Hari tu masa kat sibu terjumpa juga orang jual doyan nih..4 bijik,Rm50..beli laa jugak..nak hilangkan rasa meroyan nih kan..rasa biasa2 jer,takde spesel pun..sebab tu aku kate cekik urat saraf..sibbaik cik abang tak beli yang Rm70 sejibik tuh..tu kalau dibeli,mau makan ngan kulit2 skali sebab mahal bebeno..hahaha..
Tu pun nyaris dia nak beli sebab katanya,mana tau kan,sedap luar biasa..jadi aku nih sebagai penasihat tak bertauliah merangkap menteri kewangan
Membazir jer tu kalo beli bukan berbaloi pun.. sekarang ni kan bukan musim durian bebena kat sini..kalau musim durian tu,durian berlambak2,dia masih nak jual mahal gitu..mungkin laa sedap bebeno..nanti kalau ada jual mahal2 gitu masa musim duyan kite,beli laa kot2 betul2 sedap kann.. haaa,arakian begitu laa lebih kurang ceramah seorang isteri masa tu..terbantut hasrat suami nak merasa durian rm70 sebijik..hakhak..
Pastu kan,semalam..ada rakan sekerja dia yang baru balik dari miri tu call nak kirim durian ke tak...cik abang aku pun kirim laa..dapat laa yang Rm30,4 bijik..saiz sedang2 laa..yang kalau musim tu leh dapat rm15 gitu ha.. beli 8 bijik jer semalam..tu pun tak abis lagi nih..dah diabadikan dalam bekas dan disimpan selamat dalam esbok..
Gumbira jelaa bila tengok durian ikut cik abang balik sekali semalam.hihi
Oklah2.. nih menu bekpes ni haa..pancake durian nih rasa cam kuih ketayap berinti durian n whipped cream laa..tak gitu,besan?hihi..
Sedap tuu..macam eskrem jer anak aku kate..
Resepi asal daripada camelia nih dikongsikan oleh
Oh ye,bagi korang yang takde stok whipping cream,leh laa ikut derhaka guna santan pekat cam noorsha tu yer..leh rujuk link di bawah nih..
Durian Pancake
Resepi: Camelia
Source: Jiya@myresipi.com & Noorsha@noorsha.blogspot.com
Bahan-bahan ( - )
* Kulit Pancake:
* 250 gm tepung gandum
* 3 biji telur
* 500ml santan
* ½ sdt garam
* Pewarna hijau > hasue guna pes pandan
* Bahan Inti:
* Whipping cream + gula (manis ikut citarasa memasing)
* Isi durian
Cara-cara
1. Kulit: Blend semua bahan.
2. Buat dadar nipis²
3. Inti: Pukul Whipping Cream dan gula sehingga menjadi cream/kental
4. Isi durian dilumat kasar
5. Pancake Durian: Ambil sehelai kulit pancake, letakkan whipcream.
6. Kemudian letakkan isi durian diatasnya.
7.Lipat dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.
durian sana warne putih ye sue? kiki.. aku dah dapat imagine dah ni rasanya cemana..tak sanggup dah nak buat.sebab aku tau lemak nyer semua nak menempel kat aku..huh
ReplyDeletecam nak melelh airliur tgk... hehehe.. dah terase2 kat tekak sujuk2 + rse durian peghhh... jahat la sue nie... hehehehe...
ReplyDeletewehhhhhh...pepagi kau dah tayang doyan......
ReplyDeleteaku tak kira..nak rembat gak doyan kau sebiji ngan pancake doyan sekali..muahahaha...
salam Sue- waooo mmg sdp ni pernah juga buat tapi kulitnya tetebal, tu yg pecah masa melipat...apa pun dtg sini rasa leee...musim durian pjg lagi pas ni leh buat balik...
ReplyDeleteWaaa...jumpa lempeng durian pulak dah...sue...kak cek nak sekeping ....kirim2kan...he he
ReplyDeleteSalam Sue..
ReplyDeletewah.. sedapnye nampak pancake tu.. Bnyk btl durian cik abg su beli eh..
Sendawa bau durian tak Sue??:)
@izahdaut
ReplyDeleteyang kaler oren n kulit merah tu lum musim lagi kot mek jah..haa,ko mana ada kan kat sana..ngahahaa.. :P
haaa..iyo laa tu,x sanggup lemak menempel yer..mapin ko tuh suh kuwus mengejut laa kan..ekeke..adehh2
waaaa, jelesnya. sedap tu pankek durian. minta sekeping.:))
ReplyDeletewahh terliur nih...nasib tak ngidam.. haha =)
ReplyDeletesalam...camat pagi...
ReplyDeletemahal koh doyan kt kuching...mak pdh rm10 sigek..tggu la duyan murah kit...
@aizura
ReplyDeletemiahaha..ingat stacy jek jahat?hihi..meh laa mamam skali..dappp
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteamboi dah start dah projek doyan tu....kita pun nk pi cari doyan gak la...hehe
ReplyDeleteHello!
ReplyDeleteMesti sedap rasa durian pancake ni. Tengok dari gambarnya aje dah menyelerakan. Thanks for sharing the recipe.
Regards.
AAssalam sue...mahal2 pun boleh tahan la duyan kat miri tu. Kalo kat kl durian kampung dah dpt 3 rm 10.00. tapi kalo nak murah n buah segar kena cari kat perak,
ReplyDeleteSedap, lembut, n mulus je nmpk kulit pancake tu sue...mesti sedap sejuk je tekak.
salam kak sue,
ReplyDeletesangat menggoda dan menyelerakan...suke
sue, kalau akak sendawa duyan musang king kat sini aci tak? hihihi
ReplyDeletekak sue,kat pg durian plg femes n betoi2 sedap2 ialah durian kat balik pulau,bebaru nih hubby beli 2biji rm85,yg 1biji tuh rega rm50,yg 1 lagi 35,tapi mmg berbaloi,rasa dia punya la sedap,sampai lani masih terasa kesedapannya..ngeh3..Meh nak rasa ckit doyan sarawak lak,hihi..
ReplyDeleteuwaaaa~~~~~~~ mmg meroyan laa nih.. aritu duk tgk kak noorsha punyer doyan pun rasa mcm nk guling2 je.. pastu tgk pulak mek jah watt... adoiii.... kak sue! pesal mahal benor doyan kt sarawak nih?? kt dlm utan tu xde pokok doyan ke?? esok tun nk masuk utan blkg umah ni mana tau kot2 ada pokok doyan 4-5 btg..
ReplyDeletewah, cam senang and sedapp bangat ni..kene try ni
ReplyDelete