Sebenarnya nak projek melinut..tapi layan kerabu dulu laa.. buat lebih,ada belen leh makan ngan linut lak..tayangannya kemudian laa ek..hehe
Mempelam hampir masak yang dah dicincang dan sedia untuk digaul bersama bahan2 tumbuk...err,sebenarnya aku guna pengisar bahan kering jer..'rajin' nak menumbuk katekan..ahak ahak.. yerlaa,kemudahankan dah ada..watpe nak guna kesusahan kan..eheh..leh pakai tak alasan aku nih..? *wat muke innocent
Sedap giler makan mempelam mude nih wehh.. aku cam biasa laa..nak wat menu sedap tapi simple2 jer caranya..bahan2 nak buat tu tak terhad yer..bleh jer adjust ikut hati dan sanubari masing2..
Kerabu Mempelam Muda
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:-(tidak terhad)
- 3-4 biji mempelam muda(saiz sederhana)-hasue guna mempelam hampir masak(lg best tau)
- 1-2 tangkai cili merah + cili padi*(ikut tahap kepedasan masing2
- 2 ulas bawang merah*
- Segenggam ikan bilis* (dah kupas)
- 1 sudu makan belacan *
- Garam dan perasa/gula secukup rasa
- Mempelam di cincang dan dihiris halus.
- Tumbuk/kisar guna pengisar bahan kering bahan2 bertanda *
- Campurkan bahan2 kisar bersama mempelam yang sudah dicincang dan perasakan dengan garam juga perasa/gula secukup rasa.
- Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan
Ada orang tak suka yang ada air2 sket tu kan..tapi aku suke je..sedangkan mempelam masak pun best nak buat kerabu nih..mempelam ye,bukan mangga..jangan keliru di situ..hehe..biasanya mempelam nih ada yang masam gak walaupun dah masak.. :D
P/s: Tadi nengok mempelam muda goreng yang dibuat nOOrsha..tu yang terus
Bak kata wonderpets,apa yang penting??heheee...
walaweyghh.. aku suke je kerabu pelam yang cam ni.. maksud aku yang berair cam nih.. mantop nko.. keje meratah ajelah aku jawabnye...ekeke..kalo dok dekat dah lame aku datang buat muke x malu cedok kerabu ni dlm mangkuk kat rak pinggan ko tu.. mangkuk paling besor la yg ade kat situ... pastu aku balik terus ngan muke bersahaja.. pastuh ko mesti bengang kan, mesti ko menbuntuti aku balik, ko rampas kerabu itu dari tangan ku.. owh.. (tetibe buat pilem sendirik..wawawa)
ReplyDeleteassalam sue. tadi akk dtg tak ada lagi kerabu ni..kalo gini akk panggil sambal heheh, cuma guna ikan masin atau ikan bakar je. dah nak nitik yogurt ni, sedap tu sue
ReplyDeletewa..tadi tgk umah noorsha,ni umah sue plak ada kerabu ni...betul2 kasi ngences la..
ReplyDeletesue..dh meleleh air liur nii, tisu please ;)
ReplyDeletekak hasue.....ya Allah...sedapnya kerabu mempelam....memang saya suka sangatlah ni...
ReplyDeletesue--
ReplyDeletemeleleq air liur ayu..
menu nie yang paling laris kalau buat jualan tengahari..
tapikan sue.. kalau boleh mangga yang betul2 muda... masih mentah gitu..
nyami.. terasa gitu ditekakku.. heheh
kalau takde selera mkn, buatlah kerabu mempelam. sure selera dtg...hehe..tgk gmbr pun dah telan air lior.
ReplyDeletesaya suke kerabu!!!!!
ReplyDeleteni kalo makan ngan linut best gak....kebetulan lak menu siang tadi pun kerabu ni jugak.hahaaaaa
ReplyDeleteSedap nampak, best mkn ni..lg2 time tgh ngidam..kuikuI~ lovely recipe...slalu singgah cni cari idea nk memsk utk menu harian...sgt2 thank u 2 u yeah!
ReplyDeleteKerabu mempelam la pulak...aduuhhhh... buat orang terliur je tengok gambar ni tau! bestnye rasa mcm nk pegi cari mangga sekarang jugak!!! huhuhu
ReplyDelete@nOOrsha
ReplyDeleteNih kiranya aku watak jahat laa dlm pilem ko ni yer..hahaha..ampess tol..aku nanges je laa ko amek..x rampas2..perempuan melayu terakhir katekn..keskes
@Kak Rosaliza
ReplyDeleteKitorg pun sambal gak kak..hihi..mmg pantang nengok masam2 pedas nih mau kembang jek liuq
@lina_pg
ReplyDeletekat sana lum musim mmpelam yer kak?hehe
HaSue..memang terliur tengok kerabu ni..memang tak pernah buat sendiri..kalau nak makan selalunya pe kedai yang ada jual kerabu ni..memang sedap..
ReplyDelete@Sofea
ReplyDeletenahh amik tuala mandi nih..tisu kang takut x cukup..hehe
@Adinda Amy Sensei
ReplyDeletesedappp kan amy.. :D
sedapppnya...
ReplyDeletemeh kat aku sepiring....
selamat hari ibu sue....