Sunday, May 8, 2011

Jom Makan Linut atau ambuyat bersama sambal mempelam berkuah

Semalam aku dah kata nak tayang linut nih kan..buat yang belum tahu lagi tuu..meh laa cuci mata nengoknya di samping menambah pengetahuan.. :)

Biasanya kalau kat kampung kitorang makan linut atau nama lainnya,ambuyat nih menggunakan penyepit khas yang diperbuat daripada buluh..tapi harus praktis selalu laa kalau nak guna..kalau tak reti leh guna sudu atau garfu aje..
Kalau masa kecik2 dulu(sampai sekarang),kitorang suka buat terus dalam satu bekas besar n makan ramai2..perghh..best oh..

Linut yang sudah sedia untuk dinikmati..

Makan Linut nih pulak harus laa masa masih panas2 lagi..tak sedap ow kalau dah sejuk..rasa semacam jer nak telan..ngegege...
Nak describe rasa linut ni pulak camner eh..ibaratkan aje korang makan puding..oh tidak2..lain nii...dia sebenarnya tak ada rasa..tawar jer..ala,senang citer...cam makan nasik..harus ada lauk baru sedap n best amat kan!hehe..cuma tekstur linut nih of coz laa berbeza dari nasik..tengok gambar aku sertakan kat atas tu pasti korang leh imagine..

Cadangan hidangan..

Selain sambal gini..ia juga enak dinikmati dengan lauk pauk atau sayur2 apa2 aje laa yang berkenan di hati..
Linut nih sebenarnya diperbuat daripada tepung sagu rumbia..
Kalau nak bayangkan lak,bagi korang yang pernah sagat ubi kayu tu..yang mendak kat bawah tu leh juga kalau nak buat linut..tu linut ubi kayu laa namanya..eheh..tapi aku tak pernah cuba lagi,cik abang aku cerita yang arwah ibunya selalu buat dulu2.

Bagi anda yang duk sabah rasanya tak sukar mendapatkan linut atau panggilan ambuyat nih kat sana.. Kalau kat sarawak nih banyak...terutama sekali kat Mukah nih..memang 'sarang'nya laa sebab ia makanan tradisi kaum melanau..tapi bukan kaum melanau jer suka makan..akukk sukakk juakk..ahaks

Nak rasa? Meh nganga mulut..~

P/s: Maaf kalau tak lengkap lagi penerangan pasal linut nih..kalau ada persoalan boleh laa ajukan kat petak komen yer..
Nih taip pun cam orang amik exam trengkas ni haa..tetiba cik abang kol tadi dah balik dari laut(memancing )..ingatkan balik sebelah petang.. nih balik tanpa notis 24jam nih gelabah laa sket nak masak2 sebelum beliau sampai..hehe..

40 comments:

  1. nuni ingatkan kt sabah je ada ambuyat.pernah makan.ada kawan org bugis yg buatkan.dia buat kuah sardin cair, pedas2 sikit pastu letak sayur sikit2.ambuyat ni terus dia buat bulat2 masuk je dlm kuah tu.dah lama x makan ni.

    ReplyDelete
  2. cam kenyal2 je ambuyat tu ya.;)

    ReplyDelete
  3. Salam kenal HaSue, sy pnh mkn ambuyat masa g umah kawan di Kuching. Dia buat ambuyat dgn kuah gula melaka. sangat sedap dan suka sangat dgn kekenyalannya. bila lah nak merasa lagi agaknya....slurppp...

    ReplyDelete
  4. sue...aku tak pernah makan lagi linut tu...
    pernah gak tengok kat tv....he..he..

    ReplyDelete
  5. oooo begini rupanya linut, akk bayangkan macam gamat gitu kekek.

    Agaknya pati sagu tu dikacau hingga likat kut sue. mmg sah2 akk belum pernah makan n tgk ni..sedap ek sue. kalo letak gula mesti sedap jugakan heheh..memandai je nak ubah resipi org hahah

    ReplyDelete
  6. kat sekolah saya....ada jugak cikgu yang buat ambuyat...hehe...tapi saya tak penah rasa nak makan...tekak tak bole masukla kak...ntah aa tak tahu nape...

    ReplyDelete
  7. salam kenal sue.. 1st time akak sampai ke rmh sue ni.. akak ni mmg suka mencuba mkanan, kalau bebila akak terpergi ke sabah/swak, boleh la akak cari linut/ambuyat ni ek..

    ReplyDelete
  8. dulu mase kcik2x penah tengok lam tv, cam sedap jer.. tapi skrg takpnah jumpa lagi.. teringin nak cuba..

    ReplyDelete
  9. Xpernah tgk,ok gak akak tayang kat sini,leh la tau..Mesti rasa kenyal2 lembik2 gitu kan.Da liat2 cikit cam lepat liat x,muahaha..

    ReplyDelete
  10. alu nelan air liur mek ehs!!! mun ada sambal belimbing tunjok ya...slurrrppppppp!!!

    ReplyDelete
  11. As'salam,

    Happy mothers' day to you Sue..wah...dah kembang dah aik lior nanga linut tok....luckily kamek dah makan linut malam tadik di rumah anjang kamek, makan gik dgn jekan sibit ya..diak nyam alu...bak kata org melano...sik tahan la nanga sambal asam ya...

    ReplyDelete
  12. Wah nyaman linut ya ;)

    ReplyDelete
  13. Ooooo...gitu ghupenye linut...penah dah tgk kat tb...

    ReplyDelete
  14. anak2 mokwo sini memandai ajerr kata yg rasa ambuyat nih cam hingus...haha..terbantut selera nak menerai..
    tapi mokwo imagine rasa dia sedap lah..nak2 cicah dgn kuah manis2...but kenyang ke makan nih ??

    ReplyDelete
  15. @nuwairani ismail
    sedap yer cicah ngan sardin?x pernah lagi..tp kalo pedas2 mmg lawan dier tuu..hehe..tq nuni 4 sharing :)

    ReplyDelete
  16. @Ibu Khalish n Ilhan
    oo..sy x pnh lak makan ngan gandingan manisan..linut ni pun mmg lain tmpt lain citarasanya kot..hehe..apapun trm kasih berkongsi yer..

    salam kenal juga..tak boleh lak nak jejak balik..x nmpk link blog ibu khalish..nape ye?

    ReplyDelete
  17. @Mas
    baik ko mem'pernah'kan diri mas..hehe

    ReplyDelete
  18. @Kak Rosaliza
    Betul tu kak..dikacau ngan air panas hingga pekat n jernih.. tp letak gula x tau laa kak sesuai ke tak..kot2 leh jd manisan lak kan..hehe..

    ReplyDelete
  19. napa x sampai2 lg ke mulut..penat dah nganga luas :))

    slmt hr ibu sue..n hr2 pun hr ibu kan! :)

    ReplyDelete
  20. @Adinda Amy Sensei
    Owh..akak x terkejut kalo ada yg xleh mkn mende nih amy..hehe..kat tmpt keje my bro ramai gak org semenanjung yg dah reti n suke mkn ambuyat nih..mungkin bergantung kpd cara hidangan buat kali pertama tu juga mempengaruhi kot ek..

    ReplyDelete
  21. Assalamulaikum HaSue

    Selamat Hari IBU Sue cayangg :D

    Kak ct pernah dengar nama, tapi memang tak pernah merasa... kalau sue buat open house nanti buatlah sikit, boleh kak ct merasa :)

    ReplyDelete
  22. @'idun sa'idun
    salam kenak juga..ada kesempatan leh laa cuba nanti..datang jer borneo pasti jumpa :)

    ReplyDelete
  23. @nurul fiyda
    Haa..kalo dah teringin tu bleh laa cuba bila dah berkesemptn nanti yer nurul..hehe

    ReplyDelete
  24. @charmyiex
    yalah sidak arwah MIL kmk lok suka juak mkn ngan sambal belimbing buloh yaa..nang ngam jak ngan sambal msm2 kan..hehe

    ReplyDelete
  25. @Nur68
    waalaikumussalam kak..slmt ari ibu utk ktk juak..
    ya laa eh..sibbait ktk udah mkn mlm tek..mun x ada ngigo jak mencarik2..hihi

    ReplyDelete
  26. @Liey Yatiey
    nang nyaman jak eh..tp x bleh mkn salu gilak..hehe

    ReplyDelete
  27. @Sue's
    Yup..jgn tunggu sejuk baru nk mkn..amat x sesuai :D

    ReplyDelete
  28. @mokwonik
    kalau kitorang selalu makan ngan cicah pedas2 masam2 jer mokwo..tak pernah lak cicah manis2..kalo rujuk komen di atas ada juga yang mkn ngan gula melaka tu..hehe

    ReplyDelete
  29. @Deliah's Deli
    lom smpai ke del?ni yg dah abis ni sape mkn?hehe..
    thanks del..same 2u..
    mmg hari2 hari ibu..sambutan jer bkn hari2..kan :)

    ReplyDelete
  30. @CT Delima
    waalaikumussalam kak.. slmt hari ibu juga buat akak yer..

    insyaallah kalo kak ct dtg sini boleh jer nk merasa..byk2 pun x apa..hehe

    ReplyDelete
  31. happy2 MOTHER's day sue...

    Ni ke rupa ambuyat tu...cam rupa kanji je sue...ya ke kanji...he he kak cek memang tak penah makan pun...:)

    ReplyDelete
  32. Oooooo... Lambat masak nasi eh ngadap lappy... Biasaaaa ni.. Bab yer..bab yer.. Hehehee..

    Sue, akak tau nama mknn ni ambuyat tp x tau namanya yg satu lg tu..
    Macam nk rasa laaa.. Mesti best mkn ngan sambal mempelam tu.. Bila nk masakkan utk akak Sue??
    Selamat hari ibu Sue..

    ReplyDelete
  33. ambuyat!!! sedaaapnya... hehhehe... ooo apa tadi? ermm... jap tgk balik kat atas tu... hihii..
    oo linut... bahasa kat sana yer sue? wah dapat lg belajar 1 perkataan baru... ;)

    ReplyDelete
  34. wowww..ko melinut yerrrrr..mmg syok tu makan panas2

    ReplyDelete
  35. salam..aku tringin mkn linut nih..aku bayangkan rasenya macam liat2 gitu cam ondeh2.. btol ke? heheh..nsnti kalo ade rezki pi sarawak ke sabah ke lehla meraasa...pnh tgk ni dulu dlm explorace, diowang kene buat n makan linut ni..nampak sedp...

    ReplyDelete
  36. uuiiii....kambang liu ku mlht sue...bth sdh x mkn hambuyat eh, huhu...

    ReplyDelete
  37. sue,
    ade resepi cara buat ambuyat lekit2 tu tk? :)
    ade kuah sekali yg tertentu ke sue? tq..

    ReplyDelete
  38. salam.. kat mana nak dapat sagu rumbia ni area KL...? boleh bagitahu... teringin nak makan ni.. dah pernah makan.. memang sedap... !

    ReplyDelete

Komen positif anda dialu2kan.. Terima Kasih!^_^