnya..ira mmg mudah tergoda kalau tgk kek ni...
ReplyDeleteaiskkkk....jelesnya tgk kek ni...teringat pes time buas slice cheese cake dulu.... xleh nak lupa... heeeeee
ReplyDeletedah abiss sue...
ReplyDeletebaru nak ngendeng.......
terliur betul aku nengok kek tu....
aku mmg suke kek ni.. ada ko buat letak blueberry tu kan? resepi yg ni jugak kan? tapi aku tak pernah mencoklat kan kek ni pulak. takut nak buat. aku tak brapa boleh tahan napsu kek mcm ni.. huwaaaaaa
ReplyDelete@CT Delima
ReplyDeletew'kumsalam kak...selamat2..hehe..tp kita pun guru gak kpd anak2 kan...ngajo ngemas umah,ngajo mkn beradab...ngajo basuh pinggan..ngajo buat itu ini..dsbnya..hehe..cuma x bertauliah je :D
selalu gak buat kek kak..kdg2 x ngentri jer..hee
sedappppp!!!! ngee
ReplyDeleteeeii..sedapnye..gebu, nk cuba buat la...
ReplyDeleteassalam sue...sedapnya, nmpk gebu.mcm mana rasanya campur ngan kepingan chesse tu
ReplyDeletenampak sedap ni.. maklong nak sepotong, boleh..? hehehe..
ReplyDeletewow gebunya kek...sedap tu..terasa kelembutannya....
ReplyDeleteuiks lame tak buat ni....ngencesss
ReplyDeletewah sue.... nampak sedaaap kek nie sue... tgk topping nya tu... tak tertahan godaannya ... hihii
ReplyDeleteWow very inspirational. Thank you so much for sharing!
ReplyDeleteBain Marie for Sale Melbourne
nampak sedap sangat...nampak lembut...nampak cam nak jilat skrin comp je dah ni...
ReplyDeletenak tanya, yang slice cheese tu guna cheese ape ek??
salam sue... wow! seedapp dn gebuu... naaaaaaaaaaaaaakkk... zila66
ReplyDelete