Biasanya kalau kat kampung kitorang makan linut atau nama lainnya,ambuyat nih menggunakan penyepit khas yang diperbuat daripada buluh..tapi harus praktis selalu laa kalau nak guna..kalau tak reti leh guna sudu atau garfu aje..
Kalau masa kecik2 dulu(sampai sekarang),kitorang suka buat terus dalam satu bekas besar n makan ramai2..perghh..best oh..
Linut yang sudah sedia untuk dinikmati..
Makan Linut nih pulak harus laa masa masih panas2 lagi..tak sedap ow kalau dah sejuk..rasa semacam jer nak telan..ngegege...
Nak describe rasa linut ni pulak camner eh..ibaratkan aje korang makan puding..oh tidak2..lain nii...dia sebenarnya tak ada rasa..tawar jer..ala,senang citer...cam makan nasik..harus ada lauk baru sedap n best amat kan!hehe..cuma tekstur linut nih of coz laa berbeza dari nasik..tengok gambar aku sertakan kat atas tu pasti korang leh imagine..
Nak describe rasa linut ni pulak camner eh..ibaratkan aje korang makan puding..oh tidak2..lain nii...dia sebenarnya tak ada rasa..tawar jer..ala,senang citer...cam makan nasik..harus ada lauk baru sedap n best amat kan!hehe..cuma tekstur linut nih of coz laa berbeza dari nasik..tengok gambar aku sertakan kat atas tu pasti korang leh imagine..
Cadangan hidangan..
Selain sambal gini..ia juga enak dinikmati dengan lauk pauk atau sayur2 apa2 aje laa yang berkenan di hati..
Linut nih sebenarnya diperbuat daripada tepung sagu rumbia..
Kalau nak bayangkan lak,bagi korang yang pernah sagat ubi kayu tu..yang mendak kat bawah tu leh juga kalau nak buat linut..tu linut ubi kayu laa namanya..eheh..tapi aku tak pernah cuba lagi,cik abang aku cerita yang arwah ibunya selalu buat dulu2.
Selain sambal gini..ia juga enak dinikmati dengan lauk pauk atau sayur2 apa2 aje laa yang berkenan di hati..
Linut nih sebenarnya diperbuat daripada tepung sagu rumbia..
Kalau nak bayangkan lak,bagi korang yang pernah sagat ubi kayu tu..yang mendak kat bawah tu leh juga kalau nak buat linut..tu linut ubi kayu laa namanya..eheh..tapi aku tak pernah cuba lagi,cik abang aku cerita yang arwah ibunya selalu buat dulu2.
Bagi anda yang duk sabah rasanya tak sukar mendapatkan linut atau panggilan ambuyat nih kat sana.. Kalau kat sarawak nih banyak...terutama sekali kat Mukah nih..memang 'sarang'nya laa sebab ia makanan tradisi kaum melanau..tapi bukan kaum melanau jer suka makan..akukk sukakk juakk..ahaks
Nak rasa? Meh nganga mulut..~
P/s: Maaf kalau tak lengkap lagi penerangan pasal linut nih..kalau ada persoalan boleh laa ajukan kat petak komen yer..
Nih taip pun cam orang amik exam trengkas ni haa..tetiba cik abang kol tadi dah balik dari laut(memancing )..ingatkan balik sebelah petang.. nih balik tanpa notis 24jam nih gelabah laa sket nak masak2 sebelum beliau sampai..hehe..
Nih taip pun cam orang amik exam trengkas ni haa..tetiba cik abang kol tadi dah balik dari laut(memancing )..ingatkan balik sebelah petang.. nih balik tanpa notis 24jam nih gelabah laa sket nak masak2 sebelum beliau sampai..hehe..
nuni ingatkan kt sabah je ada ambuyat.pernah makan.ada kawan org bugis yg buatkan.dia buat kuah sardin cair, pedas2 sikit pastu letak sayur sikit2.ambuyat ni terus dia buat bulat2 masuk je dlm kuah tu.dah lama x makan ni.
ReplyDeletecam kenyal2 je ambuyat tu ya.;)
ReplyDeleteSalam kenal HaSue, sy pnh mkn ambuyat masa g umah kawan di Kuching. Dia buat ambuyat dgn kuah gula melaka. sangat sedap dan suka sangat dgn kekenyalannya. bila lah nak merasa lagi agaknya....slurppp...
ReplyDeletesue...aku tak pernah makan lagi linut tu...
ReplyDeletepernah gak tengok kat tv....he..he..
oooo begini rupanya linut, akk bayangkan macam gamat gitu kekek.
ReplyDeleteAgaknya pati sagu tu dikacau hingga likat kut sue. mmg sah2 akk belum pernah makan n tgk ni..sedap ek sue. kalo letak gula mesti sedap jugakan heheh..memandai je nak ubah resipi org hahah
kat sekolah saya....ada jugak cikgu yang buat ambuyat...hehe...tapi saya tak penah rasa nak makan...tekak tak bole masukla kak...ntah aa tak tahu nape...
ReplyDeletesalam kenal sue.. 1st time akak sampai ke rmh sue ni.. akak ni mmg suka mencuba mkanan, kalau bebila akak terpergi ke sabah/swak, boleh la akak cari linut/ambuyat ni ek..
ReplyDeletedulu mase kcik2x penah tengok lam tv, cam sedap jer.. tapi skrg takpnah jumpa lagi.. teringin nak cuba..
ReplyDeleteXpernah tgk,ok gak akak tayang kat sini,leh la tau..Mesti rasa kenyal2 lembik2 gitu kan.Da liat2 cikit cam lepat liat x,muahaha..
ReplyDeletealu nelan air liur mek ehs!!! mun ada sambal belimbing tunjok ya...slurrrppppppp!!!
ReplyDeleteAs'salam,
ReplyDeleteHappy mothers' day to you Sue..wah...dah kembang dah aik lior nanga linut tok....luckily kamek dah makan linut malam tadik di rumah anjang kamek, makan gik dgn jekan sibit ya..diak nyam alu...bak kata org melano...sik tahan la nanga sambal asam ya...
Wah nyaman linut ya ;)
ReplyDeleteOoooo...gitu ghupenye linut...penah dah tgk kat tb...
ReplyDeleteanak2 mokwo sini memandai ajerr kata yg rasa ambuyat nih cam hingus...haha..terbantut selera nak menerai..
ReplyDeletetapi mokwo imagine rasa dia sedap lah..nak2 cicah dgn kuah manis2...but kenyang ke makan nih ??
@nuwairani ismail
ReplyDeletesedap yer cicah ngan sardin?x pernah lagi..tp kalo pedas2 mmg lawan dier tuu..hehe..tq nuni 4 sharing :)
@nur easy
ReplyDeleteyer betul tu..
@Ibu Khalish n Ilhan
ReplyDeleteoo..sy x pnh lak makan ngan gandingan manisan..linut ni pun mmg lain tmpt lain citarasanya kot..hehe..apapun trm kasih berkongsi yer..
salam kenal juga..tak boleh lak nak jejak balik..x nmpk link blog ibu khalish..nape ye?
@Mas
ReplyDeletebaik ko mem'pernah'kan diri mas..hehe
@Kak Rosaliza
ReplyDeleteBetul tu kak..dikacau ngan air panas hingga pekat n jernih.. tp letak gula x tau laa kak sesuai ke tak..kot2 leh jd manisan lak kan..hehe..
napa x sampai2 lg ke mulut..penat dah nganga luas :))
ReplyDeleteslmt hr ibu sue..n hr2 pun hr ibu kan! :)
@Adinda Amy Sensei
ReplyDeleteOwh..akak x terkejut kalo ada yg xleh mkn mende nih amy..hehe..kat tmpt keje my bro ramai gak org semenanjung yg dah reti n suke mkn ambuyat nih..mungkin bergantung kpd cara hidangan buat kali pertama tu juga mempengaruhi kot ek..
Assalamulaikum HaSue
ReplyDeleteSelamat Hari IBU Sue cayangg :D
Kak ct pernah dengar nama, tapi memang tak pernah merasa... kalau sue buat open house nanti buatlah sikit, boleh kak ct merasa :)
@'idun sa'idun
ReplyDeletesalam kenak juga..ada kesempatan leh laa cuba nanti..datang jer borneo pasti jumpa :)
@nurul fiyda
ReplyDeleteHaa..kalo dah teringin tu bleh laa cuba bila dah berkesemptn nanti yer nurul..hehe
@Zaliedana
ReplyDeletetak ler sekenyal lepat..hehe
@charmyiex
ReplyDeleteyalah sidak arwah MIL kmk lok suka juak mkn ngan sambal belimbing buloh yaa..nang ngam jak ngan sambal msm2 kan..hehe
@Nur68
ReplyDeletewaalaikumussalam kak..slmt ari ibu utk ktk juak..
ya laa eh..sibbait ktk udah mkn mlm tek..mun x ada ngigo jak mencarik2..hihi
@Liey Yatiey
ReplyDeletenang nyaman jak eh..tp x bleh mkn salu gilak..hehe
@Sue's
ReplyDeleteYup..jgn tunggu sejuk baru nk mkn..amat x sesuai :D
@mokwonik
ReplyDeletekalau kitorang selalu makan ngan cicah pedas2 masam2 jer mokwo..tak pernah lak cicah manis2..kalo rujuk komen di atas ada juga yang mkn ngan gula melaka tu..hehe
@Deliah's Deli
ReplyDeletelom smpai ke del?ni yg dah abis ni sape mkn?hehe..
thanks del..same 2u..
mmg hari2 hari ibu..sambutan jer bkn hari2..kan :)
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam kak.. slmt hari ibu juga buat akak yer..
insyaallah kalo kak ct dtg sini boleh jer nk merasa..byk2 pun x apa..hehe
happy2 MOTHER's day sue...
ReplyDeleteNi ke rupa ambuyat tu...cam rupa kanji je sue...ya ke kanji...he he kak cek memang tak penah makan pun...:)
Oooooo... Lambat masak nasi eh ngadap lappy... Biasaaaa ni.. Bab yer..bab yer.. Hehehee..
ReplyDeleteSue, akak tau nama mknn ni ambuyat tp x tau namanya yg satu lg tu..
Macam nk rasa laaa.. Mesti best mkn ngan sambal mempelam tu.. Bila nk masakkan utk akak Sue??
Selamat hari ibu Sue..
ambuyat!!! sedaaapnya... hehhehe... ooo apa tadi? ermm... jap tgk balik kat atas tu... hihii..
ReplyDeleteoo linut... bahasa kat sana yer sue? wah dapat lg belajar 1 perkataan baru... ;)
wowww..ko melinut yerrrrr..mmg syok tu makan panas2
ReplyDeletesalam..aku tringin mkn linut nih..aku bayangkan rasenya macam liat2 gitu cam ondeh2.. btol ke? heheh..nsnti kalo ade rezki pi sarawak ke sabah ke lehla meraasa...pnh tgk ni dulu dlm explorace, diowang kene buat n makan linut ni..nampak sedp...
ReplyDeleteuuiiii....kambang liu ku mlht sue...bth sdh x mkn hambuyat eh, huhu...
ReplyDeletesue,
ReplyDeleteade resepi cara buat ambuyat lekit2 tu tk? :)
ade kuah sekali yg tertentu ke sue? tq..
salam.. kat mana nak dapat sagu rumbia ni area KL...? boleh bagitahu... teringin nak makan ni.. dah pernah makan.. memang sedap... !
ReplyDelete