Friday, May 27, 2011

Light Cheese Cake..gebu n sedapp!

Selamat bercuti kepada semua guru2 dan pelajar yang akan memulakan percutian semester selama 2 minggu bermula esok..Link
Aku tak balik kampung lagi nie,memandangkan.. 'alang-alang je nak balik sehingga cuti hari gawai minggu depan'kata roommate ku itu..huk..
Lupakan pasal balik kampung jap,kang ada gak yang tumpang kesat air mata sebab dah lama tak balik kampung.hehe..

Kek keju ini,sebenarnya buat arituuuu dah..lama dah..2 minggu lepas,berturut2 buat ngan chocolate scc tu...2 hari berturut2 buat kek keju masa tu..yeyy!aku gilak!
Masa tu adik aku ada kan..so bila ada tukang makan,memang best la nak ngetest2 resepi kalau masa rajin tu..ehe.
Lepas makan kite nyesal laa secara berjemaah kan..sebab kek ni so moist,gebus,lembuts tapi yang best tu kosnya murah aje..ermm..lebih kurang buat slice cheese cake kosnya..
Sebab resepi pun aku alter dari situ..ahak

Jom cuci mata..



Oklah,resepinya ni mudah aje..hasil menderhaka gitu..sibbaik x error tapi menjadi dengan elok jer..sebenarnya dah banyak kali buat dan pelbagai versi pun..cuma sebelum ni tak yakin nak kongsikan..sekarang dah yakin,boleh la yang berminat nak mencuba pula yer..
Kaedahnya sama je cam nak buat slice cheese cake..tapi sukatan bahan2 n dari segi rasa agak berbeza..rasa creamy gitu..ermm..sedap bagi penggemar cheese..

check it out ok..

Light Cheese Cake
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

senang nak menjadi kek ni,asalkan buat meringue tu menjadi.. :)

Gebus kann.?hehe..
Pasni aku update resepi full yea..sabarr..malas nak naip deh..ngah sibuk merempit(tapi sibuk nak ngapdate gak)..saje nak wat penggemar cheese terliur..ehe
Dah update resepi,selamat mencuba! ^_^

54 comments:

  1. cepat..cepat...ngepos. Dah weekend ni. Masa tuk try macam2...(Kalau rajin ler..hehehe)

    ReplyDelete
  2. @Erani Zuhran Mohd Nor
    dah updateee..selamat mencubaa!(kalo rajin)hehe

    ReplyDelete
  3. tak like..tak like...

    tapiiiii..anak2 akak mmg pantang dengar kek cheese..mesti suh akak cuba..aaaahhhhhh...!..angkut jugaklah resepi ni nampaknya..gebuuuuuuu

    ReplyDelete
  4. dah lama habiss sue...
    baru kau nak tayang....
    meh sini nak sekeh sue...
    terliur aku tengok tau....

    ReplyDelete
  5. @anymz
    aik kak nim?cam balas dendam je tak like tu?hahaha...
    buat jer kak..sian kat anak2..nanti leh bawak gi camping tu..iee..mencik.ehe

    ReplyDelete
  6. @Mas
    aku bgtau dah lama buat tu takut ko ingat aku baru pas makan ciskek mas..kang ko x tau lak aku ngah diet..muahahaa..diet la konon kan.keskes..meh aku sekeh ko balik.hehe

    ReplyDelete
  7. Assalam sue...nampak gebuss sanagt cis kek tu..akk mmg teringin nak buat..tapi bab cream cis tu yg problem, ada akk cari kat carrefour, tak jumpa lak yg ada tanda halal huhu..sue boleh rekemen tak brand apa yg ok heheh..

    terliur akk ngan kek ni, dpt bayangkan rasanya

    ReplyDelete
  8. Gebunya...kita simpan la resepi ni...

    ReplyDelete
  9. Hasue, tak guna baking powder ke? mmg guna tepung gandum je yer, kalo self raising/superfine takleh yer??

    ReplyDelete
  10. ya ampun...terkesima mengira kalori ni...hahhahaaa...tp pedulik kalau dah depan mata kan ? kan? kan????
    adoooi telan air liur 400x dah ni..

    ReplyDelete
  11. menyampah arr kak sue ni asyik ke laut jerrr! ahahaha... kita takut sikit nak buat kek mcm ni takut kempis :D sokmo jd mcm tuu.. lamaaaaaa sgt tak buat tp sukeeeeeee sgt mkn kek mcm nii.. nanti lah nak try jugak kot2 menjadi :D kita fail selalunyer masa nak kaup balik :D ganas sgt :D

    ReplyDelete
  12. hasuuuuueee..alahai akak pun br siap bakar bluberry cheese butter cake..panas lg tuh! lom sempat n3 lg kt blog..hehe! pepun akak nk kenen gak ciskek gebuss hasue wat nih..terliur sehh!!

    ReplyDelete
  13. mek, aku nak masuk nyesal secara jemaah jugak..boleh?ee ko neh nasib dah seor diri kan. kalau aku terbuat kek ni camno sue? ce jawab skittt

    nak tanya ni sue, pekat sangat tak rasa cheese tu? kuat ke lite lite je?

    ReplyDelete
  14. salam sue...
    convert resepi tu dr gram2 ni ke sukatan cwn bley x...akk ni style chef wan...main cmpak2 je...xpndi sukat kilo bagai ni...geram plak ngan cheese cake tuh

    ReplyDelete
  15. nmpk lembut jerr cik kek sue ni,teringin nak mencuba..tp anakanda berdua tu..sorang mkn tp sorang lagi xsuka pulak..ssh la..minta tapau ngan sue je lah..nnt soh zhariff antokan

    ReplyDelete
  16. dah lama akk tak buat kek camni.. fobia ler sue.. prnh buat bantat..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum sue...
    mmg nmpk sgt gebu kek mu itu sue... tergoda akak nengoknya tau...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.
    Meleleh tengok cheese cake tu...Hadoii bleh kantoi diet macam ni..Halal..masuk list dulu...erk!!!..Ngeeeee(^_^)

    ReplyDelete
  19. Alahai terliurnya tengok ciskek yg gebu ni..salah satu impian belum terlaksana saya ialah buat ciskek..wah gitu kan haha..nanti nak cilok resepi ya

    ReplyDelete
  20. @Kak Rosaliza
    W'kumsalam kak.. biasanya kan yg kite guna nih philedelphia tu..ada gak jenama lain cam tartura ke apa yer..tp sue x pnh guna lak..selain phidelphia tu ada 1 brand..apa ye namanya..aaa,royal crean cheese..tu pun sedap gak!

    ReplyDelete
  21. tengok gambar pun dah meleleh ni

    ReplyDelete
  22. salam kenal sue,

    gebunya kek tu. cik ina peminat tegar cheese. tumpang lalu ambik resepi ye.tima kacih

    ReplyDelete
  23. kak sue..leh wt versi kukus x? lma dh nk wt cis kek..tp mmndangkn semua respi nk kna bakor aje..x try la..huhu

    ReplyDelete
  24. @Nazrah Bakery
    mudah2an ada kesempatan mencubanya sendiri.. :)

    ReplyDelete
  25. @Cendana Kasih
    a'ah..x guna baking powder.
    kalau guna SRF mungkin hasil berbeza..tp leh cube kalo nak..
    tp kek ni guna meringue jer sbg bahan penaik n penggebu kek ni..hehe..
    nak ganti tpg gndum ke superfine tu boleh je kak

    ReplyDelete
  26. @hani
    haa..tu dah sendiri jawab tuu.. :D
    pas makan x hengat,kite nyesal laa sikit skali kan..haha

    ReplyDelete
  27. @ijayuji
    ada masa nanti akak tunjuk cmner buat kek ni..sebenarnya akak pun ganas gak..muehehe..insyaallah jadik je kalo wat kek ni :D

    ReplyDelete
  28. @inahar ali
    jom tuka loyang kak..ala,kite nyer kek nih yg simple2 n ekonomi jer..hehe

    ReplyDelete
  29. @izahdaut
    boleh2..ko imamkan ye?hehe..
    kalo ko terbuat alamatnya ko terpaksa laa termakan kan..ehee..

    rasa kek ni x berat sangat ngan cis tp dier creamy jer..tp lembut n gebus pd masa yg sama..dah beberapa kali buat nih gitu ler kejadiannya..x tau laa kalo org lain buat kan..ehe..just imejin dier just guna separuh dari sebuku cc tu haa..selalu sejibik kek guna seketui terus kann

    ReplyDelete
  30. Hasue... Gebunya kek... Ita tang merique suka kadang tak jadi huhuhu... Tu yg takut tapi geram thk
    kek gini

    ReplyDelete
  31. @Mazharsayang
    insyaallah nanti akan diusahakan ye kak..
    err,chef wan bukan timbang dulu baru campak ke?ehehe

    ReplyDelete
  32. @lina_pg
    budak2 kat umah ni bermusim kak..kdg2 suke sgt..kdg2 biasa jer..hehe

    ReplyDelete
  33. @dZana
    try buat yg ni lak kak..insyallah x bantat..hehe

    ReplyDelete
  34. @Diana @ Melley Mey
    waalaikumussalam..
    ku menggoda kau tergoda..aww..hehe

    ReplyDelete
  35. @Apih
    kalo tengok yg real camna laa agaknya ye..hehe

    ReplyDelete
  36. @Cik Ina Do do Cheng
    salam kenal juga..comelnya nickname!

    silakan laa amik yer..selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  37. @ayunalisa
    kalau utk kek cheese ni akak x pernah try kukus..yg pastinya kalo menjadi kukus pun dier basah2 gitu kot..dan atasnya x garing.. leh jer kalo nak cuba ayu..nanti kongsikan laa hasilnya camne..lenkali teringin gak nak cube..hehe

    p/s:sori lambat reply...kalo tenet x ok mesti lappy nih pengsan..hee

    ReplyDelete
  38. Salam HaSue..

    terima kasih kerana sudi kongsi tips yang amat la berguna untuk saya yg masih baru ni..nnt sy nak try buat cheese kek ni plak..

    ReplyDelete
  39. Jatuh hati sudaaaa dengan hasue

    http://esmeda.blogspot.com/2011/07/jatuh-chenta-dengan-blog-masak.html

    ReplyDelete
  40. tumpang tanya ye kak,kak bakar kek ini gunakan api atas ke api bawah?saya teringin membuat cheese kek ini tapi ada confuse sikit dgn api mana yang digunakan,kak boleh ajarkan?

    ReplyDelete
  41. Salam kak guna susu segar jenis apa ya?

    ReplyDelete
  42. Salam kak guna susu segar jenis apa ya?

    ReplyDelete
  43. @medancikinah
    wkumsalam.
    sama2..mesti sekarang ni dah terer buat kek kan.. :)

    ReplyDelete
  44. @bersama kak Es
    Terima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)

    ReplyDelete
  45. @bersama kak Es
    Terima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)

    ReplyDelete
  46. @wong
    Guna api atas bawah ye wong..maaf lambat reply.
    Apa2 jenis kek yang dibakar,jika tidak dinyatakan dalam resepi..memang biasanya dibakar api atas dan bawah.. :)

    ReplyDelete
  47. @MILAH KAMILAH
    w'kumsalam.
    Guna susu segar jenis apa? Jenama ke? Atau perisa? Boleh guna apa jua jenama susu segar yng ada di pasaraya berhampiran anda...yg dalam kotak tu. selamat mencuba!

    ReplyDelete
  48. Ya kak. Boleh guna perisa susu jenama apa?boleh pakai susu yg mcm susu dutch lady ke?ehe

    ReplyDelete
  49. @MILAH KAMILAH
    Ya,boleh.. mana2 jenama pun boleh..dutch lady,HL,marigold.. ;)

    ReplyDelete
  50. salam...boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

    ReplyDelete
  51. Akak dah try 2 kali....pes time mnjadi..second time kt bwah jdi bingka....pas ni nk buat lgi....usaha tangga kejayaan!!!!

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^