Selamat bercuti kepada semua guru2 dan pelajar yang akan memulakan percutian semester selama 2 minggu bermula esok..
Aku tak balik kampung lagi nie,memandangkan.. 'alang-alang je nak balik sehingga cuti hari gawai minggu depan'kata roommate ku itu..huk..
Lupakan pasal balik kampung jap,kang ada gak yang tumpang kesat air mata sebab dah lama tak balik kampung.hehe..
Kek keju ini,sebenarnya buat arituuuu dah..lama dah..2 minggu lepas,berturut2 buat ngan chocolate scc tu...2 hari berturut2 buat kek keju masa tu..yeyy!aku gilak!
Masa tu adik aku ada kan..so bila ada tukang makan,memang best la nak ngetest2 resepi kalau masa rajin tu..ehe.
Lepas makan kite nyesal laa secara berjemaah kan..sebab kek ni so moist,gebus,lembuts tapi yang best tu kosnya murah aje..ermm..lebih kurang buat slice cheese cake kosnya..
Sebab resepi pun aku alter dari situ..ahak
Jom cuci mata..
Oklah,resepinya ni mudah aje..hasil menderhaka gitu..sibbaik x error tapi menjadi dengan elok jer..sebenarnya dah banyak kali buat dan pelbagai versi pun..cuma sebelum ni tak yakin nak kongsikan..sekarang dah yakin,boleh la yang berminat nak mencuba pula yer..
Kaedahnya sama je cam nak buat slice cheese cake..tapi sukatan bahan2 n dari segi rasa agak berbeza..rasa creamy gitu..ermm..sedap bagi penggemar cheese..
check it out ok..
Light Cheese Cake
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon
Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
cepat..cepat...ngepos. Dah weekend ni. Masa tuk try macam2...(Kalau rajin ler..hehehe)
ReplyDelete@Erani Zuhran Mohd Nor
ReplyDeletedah updateee..selamat mencubaa!(kalo rajin)hehe
tak like..tak like...
ReplyDeletetapiiiii..anak2 akak mmg pantang dengar kek cheese..mesti suh akak cuba..aaaahhhhhh...!..angkut jugaklah resepi ni nampaknya..gebuuuuuuu
dah lama habiss sue...
ReplyDeletebaru kau nak tayang....
meh sini nak sekeh sue...
terliur aku tengok tau....
@anymz
ReplyDeleteaik kak nim?cam balas dendam je tak like tu?hahaha...
buat jer kak..sian kat anak2..nanti leh bawak gi camping tu..iee..mencik.ehe
@Mas
ReplyDeleteaku bgtau dah lama buat tu takut ko ingat aku baru pas makan ciskek mas..kang ko x tau lak aku ngah diet..muahahaa..diet la konon kan.keskes..meh aku sekeh ko balik.hehe
Assalam sue...nampak gebuss sanagt cis kek tu..akk mmg teringin nak buat..tapi bab cream cis tu yg problem, ada akk cari kat carrefour, tak jumpa lak yg ada tanda halal huhu..sue boleh rekemen tak brand apa yg ok heheh..
ReplyDeleteterliur akk ngan kek ni, dpt bayangkan rasanya
Gebunya...kita simpan la resepi ni...
ReplyDeleteHasue, tak guna baking powder ke? mmg guna tepung gandum je yer, kalo self raising/superfine takleh yer??
ReplyDeleteya ampun...terkesima mengira kalori ni...hahhahaaa...tp pedulik kalau dah depan mata kan ? kan? kan????
ReplyDeleteadoooi telan air liur 400x dah ni..
menyampah arr kak sue ni asyik ke laut jerrr! ahahaha... kita takut sikit nak buat kek mcm ni takut kempis :D sokmo jd mcm tuu.. lamaaaaaa sgt tak buat tp sukeeeeeee sgt mkn kek mcm nii.. nanti lah nak try jugak kot2 menjadi :D kita fail selalunyer masa nak kaup balik :D ganas sgt :D
ReplyDeletehasuuuuueee..alahai akak pun br siap bakar bluberry cheese butter cake..panas lg tuh! lom sempat n3 lg kt blog..hehe! pepun akak nk kenen gak ciskek gebuss hasue wat nih..terliur sehh!!
ReplyDeletemek, aku nak masuk nyesal secara jemaah jugak..boleh?ee ko neh nasib dah seor diri kan. kalau aku terbuat kek ni camno sue? ce jawab skittt
ReplyDeletenak tanya ni sue, pekat sangat tak rasa cheese tu? kuat ke lite lite je?
salam sue...
ReplyDeleteconvert resepi tu dr gram2 ni ke sukatan cwn bley x...akk ni style chef wan...main cmpak2 je...xpndi sukat kilo bagai ni...geram plak ngan cheese cake tuh
fuhh..mengancam abis..:D
ReplyDeletenmpk lembut jerr cik kek sue ni,teringin nak mencuba..tp anakanda berdua tu..sorang mkn tp sorang lagi xsuka pulak..ssh la..minta tapau ngan sue je lah..nnt soh zhariff antokan
ReplyDeletedah lama akk tak buat kek camni.. fobia ler sue.. prnh buat bantat..
ReplyDeleteAssalamualaikum sue...
ReplyDeletemmg nmpk sgt gebu kek mu itu sue... tergoda akak nengoknya tau...
Assalamualaikum.
ReplyDeleteMeleleh tengok cheese cake tu...Hadoii bleh kantoi diet macam ni..Halal..masuk list dulu...erk!!!..Ngeeeee(^_^)
Alahai terliurnya tengok ciskek yg gebu ni..salah satu impian belum terlaksana saya ialah buat ciskek..wah gitu kan haha..nanti nak cilok resepi ya
ReplyDelete@Kak Rosaliza
ReplyDeleteW'kumsalam kak.. biasanya kan yg kite guna nih philedelphia tu..ada gak jenama lain cam tartura ke apa yer..tp sue x pnh guna lak..selain phidelphia tu ada 1 brand..apa ye namanya..aaa,royal crean cheese..tu pun sedap gak!
tengok gambar pun dah meleleh ni
ReplyDeletesalam kenal sue,
ReplyDeletegebunya kek tu. cik ina peminat tegar cheese. tumpang lalu ambik resepi ye.tima kacih
kak sue..leh wt versi kukus x? lma dh nk wt cis kek..tp mmndangkn semua respi nk kna bakor aje..x try la..huhu
ReplyDelete@Nazrah Bakery
ReplyDeletemudah2an ada kesempatan mencubanya sendiri.. :)
@Cendana Kasih
ReplyDeletea'ah..x guna baking powder.
kalau guna SRF mungkin hasil berbeza..tp leh cube kalo nak..
tp kek ni guna meringue jer sbg bahan penaik n penggebu kek ni..hehe..
nak ganti tpg gndum ke superfine tu boleh je kak
@hani
ReplyDeletehaa..tu dah sendiri jawab tuu.. :D
pas makan x hengat,kite nyesal laa sikit skali kan..haha
@ijayuji
ReplyDeleteada masa nanti akak tunjuk cmner buat kek ni..sebenarnya akak pun ganas gak..muehehe..insyaallah jadik je kalo wat kek ni :D
@inahar ali
ReplyDeletejom tuka loyang kak..ala,kite nyer kek nih yg simple2 n ekonomi jer..hehe
@izahdaut
ReplyDeleteboleh2..ko imamkan ye?hehe..
kalo ko terbuat alamatnya ko terpaksa laa termakan kan..ehee..
rasa kek ni x berat sangat ngan cis tp dier creamy jer..tp lembut n gebus pd masa yg sama..dah beberapa kali buat nih gitu ler kejadiannya..x tau laa kalo org lain buat kan..ehe..just imejin dier just guna separuh dari sebuku cc tu haa..selalu sejibik kek guna seketui terus kann
Hasue... Gebunya kek... Ita tang merique suka kadang tak jadi huhuhu... Tu yg takut tapi geram thk
ReplyDeletekek gini
@Mazharsayang
ReplyDeleteinsyaallah nanti akan diusahakan ye kak..
err,chef wan bukan timbang dulu baru campak ke?ehehe
@kha
ReplyDeletejom buat!
@lina_pg
ReplyDeletebudak2 kat umah ni bermusim kak..kdg2 suke sgt..kdg2 biasa jer..hehe
@dZana
ReplyDeletetry buat yg ni lak kak..insyallah x bantat..hehe
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam..
ku menggoda kau tergoda..aww..hehe
@Tie-Ibu wawanisolehah
ReplyDeletewahh.. hehe..selamat mencuba yer.. :)
@Apih
ReplyDeletekalo tengok yg real camna laa agaknya ye..hehe
@Cik Ina Do do Cheng
ReplyDeletesalam kenal juga..comelnya nickname!
silakan laa amik yer..selamat mencuba :)
@ayunalisa
ReplyDeletekalau utk kek cheese ni akak x pernah try kukus..yg pastinya kalo menjadi kukus pun dier basah2 gitu kot..dan atasnya x garing.. leh jer kalo nak cuba ayu..nanti kongsikan laa hasilnya camne..lenkali teringin gak nak cube..hehe
p/s:sori lambat reply...kalo tenet x ok mesti lappy nih pengsan..hee
Salam HaSue..
ReplyDeleteterima kasih kerana sudi kongsi tips yang amat la berguna untuk saya yg masih baru ni..nnt sy nak try buat cheese kek ni plak..
Jatuh hati sudaaaa dengan hasue
ReplyDeletehttp://esmeda.blogspot.com/2011/07/jatuh-chenta-dengan-blog-masak.html
tumpang tanya ye kak,kak bakar kek ini gunakan api atas ke api bawah?saya teringin membuat cheese kek ini tapi ada confuse sikit dgn api mana yang digunakan,kak boleh ajarkan?
ReplyDeleteSalam kak guna susu segar jenis apa ya?
ReplyDeleteSalam kak guna susu segar jenis apa ya?
ReplyDelete@medancikinah
ReplyDeletewkumsalam.
sama2..mesti sekarang ni dah terer buat kek kan.. :)
@bersama kak Es
ReplyDeleteTerima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)
@bersama kak Es
ReplyDeleteTerima kasih byk kak Es. Sgt menghargainya.. :)
@wong
ReplyDeleteGuna api atas bawah ye wong..maaf lambat reply.
Apa2 jenis kek yang dibakar,jika tidak dinyatakan dalam resepi..memang biasanya dibakar api atas dan bawah.. :)
@MILAH KAMILAH
ReplyDeletew'kumsalam.
Guna susu segar jenis apa? Jenama ke? Atau perisa? Boleh guna apa jua jenama susu segar yng ada di pasaraya berhampiran anda...yg dalam kotak tu. selamat mencuba!
Ya kak. Boleh guna perisa susu jenama apa?boleh pakai susu yg mcm susu dutch lady ke?ehe
ReplyDelete@MILAH KAMILAH
ReplyDeleteYa,boleh.. mana2 jenama pun boleh..dutch lady,HL,marigold.. ;)
salam...boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat
ReplyDeleteAkak dah try 2 kali....pes time mnjadi..second time kt bwah jdi bingka....pas ni nk buat lgi....usaha tangga kejayaan!!!!
ReplyDelete